już trzecia piekarnia w tym roku. Tym razem w piekarni Amber , piekliśmy chleb żytni, na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Wyszedł bardzo smaczny, wilgotny chleb o zwartym miąższu. Moje ciasto wyrastało w piekarniku z włączoną żarówką, było dosyć gęste. Dałam mniej melasy niż przewidywał przepis. Chleb dobrze się kroi, nie kruszy się, pasuje do wszystkiego. Bardzo polecam! Wyboru(...)dokonał Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb . A przepis pochodzi stąd – klik! Chleb żytni z ziarnami - podaję za Amber Uwagi Jacka ! To jest chleb żytni, mąki pszennej jest tylko 50 g, więc trzymajmy się tego i nie zmieniajmy. Nie zastępujmy mąki żytniej pszenną, jasnej razową bo zdrowiej etc. To zmienia całkowicie wodochłonność, konsystencję ciasta
Stare GaryStyczniowa piekarnia u Amber i pumpernikiel na zaczynie. Czym charakteryzuje się chleb o tej nazwie? To chleb bardzo ciemny od ciemno brązowego do niemal czarnego o zwartym miękiszu z mąki żytniej z dodatkiem miodu, melasy czy słodu. Oczywiście pieczony na zakwasie. Najważniejsze to sposób pieczenia takiego chleba. Powinno się piec w formach metalowych ze szczelną pokrywą w niskiej temperaturze(...)takiej na rynku pewnie w grę wchodzi zrobienie jej na zamówienie. Owijanie ciasta w folię aluminiową nie dość, że nie pomaga ale używanie jej do pieczenia jest niezbyt zdrowe. Chleb za bardzo się wysusza. Próbowałam już piec tego typu chleb kilk i rezultat taki sobie. Chleb ze styczniowej piekarni może być próbą takiego chleba, ale dodatek drożdży już go eliminuje
Leśny ZakątekPrzepis na ten chleb pochodzi z książki Marshy Mehran "Woda różana i chleb na sodzie", o której pisałam tutaj (klik!) . Autorka tej powieści ustami ojca Mahoneya sugeruje, by chleb umieścić na schodach lub na kuchennym stole wieczorem przy okazji celtyckiego święta Samhain, obchodzonego od wieków w przeddzień Wszystkich Świętych. "Dzięki temu duchy nie będą kołatać w (...) domostwach". Tych, których(...)stać, mogą do chleba wlać trochę whisky ;) Od IX w. Samhain oznaczało pożegnanie lata i przywitanie zimy oraz święto zmarłych. Marsha Mehran pod koniec wspomnianej książki opisała obchody i związane z nim zabawy w małej irlandzkiej miejscowości podczas wieczoru 31 października. Bohaterowie mieli na koniec zabawy wziąć po bochenku chleba na sodzie upieczonego przez gospodynię księdza i schować się
Weekendy w domu i ogrodzieWspólne wrześniowe pieczenie z piekarnią Amber . Tym razem chleb z tartym jabłkiem na zakwasie, który wybrała dla nas Dana z bloga Leśny Zakątek Jest to chleb pieczony z mąk jasnych: żytniej i orkiszowej. Dodatek tartego jabłka sprawia, że chleb ma ciekawy aromat i zachowuje długo świeżość. Podaję za Daną: Składniki zaczynu(...)ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Moje uwagi do tego chleba. W trakcie pieczenia jabłko się bardzo rumieni. Mnie to nie przeszkadza, bo kiedy chleb ostygnie jabłko mięknie i przez to chleb dłużej zachowuje świeżość. Proponuję jabłko kwaśne i twarde
Przepisy na domowy ser i chlebChleb zakopiański - pszenno-żytni chleb na drożdżach, w którym mąkę żytnią zakwaszono zsiadłym mlekiem (maślanką). Prosty w wykonaniu, dobra alternatywa dla osób, które nie dysponują akurat zakwasem. Jego recepturę, jak i wiele innych ciekawych przepisów na tradycyjne polskie chleby znalazłem na blogu Adama Piekarza . Chleb jest delikatny w smaku i ma ciekawy aromat. Jeżeli ktoś nie lubi kminku(...)jego dodatek do chleba można pominąć. Zaczyn (kwaso - podmłoda): 250 g mąki żytniej typ 720 200 g zsiadłego mleka (maślanki) 2 g drożdży instant W misce wymieszać zsiadłe mleko z drożdżami, dodać mąkę żytnią i wymieszać do połączenia składników. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 8 godzin w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe: cały zaczyn 250 g mąki
Przepisy na domowy ser i chleblipcowej przewie z przyjemnością wracam do wspólnego pieczenia z piekarnią Amber . W sierpniu pieczemy razem chleb mieszany na miodzie z oliwkami. Przepis wybrała dla nas Badylarka , autorka blogu Weekendy w domu i ogrodzie. Jest to chleb na zakwasie, z przewagą mąk pełnoziarnistych (razowych), w smaku lekko słodkawy. Mąka żytnia sprawia, że jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Przepis cytuję(...)razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać
Przepisy na domowy ser i chlebJest wiele gatunków domowego chleba, które wypieka się na różne sposoby. Jest chleb pieczony w maszynie do chleba, w żeliwnym garnku, na blaszce bez foremki. Pieczemy chleby na zakwasie lub na drożdżach. Pszenne, żytnie lub wieloziarniste. Dzisiaj mam dla Was najłatwiejszy przepis na upieszczenie chleba bez zakwasu. Na drożdżach. Chleb pszenny, który upiekłam ma wielu zwolenników, bo jest smaczny(...)mąki pszennej typ 650 (przesianej przez sito) 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml ciepłej wody 30 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli Dodatkowo do posmarowania chleba: 1 jajko 1 łyżeczka mleka Wykonanie: Rozkruszone drożdże, 2 łyżki mąki, cukier i połowę wody wymieszałam w miseczce. Przykryłam ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu
Kuchnia u KrysiChleb żytni z orzechami i żurawiną 2016-06-29 15:02:48 Ilość porcji: 24 Od tysięcy lat chleb jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie człowieka. Jest ważnym symbolem religijnym, a także elementem tradycji. Zapach świeżo pieczonego chleba zawsze gromadził wokół siebie rodziny, chlebem się dzielono, a także "za chlebem" wyjeżdżano. Chleb tak dalece zakorzenił się w naszym(...)wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu z masłem. Dziś zdrowa wersja żytniego chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony chrupiącymi orzechami i słodką żurawiną. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr 5 min Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniJakiś czas temu, upiekłam po raz pierwszy chleb z tego przepisu. Dzisiaj, kiedy przepis wielokrotnie przetestowałam, mogę się nim z Wami podzielić. Dzisiejszy chleb, to chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem. A jaki on jest? Wyrośnięty, ładnie wypieczony, ma chrupiącą skórkę i fajnie smakuje. Słonecznik nadaje mu tak fajnego smaczku, że można go jeść bez niczego. Składniki: 400 g mąki(...)żytniej, typ 720 1 czubata łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka soli 50 g słonecznika 400 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju 25 g drożdży dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba Wykonanie: Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól, słonecznik, dolewamy wodę, olej i dodajemy rozkruszone drożdże. Ciasto wyrabiamy mikserem (dwoma hakami), przez 3 minuty. Powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję
Smak mojego domuZdecydowanie najczęściej jedzoną przez nas rzeczą jest… pieczywo. W sklepach mamy szeroki wybór chlebów, bułek, bagietek, pieczywa chrupkiego i tostowego, aż może się zakręcić w głowie. A gdybym Wam powiedział, że już od kilku lat praktycznie w ogóle nie kupuję pieczywa? Poznajcie Jego Wysokość Chleb! Lista zakupów: 1 kg mąki pszennej (lub mieszanka pszennej i żytniej w stosunku nie większym(...)cukru Kilka garści ulubionych dodatków (można pominąć; u mnie płatki owsiane i pestki dyni) Łyżka octu (do smaku, można pominąć) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Domowy chleb'; listonic_content='1 kg mąki pszennej 1 łyżka soli 50 g drożdży 0,5 łyżeczki cukru'; document.write(" "); Do ciepłej wody wkruszamy drożdże i wsypujemy cukier. Mieszamy widelcem do rozpuszczenia się
Proste-przepisy.plpiekarni Amber witamy chlebem wybranym przez Jacka, który prowadzi blog Przepisy na domowy ser i chleb . A jest to Tartine bread na podstawie przepisu z książki Chad’a Robertson’a – klik! Chleb wyszedł pyszny! Jest jednak nieco wymagający czasowo, czyli raczej dla cierpliwych. Ciasto było dosyć rzadkie ale nie klejące. Mieszałam drewnianą łyżką, piekłam(...)kamieniu, obawiałam się nawet, że chleb będzie płaski gdyż po przełożeniu na kamień mocno się "rozlał". Szczęśliwie po paru minutach wyskoczył do góry i tak już został. Chleb z pięknymi dziurami, mocno przypieczony. Wart czasu, który trzeba mu poświęcić. Tartine bread (podaję za Jackiem) "Zrobienie tego chleba dobrze jest wcześniej rozplanować, ponieważ cały proces od zrobienia zaczynu, do wyjęcia bochenka
Stare GaryChleb na proszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny chleb bogaty w bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży? Jest na to rada, chleb na proszku. Chleb bez wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów i twarożków. Chleb(...)Nakładaj ciasto chlebowe łyżką, wygładź powierzchnię, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (10 stopni więcej bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Piecz przez godzinę. Wyjmij chleb z piekarnika, przestudź w formie przez 10 minut, po czym wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia. The post Chleb na proszku pełnoziarnisty appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaDomowy pszenny chleb z mąką pełnoziarnistą i ziarnami słonecznika. Naprawdę prosty, niekłopotliwy, z przyjemnym do pracy ciastem. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej, drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy(...)włóżcie palec. Jeśli płyn nie parzy ale jest już mocno ciepły i można utrzymać w nim palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę (więcej o mące do pieczenia chleba i nie tylko przeczytacie TUTAJ ) mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy ziarno słonecznika, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Wyrabiamy ciasto około
Karo in the KitchenChleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami Chleb piekę raz, dwa razy w tygodniu. Ciągle eksperymentuję, bo niesamowicie pochłonęła mnie sztuka wypiekania własnego pieczywa! Pamiętam, jak pierwszy raz bałam się, czy cokolwiek z tego pieczenia wyjdzie, cały czas siedziałam przy piekarniku, doglądając, czy chleb wyrasta. Teraz pieczenie tak weszło mi w nawyk, że robię to machinalnie! ;) Od jakiegoś czasu eksperymentuję(...)mieszanką pszenno-żytnią i muszę przyznać, że chleby pieczone z połączenia mąki żytniej 720 i pszennej 850 bardzo mi smakują. Mają ładną, zwartą strukturę, trochę "dziurek", a pieczenie w wysokiej temperaturze i naoliwienie wierzchu bochenka przed włożeniem do piekarnika sprawia, że chleb okala chrupiąca skórka. Kolejną jego zaletą jest to, że długo zachowuje świeżość. Tym razem przygotowałam chleb z suszonymi
Moje QulinariaDużą zaletą chleba na maślance jest jego puszystość i długi czas zachowania świeżości. Minusem jest za to częste przypalanie się skórki w trakcie jego pieczenia. SKŁADNIKI 120 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki orkiszowej 200 g maślanki w temperaturze pokojowej 10 g soli dodatkowo: mąka pszenna chlebowa do podsypywania(...)przykrywam dwoma dużymi). Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny, wąski bochenek chleba. Blachę (zwykła z wyposażenia piekarnika) oprószyć lekko mąką i przełożyć chleb. Przykryć go ręcznikiem kuchennym i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies lifeWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny domowy chleb gryczany z siemieniem lnianym . Chlebek jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 1100 g 200 g mąki gryczanej 200 g mąki pszennej razowej typ 1850 200 g pszennej ( poznańskiej ) 350 ml letniego mleka 300 ml letniej wody 50 g sezamu(...)łyżek oleju opcjonalnie naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia foremka jakiej użyłam : 26 cm x 12 cm x 7 cm Link do filmu z przygotowania : Chleb gryczany https://www.youtube.com/watch?v=kqxUIEIkSKw Przygotowanie : Zaczynam od namoczenia mąki gryczanej z siemieniem lnianym i sezamem Do miseczki wsypuję mąkę gryczaną , siemię lniane i sezam zalewam całą letnią wodą , mieszam
Uwaga Babcia Piecze Chleblistopadowej piekarni prowadzonej na blogu Kuchennymi drzwiami , Amber wybrała tym razem chleb w pięknych jesiennych kolorach, z jesiennymi dodatkami. Chleb marchewkowy z dodatkiem rodzynek i orzechów jest przepyszny. Posypany z wierzchu moim ulubionym kminem rzymskim - kmin świetnie komponuje się z rodzynkami. Użyłam kupionego soku z marchewki, trzeba poszukać takiego bez dodatków i konserwantów. A najlepiej oczywiście wycisnąć(...)domu. Mój chleb wyszedł dosyć płaski. To wina nieumiejętnego przekładania ciasta do garnka i tego, że garnek był chyba zbyt duży - ciasto się rozlało. Ale i tak mój chleb był znakomity! Przepis podaję za Amber Chleb marchwiowy składniki przepis w oryginale i film – klik! 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej 1/4 łyżeczki
Stare GaryDzisiaj jak co roku obchodzimy światowy dzień chleba , no i oczywiście chleb musi być...upieczony samodzielnie...u mnie wybór padł na prosty chlebek , nie wymagający dużego wysiłku podczas długiego zagniatania .....pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj. U mnie jest mieszanka różnych mąk , bo akurat nie miałam tyle orkiszowej...i prawdę mówiąc dokładnie nie wiem ile jakiej dałam(...)jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 2 łyżeczki soli 380-400 g letniej wody ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba) 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić piekarnik w momencie, gdy ciasto chlebowe jest jeszcze
Moje domowe kucharzenietygodniu zazwyczaj nie wypiekam chleba ale jak przyjdzie weekend to w całym domu pachnie chleb. Przygotowałam nową porcję levain. Tak zwany szef (chef) wystarcza mi na długo. Odrywam po kawałku do produkcji levain. Bardzo lubię wypiekać chleb na levain , który nie jest niczym innym jak zakwasem…bardzo aktywnym zakwasem. Zazwyczaj wykorzystuję 800 gram levain, a resztę na pizza chleb(...)Czasami posypuję je mozzarella i ziołami…Kolacja z głowy, a resztę placków mrożę. Spotkałam się kiedyś z podobnymi plackami w sklepie i od tego czasu piekę podobne. Levain chleb Składniki: 1 etap/ przygotowanie tak zwanej matki 200 g – 300 g pszennego zakwasu, tutaj przepis 175 g pszennej mąki, chlebowej Użyj tyle zakwasu aby z mąką wyrobić miękkie
codojedzeniaChleb gryczany z amarantusem Chleb gryczany - to jeden z moich ulubionych. Tym razem pokusiałam się o wypróbowanie przepisu Beaty Pawlikowskiej na chleb gryczany z amarantusem - jednak całą procedurę pieczenia i przygotowywania zakwasu opierałam na wskazówkach Piotra Kucharskiego z książki "Chleb. Domowa piekarnia". Proporcje składników zmieniałam wg uznania, dostosowując je do wielkości formy, w któej piekłam chleb. Przepełniony ziarnami, ciężki, lekko(...)wilgotny - taki jest chleb gryczany z amarantusem. W dodoatku jest bardzo zdrowy, bowiem amarantus, zwany też szarłatem, to zboże bogate w żelazo, białko i jedno- oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zabacz również inne przepisy na ----> CHLEBY Chleb gryczany z amarantusem - przepis: Składniki: (na keksówkę długości około 30 cm) 60 g startera zakwasu 200 g mąki żytniej razowej
Moje QulinariaDawno nic się tutaj nie działo w temacie chlebowym, mamy więc dla was pyszny pszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski , hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem(...)jakiekolwiek spotkanie z kimkolwiek. I zawsze znika w mgnieniu oka. Chciałem więc sprawdzić czy na pszennym zakwasie wyjdzie równie dobry. Otóż tak, wyszedł całkiem nieźle. Ja osobiście jestem zwolennikiem chlebów na drożdżach więc bardziej mi smakuje wersja pierwotna, ale ten na zakwasie pszennym też jest naprawdę dobry. Zwolennicy zakwasowców z całą pewnością będą zadowoleni. Do tego chleba, tak samo
Marder&Marder ManufactureSierpniowa piekarnia .. tym razem chleb toskański i akcja prowadzona przez Konwalie w kuchni ...u mnie w sumie nie jest do końca to chleb toskański...bo jest ze zwykłej mąki a nie mąki typu 00..ja w sumie nawet w sklepach takiej nie szukałam..no i ja dałam sól..u mnie chleb bez soli jednak nie miałby(...)ściereczką i pozwolić odpocząć przez godzinę. Umieścić bochenki w piecu w temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż chleb zbrązowieje. Uwaga! Główną cechą toskańskiego chleba, oprócz braku soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański chleb miękki w środku , ciasto
Moje domowe kucharzeniemój drugi chleb na zakwasie. Nie wyszedł idealny, mam mu parę rzeczy do zarzucenia, ale tylko jeśli chodzi o wygląd. Bo będę piekła dalej. Smak tego chleba wynagradza wszystkie niedogodności pieczenia na zakwasie - niekończące się oczekiwanie, najpierw na zakwas, potem na zaczyn i wreszcie na chleb, wszystkie nerwy i niepewność na każdym etapie powstawania chleba. Ale będę piekła(...)dorówna smakowi własnoręcznie upieczonego chleba z masłem, bo nic nie zastąpi radości krojenia własnego chleba. A kiedy dotykam mąki, wiem, że wykonuję coś pierwotnego i naturalnego, a jednocześnie tak bardzo zwyczajną, powszednią czynność, którą wykonywały kobiety od tysięcy lat, moja Babcia, Jej babcia... Kiedy wyobrażam to sobie podczas zagniatania ciasta na chleb, jakoś mi cieplej na duszy i lżej
Kuchnia Prezydentowejspecjalną prośbę moich czytelniczek. Jednego dnia dwie czytelniczki niezależnie od siebie zgłosiły zapotrzebowanie na taki właśnie przepis. A czytelników ignorować nie należy :) Co prawda nie jest to taki czysty chleb orkiszowy, raczej taki mieszaniec pół-na-pół. Ale mam nadzieję, ze dziewczyny będą zadowolone. Dziewczyny, słyszycie? Lepiej żebyście był zadowolone, bo specjalnie dla was naraziłem się Madzi, która chciała jakieś(...)używałem maszyny, oj dawno. Pewnie już od roku odpoczywa na zasłużonej emeryturze na lodówce. Zatem zdjąłem ją, odkurzyłem i okazało się, że wciąż działa :) Ale nie bardzo lubię chleby z maszyny robić, bo to tak jakoś życia wcale w tym nie ma, tylko wrzucasz do środka co trzeba i przed telewizor idziesz. Ja to jednak lubię czuć ciasto w dłoniach
Marder&Marder Manufactureposiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Ten sos idealnie będzie się zgrywał z piekielnymi kiełbaskami. A do całości specjalnie dla was wymyśliłem przepis na chleb. Żytni chleb, również lekko pikantny i lekko cierpki (z dodatkiem kawy i pieprzu), tak żeby szedł krok w krok z całą resztą. Staraliśmy się idealnie zgrać smaki i jestem pewien(...)się udało. Ten żytni chleb idealnie pasuje zarówno do tych piekielnych kiełbasek jak i do koktajlowego sosu. CHLEB ŻYTNI NA DROŻDŻACH 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 250 ml wody 70 g siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki kawy 10 g drożdży instant 1 łyżeczka grubo zmielonego czerwonego pieprzu Wiem, że do żytnich chlebów
Marder&Marder ManufactureChleb wypieczony z mąki orkiszowej na zakwasie pszennym ma delikatniejszy smak, lekko orzechowy. Tutaj smak został dodatkowo wzmocniony zmielonymi orzechami włoskimi. Pełnia aromatu wydobywa się po ukrojeniu pierwszej kromki, zaś smak jest nie do opisania - to nie jest chleb z orzechami, to jest chleb orzechowy...Oczywiście najsmaczniejszy jest tuż po upieczeniu, posmarowany masełkiem.Cieniutka, chrupiąca skórka, duża ilość niewielkich dziurek(...)delikatna słodycz dzięki dodatkowi miodu. Spora ilość zmielonych orzechów włoskich czyniłaby chleb ciężkim, zrównoważył to jednak dodatek mąki 550. Zmielone orzechy dodały również dodatkowej wilgoci, co trzeba uwzględnić podczas pieczenia, zmieniły również kolor miękiszu.Geneza powstania chleba była prosta - zaciekawił mnie przepis zaproponowany przez Poserbaby. Po przygotowaniu zaczynu i zaparki zorientowałem się jednak, że nie mam ani jednego migdała
Grahamka, weka i kajzerkaSzalony eksperyment do trzeciej potęgi - nie dość, że orkisz; nie dość, że graham; to jeszcze Tang-Zhong. Bo właściwie to dlaczego by nie spróbować? Chleb może nie wyrósł tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang-Zhong, ale chyba nic w tym dziwnego; to zasługa mąki graham, która niejako obciążyła ciasto. Niemniej miękisz jest lekki i delikatny(...)łagodnie połączeniu smaku orkiszu i mąki graham.Do chleba dodałem odrobinę rodzynek, tylko po to, by dodać ich posmaku. Nie tyle jednak, by smak rodzynek zdominował całość. Rodzynki doskonale skomponowały się ze smakiem mąki graham i miodu. Świeżo wypieczony, z chrupiącą skórką, z samym masłem, znikał kromka za kromką - nic tak nie cieszy, gdy domownicy nie zachwalają chleba, tylko w milczeniu
Grahamka, weka i kajzerkabardzo szybko się go przygotowuje. Zalewa się wrzątkiem i po 5 minutach jest gotowy.Chlebek powstał, ponieważ „zainspirowałem sie kaszą". Aby kolorystycznie kuskus całkowicie nie zniknął w miękiszu, chleb jest pszenno-żytni, zatem trochę ciemniejszy. Niewiele to jednak pomogło. Samego smaku chleba kuskus jakoś nie zmienił (w chlebie z kaszą gryczaną wyraźnie czuć posmak i zapach kaszy), ale tekstura miąższu jest(...)świeżych drożdży30 g oliwy1 jajko110 g mleka40 g brązowego cukru5 g soli 5 g słodu pszenicznego 120 gramów gotowego kuskusuodrobina oliwy do poglazurowaniaodrobina sezamu do posypania Przygotowanie chleba:Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany w lodówce - daj mu się ogrzać do temperatury
Grahamka, weka i kajzerkakońcu przepis na razowiec na zakwasie . Ciepło się zrobiło i mój zakwas od razu dojrzał. Nie namyślając się postanowiłam zaraz upiec chleb. Zdecydowałam się na chleb razowy , bo taki bardzo mi smakuje, a dawno go nie piekłam. Chleb jest pyszny i ładnie wyrośnięty, delikatnie dziurawy. Przepis na razowiec przypomina duński chleb . Przyrządza go się podobnie, ale okres wyrastania chleba jest(...)wiele dłuższy. Chleb zachowuje długo świeżość ale można go również zamrozić. Przepis na razowiec Składniki: na 2 bochenki 400 g aktywnego zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej razowej 500 g mąki żytniej razowej typu 2000 750-800 ml zimnej wody 2 łyżki płatków owsianych 100 g ziaren słonecznika 1 łyżka soli Wsyp obie mąki do misy miksera, dodaj zakwas, wodę
codojedzeniaDomowy chleb foremkowy z makiem. Chleb z mąki typ 650 z gotowanymi ziemniakami, jest pulchny, świeży i z chrupiącą skórką :) Dwa chleby upieczemy z 1 kg mąki, dodatkowo... 3 ziemniaki, pół kostki drożdży, łyżeczkę cukru, łyżkę soli, szklankę ciepłej wody, garstkę maku do posypania, ciut mleka do posmarowania.... Zaczyn nastawiamy z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, wody, łyżki mąki(...)wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia... Jak ciasto powiększyło się dwa razy, to zagniatamy chlebki i wkładamy do przygotowanych foremek 30x11 wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką....smarujemy chleb mlekiem i posypujemy makiem... Tak przygotowane odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia :) Pieczemy w 225 st.C/ 10min., 200 st.C / 10 min., 180st.C/40 min. Żeby było wilgotno...wstawiamy miskę z wodą
chleba naszegoBył przepis na chleb gryczany ( klik ), był na chleb orkiszowy ( klik ). Teraz czas na mój ulubiony chleb - mieszany (orkiszowo - gryczany z pestkami dyni, słonecznika i kminkiem). Umieszczam ten wpis, bo najczęściej jestem pytana przez moich znajomych o chleb właśnie. Kromka chleba z ulubionymi dodatkami to najwygodniejsza, najszybsza w wykonaniu przekąska do pracy lub szkoły. Dla niektórych ulubiona na śniadanie(...)podwieczorek albo kolację. Osobiście najczęściej zjadam chleb na śniadanie, gdy brak mi czasu na przyrządzenie naleśników lub jogurtu. Ratuje mnie też, kiedy córeczka zgłodnieje między posiłkami. Generalnie staram się, by chleba nigdy w domu nie zabrakło. Zawsze dbam, aby było to możliwie najzdrowsze pieczywo. Dla mnie takim takim jest bochenek chleba ze skiełkowanych ziaren. Posiadam dobrej jakości ziarna orkiszu
Jeść, by żyć w zdrowiuPomysł na super chrupiąca skórkę zaczerpnięty z bloga grunttoprzepis.blogspot.com Jak tylko zobaczyłem, to musiałem spróbować :) Widać na zdjęciu, że chleby prezentują się zacnie :) Gdy mamy ciasto,(... z 1kg mąki, 1/2 kost. drożdży, łyżki cukru, łyżki soli, 500-600 ml wody) wyrabiamy je po wyrastaniu, dzielimy i zagniatamy chleby. Odstawiamy znowu do wyrośnięcia i przed włożeniem do piekarnika smarujemy pomadą(...)Pomada: 1/2 szklanki wody, szczypta soli i łyżka mąki- gotujemy razem i gorącym smarujemy chleb. Gwarantuję, że podczas pieczenia zrobi się super chrupiąca skórka. Nasze chleby upiekłem na dwa sposoby tj. w naczyniu i na blaszce :) Jak widać w każdym przypadku wyszły chrupiące skórki. Polecam :) warto skorzystać z tego "triku". Efekt zaskoczy każdego :) U nas chleby
chleba naszegoChyba każdy zgodzi się z tym, że chleb to symbol ciężkiej pracy, szacunku i gościnności, zapach domowego chleba przywołuje wspomnienia dzieciństwa, przenoszę się do czasów, kiedy wakacje spędzałam na wsi u babci. Babcia była mistrzem w wypiekaniu chleba, chrupiąca skórka, mięciutki środek i piętka z masłem to coś co uwielbiałam :) Teraz pieczeniem chleba zajmuje się tato i zawsze kiedy wracam(...)rodzinnego domu czeka na mnie pyszny bochenek. A teraz chciałam opowiedzieć wam o książce "Kurs pieczenia chleba" z której dowiedziałam się jak kształtować bochenki, rogale czy bułeczki. W książce umieszczony został rozdział poświęcony różnym zakwasom na chleb, swoją drogą przygotowanie zakwasu wcale nie jest takie trudne :) Oprócz tradycyjnych przepisów na chleb znajdziemy również receptury na ciasta drożdżowe, bułeczki
KukuleczkiPoszukując przepisu na chleb z samej mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), natrafiłem na blogu Siergieja na chleb łatgalski . Chleb ten pochodzi z Łatgalii , historycznej krainy będąca obecnie częścią Łotwy. Przez 211 lat Łatgalia była częścią I Rzeczpospolitej i zwana była wtedy Inflantami polskimi. Chleb ten robi się na zakwasie żytnim, dodając w trakcie zakwaszania zaparzonej mąki niewielką ilość drożdży(...)mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 5 g - sól 2 g - kminek mielony 1,5 g - drożdże prasowane 30 g - melasa 20 g - słód jasny żytni Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 9:00 Zakwas 15:00 Zaparka 18:00 Zakwaszona zaparka 21:00 Zakwaszona zaparka -mieszanie 1:00 Fermentowana zaparka 14:00 Ciasto
Przepisy na domowy ser i chlebdawna chodził za mną dobry, zdrowy chleb bezglutenowy, własnoręcznie upieczony. Tydzień temu piekłam chleb amarantusowy, a właściwie próbowałam upiec, bo to, co mi wyszło, trudno nazwać chlebem – twarda skorupa na zewnątrz, a w środku surowa pulpa. Wylądował w koszu, szkoda mi tylko tej mąki z amarantusa, bo trudno ją dostać(...)kawałeczek ciasta czy coś, czego nie powinnam jeść, ale niestety zawsze to odchoruję. Bo im dłużej nie jem glutenu, tym bardziej mi szkodzi. Tak więc chleba takiego prawdziwego z pszenicą i żytem nie jadłam 8 miesięcy. Próbowałam gotowe bezglutenowe pieczywo ale jest tak niesmaczne, że bez problemu i większej szkody zrezygnowałam
To co kochamDziś prezentuję chleb na zakwasie, który jest nowym numerem jeden w mojej kuchni. Do tego łatwy i szybki do zrobienia. Idealny dla kogoś, kto nie ma czasu piec codziennie. Pracę dzielimy na dwie raty. Zaczyn przygotowujemy wieczorem, a resztę rano, lub zaczyn rano przed pracą (potrzebna jest tylko łyżka i dwie minuty wolnego czasu), a pieczemy wieczorem. Chleb pasuje(...)wszystkiego. I do dżemu i do wędliny. Czasem, tak jak dziś, dodaję do niego ulubione nasiona. Doskonale sprawdza się jako codzienny chleb na kanapki. Z podanej porcji ciasta wychodzą 3 keksówki, które piekę jednocześnie. Dwa bochenki od razu po przestygnięciu zamrażam. Gdy potrzebuję chleb na rano, wieczorem wyciągam bochenek z zamrażalnika, wyciągam go z woreczka, w którym był zamrażany
Posadzone i zjedzonewyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem keksówki, boki ciasta ugnieść palcami do środka, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) przez 60 - 70 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych(...)przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie w czystą ściereczkę. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x24 cm. Z podanych składników wychodzi chleb o wadze 1090 g. Ja piekłam ten chleb przez 60 minut. Z dodatku ziaren można zrezygnować. Mąkę pszenną można zastąpić mąką
Gospodyni Miejskauporem maniaka dążę do doskonałości w pieczeniu chleba. Usiłuję zarówno opanować drożdże, jak i zakwas, który jest znacznie bardziej kapryśny. W ciągu dwóch dób upiekłam 3 bochenki chleba na zakwasie, każdy z nich posiadał inną recepturę. Pierwszy nie był tak perfekcyjny jak bym tego chciała i zawiniło tylko i wyłącznie moje lenistwo. Drugiemu i trzeciemu bochenkowi oddałam całe moje serce(...)wieczór i poranek. W zamian za starania i poświęcony czas otrzymałam przepysznie pachnący, chrupiący bochenek chleba na zakwasie. Dziś mam dla Was jeden z przepisów na chleb pszenno- żytni z dodatkiem mąki gryczanej na zakwasie pszennym o bardzo ciekawym smaku. Jeśli macie w sobie odrobinę cierpliwości, wolnego czasu i chęci to polecam byście również wykonali ten przepis. Składniki
Mango PapajaDzisiaj chciałabym wam zaprezentować bardzo fajną mieszankę do wypieku chleba bez mąki z dodatkiem czarnuszki i orkiszu firmy melvit, postanowiłam wypróbować chleb z tej oto mieszanki jednak zmodyfikowałam nieco przepis na opakowaniu. Skład mieszanki : otręby owsiane, płatki owsiane pełnoziarniste, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu, czarnuszka. Na opakowaniu jest napisane, żeby do ziaren dodać(...)jajek i 150ml maślanki, nie przekonał mnie jednak ten pomysł, ponieważ wydawało mi się zbyt dużo jajek ale stosując taką wersję chleb się nie kruszy więc jak kto woli ja swój przepis przedstawiam poniżej :) Jeśli chodzi o smak chlebku to jest niesamowity, bardzo fajny jest dodatek czarnuszki, która dodaje chlebkowi aromatu, ja jeszcze dodałam odrobinę miodu i wyszedł cudny, wystarczy
zdrowa vege kuchniasię nieco i pomyślałam „a co mi tam, coś się wymyśli, na szczęście to tylko pszenica, a nie gluten. Słodkości dla siebie będę piec z innych rodzajów mąk, a chleb będę kupować tylko żytni”. Odwiedziłam kilka sklepów spożywczych i piekarni, i nie powiem, mina mi zrzedła. Praktycznie każdy chleb „żytni” zawierał sporą domieszkę mąki pszennej. Tylko w jednej piekarni znalazłam(...)chleb bez pszenicy, kupiłam na spróbowanie, ale wyglądał on jak beton, smakował jak beton, a kosztował jak sztabka złota. Niby bez chleba można żyć, ale ja sobie nie wyobrażam mojego codziennego śniadanka o 5.30 rano, bez przyzwoitej kanapki. Zakasałam więc rękawy, nastawiłam zakwas, bo mój poprzedni, zaniedbany biedulek, dawno już umarł, i zaczęłam wypiekać swój własny 100% żytni chleb
Kuchenne zapiski EdytyLuty stawia przed Piekarnią Amber nowe zadania. Tym razem sięgamy do książki Piotra Kucharskiego "Chleb - domowe piekarnia". Przepis do wspólnego pieczenia wybrała Beata z bloga Stare gary i zaproponowała chleb z cebulą pieczony na piwie. Wybór chleba bardzo mnie ucieszył, bo już dawno planowałam upiec 100% chleb żytni i pewnie projekt nadal pozostawałby w sferze zamiarów, gdyby nie wspólne(...)pieczenie. Wiadomo, że chleb żytni na zakwasie jest wartościowy, smaczny i syci na dłużej niż pszenny. Pomaga utrzymać wagę w ryzach - szczególnie razowy i poprawia trawienie. Chleb wspólnie upieczony ma wilgotny miąższ, dzięki temu długo pozostaje świeży. Dodatek piwa nie wpływa na smak. Pomaga jednak rozluźnić zwartą konsystencję ciasta i dzięki temu chleb szybciej wyrasta bez dodatku drożdży
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pumpernikiel (Pumpernickel) zwany w Holandii Roggerbrood lub w Niemczech Roggenbrot, to bardzo zdrowy i pożywny chleb żytni bez drożdży i może być jasno brązowy lub bardzo ciemny, wręcz prawie czarny. Jest to zależne od receptury i dodawanej melasy lub syropu, które zabarwiają ciasto na brązowo. Najzdrowszy jest ten pieczony z całych i łamanych ziaren żyta a nie z samej mąki(...)Czyli taki chleb jest praktycznie z żyta nieprzetworzonego. Dawniej pieczony tradycyjnie chleb uzyskiwał bardzo ciemny kolor poprzez karmelizację zawartej z w życie skrobi. Pumpernikiel pochodzi z Niemiec (z Westfalii) i dawniej chleb ten był obok ziemniaków głównym pożywieniem mieszkańców części Europy (min. Niemców, Holendrów i Belgów). Konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna i lekko krucha. Na chlebie nie tworzy się
Sztuka gotowania w/g Samirychleb z czerstwym razowym pieczywem Gdyby nie dodatek, czerstwego pieczywa z poprzedniego wypieku, to ten chleb byłby zwyczajnym, wiejskim bochenkiem, wyrobionym z pszennej mąki na żytnim zakwasie. Ktoś może , słusznie zapytać, czy propozycja pieczenia chleba z takim dodatkiem to nie zwykła fanaberia. Otóż nie, po pierwsze, dodatkowy składnik sprawia że wypieczony bochenek dłużej zachowuje swą świeżość. A po wtóre, przyjęło(...)się w naszej tradycji, że grzech to ciężki, chleb ( choćby i czerstwy) wyrzucać. Tak więc dziś przedstawiam propozycję na "uratowanie" w moim domu czerstwego wypieku. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek kawałek razowego czerstwego pieczywa ( około 150 g) 3 szklanki mąki pszennej woda
Miód i pieprzchleb litewski W niewielkim bochenku tego chleba, znajdziemy mocny smak kminku, połączony ze słodyczą owocowych powideł, dzięki którym chleb wyrasta. Ciemny o zbitej konsystencji, którą zawdzięcza zaparzanej razowej żytniej mące, jest zgoła odmienny od pieczywa jakie spotykamy na co dzień. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki(...)którym odstawiliśmy zaczyn i zostawiamy na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy zaparkę, mąkę żytnią razową, powidła, kminek, oraz sól. Całość mieszamy, dodając ( jeżeli będzie taka potrzeba) letnią wodę, lub mąkę, tak by powstało dość elastyczne ciasto, które
Miód i pieprzZachęcam do samodzielnego wypieku chleba. Nie ma nic wspanialszego niż aromat pieczonego chleba. O walorach smakowych i zdrowotnych chleba z własnego wypieku nie będę się rozpisywać, bo to chyba jest oczywiste. U mnie chleb jest pieczony raz w tygodniu i gdy się kończy, a następny nie jest jeszcze upieczony to nikt zbytnio się nie cieszy ze sklepowego. Tym razem przedstawiam(...)chleb graham na zakwasie z dodatkiem słonecznika. Składniki: (proporcje na 2 foremki o wymiarach 31 x 14 x 6 cm) 3 łyżki dokarmionego zakwasu ( jak zrobić zakwas ) 1050 g mąki żytniej chlebowej typ 720 700 g mąki pszennej graham typ 1850 350 g mąki żytniej razowej typ 2000 1 szklanka żytnich otrąb około 1500 ml ciepłej wody 2 szklanki
Kuchcik gotujechleb wileński Kiedy czuję zapach tego chleba, zawsze oczami wyobraźni widzę niewielką miejscowość, koło Wilna, gdzie spróbowałem takiego chleba po raz pierwszy. Przyniosła go moja Ciotka, z małej miejscowej piekarni, w której pieczono takie właśnie chleby. Bochenek ten wziął to co najlepsze, z kuchni litewskiej i polskiej. Jest w nim więc, mocny zapach kminku i słodycz konfitury(...)miejsce w litewskich wypiekach. Ale jest jaśniejszy, od typowych litewskich wypieków i wyraźnie wyczuwa się w nim kwaśny posmak razowego żytniego zakwasu. Bo chleb jest pieczony tylko na zakwasie, bez drożdży i innych spulchniaczy, stosowanych w litewskich wyrobach. składniki na dwa bochenki chleba zaczyn 1 szklanka mąki żytniej razowej 8 łyżek zakwasu 1 szklanka letniej wody wypiek
Miód i pieprzChleb z mąki mieszanej, na drożdżach i na piwie. Na piwie ciemnym, więc mocno słodowy i aromatyczny. Nie wiem jak to się stało, ale jakoś nie zdążyliśmy zrobić z niego kanapek. Jest tak dobry, że znika z samym masłem. Piwo typu porter leżakuje przez rozlaniem do butelek około 90 dni. Jest bardzo ciemne, palone, prawie nieprzeźroczyste pod światło. Smak tego(...)cukru. Miskę przykryjcie folią i zostawcie na noc, na 8-10 godzin, na blacie w kuchni. Nie musi stać w cieple, ważne żeby temperatura podczas pierwszego wyrastania była stała. Chleb na piwie porter Rano dodajcie do startera resztę mąki wymieszaną z solą i pozostałymi drożdżami i zagniećcie elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie
Karo in the KitchenDostałem właśnie z AleDobre.pl książkę Dana Leparda i Richarda Whittingtona "Wypiekanie chleba krok po kroku" i poproszony zostałem o zrecenzowanie jej. Obaj panowie autorzy są piekarzami w doskonałej londyńskiej piekarni Baker & Spice specjalizującej się w "domowym" pieczywie. To znaczy, oczywiście, robią w ilościach przemysłowych, ale korzystają ze starych domowych sposobów. Dzięki czemu pieczywo wygląda i smakuje tak, jakbyśmy sami(...)piekarniku. Przekartkowałem póki co tę książkę, nie zagłębiałem się jakoś mocno w poszczególne przepisy, przejrzałem kilkanaście. I takie pierwsze moje wrażenie: książką jest fajnie wydana, są rzeczywiste zdjęcia upieczonych chlebów, przy jakimś bardziej skomplikowanym składaniu chleba są zdjęcia krok-po-kroku. Przystępnie i zrozumiale napisana. Spoko, podoba mi się. Na zdecydowany plus zasługuje również tłumaczenie książki. Co mam na myśli
Marder&Marder Manufactureponad czterech lat nie kupuję chleba. Denerwowało mnie, że pierwszego dnia zakupu było napuszone jak wata cukrowa, a następnego czerstwe i niesmaczne. Zafundowałam sobie maszynę do pieczenia chleba. Zaczęła się moja przygoda z pieczeniem chleba. I trwa do dziś :) Po roku wypiekacz do chleba dałam siostrze, bo dostałam nowy z możliwością wypieku bagietek. Wygrałam ją w konkursie kulinarnym :) Przez pół(...)roku szukałam na różnych stronach, jak wypiekać domowy chleb na zakwasie. Próbowałam wyciągnąć przepis od Babci, która wiele lat temu piekła chleby (wielgachne i od razu kilka) sama w piecu kuchni kaflowej. Niestety Jej proporcje nijak się miały do moich możliwości. Największy problem miałam z uzyskaniem pierwszego zakwasu. Albo pleśniały, albo dawały niesamowity fetor. Po wielu próbach udało się
Weekendy w domu i ogrodzieChleb na zakwasie żytnim, polecany szczególnie początkujacym domowym piekarzom, a to ze względu na użytą do wypieku chleba sporą ilość zakwasu. Na początku przygody z domowym pieczenia chleba jest to zmora każdego początkujacego domowego piekarza - nadprodukcja zakwasu. Ten przepis jest idealny, by owe nadmiary upłynnić. To jeden z pierwszych chlebów jakie piekłam. Postanowiłam dziś przypomnieć trochę zakurzony i zapomniany(...)warto. Chlebek jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia. Neutralny w smaku, wilgotny i pachnący. Bardzo długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości mąki żytniej. Piekę go niestrudzene, to chleb który nie może się znudzić. Przepis pochodzi z piekarnitatter . Absolutny mój faworyt. Polecam bardzo! Składniki na 1 bochenek: °400 g zakwasu żytniego °250 g wody ( gdy mamy gęsty zakwas nawet
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chałka Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki Bajgle tureckie - simit Bułki wrocławskie z przedziałkiem Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji Chleb pszenno żytni z otrębami Chleb pszenny na zakwasie s Chleb pytlowy z siemieniem lnianym Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem Polski chleb wiejski Bagietka pszenna Bułeczki drożdżowe z parówką Chleb orkiszowo żytni na zakwasie Zakwas żytni Chleb(...)rodzynkami i orzechami Bułki greckie Tiropsomo Krokiety z chleba Bułki śniadaniowe Chleb tygrysi Bułeczki z nadzieniem Rogaliki maślane Chałka z makiem Bułki z owsianką Rogaliki solanki Francuskie paluszki Bułki pszenne Chleb z cukinią
Ala piecze i gotujejakiegoś czasu, w każdy weekend piekę chleb tylko na zakwasie, według własnych pomysłów i mąki, jaką mam w szafce. Przez długi czas do pieczenia chleba, nawet na zakwasie, dodawałam drożdży. W końcu jednak, kiedy mój zakwas przetrwał kilka miesięcy zdecydowałam się na próbę upieczenia chleba tylko z jego pomocą.Ciasto przygotowuję zazwyczaj w piątek wieczorem, koło 22 i daję(...)wyrosnąć przez noc. Robię chleby z przewagą mąki żytniej i żytniej razowej, dlatego też nie stosuję podwójnego wyrastania - takie ciasto jest na to za ciężkie. Po wyrobieniu od razu wkładam je do docelowej formy. Rano, przed godziną ósmą, włączam piekarnik, by nagrzał się do temperatury 250 stopni i zaczynam pieczenie. Podczas pieczenia w piekarniku znajduje się dodatkowe naczynie z wodą
W kuchni wieczorem