Pomysł na super chrupiąca skórkę zaczerpnięty z bloga grunttoprzepis.blogspot.com Jak tylko zobaczyłem, to musiałem spróbować :) Widać na zdjęciu, że chleby prezentują się zacnie :) Gdy mamy ciasto,(... z 1kg mąki, 1/2 kost. drożdży, łyżki cukru, łyżki soli, 500-600 ml wody) wyrabiamy je po wyrastaniu, dzielimy i zagniatamy chleby. Odstawiamy znowu do wyrośnięcia i przed włożeniem do piekarnika smarujemy pomadą(...)Pomada: 1/2 szklanki wody, szczypta soli i łyżka mąki- gotujemy razem i gorącym smarujemy chleb. Gwarantuję, że podczas pieczenia zrobi się super chrupiąca skórka. Nasze chleby upiekłem na dwa sposoby tj. w naczyniu i na blaszce :) Jak widać w każdym przypadku wyszły chrupiące skórki. Polecam :) warto skorzystać z tego "triku". Efekt zaskoczy każdego :) U nas chleby
chleba naszegoChyba każdy zgodzi się z tym, że chleb to symbol ciężkiej pracy, szacunku i gościnności, zapach domowego chleba przywołuje wspomnienia dzieciństwa, przenoszę się do czasów, kiedy wakacje spędzałam na wsi u babci. Babcia była mistrzem w wypiekaniu chleba, chrupiąca skórka, mięciutki środek i piętka z masłem to coś co uwielbiałam :) Teraz pieczeniem chleba zajmuje się tato i zawsze kiedy wracam(...)rodzinnego domu czeka na mnie pyszny bochenek. A teraz chciałam opowiedzieć wam o książce "Kurs pieczenia chleba" z której dowiedziałam się jak kształtować bochenki, rogale czy bułeczki. W książce umieszczony został rozdział poświęcony różnym zakwasom na chleb, swoją drogą przygotowanie zakwasu wcale nie jest takie trudne :) Oprócz tradycyjnych przepisów na chleb znajdziemy również receptury na ciasta drożdżowe, bułeczki
KukuleczkiPoszukując przepisu na chleb z samej mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), natrafiłem na blogu Siergieja na chleb łatgalski . Chleb ten pochodzi z Łatgalii , historycznej krainy będąca obecnie częścią Łotwy. Przez 211 lat Łatgalia była częścią I Rzeczpospolitej i zwana była wtedy Inflantami polskimi. Chleb ten robi się na zakwasie żytnim, dodając w trakcie zakwaszania zaparzonej mąki niewielką ilość drożdży(...)mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 5 g - sól 2 g - kminek mielony 1,5 g - drożdże prasowane 30 g - melasa 20 g - słód jasny żytni Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 9:00 Zakwas 15:00 Zaparka 18:00 Zakwaszona zaparka 21:00 Zakwaszona zaparka -mieszanie 1:00 Fermentowana zaparka 14:00 Ciasto
Przepisy na domowy ser i chlebdawna chodził za mną dobry, zdrowy chleb bezglutenowy, własnoręcznie upieczony. Tydzień temu piekłam chleb amarantusowy, a właściwie próbowałam upiec, bo to, co mi wyszło, trudno nazwać chlebem – twarda skorupa na zewnątrz, a w środku surowa pulpa. Wylądował w koszu, szkoda mi tylko tej mąki z amarantusa, bo trudno ją dostać(...)kawałeczek ciasta czy coś, czego nie powinnam jeść, ale niestety zawsze to odchoruję. Bo im dłużej nie jem glutenu, tym bardziej mi szkodzi. Tak więc chleba takiego prawdziwego z pszenicą i żytem nie jadłam 8 miesięcy. Próbowałam gotowe bezglutenowe pieczywo ale jest tak niesmaczne, że bez problemu i większej szkody zrezygnowałam
To co kochamDziś prezentuję chleb na zakwasie, który jest nowym numerem jeden w mojej kuchni. Do tego łatwy i szybki do zrobienia. Idealny dla kogoś, kto nie ma czasu piec codziennie. Pracę dzielimy na dwie raty. Zaczyn przygotowujemy wieczorem, a resztę rano, lub zaczyn rano przed pracą (potrzebna jest tylko łyżka i dwie minuty wolnego czasu), a pieczemy wieczorem. Chleb pasuje(...)wszystkiego. I do dżemu i do wędliny. Czasem, tak jak dziś, dodaję do niego ulubione nasiona. Doskonale sprawdza się jako codzienny chleb na kanapki. Z podanej porcji ciasta wychodzą 3 keksówki, które piekę jednocześnie. Dwa bochenki od razu po przestygnięciu zamrażam. Gdy potrzebuję chleb na rano, wieczorem wyciągam bochenek z zamrażalnika, wyciągam go z woreczka, w którym był zamrażany
Posadzone i zjedzonewyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem keksówki, boki ciasta ugnieść palcami do środka, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) przez 60 - 70 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych(...)przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie w czystą ściereczkę. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x24 cm. Z podanych składników wychodzi chleb o wadze 1090 g. Ja piekłam ten chleb przez 60 minut. Z dodatku ziaren można zrezygnować. Mąkę pszenną można zastąpić mąką
Gospodyni Miejskauporem maniaka dążę do doskonałości w pieczeniu chleba. Usiłuję zarówno opanować drożdże, jak i zakwas, który jest znacznie bardziej kapryśny. W ciągu dwóch dób upiekłam 3 bochenki chleba na zakwasie, każdy z nich posiadał inną recepturę. Pierwszy nie był tak perfekcyjny jak bym tego chciała i zawiniło tylko i wyłącznie moje lenistwo. Drugiemu i trzeciemu bochenkowi oddałam całe moje serce(...)wieczór i poranek. W zamian za starania i poświęcony czas otrzymałam przepysznie pachnący, chrupiący bochenek chleba na zakwasie. Dziś mam dla Was jeden z przepisów na chleb pszenno- żytni z dodatkiem mąki gryczanej na zakwasie pszennym o bardzo ciekawym smaku. Jeśli macie w sobie odrobinę cierpliwości, wolnego czasu i chęci to polecam byście również wykonali ten przepis. Składniki
Mango PapajaDzisiaj chciałabym wam zaprezentować bardzo fajną mieszankę do wypieku chleba bez mąki z dodatkiem czarnuszki i orkiszu firmy melvit, postanowiłam wypróbować chleb z tej oto mieszanki jednak zmodyfikowałam nieco przepis na opakowaniu. Skład mieszanki : otręby owsiane, płatki owsiane pełnoziarniste, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu, czarnuszka. Na opakowaniu jest napisane, żeby do ziaren dodać(...)jajek i 150ml maślanki, nie przekonał mnie jednak ten pomysł, ponieważ wydawało mi się zbyt dużo jajek ale stosując taką wersję chleb się nie kruszy więc jak kto woli ja swój przepis przedstawiam poniżej :) Jeśli chodzi o smak chlebku to jest niesamowity, bardzo fajny jest dodatek czarnuszki, która dodaje chlebkowi aromatu, ja jeszcze dodałam odrobinę miodu i wyszedł cudny, wystarczy
zdrowa vege kuchniasię nieco i pomyślałam „a co mi tam, coś się wymyśli, na szczęście to tylko pszenica, a nie gluten. Słodkości dla siebie będę piec z innych rodzajów mąk, a chleb będę kupować tylko żytni”. Odwiedziłam kilka sklepów spożywczych i piekarni, i nie powiem, mina mi zrzedła. Praktycznie każdy chleb „żytni” zawierał sporą domieszkę mąki pszennej. Tylko w jednej piekarni znalazłam(...)chleb bez pszenicy, kupiłam na spróbowanie, ale wyglądał on jak beton, smakował jak beton, a kosztował jak sztabka złota. Niby bez chleba można żyć, ale ja sobie nie wyobrażam mojego codziennego śniadanka o 5.30 rano, bez przyzwoitej kanapki. Zakasałam więc rękawy, nastawiłam zakwas, bo mój poprzedni, zaniedbany biedulek, dawno już umarł, i zaczęłam wypiekać swój własny 100% żytni chleb
Kuchenne zapiski EdytyLuty stawia przed Piekarnią Amber nowe zadania. Tym razem sięgamy do książki Piotra Kucharskiego "Chleb - domowe piekarnia". Przepis do wspólnego pieczenia wybrała Beata z bloga Stare gary i zaproponowała chleb z cebulą pieczony na piwie. Wybór chleba bardzo mnie ucieszył, bo już dawno planowałam upiec 100% chleb żytni i pewnie projekt nadal pozostawałby w sferze zamiarów, gdyby nie wspólne(...)pieczenie. Wiadomo, że chleb żytni na zakwasie jest wartościowy, smaczny i syci na dłużej niż pszenny. Pomaga utrzymać wagę w ryzach - szczególnie razowy i poprawia trawienie. Chleb wspólnie upieczony ma wilgotny miąższ, dzięki temu długo pozostaje świeży. Dodatek piwa nie wpływa na smak. Pomaga jednak rozluźnić zwartą konsystencję ciasta i dzięki temu chleb szybciej wyrasta bez dodatku drożdży
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pumpernikiel (Pumpernickel) zwany w Holandii Roggerbrood lub w Niemczech Roggenbrot, to bardzo zdrowy i pożywny chleb żytni bez drożdży i może być jasno brązowy lub bardzo ciemny, wręcz prawie czarny. Jest to zależne od receptury i dodawanej melasy lub syropu, które zabarwiają ciasto na brązowo. Najzdrowszy jest ten pieczony z całych i łamanych ziaren żyta a nie z samej mąki(...)Czyli taki chleb jest praktycznie z żyta nieprzetworzonego. Dawniej pieczony tradycyjnie chleb uzyskiwał bardzo ciemny kolor poprzez karmelizację zawartej z w życie skrobi. Pumpernikiel pochodzi z Niemiec (z Westfalii) i dawniej chleb ten był obok ziemniaków głównym pożywieniem mieszkańców części Europy (min. Niemców, Holendrów i Belgów). Konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna i lekko krucha. Na chlebie nie tworzy się
Sztuka gotowania w/g Samirychleb z czerstwym razowym pieczywem Gdyby nie dodatek, czerstwego pieczywa z poprzedniego wypieku, to ten chleb byłby zwyczajnym, wiejskim bochenkiem, wyrobionym z pszennej mąki na żytnim zakwasie. Ktoś może , słusznie zapytać, czy propozycja pieczenia chleba z takim dodatkiem to nie zwykła fanaberia. Otóż nie, po pierwsze, dodatkowy składnik sprawia że wypieczony bochenek dłużej zachowuje swą świeżość. A po wtóre, przyjęło(...)się w naszej tradycji, że grzech to ciężki, chleb ( choćby i czerstwy) wyrzucać. Tak więc dziś przedstawiam propozycję na "uratowanie" w moim domu czerstwego wypieku. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek kawałek razowego czerstwego pieczywa ( około 150 g) 3 szklanki mąki pszennej woda
Miód i pieprzchleb litewski W niewielkim bochenku tego chleba, znajdziemy mocny smak kminku, połączony ze słodyczą owocowych powideł, dzięki którym chleb wyrasta. Ciemny o zbitej konsystencji, którą zawdzięcza zaparzanej razowej żytniej mące, jest zgoła odmienny od pieczywa jakie spotykamy na co dzień. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki(...)którym odstawiliśmy zaczyn i zostawiamy na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy zaparkę, mąkę żytnią razową, powidła, kminek, oraz sól. Całość mieszamy, dodając ( jeżeli będzie taka potrzeba) letnią wodę, lub mąkę, tak by powstało dość elastyczne ciasto, które
Miód i pieprzZachęcam do samodzielnego wypieku chleba. Nie ma nic wspanialszego niż aromat pieczonego chleba. O walorach smakowych i zdrowotnych chleba z własnego wypieku nie będę się rozpisywać, bo to chyba jest oczywiste. U mnie chleb jest pieczony raz w tygodniu i gdy się kończy, a następny nie jest jeszcze upieczony to nikt zbytnio się nie cieszy ze sklepowego. Tym razem przedstawiam(...)chleb graham na zakwasie z dodatkiem słonecznika. Składniki: (proporcje na 2 foremki o wymiarach 31 x 14 x 6 cm) 3 łyżki dokarmionego zakwasu ( jak zrobić zakwas ) 1050 g mąki żytniej chlebowej typ 720 700 g mąki pszennej graham typ 1850 350 g mąki żytniej razowej typ 2000 1 szklanka żytnich otrąb około 1500 ml ciepłej wody 2 szklanki
Kuchcik gotujechleb wileński Kiedy czuję zapach tego chleba, zawsze oczami wyobraźni widzę niewielką miejscowość, koło Wilna, gdzie spróbowałem takiego chleba po raz pierwszy. Przyniosła go moja Ciotka, z małej miejscowej piekarni, w której pieczono takie właśnie chleby. Bochenek ten wziął to co najlepsze, z kuchni litewskiej i polskiej. Jest w nim więc, mocny zapach kminku i słodycz konfitury(...)miejsce w litewskich wypiekach. Ale jest jaśniejszy, od typowych litewskich wypieków i wyraźnie wyczuwa się w nim kwaśny posmak razowego żytniego zakwasu. Bo chleb jest pieczony tylko na zakwasie, bez drożdży i innych spulchniaczy, stosowanych w litewskich wyrobach. składniki na dwa bochenki chleba zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek zakwasu 1 szklanka letniej wody wypiek
Miód i pieprz