przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:84/867)

Chleb marchewkowy ekspresowy! 1685

Chleb marchewkowy ekspresowy! Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Praktycznie chleb nie wymaga żadnego wysiłku i robi się sam – czyli to co większość lubi najbardziej ;) Wiadomo, że chleb na zakwasie ma więcej pozytywów niż chleb pszenny drożdżowy, lecz gdy szukamy czegoś na JUŻ, to warto wypróbować ten przepis :) Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a co najważniejsze – jest(...)domowy, bez zbędnych spulchniaczy i innych dodatków. Przepis znalazłam u Paulinki z bloga Kotlet.tv , W pierwowzorze występowały bakalie, które zamieniłam na ziarna słonecznika. Chleb został upieczony w keksówce o wymiarach 30x10cm. Świetnie smakuje z kremowym serkiem :) Chleb marchewkowy ekspresowy – Składniki: 350g mąki pszennej 1 marchewka (ok. 160g) 1 opak. drożdży instant (u mnie dr. Oetker

Kulinarne Przeboje
Chleb anyżowy pszennożytni 161

Chleb anyżowy pszennożytni na drożdżach i na zakwasie . Kiedyś nie lubiłam anyżu, ale odkąd przekonałam się do włoskiego kopru (fenkuł) to i polubiłam anyż. Anyż jest nieco intensywniejszy w smaku, więc jak dla mnie początkującej odrobina wystarczy zupełnie. Lubię wypiekać pieczywo z anyżem, a zdarzyło się, że dodałam anyż do potrawy, która niedawno przyrządzałam. Chleb anyżowy jest bardzo aromatyczny(...)jego smak jest jedynie delikatnie anyżowy. Chleb anyżowy to idealne pieczywo do serów i tostów. Chleb anyżowy pszennożytni Składniki: 2 bochenki 800 g pszennej mąki, u mnie wysokoproteinowa 150 g mąki razowej żytniej + 3 łyżki do oprószenia chleba 300 g zakwasu, u mnie zakwas pszenny 10 g drożdży 650 – 700 ml wody 1 łyżka melasy 1 łyżka soli

codojedzenia
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 194

Pamiętam jak mój dziadek zawsze przed rozkrojeniem dużego okrągłego bochenka chleba rysował na nim lekko nożem znak krzyża. To bardzo odległe wspomnienie, miałam wtedy zaledwie kilka lat, ale kiedy ktoś mówi o marnowaniu jedzenia, myślę właśnie o nim. I o tym, że w jego domu, jeśli kromka chleba upadła na podłogę, podnosiło się ją i całowało. Zapewne to doświadczenia ludzi(...)tamtego pokolenia wpoiły im szacunek dla chleba. Choć czasy się zmieniły, ja też staram się go nie marnować. Tym razem kilka kromek czerstwego chleba wykorzystałam do pasztetu chlebowo-mięsnego zapieczonego w formie muffinów. Takie porcje łatwo serwować domownikom, a każdy sam decyduje, czy chce je rozsmarować na chlebie, czy może zjeść widelcem. Tak naprawdę ten specyficzny pasztet podany z sosem

Trzeci talerz
Orkiszowo-zytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie 177

jeszcze czeka nas lekarz. Wiedząc o tym, że pewnie będzie mi ciężko poczyniłam weekendowe, kulinarne przygotowania. Powstały słodkości w sam raz do śniadaniówki, ciasto z owocami, kotleciska a także chleb. Pyszny, okrągły, chrupiący bochen.  Recepturę odrobinę zmienioną zaczerpnęłam z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej.  Wcześniej, jak się okazało, korzystałam już z tego przepisu ponieważ był na blogu "Pracownia(...)wypieków" ale to nic. Bochen wart upieczenia!!! Orkiszowo-żytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie zaczyn: 100 g żytniego zakwasu 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (w oryg. orkiszowej) 100 ml wody Składniki mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. 30 g siemienia lnianego 60 g wody Siemię zalewamy woda i odstawiamy. Gdy zaczyn jest gotowy łączymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb kanapkowy-tostowy 169

tyle mięsista i zwarta, żeby utrzymać kilka warstw – wędlin, serów, warzywnych dodatków, ale wciąż na tyle miękka, aby łatwo i przyjemnie było ją żuć. Ile razy kupiliście taki chleb? Ja na taki nie trafiłam. Ja taki upiekłam.   Kanapka nie powinna rozpadać się na kawałki w połowie jedzenia. Łamać i kruszyć. Bochenek z tego przepisu jest mięciutki i zwarty, przez(...)ciepła. Jeśli nie możecie w niej utrzymać palca przez kilka sekund, poczekajcie, aż ostygnie. Wlejcie wodę do miski miksera stojącego lub dużej miski w której będziecie wyrabiać i wyrastać chleb, wsypcie drożdże. Dajcie im popracować 5 minut.   Roztopcie masło, wymieszajcie z mlekiem, mlekiem w proszku, cukrem i solą. Do misy wsypcie szklankę mąki i wlejcie mieszankę mleczno-maślaną

Karo in the Kitchen
Chlebem i solą. 276

Chleb to moja wielka miłość. Symbol domu, wspólnego stołu, prostych radości i ciepła. Od lat wypiekam go w domu i każdy kolejny bochenek jest wyczekiwanym gościem.  Wielką radością i zaciekawieniem było dla mnie zaproszenie na kolejne spotkanie z cyklu Akademii Smaku Bosch , którego tematem przewodnim był chleb. W gościnnych wnętrzach Centrum Domowych Inspiracji miałam przyjemność być już kilka razy(...)cierpliwością i zaangażowaniem odpowiadał na wszystkie dociekliwe pytania, z wielkim sercem dzielił się przygotowanym specjalnie na tą okazję zakwasem i mimo ograniczeń czasowych (wiad omo, że pewne rodzaje chleba wymagają bardzo długiego czasu wyrastania) tak przygotował program warsztatów, że mogliśmy wypiekać i smakować różne rodzaje chleba na miejscu, ale i zabrać przygotowane ciasto do domu i delektować się gorącym bochenkiem

KUCHARNIA
Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia 267

Upiekłam toskański chleb na drożdżach, tym samym dołączyłam do Sierpniowej piekarni. Chlebek do wspólnego pieczenia wybrała Ania z bloga "Kuchennymi drzwiami", a przepis pochodzi stąd . Faktycznie jest to idealny chleb na lato. Lekki, a przez dodatek większej niż zazwyczaj ilości wody ma bardzo mięciutki miękisz. Ponieważ orginalny chleb toskański jest dodatkiem do innych potraw pieczony jest bez soli, do mojego(...)jednak sól dodałam. Mając w pamięci chleb upieczony przez moje gapiostwo bez soli, wolałam nie ryzykować i dodałam sól. Co tu dużo mówić, był niejadalny. Chleb toskański upiekłam z przyjemnością, a jeszcze z większą go spałaszowaliśmy. Po raz pierwszy udało mi się zgrać czasowo i wziąć udział we wspólnym pieczeniu chleba. Nie ukrywam, iż wybór chlebka bardzo mi się spodobał

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tang Zhong i kasza gryczana 230

kaszę, a dzisiaj nawet przemysł farmaceutyczny docenia i wykorzystuje właściwości kaszy gryczanej w produkcji leków przeciw żylakom, hemoroidom, kłopotom krążeniowym, miażdżycy.Skoro tak, to jak tu nie dodać do chleba takiej kaszy? Dzięki niej chleb pszenny na Tang Zhongu nabrał delikatnego aromatu kaszy. I mnóstwo krzemu.P.S. Do Polski kaszę przywieźli Tatarzy w XIII wieku. Na południu kraju nazywa się(...)mąki pszennej chlebowej200 g letniego mleka 30 g mleka w proszku 20 g świeżych drożdży40 g oliwy 40 g cukru8 g soli 180 gramów ugotowanej kaszy gryczanejPrzygotowanie chleba:Przygotuj Tang Zhong z mąki i mleka w proporcji 30 g mąki i 150 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś

Grahamka, weka i kajzerka
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 207

przyjaciele skosztowaliśmy w czasie wyjazdu. Będzie to zatem rodzaj kulinarnego pamiętnika z wakacji :) Myślę, że przedstawione informacje przydadzą się wszystkim, którzy wybierają się do Toskanii. Zapraszam!Chleb toskański,  pane toscanoPierwszym produktem, z którym na pewno się zetkniecie i który zapewne Was zaskoczy, jest lokalny chleb wypiekany bez dodatku soli. Znajdziecie go pod nazwą pane toscano lub pane sciocco. Toskańczycy(...)niego dumni, jednak nam wychowanym na pieczywie z dodatkiem soli może nie smakować. Z drugiej strony taki chleb dobrze komponuje się z lokalnymi serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini. Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro, albo

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb z mąki gryczanej 306

Chleb z mąki gryczanej Na blogu od bardzo dawna jest chleb z kaszy gryczanej , który cieszy się wśród Was ogromną popularnością. Nie ma jednak przepisów idealnych. O ile, jeśli mamy rękę do chleba, to wychodzi on pulchny i „suchy”, to są niestety czytelnicy tego zacnego bloga, którym za entym razem nie chce on wyjść. Starają się i kombinują(...)wszystko na marne… Poza tym jego przygotowanie jest czasochłonne, bo musi on odstać… Do wszystkich niecierpliwych i pechowców przybywam z przepisem na chleb z mąki gryczanej , który robi się bardzo szybko, wyrasta jak głupi i jest przepyszny! Taki chleb gryczany to musi już naprawdę wyjść każdemu! Ja robiłem go z dodatkiem prażonej dyni na wierzchu, ale świetnie sprawdzą

Blendman
Borodiński - rosyjski chleb żytni z zaparką 302

Borodiński, chyba najbardziej znany spośród rosyjskich chlebów. Chociaż niewielu miało okazję go pewnie spróbować, to prawie każdy gdzieś o nim słyszał. Ja, przyznam się nigdy oryginalnej wersji nie jadłem, ale cóż stoi na przeszkodzie aby spróbować go odtworzyć na podstawie starych rosyjskich przepisów. To nie jest prosty chleb. Jego przygotowanie składa się z 4 etapów i trwa cały(...)składniki, ale wymaga on uważnej kontroli czasu trwania poszczególnych faz fermentacji ciasta. W każdym razie jest on na pewno wart upieczenia, choćby z ciekawości jak może smakować prawdziwy żytni chleb rosyjski. Smak jest bardzo złożony, słodko-kwaśny z nutą kolendry. Podczas pieczenia pachnie w całym domu. Źródło przepisu: Film z rusbrot   - warto zobaczyć przed pieczeniem tego chleba

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb graham 154

mój pierwszy chleb graham. Z miodem i siemieniem lnianym. Jest przepyszny! Miękki, wilgotny, o równomiernej strukturze. Upiekłam go ze swojego zakwasu żytniego, na który przepis znajdziecie tutaj. Często słyszę: „ Ty jeszcze masz czas na pieczenie chleba? Jak ty to robisz?” Zawsze wtedy odpowiadam, że robię to w moim tzw. „międzyczasie” i puszczam oko do rozmówcy(...)którzy mnie znają, wiedzą, że jeżeli ja coś chcę zrobić, to zrobię to! Upieczenie domowego chleba sprawia mi niesamowitą przyjemność. To coś więcej niż chleb. A gdy jeszcze dodatkowo słyszę: „ To mama zrobiła!”, to czuję się wspaniale! Nie będę się rozpisywać o cudownym zapachu roznoszącym się w domu w trakcie pieczenia, bo to już wiecie. Po prostu

Raj dla Podniebienia
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 248

Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy na żytnim zakwasie. Bardzo smaczny i nie wymagający wiele zachodu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Przepis znaleziony na blogu Niebo na talerzu dostosowany do formy 25x11 cm. Ilość składników na foremkę 25x11 cm : 170 g aktywnego zakwasu żytniego 230 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej(...)miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC.  Kiedy temperatura osiągnie ok. 230oC naparować piekarnik spryskiwaczem i wstawić formę z chlebem.  Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 25-30 minut. Gdyby skórka chleba zbyt mocno się przypiekała - nakryć formę folią aluminiową. Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 248

Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy na żytnim zakwasie. Bardzo smaczny i nie wymagający wiele zachodu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Przepis znaleziony na blogu Niebo na talerzu dostosowany do formy 25x11 cm. Ilość składników na foremkę 25x11 cm : 170 g aktywnego zakwasu żytniego 230 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej(...)miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC.  Kiedy temperatura osiągnie ok. 230oC naparować piekarnik spryskiwaczem i wstawić formę z chlebem.  Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 25-30 minut. Gdyby skórka chleba zbyt mocno się przypiekała - nakryć formę folią aluminiową. Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb moskiewski 226

Chleb moskiewski, 100% mąka żytnia razowa typ 2000 + słód żytni ciemny. Można jeść z samym masłem albo nawet bez... To chleb z rodzaju długo utrzymujących świeżość, zapach podczas pieczenia niesamowity. Korzystałem z filmu na kanale rus brot  Całkowite nawodnienie ciasta 70% Ilość składników na formę 25x11 cm Zakwas 1-faza (100%)  6 g starter (150%) 22 g mąka(...)podanym przeze mnie powyżej. Fermentacja 90 min w 30°C.  Wyrastanie w foremce 45-60 min. (u mnie wyrastało 90 minut) Aby zapobiec pękaniu skórki, przed pieczeniem spryskać chleb wodą. Pieczenie bez pary, 10 min w 260°C, potem 55 min w 200°C. 3 minuty przed końcem pieczenia spryskać skórkę wodą.  Przygotowanie chleba rozłożyłem w czasie

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania