przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:84/867)

Bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej i gryczanej 180

Przepis na bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej i gryczanej jest tak naprawdę wariacją przepisu na klasyczny chleb gryczany (kliknij po przepis) . Skoro z tego przepisu wychodzi doskonały chleb gryczany to dlaczego nie przygotować go też w wersji pół na pół z kaszą jaglaną? Tak oto powstał pomysł na kolejny eksperyment kulinarny. Od pomysłu do realizacji nie minęło wiele czasu. Zapakowałam(...)potem proces fermentacji sprawił, że prawie wyszła ze słoika, wypychając wodę i tworząc mokrą, kleistą plamę. Jednak w porę udało mi się powstrzymać dezerterującą grykę :) Po 38 godzinach oczekiwania chleb wjechał do piekarnika a po niewiele ponad godzinie wyjęłam pachnący bochenek, którego cudowny aromat rozszedł się po całej kuchni. Eksperyment zakończył się wielkim sukcesem! Chleb ma rewelacyjną konsystencję, jest zwarty

Book of spells
Struan - szkocki chleb w majowej piekarni 169

Struan to szkocki słodki chleb tradycyjnie wypiekany w wigilię święta Michała Archanioła. Amber wypatrzyła go na blogu Marcina – ( klik! ). Wybierając go do majowej piekarni idealnie wpasowała się w moje preferencje, bo zamierzałam upiec ten chleb po powrocie z majowego urlopu 😊 Marcin opracował wersję na zakwasie i właśnie taką upiekłam. Początkowo myślałam, że chleb będzie słodki i przez dodatek masła(...)cynamonu będzie przypominał kanelbullar lub drożdżowo-cynamonowe bułeczki tatarskie z Kruszynian. Zostałam mile zaskoczona wypiekiem pachnącym i smakującym chlebem, a nie słodkimi bułkami :) Na pewno powtórzę ten chleb nie jeden raz, ale z mniejszą ilością rodzynek i bez cukru. Składniki (na dwie keksówki): 640 g mąki pszennej chlebowej 128 g zakwasu żytniego razowego 43 g polenty (kaszy kukurydzianej

Weekendy w domu i ogrodzie
Struan z rodzynkami i cynamonem w majowej Piekarni Amber 140

razem w majowej Piekarni Amber pieczemy chleb wypatrzony przez Anię na blogu Marcina . Struan to szkocki słodki chleb tradycyjnie wypiekany po żniwach, w przeddzień święta Michała Archanioła (29 września). Do jego wypieku używano zazwyczaj wszystkich zebranych w ciągu roku ziaren i nasion, które były dostępne po zbiorach. Mi przypomina bardziej ciasto drożdżowe niż chleb, ale ja nie słodzę herbaty(...)ostatniego wyrastania dopóty, dopóki ciasto nie osiągnie górnych rantów foremki – około 2 godzin. Oczywiście długość wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. Wstaw foremkę z chlebem do piekarnika i piecz około 45 – 50 minut. Pod koniec pieczenia kontroluj, czy chleb nie zaczyna się zbyt mocno przypiekać, przykryj go wtedy folią aluminiową. Na czas ostatnich

Przepisy na domowy ser i chleb
Dzikie drożdże. Pieczemy chleb część 3 195

żytniego, można wyhodować pszenny, który świetnie sprawdzi sie przy wypieku lekkich puszystych bochenków.  Dzikie drożdże, a te ze sklepowej półki: Jest całe bogactwo szczepów drożdży, które sprawią że chleb pięknie wyrośnie. Zakwas na dzikich drożdżach może zawierać setki różnych szczepów. Jaki będzie dokładny skład Twojego zakwasu, zależy od rodzaju mąki i zasiedlających ich szczepów grzybów, od rodzaju pogody, pory(...)powodują wyrastanie ciasta. Płynne zakwasy świetnie się rozprowadzają w cieście i nie wymagają dodatkowego wyrabiania, jednak należy konsystencje ciasta regulować dodając więcej mąki, aby otrzymać pożądaną gęstość ciasta chlebowego. Chleby na takim zakwasie mają mleczny, kwaskowaty smak- a powoduje to fermentacja i obecność większej ilości kwasu mlekowego niż octowego.  Pieczywo jest puszyste i lekkie.  Zakwas sztywny należy dłużej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi 176

spędzało mi sen z powiek. Ciasta bowiem to mój żywioł: uwielbiam obmyślać połączenia smaków, dekoracje i wszelkie możliwe detale, zmieniając koncepcję kilkanaście nawet razy, o ile czas pozwala. Z chlebem to zupełnie inna sprawa... Owszem, lubię od czasu do czasu pobawić się w domową piekarnię, przygotować na śniadanie pachnące bułeczki, ale ... Taki poważny chleb to już dla mnie wyzwanie. Ciągle(...)głębokich oddechów, pozwoliłam myślom błądzić nieskrępowanie, nie licząc już nawet na cud. I kiedy zamiast frustracji poczułam w końcu radosną pustkę, nagle pojawił się zbawienny pomysł. Był nim ten chleb dyniowy , który już Wam na blogu prezentowałam trzy i pół roku temu. Nie mam pojęcia, dlaczego akurat o nim pomyślałam, ale stwierdziłam, że będzie to doskonały przepis. Zaraz potem wymyśliłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żytni chleb zagrodowy 118

Żytni chleb zagrodowy Pieczenie chleba nie jest trudne , co prawda ja zazwyczaj piekę chleby na drożdżach , ale nie ustępują smakiem tym na zakwasie . Poza tym zakwas wymaga czasu , a ja go nie mam , drożdże są zawsze pod ręką . Dobry przepis dla początkujących . Trzeba dobrać odpowiednio wysoką formę , bo ciasto tego chleba jest dość luźne i kleiste , a mocno wyrasta . Smaczny(...)długo zachowujący świeżość chleb codzienny, a jak w domu będzie pachnieć…niebiańsko ! Składniki : 2 szklanki mąki żytniej typ 1400 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 1,5 szklanki mąki pszennej 750 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g ) 1,5 łyżki cukru 2,5 łyżeczki soli 3 szklanki wody 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowujemy wysokie naczynie

Ogrodnik w podróży
Cebulowy chleb z naczynia żaroodpornego 1670

Pieczywko z lodówki? Pieczone w garnku? Czy się uda? Obiecuję, że chlebek wyjdzie tak dorodny, że o pierwszą kromkę będzie trzeba stoczyć zażartą walkę :) Do chlebów pieczonych w garnku żeliwnym - a raczej w naczyniu żaroodpornym z pokrywką , gdyż gara takowego nie posiadam - nabrałam ogromnego sentymentu po tym, jak bez zająknięcia udał mi się pierwszy tego rodzaju wypiek: Najprostszy chleb(...)garnka .  Kolejne próby piekarnicze również zwieńczone zostały sukcesem. Chleb jak dotąd zawsze wyrasta solidnie, jest miękki i wilgotny w środku, no i ambrozyjnie wręcz smakuje! A przy tym nie wymaga zbytniego wysiłku włożonego w proces przygotowywania. Ot, wystarczy zamieszać składniki łyżką , zostawić miskę z ciastem chlebowym na noc w lodówce , a potem rano dać pieczywku chwilę podrosnąć i sruuuu

Grunt to przepis!
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 148

Zapraszam na wpis o warsztatach kulinarnych „Chlebem i solą” trochę spóźniony, ale mamy usprawiedliwienie, gdyż byliśmy na wakacjach nad morzem. Od kilku miesięcy otrzymywaliśmy od Pani Ani reprezentującą firmę Bosch zaproszenia na warsztaty, jednak zawodowe obowiązki powodowały, że ciągle odmawialiśmy. Przyszedł wreszcie czas, że 10 lipca mogliśmy wybrać się do Warszawy łącząc przy okazji mój udział w konkursie, który miał(...)się odbyć w sobotę. W piątek zawitaliśmy w Centrum Domowych Inspiracji i wzięliśmy udział w warsztatach Akademii Smaku Bosch „Chlebem i solą”, które prowadził Tomek Morawiecki, bloger, muzyk, ekspert od zdrowej żywności i chleba. Warsztaty były ciekawie, widać było, że wie co mówi, a pieczenie chleba to jego pasja. W Akademii Smaku Bosch tym razem nie było ścisku, co wyszło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tartine Bread 134

maju w Piekarni Amber piekliśmy Tartine Bread (znany również jako Tartine Country Bread). Przepis na chleb podaję za Jackiem , który wybierał wypiek na ten miesiąc. Tartine Bread jest baaaardzo smacznym chlebem, przypomina pieczywo jakie jadałam w dzieciństwie z Piekarni U Szafrańca (średnio starsi piotrkowianie pewnie pamiętają, to miejsce). Ma bardzo chrupiącą, brązową skórkę, mięciutki i elastyczny miękisz. Pachnie(...)dużo pisać, pachnie wspaniale. Zapach zawdzięcza w dużej mierze temu, że wyrastał na zakwasie. Nazwałam go chlebem weekendowym - robiłam go od piątkowego wieczora (dokarmienie zakwasu) do niedzielnego poranka (pieczenie). Tartine Bread wymaga nieco uwagi i wysiłku, ale efekt końcowy jest tego wart. Jest to chleb wymagający pewnych umiejętności piekarskich, więc nie polecam dla początkujących domowych piekarzy. Najtrudniej jest rozplanować

Codziennik Kuchenny
Chleb 100 % żytni razowy 166

Chleb razowy z samej mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) na zakwasie. Wiele osób uważa, że zrobienie takiego chleba jest trudne, a chleb wychodzi zbity i kwaśny. Okazuje się, że nie jest to prawdą. Z powodzeniem można upiec bardzo smaczny chleb na samej mącę żytniej razowej, stosując 3-fazową metodę zakwaszania ciasta. Przepis na ten chleb pochodzi z blogu  Adama Piekarza(...)wyrośnięcia na 2-3 godziny. Wypiekać z zaparowaniem 10 min w 230oC i następnie 40-45 min w 200oC.  Zostawić do przestygnięcia na kratce, na kilka godzin, aż chleb całkowicie wystygnie. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Przepis na chleb z formy 173

Idealny przepis na chleb. Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba i wypiekam, nie powiem bardzo często. Jest to mój ulubiony przepis na chleb z formy z nasionami. Puszyste bochenki z chrupiącą skórką. Chleb na drożdżach , pszenno żytni, posypany obficie nasionami. Przepis na chleb Składniki: 2 bochenki 50 g świeżych drożdży ½ l wody 600 g pszennej mąki chlebowej 400 g mąki razowej(...)odstaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz chleb przez około 50 minut. Studź chleb w foremce przez pierwsze 10 minut, następnie wyjmij z foremki i studź na metalowej kratce. Chleb można pokroić na kromki i zamrozić

codojedzenia
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 141

Jeśli boicie się rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem pysznych, domowych chlebów, to ten przepis jest dla Was. Co tu dużo pisać. Chleb pszenny- ideał. Pięknie wyrasta, pięknie pachnie podczas pieczenia. Doskonale smakuje. Skórka jest niesamowicie chrupiąca. Polecam potestować z różnymi dodatkami. Ja dziś piekłam z suszonymi pomidorami. Kolejny pewnie będzie z oliwkami. Chleb nie wymaga praktycznie żadnych zdolności. Dla pewności(...)odpowiednio wyrośnie w przepisie są drożdże, ale możecie je dodać lub nie. Ja na pewno kolejny chleb upiekę bez nich, żeby zobaczyć różnicę. W wersji z drożdżami robi się go naprawdę szybko w porównaniu do chlebów pieczonych tylko na zakwasie. Jeśli wybieracie opcję tylko zakwas, wtedy w zależności od siły zakwasu i temperatury otoczenia, Wasz chlebek może potrzebować więcej czasu

Mieszam w Garnku
Chleb cebulowy pszenny – bez wyrabiania 185

Szybki, prosty i niesamowicie aromatyczny chleb. Dodatek wysmażonej na chrupko szalotki dodaje mu delikatnego cebulowego aromatu i lekkiej słodyczy. Niezastąpiony do wędlin, np. domowej szynki, pasuje świetnie także to żółtych i białych serów. Cebulki obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na małym ogniu na klarowanym maśle do czasu, aż szalotki zmiękną, zrobią się przeźroczyste i widocznie przyrumienione. Mieszamy cebulę przy smażeniu(...)piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat i formujemy bochenek. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie bochenka.   Chleb odłóżcie łączeniem do spodu na naszykowaną

Karo in the Kitchen
Chleb żytni jasny na zakwasie z ziarnami 137

Pyszny chleb nie wymagający zbytniego wysiłku, a jedynie czasu (na wyrastanie, bo samo jego przygotowanie, wymagające naszego wkładu trwa krótko). Ja dodaje ziarna, bo lubię takie chleby, ale jeżeli osobiście wolicie bez, to można je pominąć. Z podanych poniżej składników wychodzą dwa chleby pieczone w formach keksowych o wymiarach 35x12,5 cm. SKŁADNIKI 400 g zakwasu żytniego 900 g mąki(...)żytniej typ 720 700 ml wody (przegotowanej) 20 g soli 100 g mieszanych ziaren (u mnie słonecznik, dynia, siemię lniane) płatki owsiane do posypania góry chlebów WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godz.). W dużej misce wymieszać wszystkie podane składniki z ogrzanym zakwasem (wymieszać tylko do połączenia składników, nie wyrabiać, bo żyto tego nie lubi). Przykryć ręcznikiem

Passions hobbies life
Chleb baltonowski z mieszanki 205

Zazwyczaj nie kupuję gotowych mieszanek do wypieku chleba, ale tę dostałem od znajomego, więc nie pozostało nic innego, jak tylko ją wypróbować. Jest to mieszanka na chleb baltonowski, pszenno-żytni, produkowana przez Gdańskie Młyny. Z podanych proporcji wyszedł bochenek o wadze  775 g. Z jednego opakowania mieszanki otrzymujemy dwa takie bochenki. Skład chleba przedstawia się następująco: Na opakowaniu znajduje(...)przygotowania, zarówno w automacie, jak tez i w piekarniku: Do ciasta chlebowego dodałem, zgodnie z sugestią na opakowaniu, jednego ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka oraz łyżkę oleju. Wierzch chleba posypałem białym makiem. Chlebek wyszedł bardzo dobry, o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce. Jest to dobra propozycja dla zabieganych osób, nie mających czasu na robienie chleba

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEBY drożdżowe Z MĄKĄ KOKOSOWĄ - pszenny i gryczany 199

Pokazywałam Wam ostatnio prosty chleb drożdżowy, taki zwykły pszenny, bez kombinowania:   http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/01/chleb-na-drozdzach-atwy-i-szybki.html . Pokusiło mnie jednak, żeby popróbować z mieszaniem mąk i wiecie co? Też wychodzi :) Dziś polecam Wam 2 sprawdzone opcje, obie z dodatkiem mąki kokosowej, którą zaczynam wielbić podobnie, jak wszystko inne kokosowe, co można zjeść. Pierwszy chleb to zwykły pszenny z dodatkiem mąki kokosowej(...)kopiastych łyżek mąki pszennej, - 4 duże łyżki mąki koko, co daje razem mniej więcej pół kilo mąki, jak w przepisie podstawowym. Ciasto wyrobiłam normalnie, odłożyłam do wyrośnięcia, potem uformowałam chleb, znowu odstawiłam i dopiero piekłam ale wszystko to zamknęło się w godzinie + czas pieczenia, około 45 minut. Chlebek wyszedł przepyszny, a przy tym o zupełnie innej strukturze, bardzo przypominającej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb piwno - cebulowy - lutowa piekarnia 134

Bardzo mi miło, że do lutowej  Piekarni Amber , to właśnie  ja wybrałam chleb który piekliśmy :) Nie było łatwo! Wyciągnęłam wszystkie chlebowe książki - a mam ich sporo, przewertowałam dziesiątki przepisów. Aż zdałam sobie sprawę, że od roku mam książkę Piotra Kucharskiego i nie udało mi się jeszcze upiec żadnego z jego chlebów. Książka stała na półce i właściwie(...)niej zapomniałam. A szkoda, bo przepisy są naprawdę warte wypróbowania, o czym, mam nadzieję, przekonali się wszyscy którzy chleb upiekli. Użyłam określeń jakimi posługuję się w innych moich przepisach, w nawiasie określenia Piotra Kucharskiego.  Przepis opracowany na podstawie przepisu z książki   Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia" składniki na 2 bochenki  zaczyn   (P.K. używa nazwy zakwas

Stare Gary
Chleb żytni na zakwasie 163

chleb_100_procent_zytni_mojprzepisna.pl mojprzepisna. pl | Chleb żytni na zakwasie Dziś zapraszam na chlebek, upieczony wyłącznie z mąki żytniej. Do tej pory piekłam jedynie chleb pszenno-żytni lub pszenno-żytni z dodatkiem mąki gryczanej lub zupełnie bez mąki :), to jest mój pierwszy chlebek zrobiony jedynie z mąki żytniej. Jaki jest w smaku? Nam przypomina poczciwego razowca, jakiego jadło się będąc dzieckiem. Jest wilgotny(...)przygotować wieczorem, w nocy wyrasta, a nad ranem się piecze i na śniadanko mamy świeżutki chlebek. Mi pozostaje tylko wyjęcie z piekarnika i zrobienie z niego kanapeczek. Dodatkową zaletą chleba jest to, że można go zrobić z zakwasu jaki odkładam robiąc chleb z powyższych dwóch pierwszych przepisów. Przepis na chleb pochodzi ze strony Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 164

mojprzepisna.pl | Chleb z chrupiącą skórką Nie ma nic lepszego z rana na śniadanko jak kanapeczka ze świeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już(...)przejmować się. Odstawić w ciepłe miejsce, w misce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć do blat posypany mąką, krótko wyrobić, uformować dwa okrągłe bochenki, wierzch chleba posypać mąką i ostrym nożem naciąć krzyż, dość płytko. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. W piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z pokrywką. Piekarnik nagrzać do 240 st. Dwa bochenki wstawić

moj przepis na
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 180

Zapraszam na wpis o warsztatach kulinarnych „Chlebem i solą” trochę spóźniony, ale mamy usprawiedliwienie, gdyż byliśmy na wakacjach nad morzem. Od kilku miesięcy otrzymywaliśmy od Pani Ani reprezentującą firmę Bosch zaproszenia na warsztaty, jednak zawodowe obowiązki powodowały, że ciągle odmawialiśmy. Przyszedł wreszcie czas, że 10 lipca mogliśmy wybrać się do Warszawy łącząc przy okazji mój udział w konkursie, który miał(...)się odbyć w sobotę. W piątek zawitaliśmy w Centrum Domowych Inspiracji i wzięliśmy udział w warsztatach Akademii Smaku Bosch „Chlebem i solą”, które prowadził Tomek Morawiecki, bloger, muzyk, ekspert od zdrowej żywności i chleba. Warsztaty były ciekawie, widać było, że wie co mówi, a pieczenie chleba to jego pasja. W Akademii Smaku Bosch tym razem nie było ścisku, co wyszło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żytni chleb na drożdżach 167

Świeże pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki , chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego. Żytni chleb na drożdżach Składniki: na 2 podłużne formy o pojemności(...)czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięty chleb piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez 30 minut. Spryskaj chleb wodą podczas pieczenia, skórka będzie chrupiąca. Dobrze

codojedzenia
Chleb na żurku 118

Mój pierwszy chlebek w tym roku. Bardzo chciałam , żeby mi się udał, bo wiadomo, jaki pierwszy chleb na początku roku, taki każdy następny! ;) Na szczęście wyszedł cudny. Korzystałam (już chyba 10-ty raz!) z przepisu Kasi , jej chlebki są wspaniałe, nawet jeśli modyfikujecie nieco przepis, i tak wyjdzie pyszny i ładny. Ja dodałam więcej mąki i inaczej zrobiłam zaczyn - zależało(...)uzyskaniu lekko wilgotnego miąższu o bardzo drobnych dziurkach i udało się! Również dzięki niskostopniowej metodzie pieczenia, o której poczytałam tutaj.   Ten dzisiejszy chleb jest już dosłownie o cal od mojego wymarzonego ideału - mam tylko zastrzeżenia do jego popękanej skórki, choć przyznać trzeba, że popękał bardzo fantazyjnie i co ważniejsze, pęknięcia nie przeszkadzają w krojeniu, co czasem się zdarza

Kuchnia Prezydentowej
Chleb orkiszowy na zakwasie 126

Ostatnio Madzia mnie ciśnie na chleby orkiszowe. Twierdzi, że są najlepsze. Przez kilka lat nauczyłem się kilku rzeczy, a przede wszystkim tego, żeby się z nią nie kłócić. Więc skoro są najlepsze, to pewnie są :) Ostatniego chleba, ryżowego , nie chciała za bardzo jeść, bo to nie z tej "prawidłowej" mąki :) No tak, ryż to nie pszenica, też mi odkrycie(...)mówiłem - nie kłócę się :) Ale w porządku, chce mieć "prawidłowy" chleb to niech ma. Ale żeby nie było tak prosto i zwyczajnie to zrobiłem go na zakwasie. Zupełnie, bez kawałka drożdży. Sam zakwas. Trochę trwa wyrastanie takiego chleba niestety, więc to przepis raczej dla cierpliwych. Ale gwarantuję, że warto, właśnie teraz - w trakcie pisania - jem kanapki z tym orkiszowym chlebkiem

Marder&Marder Manufacture
Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread) 117

Kolejne wspólne wypiekanie w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem na warsztat wzięliśmy chleb tygrysi z bloga Mój Kulinarny Pamiętnik prowadzonego przez Berenikę (ja nieco przerobiłem przepis Bereniki). Tak miedzy nami mówiąc to nie wiem skąd taka nazwa, bo te cętki to bardziej lamparta przypominają albo żyrafę. Ale podobno gdzieś wysoko w górach żyje jeszcze jeden góral, który słyszał historię(...)gdzieś podobno mieszkał ktoś, kto miał kuzyna i własnie ten kuzyn kiedyś słyszał, że komuś udało się upiec chleb z tygrysimi pasami. A może ten ktoś hodował lamparta o imieniu Tygrys i karmił go chlebem... Ten góral jest już bardzo stary i nie bardzo pamięta... W każdym razie ten chleb jest genialny. I z wyglądu i w smaku. Taki trochę

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 280

maju do wspólnego pieczenia Amber zaproponowała upieczenie chleba orkiszowego z kaszą gryczaną . Chleb ten wybrała Ela . Już wcześniej piekłam chleb z kaszą gryczaną , który smakował tak rewelacyjnie, że z chęcią zabrałam się za pieczenie tego orkiszowego chleba. Praktycznie nie zmieniałam nic w oryginalnym przepisie, oprócz dodania do ciasta 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego i posypania siemieniem wierzchu chleba. Chlebek(...)jest aż tak pyszny jak ten wcześniejszy ale na pewno dużo zdrowszy Zapraszam na chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe

UgotujmyTo.pl
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie 208

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie... Domowy, pysznie zdrowy. Bez zbędnych polepszaczy. Na bazie mąki pszennej razowej i żytniej. Z dodatkiem siemienia lnianego. Smacznego! Składniki: Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego; 200 g letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 250 g mąki żytniej (typ 720); 75 g mąki pszennej (u mnie(...)wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  3 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno wyrosnąć ponad brzegi keksówki). Po tym czasie chleb skropić wodą, oprószyć siemieniem lnianym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika

Gospodyni Miejska
Chleb słonecznikowy na zakwasie 179

Chleb słonecznikowy na zakwasie... Pszenny, mocno najeżony słonecznikiem. Na zakwasie żytnim razowy. Idelany do codziennych kanapek. Po prostu pyszny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu żytniego; 1 l letniej, przegotowanej wody; 500 g mąki pszennej razowej (typ 2000); Ciasto chlebowe: 300 - 400 g mąki psznnej razowej (typ 2000); 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka letniej, przegotowanej wody(...)foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  2 do 6 godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleby włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Chleb biały-przepis podstawowy 202

Jest to niezawodny przepis na smaczny i zdrowy chleb. Jest on jednoczesnie łatwy, więc stanowi doskonałą podstawę dla początkujących „piekarzy”. Może posłużyć jako przepis wyjściowy , gdyż dodając na początku procesu wyrabiania różne skąłdniki smakowe do ciasta , uzyskamy różne odmiany chleba. Za jednym razem można upiec dwa różne chleby. W tym celu, po pierwszym etapie wyrastania ciasto należy podzielić na pół(...)każdą z części doprawić różnymi składnikami. Składniki są na dwa bochenki po 900 g Ja przygotowałam 3 różnej wielkości keksówki , by upiec wszystkie chleby za jednym zamachem. Składniki 500 ml wody 50 g świeżych drożdży lub 25 g drożdży suchych 1 kg mąki Młyn Kopytowa  w proporcjach – 700 g mąki orkiszowej 650 i 300 g mąki żytniej

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb bezglutenowy 208

Zdecydowanie jestem fanką domowego pieczywa! Czy pieczonego na zakwasie czy na drożdżach, czy pszennego czy razowego, czy orkiszowego czy mieszanego nie ma dla mnie znaczenia, bo każdy domowy chleb smakuje zawsze wyjątkowo! W związku z tym moim uwielbieniem do pieczywa postanowiłam spróbować upiec chleb bezglutenowy. Na początek skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu kacikslodkosci.blogspot.co.uk . Chlebek okazał absolutnie prosty do przygotowania(...)Żadne doświadczenie z wypieku tradycyjnych chlebów nie było tutaj przydatne. Chleb bezglutenowy wyrasta krótko i mało – i trzeba o tym pamiętać. Oczywiście brak glutenu przekłada się na to, że chleb nie ma szansy być puszysty, więc nie można tego oczekiwać. Jest raczej zwarty i kruchy ale i tak smaczny. Na pewno osobom, które nie mogą spożywać glutenu ten przepis

UgotujmyTo.pl
Chleb dla leniwych… i nie tylko 161

Przepis na chleb dla leniwych… i  nie tylko gości w mojej kuchni od wielu, wielu lat. Wyczytany ze starej książeczki z przepisami (bodajże „Przyślij przepis” – pod nazwą chleb dla leniwych) zadomowił się u mnie na dobre, przechodząc kilka drobnych modyfikacji. Z poniższych proporcji  wychodzą 2 chleby pieczone w dużych keksówkach.     Składniki: - 6 szklanek mąki pszennej luksusowej(...)przepisie. Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy olejem, a dno wysypujemy płatkami owsianymi. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do przygotowanych keksówek. Powierzchnię chlebów wyrównujemy ręką zwilżoną wodą. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żarodoporne, do połowy wypełnione wodą. Chleby wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 220°C. Pieczemy 60 minut od chwili

mojewypiekiinietylko
Chleb maślany 148

bułki maślane, to może też być chleb maślany :)  Skład: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłego mleka, 50 g drożdży, 100 g masła, 4 żółtka, 2 łyżki cukru. Do posmarowania przed pieczeniem 1 żółtko, łyżeczka cukru i garstka maku. Z mleka, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki robimy zaczyn- przykrywamy na 15 min. żeby wyrósł. Pozostałe składniki łączymy ze sobą(...)ręki. Tak wyrobione odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-120 min. Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i wyrabiamy chlebki lub tak jak ja kilka bułek i chleb.  Po wyrobieniu chleb i bułki przykrywamy na 30-60 min. żeby wyrosły. Przygotowujemy "smarowidło" i włączamy piekarnik na 200 st. góra/dół Przed wstawieniem pieczywa do piekarnika smarujemy

chleba naszego
Chleb z garnka pszenno-razowy z ziarnami-najlepszy domowy chleb 815

mnie nie ma czym oddychać,krakowski smog daje się we znaki-nawet miejscowościom oddalonym od centrum o prawie 30km. Gdy dodałam jakiś czas temu  przepis na chleb z garnka widziałam,że cieszył się on i wciąż cieszy Waszym dużym zainteresowaniem-i słusznie,chlebuś jest cudowny :-) Piekę go teraz nawet dwa-trzy razy w tygodniu i znika ekspresowo. Dziś(...)również przepis na chleb,ale w trochę zdrowszej wersji :-) Tak samo pysznej,a może nawet i pyszniejszej :) Mowa o chlebie z garnka,ale pszenno-razowym z ziarnami słonecznika oraz siemienia lnianego.  Składniki starczają na spory bochenek chleba,ja piekłam go w naczyniu żaroodpornym z pokrywą o pojemności 5 l :-) Takie prostokątne dość spore naczynie. Chleb jest wspaniały,ma cudowną

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb pszenny z garnka 156

Wykonanie tego chlebka jest niezwykle proste. Chleb wyszedł super. Polecam bardzo. Ciasto – do wysokiej dużej miski w kruszyć drożdże, dodać sól, cukier. Wlać letnią wodę, wymieszać. Drożdże muszą się dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, olej, mieszankę ziaren i wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą noc. Następnego(...)tylko trochę napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto do miski o odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut powinno wystarczyć. Pieczenie – do zimnego piekarnika włożyć formę w której będzie się piekł chleb, ale musi być z przykrywką. Można użyć prostego garnka, żaroodporną formę z przykrywką lub jak takie jak ja. Formę polać olejem i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik i ustawić

Kuchnia Pokoleń
Chleb wileński i fotki z Wilna 163

Będąc w Wilnie, koniecznie spróbujcie tamtejszego chleba wileńskiego. Gdzieś wyczytałam, że oprócz znanej w Polsce ciemnej odmiany tego chleba, można dostać też jasną. Tej drugiej nie udało mi się znaleźć. Za to opychałam się ciemnym pieczywem o słodkiej miodowej skórce i intensywnym smaku kminku, jednej z moich ulubionych przypraw. Na tym blogu podawałam już przepis na chleb wileński z dodatkiem(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką lub włożyć do foliowej torebki i szczelnie nią owinąć formę z ciastem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na godzinę - dwie. Piec chleb w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (pieczenie góra/dół). Po wyjęciu chleb powinien dawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu. Usunąć z chleba papier i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na serwatce 129

tylko spróbowałam pierwszą, jeszcze ciepłą kromkę tego chleba, pomyślałam, że szybko muszę  uwiecznić przepis na blogu zanim jeszcze nie zgubiłam kartki z nabazgranymi składnikami. W międzyczasie zabrałam się za coś innego i zapomniałam o niej. Zapomniałam na cały tydzień. A przed chwilą, jak chciałam napisać notkę, oczywiście nie mogłam znaleźć kartki z przepisem. Przekopałam pół mieszkania, aż w końcu(...)Moja lodówka :) No ale do rzeczy. Lubię wszystko, co można zrobić samemu w domu. Oprócz domowego chleba, ciast, dżemów i jogurtu robię też twaróg. Co prawda, nie z mleka „od baby”, ale z ogólnie dostępnego mleka pasteryzowanego (nie UHT). Twaróg jest po prostu przepyszny. Przepis wkrótce! Jak wiadomo, po produkcji twarogu pozostaje sporo serwatki. Nie karmię nią zlewu, lecz piekę

Posadzone i zjedzone
Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny 271

Jaki jest dla Was chlebek idealny? Dla każdego może znaczyć to coś innego, jednak bardzo prawdopodobne, że ten chleb spełni oczekiwania każdego Chrupiąca skórka. Zakwas. Dłuuuugo pozostaje świeży i przez ten czas smakuje wybornie. Świetny miąższ. Zrobisz go i z mąki żytniej i z pszennej. Zawsze wychodzi…Mogę wyliczać jego zalety naprawdę długo Przepis podpatrzony na blogu zmiloscidozycia.pl(...)którą czytam ale jakoś przepis ten pominęłam. Nie ma tu ani tłuszczu, nie ma i miodu/cukru. Jeśli masz cukrzycę, wystarczy upiec chlebek z mąki żytniej i cieszyć się doskonałym chlebem, który nie powinien Ci podnieść bardzo cukru. Ja chleb piekłam trzykrotnie, zawsze mieszając mąki i taki też będzie przepis ode mnie, z wymieszanymi mąkami. Raz piekłam go z mąki pełnoziarnistej

Mieszam w Garnku
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 145

początku roku wypiekałam chleb z burakiem . Wtedy buraka tarłam przed dodaniem do ciasta, co dało marmurkowy efekt po upieczeniu. Postanowiłam zobaczyć, jaki będzie chleb upieczony na soku buraczanym. Wygląd niewiele się różni od chleba z mąk pełnoziarnistych, ale ten smak i zapach! Składniki   ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 220 g aktywnego zakwasu ( kliknij tutaj(...)razowej mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli 200 ml soku z buraka (użyłam kupnego) ok. 100 ml wody 2 łyżki nasion słonecznika Przygotowując ten chleb należy pamiętać o wcześniejszym uaktywnieniu zakwasu i odłożeniu części na następny wypiek. Do chleba buraczanego wziąć tylko część (ok. 220 g) . W dużej misce wymieszać mąki, sól i zakwas. Dolać

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb zapiekany z żółtym serem 135

Jeżeli macie w domu bochenek lekko czerstwego chleba i nie macie ochoty na domowe grzanki, to zachęcam do przygotowania pieczonego chleba wraz z dodatkiem masła oraz żółtego sera. Przed podaniem całość posypcie szczypiorkiem, ponieważ doda lekkiej ostrości. Składniki: 1 bochenek pszennego chleba 1/2 kostki masła (100 g) żółty ser (w plasterkach) 2-3 ząbki czosnku cebula dymna (wraz ze szczypiorkiem(...)sól, pieprz Bochenek chleba pokroić w kostkę/szachownicę. Uwaga: nie można naciąć spodu pieczywa, ponieważ wypłynie masło! Masło rozpuścić. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do masła dodać cebulę oraz czosnek. Całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć folię (błyszczącą stroną do dołu), następnie ułożyć na nim chleb. W przygotowane nacięcia włożyć kawałki

Ugotować
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania 135

Jeśli baliście się pieczenia chleba pszennego, spróbujcie tego przepisu. Jest banalnie prosty i nawet 5 latka sobie z nim poradzi. Chlebek wychodzi puszysty i pyszny. Możecie dodać ulubione dodatki jak prażona cebulka, kminek, zioła prowansalskie, oliwki czy pomidory suszone. Dodatkowo nie musisz martwić się o zakwas, bo chleb robiony jest na drożdżach. Nie robisz też rozczynu, bo używamy w przepisie(...)czasie naszego snu. Kolejny plus to brak wyrabiania ciasta. Normalnie ciasto chlebowe należy dobrych kilkanaście minut wyrabiać. Tutaj tego nie robimy, więc możemy powiedzieć, że to przepis na chleb na leniwych początkujących Mieszamy składniki łyżką a potem zagniatamy ręką do kształtu bochenka. W sumie zrobienie tego chleba ogranicza się do 2-3 minut na zważenie i wymieszanie składników. Reszta czasu

Mieszam w Garnku
Chleb bezgluenowy na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. 171

żadne związane z nim dolegliwości. Zrobiłam to z chęci oczyszczenia swojego organizmu. Pieczywa pszennego, z wysoko przetworzonej białej mąki nie jadłam już od lat, sama piekę w domu chleby ( żytni na zakwasie , orkiszowy , owsiany itp.), przeważnie żytnie na własnym zakwasie z mąk ekologicznych z zaprzyjaźnionego młyna, dzieciaki innego chleba, a już szczególnie drożdżowego nie jedzą, omijają go szerokim łukiem. Dieta(...)wartościowymi zamiennikami. Jestem początkująca w tym temacie, ale mężnie prę na przód w zdobywaniu wiedzy i umiejętności w przygotowywaniu smacznych bezglutenowych, a przede wszystkim, zdrowych dań. Do upieczenia chleba zainspirowała mnie Olga . Nigdy nie kupiłam i nie zamierzam kupować gotowców bezglutenowych. Jest dla mnie wielką radością samodzielne przygotowywanie  i pieczenie bezglutenowych chlebów. Ich smak, jak dla mnie jest doskonały

Naturalna Kuchnia
Zakwas Pszenny z Jogurtem 16 dniowy 173

różnego rodzaju zakwasy które prowadzi się od kilku do kilkunastu dni akurat ten jest 16 dniowy ale opiszę również kilku dniowe w innych wpisach . Przygotowanie jak i pieczenie chleba na zakwasie nie jest wcale trudne , na początku trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie zakwasu – czyli drożdży domowych - ale potem mamy smaczniejszy i zdrowszy chleb niż na tradycyjnych drożdżach . Chleb(...)ponownie wkładam do słoika szczelnie nakrywam folią ( wieczkiem ) i odstawiam do lodówki na tydzień do kolejnego dokarmienia Pozostały zakwas który pozostał po dokarmieniu używam do wypieku chleba lub wyrzucam Używanie zakwasu : Przed użyciem zakwasu do wypieku chleba postępuję tak samo jak przy odświeżaniu , słoik z zakwasem wystawiam z lodówki i w temperaturze pokojowej pozostawiam na około 3-4h żeby

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb marchewkowy ekspresowy! 1643

Chleb marchewkowy ekspresowy! Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Praktycznie chleb nie wymaga żadnego wysiłku i robi się sam – czyli to co większość lubi najbardziej ;) Wiadomo, że chleb na zakwasie ma więcej pozytywów niż chleb pszenny drożdżowy, lecz gdy szukamy czegoś na JUŻ, to warto wypróbować ten przepis :) Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a co najważniejsze – jest(...)domowy, bez zbędnych spulchniaczy i innych dodatków. Przepis znalazłam u Paulinki z bloga Kotlet.tv , W pierwowzorze występowały bakalie, które zamieniłam na ziarna słonecznika. Chleb został upieczony w keksówce o wymiarach 30x10cm. Świetnie smakuje z kremowym serkiem :) Chleb marchewkowy ekspresowy – Składniki: 350g mąki pszennej 1 marchewka (ok. 160g) 1 opak. drożdży instant (u mnie dr. Oetker

Kulinarne Przeboje
Chleb anyżowy pszennożytni 121

Chleb anyżowy pszennożytni na drożdżach i na zakwasie . Kiedyś nie lubiłam anyżu, ale odkąd przekonałam się do włoskiego kopru (fenkuł) to i polubiłam anyż. Anyż jest nieco intensywniejszy w smaku, więc jak dla mnie początkującej odrobina wystarczy zupełnie. Lubię wypiekać pieczywo z anyżem, a zdarzyło się, że dodałam anyż do potrawy, która niedawno przyrządzałam. Chleb anyżowy jest bardzo aromatyczny(...)jego smak jest jedynie delikatnie anyżowy. Chleb anyżowy to idealne pieczywo do serów i tostów. Chleb anyżowy pszennożytni Składniki: 2 bochenki 800 g pszennej mąki, u mnie wysokoproteinowa 150 g mąki razowej żytniej + 3 łyżki do oprószenia chleba 300 g zakwasu, u mnie zakwas pszenny 10 g drożdży 650 – 700 ml wody 1 łyżka melasy 1 łyżka soli

codojedzenia
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 151

Pamiętam jak mój dziadek zawsze przed rozkrojeniem dużego okrągłego bochenka chleba rysował na nim lekko nożem znak krzyża. To bardzo odległe wspomnienie, miałam wtedy zaledwie kilka lat, ale kiedy ktoś mówi o marnowaniu jedzenia, myślę właśnie o nim. I o tym, że w jego domu, jeśli kromka chleba upadła na podłogę, podnosiło się ją i całowało. Zapewne to doświadczenia ludzi(...)tamtego pokolenia wpoiły im szacunek dla chleba. Choć czasy się zmieniły, ja też staram się go nie marnować. Tym razem kilka kromek czerstwego chleba wykorzystałam do pasztetu chlebowo-mięsnego zapieczonego w formie muffinów. Takie porcje łatwo serwować domownikom, a każdy sam decyduje, czy chce je rozsmarować na chlebie, czy może zjeść widelcem. Tak naprawdę ten specyficzny pasztet podany z sosem

Trzeci talerz
Chleb na owsiance .... z cyklu Wypiekanie na Śniadanie. 117

jest to mój debiut w akcji z cyklu Wypiekanie na Śniadanie . Dotychczas śledziłam z wypiekami na twarzy wcześniejsze akcje, skrupulatnie zapisywałam przepisy i piekłam, piekłam i piekłam. Pieczemy Chleb na Owsiance z przepisu Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem.       Zadanie: wypiek chleba na owsiance, drożdżowego. Nie wykonam, to była moja pierwsza myśl po otrzymaniu zaproszenia. Od bardzo(...)bardzo dawna piekę chleby tylko na zakwasie, nikt w domu nie chce już jeść drożdżowego pieczywa. Myśl druga: dawaj, nie poddawaj się, wspólnymi siłami zjemy, zaprosimy kogo trzeba i chleb zniknie. OK. Na próbę upiekłam wczoraj jeden chleb. Oczywiście z moimi modyfikacjami. Po godzinie chleba nie ma. Czary mary, nikt nic nie wie, głupie miny, tylko okruchy chleba na brodach

Naturalna Kuchnia
Orkiszowo-zytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie 144

jeszcze czeka nas lekarz. Wiedząc o tym, że pewnie będzie mi ciężko poczyniłam weekendowe, kulinarne przygotowania. Powstały słodkości w sam raz do śniadaniówki, ciasto z owocami, kotleciska a także chleb. Pyszny, okrągły, chrupiący bochen.  Recepturę odrobinę zmienioną zaczerpnęłam z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.  Wcześniej, jak się okazało, korzystałam już z tego przepisu ponieważ był na blogu "Pracownia(...)wypieków" ale to nic. Bochen wart upieczenia!!! Orkiszowo-żytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie zaczyn: 100 g żytniego zakwasu 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (w oryg. orkiszowej) 100 ml wody Składniki mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. 30 g siemienia lnianego 60 g wody Siemię zalewamy woda i odstawiamy. Gdy zaczyn jest gotowy łączymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb kanapkowy-tostowy 125

tyle mięsista i zwarta, żeby utrzymać kilka warstw – wędlin, serów, warzywnych dodatków, ale wciąż na tyle miękka, aby łatwo i przyjemnie było ją żuć. Ile razy kupiliście taki chleb? Ja na taki nie trafiłam. Ja taki upiekłam.   Kanapka nie powinna rozpadać się na kawałki w połowie jedzenia. Łamać i kruszyć. Bochenek z tego przepisu jest mięciutki i zwarty, przez(...)ciepła. Jeśli nie możecie w niej utrzymać palca przez kilka sekund, poczekajcie, aż ostygnie. Wlejcie wodę do miski miksera stojącego lub dużej miski w której będziecie wyrabiać i wyrastać chleb, wsypcie drożdże. Dajcie im popracować 5 minut.   Roztopcie masło, wymieszajcie z mlekiem, mlekiem w proszku, cukrem i solą. Do misy wsypcie szklankę mąki i wlejcie mieszankę mleczno-maślaną

Karo in the Kitchen
Chlebem i solą. 235

Chleb to moja wielka miłość. Symbol domu, wspólnego stołu, prostych radości i ciepła. Od lat wypiekam go w domu i każdy kolejny bochenek jest wyczekiwanym gościem.  Wielką radością i zaciekawieniem było dla mnie zaproszenie na kolejne spotkanie z cyklu Akademii Smaku Bosch , którego tematem przewodnim był chleb. W gościnnych wnętrzach Centrum Domowych Inspiracji miałam przyjemność być już kilka razy(...)cierpliwością i zaangażowaniem odpowiadał na wszystkie dociekliwe pytania, z wielkim sercem dzielił się przygotowanym specjalnie na tą okazję zakwasem i mimo ograniczeń czasowych (wiad omo, że pewne rodzaje chleba wymagają bardzo długiego czasu wyrastania) tak przygotował program warsztatów, że mogliśmy wypiekać i smakować różne rodzaje chleba na miejscu, ale i zabrać przygotowane ciasto do domu i delektować się gorącym bochenkiem

KUCHARNIA
Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia 227

Upiekłam toskański chleb na drożdżach, tym samym dołączyłam do Sierpniowej piekarni. Chlebek do wspólnego pieczenia wybrała Ania z bloga "Kuchennymi drzwiami", a przepis pochodzi stąd . Faktycznie jest to idealny chleb na lato. Lekki, a przez dodatek większej niż zazwyczaj ilości wody ma bardzo mięciutki miękisz. Ponieważ orginalny chleb toskański jest dodatkiem do innych potraw pieczony jest bez soli, do mojego(...)jednak sól dodałam. Mając w pamięci chleb upieczony przez moje gapiostwo bez soli, wolałam nie ryzykować i dodałam sól. Co tu dużo mówić, był niejadalny. Chleb toskański upiekłam z przyjemnością, a jeszcze z większą go spałaszowaliśmy. Po raz pierwszy udało mi się zgrać czasowo i wziąć udział we wspólnym pieczeniu chleba. Nie ukrywam, iż wybór chlebka bardzo mi się spodobał

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem 128

Dziś zapraszam Was na nietypowy wypiek. Dlaczego nietypowy? Bo mój domowy chleb zawiera w składzie pyszny ryż. Przyznam Wam szczerze, że przepis ten powstał ładnych kilka lat temu w bardzo przypadkowy, a zarazem omyłkowy sposób. Otóż kiedyś jadłam w jednej z piekarni chleb ryżowy. Ach jakże mi te pyszne kromeczki smakowały... Postanowiłam, że i ja sobie upiekę taki w domu(...)dość mała, dlatego potraktowałam sprawę dosłownie. I zamiast, tak jak w oryginale, dodać do wypieku mąkę ryżową... dodałam ugotowany ryż. W rezultacie powstał dość oryginalny wypiek. Ale co najważniejsze - chleb był pyszny. A koleżanki prosiły o przepis. Z tego co wiem, pieką go po dziś dzień w różnych wariantach - np. z ziołami. A ja... bardzo lubię zabierać mój chlebek

Słodkie okruszki