przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:100/867)

Chleb gryczany, bez mąki i drożdży. 145

Chleb gryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Chleb ten mogą jeść osoby uczulone na gluten. Zastanawiacie się, czy chleb ma bardzo gryczany smak i aromat? Nie, ten specyficzny smak nie jest tak intensywny, ponieważ do pieczenia używa się kaszy niepalonej. Chleb jest dosyć wilgotny, więc w ciepłe(...)przechowywałam go w lodówce. Za pomysł na ten chleb dziękuję Iwonie, autorce bloga  Smakoterapia. Składniki: 2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2,5 szkl. zimnej wody 1/3 szkl. siekanych orzechów włoskich 4 łyżki sezamu 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Kaszę zalać wodą, kilkakrotnie wymieszać, przecedzić przez sito. Przełożyć kaszę do miski i dodać wodę (to 2,5 szkl

Codziennik Kuchenny
Chleb pszenno - orkiszowy na maślance 136

Pyszny bochen na mym stole a na Twoim jaki chleb gości najczęściej? Pisałam już kilka razy a wspomnę jeszcze raz, piekę własne chleby tak już z 8 lat, może 10, bo najpierw piekłam nieśmiało raz na 2 tygodnie a potem wpadłam po uszy i właściwie nie kupuje chleba od tego czasu. Własne chleby czy to na drożdżach czy na zakwasie(...)pyszny początek dnia czy do kanapek, czy na drugie śniadanie. Najważniejsze że wiem co wkładam do chleba i co potem jem. Nie ma nic trudnego w upieczeniu własnego bochenka, polecam na początek chleby łatwiejsze w wykonaniu np. dzisiejszy bochen który proponuje. Jest wilgotny i pyszny, pachnie maślanką i jest wyborny. Chleb pszenno - orkiszowy na maślance. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb graham z ziarnami na zakwasie 307

czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka(...)piec przez kolejne 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,28 kg bochenek chleba. Jest to przepis na  keksówkę o wymiarach 30 x 14 cm.  Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba

Gospodyni Miejska
Chleb z soczewicą na zakwasie 182

ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 - 3 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 20 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa(...)półka) i piec przez kolejne 20 - 25 minut. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 900 g bochenek chleba. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 14 cm. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba

Gospodyni Miejska
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami - sierpniowa piekarnia 184

Miałam mała przerwę w comiesięcznych piekarniach  Amber . Na szczęście tym razem udało mi się dołączyć i bardzo się cieszę, bo chleb jest pyszny. W przepisie jest miód, ja go pominęłam, dodałam za to trochę świeżych igiełek rozmarynu. Chleb jest wyrazisty i kwaśny - taki jaki lubię. Nie odkładałam części ciasta na kolejny wypiek, mój chleb upiekłam z całego ciasta. Idealnie(...)pasowała foremka o wymiarach 12x23x7cm. Pierwsze wyrastanie trwało u mnie dziesięć godzin, drugie ok. dwóch. Bardzo polecam ! Przepis zaproponowała Badylarka, autorka bloga  Weekendy w domu i ogrodzie. Chleb mieszany na miodzie z oliwkami cytuję za Badylarką Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 240 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g siemienia lnianego 70 g razowej

Stare Gary
Chleb z oliwkami 169

Miałam okazję skorzystać z normalnego piekarnika, to wykorzystałam go maksymalnie do pieczenia chleba. Tym razem skorzystałam z tego przepisu  na chleb żytni z oliwkami. Chleb jest odrobinę lepki, ale  dla mnie nie jest to wadą. Wadą mogłoby być co najwyżej jego długie przygotowanie, ale taki urok chleba na zakwasie. Duża szklanka to 400 ml, foremka ma 10x30cm(...)pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w raczej ciepłym miejscu na 4-5 godzin, do czasu, gdy ciasto wyrośnie niemal do brzegów formy.  Piekarnik nagrzać do 240C. Włożyć wyrośnięty chleb i piec przez około 10 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200C. Piec przez 50 minut. Wyciągnąć chleb z formy, ściągnąć papier i włożyć ponownie na jeszcze 15-20 minut. Upieczony

Czerwony Gupik
Chleb pszenny razowy 143

Bardzo smaczny chleb. Zwykły, pachnący "chlebem", nie kruszy się. Posłużyłam się  tym przepisem  zastępując zakwas pszenny zakwasem żytnim. Proporcje na blaszkę 21x10 cm.  Ostatnio zaopatrzyłam się w wagę dlatego odmierzam wszystko na gramy, a nie na szklanki... 240 gram mąki pszennej typ 2000 100 gram mąki pszennej typ 650 70 gram płatków owsianych 130 gram aktywnego zakwasu(...)masłem i obsypać płatkami owsianymi lub bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i delikatnie wyrównać. Można posypać z wierzchu płatkami owsianymi delikatnie je dociskając do ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia, chleb powinien wypełnić całą blaszkę. Piekarnik rozgrzać do 240C, górną i dolną grzałkę. Włożyć chleb i na dno wrzucić kostkę lodu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200C i piec około

Czerwony Gupik
Panzanella – toskańska sałatka chlebowa 347

tylko mnie . Dzieciaki co prawda nie pokochały jej ,no ale starszy synowiec , zaszczycił próbą smaku , a to już i tak ok. Sałatka jest ciekawa , mimo że wydaje się iż chleb rozmięknie , to dobrze wypieczone grzanki, zostają chrupiące i mega aromatyczne . Polecam , szczególnie do grilla , jest to rewelacyjna odmiana po nudnej już ” greckiej” sałatce ..bo ile można jeść(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dodatkowym atutem panzanelli jest to , że wykorzystuje produkty, takie jak np czerstwy chleb , a ja strasznie nie lubię marnować chleba , więc dla mnie jest idealna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki

Ogrodnik w podróży
Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni 201

Chleb z gara (a raczej naczynia żaroodpornego)??? - Jak nie można, skoro można!!! Bardzo miło mnie zaskoczyła Kulinarna Maniusia , kiedy to poleciła mój Najprostszy chleb z garnka do wspólnego wypiekania w Czerwcowej Piekarni Amber . Z przyjemnością dołączyłam do akcji, z przepisem lekko urozmaiconym dodatkiem jagód goji i lekką żonglerką w użytych mąkach. Mąka żytnia razowa do mnie tu przemówiła i koniecznie(...)pieczywie znaleźć się musiała. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Czerwcowych Piekarzy i zapraszam na pyszny chleb - wilgotny, miękki w środku, d ł ugo trzymający świeżość , ze skórką niesamowicie chrupką . A wszystko to za sprawą użytego do wypiekania garnka żeliwnego, bądź tak jak u mnie naczynia żaroodpornego , z racji braku profesjonalnego gara. Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm

Grunt to przepis!
Chleb orkiszowy 136

Chleb orkiszowy 2016-05-03 14:57:09 Ilość porcji: 24 Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam(...)sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity

Wędrówki po kuchni
Chleb z cebulką 115

Chleb z cebulką 2016-04-06 10:50:47 Ilość porcji: 6 Zapach świeżego pieczywa z chrupiącą skórką przywołuje wspomnienia dzieciństwa. W okresie wakacji tuż po godzinie 22, biegaliśmy z rodzeństwem do pobliskiej piekarni. Już kilka przecznic wcześniej czuć było unoszący się w powietrzu zapach chleba. Do piekarni wchodziło się od zaplecza. Unosił się tam biały pył z mąki(...)drewnianych regałach leżały już pierwsze, ogromne bochenki chleba. Kupowaliśmy 2 lub 3 bochenki i powolnie wracaliśmy do domu, aby w tym czasie zjeść jak najwięcej jeszcze ciepłego chleba. W domu była poprawka - grube kromki smarowaliśmy takim prawdziwym, solonym masłem - w tamtych czasach sprzedawanych na wagę. Bezcenne wspomnienia, które od czasu do czasu przywołuję. Dziś upiekłam pyszny chleb z cebulką, chrupiący

Wędrówki po kuchni
Domowy chleb z pastą jajeczną. 203

Miałam upiec chleb w tygodniu kanapkowym. Niestety nie udało się. Ale jak mawiają, co się odwlecze to nie uciecze. A więc jest, pszenny chleb na drożdżach. Do niego zaś pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Nie wypiekam chleba regularnie, ale zdarza mi się i to zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Daje to dużo satysfakcji. Zapewne dlatego(...)chleb jest czymś podstawowym w naszej diecie, ma znaczenie symboliczne. Oprócz smaku i wspomnianej satysfakcji, największą zaletą domowego wypieku jest zapach pieczonego chleba, "otulający" mieszkanie, absolutnie przyciągający i wprawiający w dobry nastrój. O rany, a miało być o jajkach. Wybaczcie ;) Jeżeli domowy chleb to tylko z własnoręcznie przygotowaną pastą jajeczną :) Składniki: Chleb: 600 g mąki pszennej chlebowej 150 ml ciepłego

zadanie-gotowanie
Chleb pszenny na maślance (Honey buttermilk bread) 145

Delikatny chleb drożdżowy z jasnej mąki pszennej, na maślance, z dodatkiem miodu (Honey buttermilk bread).  Przepis pochodzi ze strony  http://www.restlesschipotle.com/buttermilk-bread/ Ilość składników dostosowana do formy 30x10 cm. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 0,9 kg. Składniki: 0,7 łyżeczki suchych drożdży  szczypta czosnku granulowanego  0,7 łyżeczki cukru 40 ml ciepłej(...)miski, przykryć i zostawić do wyrastania na 90 minut.  Następnie przełożyć do formy 30x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką.  Posmarować wierzch chleba olejem lub roztopionym masłem. Przykryć i zostawić do wyrastania na 45 minut lub do czasu, aż ciasto wyrośnie prawie do brzegów formy. Nagrzać piekarnik do 200oC. Piec przez 30 minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkiem 151

Nadszedł kolejny weekend a co za tym idzie nowe wypieki w Wypiekaniu na śniadanie. Tym razem Monika wybrała chleb na sodzie rodem z Irlandii. Ja ten chleb uwielbiam i będę wypiekała często. Jak zaleca Komarka z której bloga przepis zaczerpnięty został nie należy piec chleba z podwójnej porcji ani na zapas bo chleby na sodzie szybko wysychają i kruszą się(...)natomiast robi się go tak szybko że nie trzeba dużo czasu i pracy aby chleb powstał np. na śniadanie na kanapki z miodkiem. Zachęcam do pieczenia wszystkich sceptycznie nastawionych do wypieków z sodą, jest ona tutaj niewyczuwalna a dzięki niej chleb jest puszysty i miękki. Dodatek jabłek i rozmarynu nadaje bochenkowi wyrazistego charakteru, polecam zabawę z innymi dodatkami

Moje Małe Czarowanie
żytni razowiec, czarny chleb 182

czarny chleb Ten rodzaj chleba darzę wyjątkowym sentymentem. Nie do końca nawet jestem wstanie opisać czy wpływ na to ma jego wyjątkowy zapach przesycony mielonym kminkiem , czy tez zawdzięcza to swej ciężkiej, zwartej strukturze razowca. Jedno jest pewne, wypiek taki znika w tempie wręcz błyskawicznym. sposób wypieku dwóch(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, zmielony kminek,  miód, kakao, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość

Miód i pieprz