przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:102/867)

CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 199

Jako mała odmiana dla  chlebów na zakwasie , które jadamy na codzień, zapragnęłam tym razem chleba na drożdżach. Tak coby nie było nudno. W poszukiwaniu smaków, które by nas satysfakcjonowały (a oto coraz trudniej), natknęłam się na ten przepis i to był strzał w dziesiątkę. Ten chleb jest przepyszny. Zdjęcie nie oddaje w pełni jego smaku, mnóstwo ziaren(...)lubimy) i te cudne dziury- bajka. Smak po prostu poezja. Polecam baaardzo gorąco, ten chleb uda się każdemu. Satysfakcja gwarantowana. I co ważne przy chlebach na drożdżach, na drugi dzień jest również bardzo dobry- wilgotny, pychotka... ;-) Jest to jeden z najlepszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam. Zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową, otręby pszenne na owsiane i pominęłam cukier, który

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 132

Staram się piec chleb przynajmniej 2-3 razy w miesiącu. Nie zawsze mi to wychodzi, chociaż zakwasu mi nie braknie (okazuje się, że jego produkcja jest niezwykle prędka). Podzieliłam się już nim nawet z mamą. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Jakie zalety ma domowy chleb na zakwasie? Jest pyszny, bez środków chemicznych oraz bardzo długo utrzymuje świeżość. CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać

Życie zamknięte w smaku
Chleb pszenny razowy z czarnuszką i sezamem 189

Pyszny bochen chleba w kuchni zawsze mile widziany. Raz jest to chleb na zakwasie jeśli mam więcej czasu a czasami tak jak ten bochen jest to chleb na drożdżach. Aromatyczne dodatki do chleba sprawiają że jeszcze bochen będąc w piekarniku pachnie tak że już bym zjadła pajdę. Zachęcam Was już tyle czasu do pieczenia chleba i ciekawe czy kogoś namówiłam(...)pochwalcie się czy pieczecie chleby? A teraz zapraszam na zdrowy i pyszny bochen. Chleb pszenny razowy z czarnuszką i sezamem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jak zrobić naan z patelni 178

masłem, a ponadto chlebek dekoruje się świeżą kolendrą. Do naan dodaje się również czarnuszkę. Dzisiejszy przepis na naan to naan pieczony na patelni. Wiadomo w Indiach piecze się taki chleb w specjalnym piecu, więc w naszych warunkach patelnia jest niezastąpiona. Oczywiście chlebek naan można upiec w piekarniku. Naan piekłam pod pokrywką. Bąble powietrza tworzące się na powierzchni chleba sprawiają(...)chleb jest puszysty i upieczony w środku. Przepis na naan z patelni Składniki: na 10 naan 700 g pszenej mąki 25 g świeżych drożdży 150 – 200 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu 250 ml greckiego jogurtu, u mnie 10% tłuszczu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka czarnuszki Rozpuść drożdże z miodem w ciepłej wodzie. Do naczynia

codojedzenia
Chleb z płatkami owsianymi 173

Chleb pszenny na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Składniki: 10 g świeżych drożdży 500 ml ciepłej wody 150 g  płatków  owsianych plus porcja do obsypania 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli (1 łyżeczka) 1. W miseczce połączyć drożdże ze 100 ml wody oraz 100 g mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej(...)najmniej podwoić objętość). 4. Keksówkę posmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na 1 h do ponownego wyrośnięcia. 4. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb naciąć, posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi. Na chwilę przed włożeniem chleba powinno się zaparować piekarnik, dzięki temu wierzch chleba będzie bardziej nawilżony i elastyczny. Zapewni to też lśniącą i chrupiącą

Moja Galeria Smaku
Domowy chleb pszenny na drożdżach. 4038

Dziś zapraszam na swojski, domowy, pszenny chleb. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, puszysty, ale najważniejsze jest chyba to, że ma mięciutki miąższ i pyszną chrupiącą skórkę. Przepis dostałam dawno temu od Pani Kasi, którą teraz gorąco pozdrawiam i dziękuję za inspiracje :-) Nadmienię jeszcze, że z podanych składników powstaje duży bochen chleba i śmiało można ciasto podzielić na dwie(...)porcje i upiec dwa mniejsze bochenki. Polecam!!! Składniki na domowy chleb pszenny na drożdżach ROZCZYN: 15 g świeżych drożdży 50 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 70 dag mąki pszennej np. wrocławska, poznańska 150 ml ciepłego mleka 250 ml ciepłej wody 2 łyżki masła 2 łyżeczki soli GLANC: płaska łyżeczka mąki 70 ml zimnej wody szczypta soli

Rozpustne gotowanie
Pierwszy zakwas 153

Postanowiłam upiec chleb na zakwasie, pierwszy w życiu. Drożdżowe chlebki i bułki  piekłam z dużym powodzeniem, jednak na zakwasowy nie miałam odwagi. Wszystkie domowe jakie zdarzyło mi się jeść, były smaczne choć kruszyły się, ale i tak wzbudzały mój podziw. Jednak w blogosferze kulinarnej przekonałam się, że można upiec w domu wspaniały chleb na zakwasie i pomyślałam, że trzeba(...)spróbować. 12.08.2011 o 14.00 postawiłam swój pierwszy zakwas, bardzo pomogły mi w tym Wasze blogi, a głównie artykuł "Zakwas do chleba - co zrobić, żeby go nie zabić?" zamieszczony w Fabryce Przepisów . Skorzystałam akurat z tego, bo wydawał się najbardziej fachowy i przejrzysty, zobaczymy, czy się uda. ;) Chcę wszystkich doświadczonych piekarzy chlebów na zakwasie gorąco prosić o uwagi i komentarze

Kuchnia Prezydentowej
Pierwszy chleb 195

Pierwszy chleb robiłam wg przepisu Pana Dyrektora Piekarni :) Bardzo prosty, moim zdaniem, idealny dla pioniera pieczenia domowych chlebów na zakwasie, bo oprócz cierpliwości i własnego zakwasu nie wymaga praktycznie żadnych innych nakładów. Trzeba wziąć 500g zakwasu żytniego, 500g mąki żytniej (tej samej co do zakwasu użyliśmy), płaską łyżkę soli i do 200 g wody, bo dodajemy stopniowo. Krótko się wyrabia(...)czeka się, aż wyrośnie... A mój rósł idealnie, pewnie dzięki dobremu zakwasowi , jaki udało mi się wyhodować.  Nie będę się tu rozpisywać, bo postąpiłam z moim chlebem dokładnie według zaleceń Pana Dyrektora, powiem tylko tyle, że TERAZ wiem, co zrobić lepiej.  Rósł pięknie, chciałoby się powiedzieć, że jak na drożdżach, ale drożdży, przynajmniej tych cywilizowanych

Kuchnia Prezydentowej
Chleb Kołodziej 252

Chleba tego nigdy wcześniej nie jadłam, przepis opracowałam sama, bo ani w kucharskich lekturach tradycyjnych, ani w internecie nie znalazłam przepisu. Wiem, że taki chleb można kupić i że tak właśnie się nazywa, ale dowiedziałam się tego zupełnie przypadkowo - po prostu chciałam zrobić chleb żytnio-orkiszowy. Szukając na taki właśnie przepisu znalazłam opis chleba Kołodzieja właśnie, który można kupić gdzieś(...)mąki orkiszowej (dałam typ 1050) 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 garści ziaren dyni 1 płaska łyżka cukru 5 g soli lekko roztrzepane białka jajka do posmarowania chleba 1. Łączymy dokładnie wszystkie składniki, mąkę dodając stopniowo - najpierw połowę, wyrabiamy i znów trochę, ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno być dość zwarte, odstawać od ręki i nieznacznie się lepić. 2. Wyrobione ciasto wkładamy

Kuchnia Prezydentowej
Chlebek pszenny z ryżem i tang zhong 210

pieczenia tego wspaniałego chleba wprost przez Kuchenne Drzwi zostałam zaproszona przez Amber. Nie mogłam odmówić. Chociaż to taki czas w moim życiu, że pasje i inne zajęcia, którym nie tak dawno beztrosko oddawałam się bez reszty, jeszcze nie wróciły na pierwszy plan. Ale wrócą. Tak, jak ja wracam tutaj, najpierw raz w tygodniu zaglądając na Wasze komentarze, później po jakiś(...)dziś zjem na śniadanie Marzena - Zacisze kuchenne Monika - Moni w kuchni Mysia - Pieczarka mySia Olimpia - Pomysłowe pieczenie Paulina - W kuchni na Stalowej Wiewiórka - Dzieje kuchennej Wiewióry Wisła - Zapach chleba             O samym chlebie można powiedzieć zaś same dobre rzeczy; jest delikatny, miękki, wilgotny, pozostaje długo świeży, a ziarenka ryżu podkreślają jego subtelny smak. I niech

Kuchnia Prezydentowej
Sylwestrowy chleb z czipsami na piwie 122

Specjalnie dla Karoliny :) Długo mnie namawiała do tego chleba. Tak dla żartu w sumie, w pracy często gadamy o różnych dziwnych połączeniach. I ostatnio uparła się na chleb z czipsami. Tak sobie wymyśliła i nie chciała odpuścić, heh :) W sumie pomyślałem, że czemu nie... Przecież czipsy dobre, chleb dobry to i chleb z czipsami musi być dobry :) A od siebie(...)dorzuciłem jeszcze piwo. Bo co najlepiej pasuje do czipsów? No co? No wiadomo co! Własnie piwo! A że nadchodzi Sylwester to pomyślałem, że nazwę ten chleb właśnie chlebem sylwestrowym. No bo przecież idealnie pasuje. Impreza, piwo, czipsy... No czego chcieć więcej? 300 ml piwa jasnego 140 g mąki żytniej typ 720 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka

Marder&Marder Manufacture
Chleb z kiszonym ogórkiem 96

nawiedziła mnie ekipa Gotowania na kolanie i program u mnie i ze mną kręcili. No i jedna z dziewczyn z ekipy telewizyjnej, Malwina, tak się napaliła na mój chleb, że wpadła kilka dni później specjalnie po to żebym jej coś upiekł :) No to zrobiłem dwa chleby z kiszonym ogórkiem. Jeden poddaliśmy natychmiastowej degustacji, drugi dostała na wynos. No i umówiliśmy(...)się, że będzie częstym gościem, bo my z Madzią nie nadążamy jeść tego co robimy. Bo właśnie oczywiście oprócz chleba zrobiliśmy z Madzią jeszcze calzone z szynką i ze szpinakiem. To znaczy osobne z szynką i osobne ze szpinakiem, oczywiście. No i wsunęliśmy po dwa takie naprawdę sporych rozmiarów calzone. Ale teraz dzisiaj to o chlebie tym chciałem, calzone

Marder&Marder Manufacture
Chleb kukurydziany z automatu 191

chce? - A wie Pan... Żona wyjechała, nie ma mi kto śniadania zrobić, a chciałbym się poczuć jak w domu. A teraz coś, czego nie było od bardzo dawna. Chleb prosto z automatu. Od wieków już nie używałem mojej maszyny, ale ostatnio naszła mnie myśl pewna. Założyłem tego bloga właśnie z myślą o chlebach z maszyny. Dopiero potem, znacznie później, zacząłem(...)wszystko robić, a maszynę wysłałem na emeryturę. I blog ewoluował. Ale na moment wróciłem do korzeni i zrobiłem chleb kukurydziany. Fajny wyszedł, taki lekko żółty. Mięciutki w środku. Jedyny jego mankament (w sumie nawet nie wiem, czy można to rozpatrywać w kategoriach mankamentu) to taki, że skórka była również miękka, nie taka chrupiąca jak lubię. Ale czy to minus jakiś

Marder&Marder Manufacture
Miękki chleb pszenny 95

Kolejny chleb z weekendowego maratonu i kolejny też podejrzany u Pauliny z kotlet.tv . Zrobiłem go, ponieważ Paulina u siebie na blogu niesamowicie go zawalała. Żeby się samemu nie silić i nie szukać mądrych słów pozwolę sobie zacytować Paulinę: "Mięciutki przede wszystkim. To chyba najważniejsza cecha tego chlebka. Jest delikatny, bardzo, bardzo fajny. Miękki chleb pszenny troszkę w smaku przypomina chałkę(...)troszkę, to zapewne przed dodatek słodkiego miodu i masła. Jest właśnie taki delikatny, delikatnie słodziutki no i mięciutki. Muszę Wam powiedzieć, że są takiego chleby, które potrafię robić przez kilka dni pod rząd. Właśnie ten, miękki chleb pszenny zalicza się do takich pozycji. Robię go od ponad tygodnia co drugi dzień, jest pyszny. Mogłabym zrobić co prawda większy bochenek

Marder&Marder Manufacture
CHLEB PSZENNY Z AUTOMATU 339

Moją przygodę z wypiekami chleba w automacie rozpoczęłam od najprostszego typu chleba - chleba pszennego.  Mimo, że nie przepadam za białym, pszennym pieczywem, muszę przyznać,że chlebek wyszedł bardzo smaczny. Miękki, puszysty, ale dobrze wypieczony. Nadaje się na tosty, ale sprawdza się także jako zwykła kanapka.  A co najważniejsze nie zawiera żadnych polepszaczy, ani konserwantów.  Mój debiut uważam(...)udany i jak tylko czas pozwoli zabiorę się za kolejny wypiek chleba, tym razem ciemnego :)) Składniki: na 1 chleb o wadze 900g i średnio wypieczonej skórce 1 łyżeczka oliwy z oliwek 260 ml wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 550 g mąki pszennej (typ 550) 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych Wykonanie:  Wszystkie

Walijskie Pichcenie