myliłem więc użyję tego własnie synonimu :) Nie do końca miałem rację. Kilka dni temu opisywałem przepis, który dostałem od Grażyny, jednej z moich czytelniczek. I Grażyna żaliła się, że chleb ten jej nieco opadł i pytała dlaczego tak się stało. Sugerowałem wtedy, że za dużo drożdży i za dużo płynów. I mówiłem, że zrobię według swoich uwag ten chleb żeby(...)dupa blada, nie wiem co robić. Podaję wam przepis po moich przeróbkach, ale tak naprawdę chyba nie ma znaczenia, z którego przepisu skorzystacie, z tego, czy od Grażyny. Oba chleby wyglądają podobnie (podejrzewam że również podobnie smakują) i oba podobnie się zapadają :) A może wy wiecie dlaczego się tak robi? 240 g mąki pszennej graham typ 1850 260 g mąki
Marder&Marder ManufactureSobota, blady świt, a ja siedzę i przepis na kolejny chleb dla was piszę. Właściwie to nawet przed świtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie(...)chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :) Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego ten chleb nazywa się właśnie francuski. Tak się nazywał na blogu, na którym podejrzałem przepis ( www.przepisnachleb.pl ) więc i ja go tak nazwałem. Swoją drogą niezła strona, będę więcej chlebów stamtąd testował. A wracając do nazwy to pewnie stąd się wzięła, że chleb jest taki bardzo
Marder&Marder ManufactureTrzeci chleb z mojego ostatniego weekendowego wypieku. Raz na jakiś czas robię sobie właśnie takie niedzielne maratony. Sporo pracuję, bardzo często też w niedziele. Niezbyt często mam jakiś wolny dzień. Często nawet święta ustawowo wolne od pracy spędzam pracując, niestety. Generalnie, tak w skrócie: przeważnie pracuję 7 dni w tygodniu. A jak już zupełnie przypadkiem wpadnie mi wolny dzień(...)jest słały sposób na jego wykorzystanie. Zawsze wygląda identycznie. Zamiast w końcu porządnie się wyspać wstaję o 5 rano i piekę. Chleby, bułki, chałki, bagietki, jakieś słodkie wypieki. Cokolwiek. Na co jest pomysł lub zapotrzebowanie. Ostatnio akurat nie miałem całej niedzieli wolnej więc tak na pół gwizdka zrobiłem. 6 chlebów i parę czosnkowych bułeczek. Od dawana chodził za mną taki
Marder&Marder ManufactureWspominałem ostatnio, że znowu (na szczęście) naszła mnie ochota na pieczenie chlebów. Dzisiaj więc kolejny zakwasowiec, tym razem z orzechami. Fajnie się te orzechy komponują z ciężką żytnią mąką, nadają chlebowi charakteru. Chleb ma nieco kwaskowy posmak, ale przy tego typu wypiekach to normalne. Ja zresztą bardzo taki smak lubię, miła odskocznia od przemysłowej, sklepowej tektury, tylko wyglądem przypominającej chleb(...)czego oni je robią. Mają też kajzerki sprawiające wrażenie żytnich i te na przykład są paskudne, w ogóle nie mogę ich jeść. Z kolei taki ciemny słonecznikowy chleb też niezły robią. Ale dobra, bo nie o Lidlu miałem pisać (chyba, że mi zapłacą, to mogę pisać, heh). Przechodząc zatem do meritum podaję przepis. A tak w ogóle to moja mama
Marder&Marder ManufactureNiedawno temu publikowaliśmy przepis na pszenny chleb z naczynia żeliwnego . Na tym samym pomyśle oparłem teraz chleb dyniowy. My zawsze wszystko mamy na zapas zamrożone, więc dynię również mieliśmy. Bo nie jestem pewien czy o tej porze roku dynię da się kupić. Ale jak się zawczasu myśli i planuje to potem się ma :) Ten chleb ma bardzo przyjemną twardawą skórkę(...)zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy bochenek i układamy go na oprószonym mąką papierze do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy na kolejną godzinę. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury. Gdy już chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go mąką. Posypanie mąką jest istotne. Zapobiegnie
Marder&Marder Manufacturewielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz uzależniona), zwiększyłam ilość wody i wyszła doskonalsza wersja już i tak bardzo zdrowego chlebka. Ja choć osobiście bardziej preferuję chleby pełnoziarniste: gryczano- orkiszowy (mój zdecydowany faworyt), owsiano-orkiszowy , żytni razowy , żytni jasny (z dodatkiem mąki pełnoziarnistej), ziarno(...)przy ziarnie , orkiszowy na orkiszowym zakwasie , to na taką kanapeczkę niekiedy również się skuszę. Moja Rodzinka ten chleb wprost uwielbia. Z podanych składników wychodzi jeden duży chleb, pieczony w formie o wymiarach 30x12cm (lub dwa mniejsze). Po upieczeniu taki bochen waży ponad 1,5kg. Ja piekę od razu dwa (jedno pieczenie, a zawsze można kogoś uszczęśliwić...), jeden pozostaje w domu
Smaczne Zdroweobdarowywałam lub byłam obdarowywana wymyślnymi "smakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie zakamarki domu i rumiane bochenki gromadzące rodzinę przy(...)czarny), 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie), 4 łyżki pestek słonecznika do posypania foremek. Przygotowanie: * Jak przygotować zakwas żytni. Jeśli nie posiadacie zakwasu lub znajomych uzależnionych od wypieku chleba na zakwasie, musicie zacząć od wyhodowania własnego zakwasu co trwa 5-7 dni. Potrzebne będą mąka żytnia 720, mąka żytnia 2000, letnia woda i litrowy słoik (jeśli to wasz pierwszy
SzczyptaSmaQPolecam domowy wypiek chleba, prosty przepis dla każdego kto ma piekarnik. Przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dosypujemy 1 łyżkę soli i dodajemy 2 rozgniecione ziemniaki. W drugim naczyniu robimy zaczyn z 500 ml ciepłej wody, łyżki cukru, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia, potem dolewamy wyrośnięty zaczyn(...)mąki ... ...dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem, a po wymieszaniu wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do czasu gdy podwoi swoją objętość. Następnie lekko zagniatamy i formujemy chleby lub bułki jak kto lubi :) Można wykorzystać na czas wyrastania koszyczki... ale bez też można uformować . Chlebki znowu przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum 30 min.... ...wykładamy na blachę, smarujemy
chleba naszegojedliście kiedykolwiek chleb z kaszy gryczanej? Jeśli nie to polecam go wypróbować. Chleb jest bez dodatku mąki i drożdży. Zrobiony jest z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem słonecznika i sezamu. Oprócz tego do chleba dodałam czarnuszkę, która ma bardzo intensywny aromat, dzięki temu chleb ma ładniejszy zapach i lepszy smak. Na przygotowanie tego chleba potrzebujemy 70 godzin, także warto zaplanować(...)sobie zrobienie tego chleba wcześniej. Długo nie mogłam się zabrać za zrobienie tego chlebka, ale w końcu go wypróbowałam. Czytałam wiele pozytywnych komentarzy, że chlebek jest bardzo smaczny i nareszcie mogłam się sama o tym przekonać. Mówiąc szczerze, jedząc ten chleb bez żadnego dodatku, to nie bardzo mi smakuje, ale jako kanapka z serkiem i na przykład z pomidorem
kulinarne odsłony patijest pyszny:-) Nawet mój mąż, który jak tylko ma okazję to schrupie zwykłą bułkę lub kromkę pszenną nie gardzi bezglutenowcem i zajada kanapki do ostatniego okruszka. Spróbowałam wielu sklepowych chlebów bezglutenowych. W smaku są ok. Jednak, jak to moja babcia mawia, są "głodne" - czyli nie sycą na długo i za chwilę znowu chce się jeść no i praktycznie nie zawierają(...)błonnika... Mój chlebek znakomicie syci, jest miękki i lekki, lekko wilgotny i nie kruszy się. Osobiście uwielbiam wszelkie wypieki jeszcze gorące lub najdalej lekko ciepłe. Ten chleb jest smaczny nawet po kilku dniach. Składniki: 500 g mojej mieszanki mąki bezglutenowej - z przepisu, który wrzuciłam w poprzednim wpisie 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni
Ze smakiem bez glutenuZdałam sobie właśnie sprawę z faktu, że dawno nie publikowałam przepisu na chleb według własnego pomysłu i że ostatnie przepisy na domowe pieczywo były związane z comiesięczną piekarnią u Amber. Spieszę zatem nadrobić ten brak, zwłaszcza że chleby piekę niezmiennie co tydzień. Od kilku miesięcy to chleby na mące orkiszowej z różnymi dodatkami. Składniki (na keksówkę(...)przykryć wilgotną ściereczką. Rano Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i ewentualnie posypać ziarnami. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (zajmie to ok. 2 godzin). Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodziePEŁNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU Dzisiaj przedstawiam przepis na chleb domowy wypiekany z mąki orkiszowej z dodatkiem mleka. Chlebek ten jest bardzo miękki w środku, puszysty o chrupiącej skórce. Bardzo długo zachowuje swoją świeżość, a to dzięki dodatkowi jakim jest mleko. Pięknie pachnie - już w trakcie wypiekania po domu roznosi się wspaniały aromat domowego pieczywa. Polecam przepis na ten domowy(...)chleb. SKŁADNIKI : na 1 duży bochenek zaczyn: 125 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 125 g ciepłej wody 125 g ciepłego mleka 8 g drożdży suchych instant 1 łyżeczka cukru 125 g mąki pszennej (zwykłej) Wszystkie składniki na zaczyn wsypujemy do miski, mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut
Moja Książka KucharskaChleb bez wyrabiania i bez ugniatania. Jakiś czas temu wpadł mi w oko chleb w garnku pieczony.... bez zagniatania bez mieszania. Wypróbowałam i polecam!!!! Wadę ten chleb ma jedną - jest dla mojej rodziny po prostu za mały ...stanowił doskonałą przekąskę dla chłopaków .... Jedyne czego potrzebujecie to garnek żeliwny i dobre chęci Spróbujcie !!!!!! 450 g mąki pszennej(...)użyłam maki pszennej chlebowej) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży 300 g zimnej wody Dzień przed wypiekiem chleba należy przygotować ciasto. Powinno się je pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Jeśli dodajemy suszone drożdże – należy je wymieszać razem z mąką. Natomiast jeśli dajemy
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzedstawiam Wam, ziołowy chleb walijski w doniczce pieczony. Od dłuższego już czasu zamierzałam zabrać się za chleb w doniczce, ale...no właśnie zawsze jest coś do zrobienia "na wczoraj". Dziś właśnie korzystając z okazji, zabrałam się ze znajomym do sklepu, gdzie doniczek multum było, ale były same duże. Kupiłam więc dużą, rodzinną. Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy. Chleb(...)drożdżowy. Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki. Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę. Przepis na prostokątną doniczkę o wymiarach: 29/16/14 (długość/ szerokość/ głębokość) Możecie użyć trzech mniejszych doniczek, na przykład okrągłych. Słów kilka o przygotowaniu doniczki- Kupujemy doniczkę nową, glinianą. Trzeba ją następnie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMarcowa Piekarnia Amber , tym razem moja propozycja. Dziękuję Anno! Jest nią chleb z mąki żytniej typu 1150 lub 1400, nazywanej dawniej mąką sitkową. Mąka ta ma szary odcień i jest czymś pośrednim pomiędzy jasną mąka żytnią typu 720, a ciemną pełnoziarnistą typu 2000. Nie jest ona obecnie zbyt popularna i czasem trudno ją dostać. Ja użyłem zamiast(...)niej mieszanki jasnej t 720 z pełnoziarnistą t 2000 w stosunku 2:1, co daje bardzo zbliżony rezultat. Chleb pieczony z takiej mąki łączy w sobie zalety zarówno chleba jasnego, jak i razowego. Aby poprawić strukturę miękiszu i przyspieszyć wyrastanie, stosuje się tu niewielki dodatek mąki pszennej i drożdży. Przepis na jego wykonanie podałem tutaj: Chleb żytni z ziarnami
Przepisy na domowy ser i chleb