przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:95/867)

Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 120

dolewało się mleka i trochę się soliło. Za okupacji nie było masła to się nie dawało, ale teraz się trochę daje. Myśmy to przeważnie jedli z ziemniakami. Do tego chleb. Na wsi to jedli z białym serem, bo jednak mleka było więcej. U nas mleko było na kartki, ale takiej jakości, że było koloru szarego. Czasami, żeby sobie urozmaicić trochę(...)jedzenie, to się kroiło skibkę suchego chleba, polewało się to wodą. Posypywało cukrem i tak się jadło. Cukier też był na kartki i dostawało się nieduże ilości. K: Czy to było jako deser? W : Nie, to było takie jedzenie jak się chciało jeść i chciało się trochę urozmaicić. U nas rodzina była dosyć liczna, bo było 3 chłopaków i rodzice

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb zapiekany z żółtym serem 144

zapieczony chleb okazał się hitem w moim domu. Zjedliśmy go w kilka minut, bo nie sposób się od niego oderwać. I nie potrzebuje żadnych dodatków, bo sam w sobie jest doskonały. Z wierzchu bardzo chrupiąca skórka, a w środku aromatyczny miąższ maślano-czosnkowy z ciągnącym się serem. Sposób wykonania jest bardzo(...)prosty, czas oczekiwania krótki, dlatego też można podać taki chleb gościom, którzy zapowiadają się w ostatniej chwili. Idealna przekąska „last minute”, karnawałowa i nie tylko. Składniki: • 1 mały okrągły chleb • 100 g masła • 3 ząbki czosnku • sól do smaku • 200 g sera żółtego w plastrach Wykonanie: • Chleb ponacinać z wierzchu

To co kocham
ZAPIEKANKA HAWAJSKA Z CHLEBA TOSTOWEGO 163

domu zalega chleb tostowy lub mamy czerstwe pieczywo...oto pomysł na zapiekankę hawajską z chleba tostowego z porami, szynką i ananasem. Pyszna i pożywna. Pasuje zarówno na kolację jak i obiad. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 6 plastrów szynki gotowanej 6 plastrów sera żółtego 6 krążków ananasa z puszki 500 g porów 4 jajka 250 ml śmietany kremówki(...)Pory oczyszczamy, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Następnie wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą, przyprawiamy pieprzem, solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy ok. 3-5 min. Kromki chleba tostowego wkładamy pojedynczo do tostera/opiekacza, aby się przyrumieniły, a następnie kroimy je w kostkę. 6 przyrumienionych kromek chleba tostowego, pokrojonych w kostkę, mieszamy z uduszonymi porami i wykładamy

Kuchnia MagdaLeny
Chleb dyniowy 397

Chleb dyniowy to pszenno-żytnie pieczywo z dodatkiem purée z dyni. Ten składnik wpływa na wyjątkową wilgotność i miękkość wypieków oraz sprawia, że mają one piękny żółty kolor. Na blogu znajdziecie już przepis na drożdzowy chlebek dyniowy , który jest jednak zdecydowanie bardziej miękki i przypomina konsystencją lekkie pszenne wypieki. Chleb z poniższego przepisu to tradycyjny chleb powstały z mąki pszennej(...)żytniej, z wspomnianym już dodatkiem dyni, zarówno w postaci miąższu, jak i pestek. Nadaje się idealnie jako pieczywo śniadaniowe. Chleb można przygotować w formie o wymiarach 30x11cm lub nieco większej. Chleb dyniowy Składniki: 300g mąki pszennej TYP 650 300g mąki żytniej TYP 720 250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 400ml wody 25g drożdży 1 łyżka

Smakołyki Bereniki
Chleb z ostropestem i siemieniem oraz "Wino z Malwiną" 144

Ostatnio piekłam same chleby razowe i zatęskniłam za zwykłym białym chlebem na zakwasie. A ponieważ nie chciałam, by pieczywo było jedynie pustymi kaloriami, dodałam do niego siemię lniane i ostropest mielony.  Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 550 g mąki chlebowej pszennej(...)pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Wieczorem Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Przez pierwsze pół godziny piec chleb pod przykryciem - wtedy skórka zrobi się szklista. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak zrobić grzanki? 396

potrzeba wymyślnych składników. Takie, które każdy bez problemu zrobi. Zatem dzisiaj coś naprawdę prostego. Grzanki. Idealne np. do różnych zup-kremów. A przy okazji można zrobić recykling starego chleba, zamiast go wyrzucać. Ale najpierw pewna historia... Długa, ale zdecydowanie warto przeczytać. "Zima idzie, a ja w starych adidasach już miałem dziurę taką, że można było 2 palce wsadzić więc(...)włoskiego lub hiszpańskiego zaopatrujemy się w wysokogatunkową oliwę. Tak było i tym razem. I tę właśnie oliwę przerobiliśmy na tytułowe grzanki. Więc jakby co, to polecamy ;) A teraz przepis: chleb oliwa ulubione zioła (u nas granulowany czosnek, zioła prowansalskie, szczypta soli, papryka ostra i słodka, kurkuma. Kurkumę dodajemy wszędzie. Zawsze. Noo, do kawy i herbaty nie dajemy) Chleb kroimy

Marder&Marder Manufacture
Pszenny Chleb z Ziarnami i Czarnuszką - Bardzo łatwy i długo świeży! 172

chleb spadł na mnie niespodziewanie. Jedna z czytelniczek podsunęła mi link z przepisem Margarytki pod sam nos. Zaiskrzyło od razu. Spodobało mi się w nim to, że jest równie mało wymagający jak Chleb Orkiszowy z ziarnami , a przygotowuje się go identycznie. W chwili czytania już wiedziałam, że i ten chleb będzie długo zachowywał świeżość. Nie myliłam się. Jest to dość(...)jednym razem, ale przez te kilka dni. Raz nawet brakło mi mąki typ 650, miałam tylko 100 g i 350 g dosypałam tortowej i chlebowej, a chleb wyszedł równie pyszny! Byłabym zapomniała, przepis trochę zmodyfikowałam pod siebie i ja ten chleb piekę na mąkach pszennych. Osobiście uwielbiam czarnuszkę, a moje dziecko nie znosi, więc jak piekę dla siebie dodaję

Blondynka Gotuje
Mieszany chleb na miodzie i zakwasie z oliwkami 143

Ostatnio chleb z oliwkami piekłam ponad rok temu. Przy okazji ostatnich upałów przypomniał mi się ubiegłoroczny urlop, mijane wtedy gaje oliwne i śródziemnomorski klimat. W ten sposób powstał mi w głowie nowy pomysł na chleb na zakwasie w połączeniu ze smakiem polskiego miodu. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 240 g aktywnego zakwasu żytniego ( kliknij(...)razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem 3342

Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem to pomysłowe, a zarazem proste danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę . Więcej pomysłów na imprezowe dania znajdziecie również tutaj: Przekąski na Sylwestra i tutaj: Sałatki na Sylwestra (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem – Składniki: 6 kromek chleba tostowego 6 plastrów sera 6 plastrów(...)szynki ketchup 2 małe jajka do opanierowania sól, pieprz, papryka słodka czerwona, bazylia suszona (do smaku) bułka tarta do opanierowania olej do smażenia   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem – Wykonanie: Każdy kawałek chleba tostowego pozbawić skórek, rozwałkować cieniutko wałkiem (by łatwiej zwijało się krokiety). Każdy kawałek chleba posmarować delikatnie ketchupem, nałożyć plaster sera

Kulinarne Przeboje
Chleb rycerski 370

godzin. Podczas tych kilkunastu godzin ciasto bardzo urośnie. Może nawet potroić swoją objętość. Polecam po ok. 6-9 godzinach odgazować ciasto uderzając w nie pięścią. Dzięki temu chleb po upieczeniu będzie bardziej puszysty. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i podsypując mąką uformować w okrągły bochenek. Włożyć go do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania, zlepieniem do góry (koszyk można(...)zastąpić, np. sitkiem lub durszlakiem wyłożonym gazą). Chleb pozostawić pod przykryciem (najlepiej przykryć ściereczką) na ok. 1 godzinę. P od koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 250 st.C. Chlebek można upiec na trzy sposoby: 1) W garnku: Piekarnik nagrzać razem z garnkiem żeliwnym. Następnie wyjąć z piekarnika. Spód garnka podsypać mąką krupczatką. Włożyć do niego wyrośnięty chleb (górą do dołu

Nastoletnie Wypiekanie
Idealny chleb bez zagniatania 367

jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i nie mających czasu na wyrobienie ciasta. Chleb wg. tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo wcale nie potrzebuje zagniatania , wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i wstawić do lodówki na długie godziny. Sam etap zrobienia (bez wyrastania(...)zajmuje dosłownie 2 minuty! Taki chleb zawsze zaczynam robić późnym wieczorem ok. 8-10 godz wieczora, następnie z rana po obudzeniu się, chleb jest już wyrośnięty (8 godzina rana) i wtedy formuję z jego bochenek, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, póki jestem w szkole. Po powrocie chlebek wstawiam do piekarnika i już za godzinkę jest gotowy! Na liczbach wygląda

Kuchnia Łukasza
KANAPKA NA WŁASNORĘCZNIE PIECZONYM CHLEBIE PSZENNYM Z SIEMIENIEM LNIANYM. 177

Przepyszny chlebek własnej roboty ,prosty w wykonaniu z dodatkiem siemienia lnianego i płatków owsianych.Z podanych składników wychodzi jeden , duży Bochenek chleba. Danie ma  231 kcal. 1 kromka chleba pszennego z Siemieniem Lnianym 1/2 trójkącika serka topionego light 1 łyżeczka pasztetu drobiowego 1 mała gruszka **************************************** Kromkę chleba posmarować serkiem Topionym i pasztetem.Podawać z gruszką. Chleb Pszenny z Siemieniem Lnianym(...)dag.mąki pszennej 1.5 łyżeczki soli siemię lniane do smaku i do posypania chleba płatki owsiane  do obtoczenia letnia woda ok.1 szkl lub więcej ( ile wejdzie w ciasto) 70 g.świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ********************************* Mąkę posolić ,można dodać po łyżce siemienia i płatków( ja w nich obtoczyłam chleb).Drożdże pokruszyć ,dodać cukier ,wymieszać z wodą,wlać do mąki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 119

Dawno nie piekłam chleba, ale motywacją do upieczenia chleba jest comiesięczne wspólne pieczenie różnych chlebków.Tym razem pieczemy chleb ziołowy z płatkami owsianymi..przepis pochodzi  stąd .Chlebek z dodatkiem różnych ziół..z początku miałam obawy co do tych ziół, ale chlebek wyszedł pyszny... nawet wyrósł poza blaszkę.Ja nie mam zakwasu , więc zrobiłam z większej ilości drożdży i wody(...)obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę.  Kroić po wystudzeniu. Chleb ziołowy na blogach

Moje domowe kucharzenie
Chleb z nasionami na drożdżach 152

Upiekłam chleb z nasionami na drożdżach. Dwa pięknie wypieczone bochenki z mnóstwem nasionek. Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego(...)akurat mam pod ręką. Chleb z nasionami Składniki: 2 bochenki 200 g żytniej mąki 750 – 800 g pszennej mąki 50 g drożdży 800 ml zimnej wody 1 łyżka soli i ciut więcej 200 ml nasion słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml sezamu, u mnie czarny Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj obie mąki po części i zagnieć ciasto. Jeśli

codojedzenia
Wegański i bezglutenowy chleb z batatem i nasionami chia. 249

się w białą ścianę na siłowni. Mam ochotę pobiegać po lesie i zapomnieć na godzinę o wszystkich obowiązkach. Pocieszam się więc jak mogę przesiadując w kuchni, mieszając ciasto na chleb i rozgrzewając zmarznięte dłonie przy ciepłym piekarniku. Ten chleb to zasługa pewnej blogerki, którą poznałam dzięki codzisw.menu . Jak się okazało, ostatnio przeszła na dietę bezglutenową i potrzebowała dobrego przepisu(...)chleb! Niestety, nie mogłam jej poratować bo chleba raczej nie jadam. Omlety, pankejki, naleśniki, jaglanki, szakszuki… To moje ulubione śniadania! Ale jako, że lubię wyzwania to się go podjęłam! Po lekturze „Against the grain” Nancy Cain, tworzenie bezglutenowych wypieków jest dla mnie wręcz przyjemnością. Dzięki niej zaczynam powoli rozumieć technikę bezglutenowego pieczenia i planuję niebawem jakiś post

Fill The Bowl