razem w lutowej Piekarni Amber pieczemy chleb gryczany. Ania zaproponowała dwa przepisy: pierwszy to chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska, drugi - chleb gryczany na zakwasie wg pomysłu Gucia . Mimo, że mieszkam bardzo blisko Radomska i wiele razy tam bywałem, nigdy nie słyszałem o tatarczuchu. Kusiło mnie jego upieczenie ale ostatecznie wybrałem wersję Gucia, czyli na zakwasie. Chleb wyszedł bardzo(...)smaczny, gryka nie jest mocno wyczuwalna, chleb jest słodkawy, delikatny w smaku. Zdecydowanie do powtórzenia. Tatarczucha też mam zamiar upiec, ale innym razem. Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska (przepis na drożdżach) 2 szklanki mąki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 szklanki letniej wody 1 paczka drożdży
Przepisy na domowy ser i chlebKolejny chleb znaleziony na blogu Siergieja , Pałanga - litewski jasny chleb żytnio-pszenny. Jak dla mnie, ten chleb jest rewelacyjny! Aromat żytniej mąki, słodycz miodu i delikatna nuta kminku. No i ta niesamowita, chrupiąca skórka o karmelowym posmaku. Najlepszy jak na razie, jasny chleb jaki upiekłem. Gorąco polecam! Składniki (na jeden duży bochen o wadze powyżej(...)cukier lub miód 2 g - kminek mielony 5 g -drożdże świeże prasowane 10 g - słód jasny żytni 600-630 g woda (nawodnienie ciasta 60-63%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 16:00 Zakwas 21:00 Zaparka 0:00 Zakwaszona zaparka 10:00 Zaczyn drożdżowy 12:00 Ciasto właściwe 13:30 Formowanie
Przepisy na domowy ser i chlebniedostatek. To wigilia kryzysowa, więc zgodnie z tradycją zamieszczam tutaj 5 potraw plus napój więc prawie 6 :) W tym roku na topie jest temat marnowania jedzenia, dlatego króluje czerstwy chleb i zahaczamy też o inne odpadki ;) W tym roku choinka papierowa, trochę nowoczesna, równie kryzysowa :) Faramuszka Podobno bardzo modna świąteczna zupa w Rosji . Dlaczego na naszym wigilijnym stole królują(...)prostu dzień staje się coraz dłuższy. Tutaj mamy przetworzony jęczmień, bo piwo jest z jęczmienia, a nie z chmielu jakby ktoś nie wiedział i przetworzone zboże w formie chleba. Składniki: - piwo - chleb - sól - cynamon - kminek - olej Wykonanie: Piwo możemy rozcieńczyć wodą, wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, kminkiem i odrobiną cynamonu. Zagęszczamy pokruszonym chlebem i chwilę gotujemy
Kryzysowa Książka KucharskaChleb pytlowy na rynku można kupić bardzo rzadko. Jest to chleb z samej mąki żytniej białej oznaczonej jako typ 720. Pytel - był to rodzaj worka w kształcie rękawa przez który przesiewano zmielone ziarna żyta. W ten sposób uzyskiwano delikatną mąkę pytlową. Kilka lat wstecz mogłam kupić mąkę, która posiadała w nazwie "mąka pytlowa" i mimo oznaczenia jako typ 720 była(...)zupełnie inna od tej tradycyjnej o tym samym typie. Chleb jaki piekłam klik był bez porównania delikatniejszy. Dawno takiej mąki nie widziałam w sprzedaży. W październikowej Piekarni chleb pytlowy z pestkami dyni. Chleby żytnie szczególnie te z mąki białej są moimi ulubionymi. Piekę je na co dzień bo są bezproblemowe i zawsze się udają. Dobry zakwas jest podstawą do każdego
Leśny Zakątekwrześniowej Piekarni Amber upiekliśmy wyjątkowy chleb. Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Wisły Zapach chleb a. Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem, ma bardzo chrupiącą skórkę, wilgotny, sprężysty miękisz. Ser dojrzewający znajduje się w każdej ukrojonej kromce chleba i nadaje mu wytrawnego charakteru. Kminek jest ledwie wyczuwalnym w smaku dodatkiem. Niewielki dodatek mąki jęczmiennej (u mnie zmielona(...)kasza jęczmienna;) nie zmienia zdecydowanie zapachu i smaku chleba, ale dodaje mu ,,tajemniczości", to nie jest typowy chleb pszenny. Ten chleb najlepiej smakuje z dobrym, świeżym masłem i pomidorem, jak dla mnie nic więcej do niego nie potrzeba. Składniki na 2 bochenki chleba: zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej, chlebowej 120 g wody bibosz
Codziennik KuchennyChleb ziołowy z płatkami owsianymi, przygotowuje się szybko i łatwo. Z tym wypiekiem poradzą sobie nawet osoby, które nigdy nie piekły chleba. Chleb jest bardzo mocno pachnie ziołami i ma chrupiącą skórkę. Do mojego chleba dodałam dużo ziół, można część z nich pominąć lub dodać inne ulubione. Następnym razem dodam łyżeczkę suszonego czosnku. Przygotowałam chleb z połowy porcji, ponieważ(...)pieczywo pszenne na drożdżach dosyć szybko traci świeżość. Chleb piekłam razem z innymi blogerami w Kwietniowej Piekarni Amber. Składniki zaczynu drożdżowego: 4 łyżki mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl. letniej wody Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut. Zalewa ziołowa : 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka
Codziennik Kuchennyniecodziennie udekorowany chleb piekłam w doborowym towarzystwie blogerów we wrześniowej Piekarni Amber . Autorką przepisu jest Dana Budzyńska, autorka świetnego bloga Leśny Zakątek. Piekłam wiele chlebów według przepisów Dany i wszystkie były pyszne. I ten przepis nie jest inny. Chleb z tartym jabłkiem bardzo przypomina chleb staropolski, ma miękką skórkę, wilgotny, sprężysty i lekko kwaskowy miękisz. Dana udekorowała(...)swój wypiek plastrami jabłka, ja również. Ja widać na zdjęciu chleb urósł, a jabłko się skurczyło, następnym razem pominę tą ozdobę ponieważ chcę mieć równe kromki krojonego chleba. Poza tym chleb z jabłkiem na wierzchu w upalne dni trzeba przechowywać w lodówce, aby nie zapleśniał. Chleb żytni z tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Polecam również
Codziennik KuchennyProsty chleb pszenny (składający się tylko z mąki, wody, soli i dodatku drożdży) pieczony w formie dużych placków. Pochodzi z Azerbejdżanu, gdzie zazwyczaj podaje się go na specjalne okazje, jak śluby, urodziny czy święta. Chleb ten oryginalnie piecze się w okrągłym, glinianym piecu zwanym tandir lub tandoor, stąd jego nazwa. Przepis ze strony: 196flavors.com Składniki na 1 średniej wielkości(...)bochenek: 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych 1 i 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 3 szklanki mąki pszennej typ 500, 550 do posmarowania chleba: 1 żółtko roztrzepane z łyżką wody do posypania chleba: szczypta czarnuszki (albo maku lub sezamu) W małej miseczce wymieszać letnią wodę z drożdżami, aż drożdże dobrze się rozpuszczą
Przepisy na domowy ser i chlebChleb Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta, Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży, Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta. Gdy wedle doświadczenia niechybnych probieży, Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta, Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta, Kędy cierpliwie pory wypieku doleży. I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki W gorący piec je wsuwa(...)długiej kociubie, Skąd roztaczając zapach kuszący i miły Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki, Brunatne i okrągłe – ku piekarki chlubie - Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły . Tak o wypieku chleba napisał Leopold Staff . Orkisz jest jednym z najstarszych gatunków pszenicy, znany był już w epoce kamiennej. Prawdopodobnie pochodzi z Azji południowo-wschodniej i był rozpowszechniony w epoce brązu
mojewypiekiinietylkopewnego czasu, obserwuję akcję wspólnego wypiekania chleba z Piekarnią Amber , i w końcu zdecydowałem się wziąć w niej udział. W kwietniu wypiekamy wspólnie chleb ziołowy z płatkami owsianymi, wg. przepisu Kasi z bloga Smaki i Aromaty . Jest to chleb pszenny, na drożdżach, z dodatkiem płatków owsianych i duuużej ilości rozmaitych ziół. Trochę się obawiałem, że z taką ilością różnych(...)ziół chleb będzie "przepachniony", ale nic tych rzeczy, chlebek wyszedł pyszny, a ziół jest w sam raz. CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI duży bochen ok 1300 g / forma 20 x 35 cm/ lub 2 małe bochenki Zaczyn: * 4 łyżki mąki pszennej chlebowej * 20 g świeżych drożdży (użyłem 7 g suszonych) * 1 łyżeczka cukru * 1/2 szkl. letniej
Przepisy na domowy ser i chlebPyszny i zdrowy chleb, który działa dla organizmu jak miotełka, oczyszczając jelita ze złogów. U mnie z dużą ilością zakwasu żytniego (z mąki żytniej razowej typ 2000), ale można jego ilość zmniejszyć. W chlebie połączyłam mąkę żytnią z orkiszową, z wykorzystaniem również mąki razowej i mieszanych ziaren. Jeżeli nie posiadacie takiej ilości zakwasu, to wystarczy dzień wcześniej go dorobić poprzez(...)przegotowaną wodą. Mieszankę odstawić należy na 12 godzin i po tym czasie powinien utworzyć się nam z podanych składników zakwas. Z podanych poniżej składników wychodzą 2 chleby pieczone w formach keksowych o wymiarach 35x12,5 cm. SKŁADNIKI 600 g zakwasu żytniego 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850 100 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 500 g mąki żytniej
Passions hobbies lifeChleb na zakwasie z gatunku tych, które stają się ulubionymi. Przepis jest bardzo uniwersalny i możecie piec chlebek w zasadzie z każdego typu mąki. My jak zwykle piekliśmy chlebek mieszany – w tym wydaniu pszenno-żytnio-gryczany z dodatkiem czarnuszki. Czarnuszka, przed przeprowadzką do Krakowa nie była mi znana. Za to tutaj, korzystam w pełni z jej wspaniałych właściwości. Trafia(...)często to chleba, mięs czy sałatek. Polecam tym, którzy lubią ostrawe czy też wyraziste smaki. Jak to chleb zakwasie tak i ten długo pozostaje świeży, jest mięciutki i naprawdę smaczny. W przepisie na 1 keksówkę mamy 400 gr mąki. Może być tutaj użyta mąka pszenna, orkiszowa, żytnia czy gryczana. Ważne, aby ok 160 gr mąki było mąką pszenną chlebową. Inaczej
Mieszam w Garnkuteż marzy się taki pachnący, chrupiący jeszcze gorący, wyjęty prosto z pieca chleb? Na naturalnym zakwasie, zrobionym przez Was samych? Bez ulepszaczy, spulchniaczy itp. Przygoda z pieczeniem chleba w moim domu co jakiś czas powraca. Ostatni rok, piekłam niewiele, prawie w ogóle. A to z powodu sklepu obok, w którym mogłam dostać bagietki na prawdziwym zakwasie. Przepyszne. I tak się(...)rozleniwiłam, że pieczenie chleba odkładałam zawsze na później. Na wszystko przychodzi czas i pora. Tym razem postanowiłam zrobić chleb tylko i wyłącznie na zakwasie. I tu miałam problem, bo zrobienie zakwasu wcale nie jest takie łatwe. Wszystko zależy od mąki. Przeczytałam chyba wszytko o chlebach pieczonych w domu i robieniu zakwasu. Szczerze? Na guzik się przydało. Kupowałam dużo różnych mąk
SMYKWKUCHNIGenialny chleb z przepisu Jim'a Lahey'a - chleb marchwiowy z bakaliami, w tym wypadku z suszoną żurawiną i siekanymi orzechami włoskimi, o pięknym , intensywnym kolorze. Chleb robi się niezwykle łatwo, bez zagniatania, mieszając tylko drewnianą łyżką wszystkie składniki i z minimalną ilością drożdży. Najlepiej przygotowywać go popołudniem/wieczorem, aby rano upiec świeży bochenek lub wymieszać ciasto dosłownie przed pójściem(...)spać, aby po pracy cieszyć się jego smakiem :) Ja nie byłabym sobą, gdybym odrobinę nie zmieniła jego proporcji :) Ale oczywiście chleb wyszedł świetnie :) Do jego przygotowania potrzebny jest świeżo wyciśnięty sok z marchwi, ale nie musicie uruchamiać sokowirówki w tym celu. Taki jednodniowy sok z butelki (do kupienia w większości sklepów) jest idealny. Musze Wam powiedzieć, że chleb mnie
Słodko-Słony Świat Ilonychyba najprostszy przepis na lekki, pszenny chleb jak możecie zrobić w domowym piekarniku. Chleb pszenny bez zakwasu – na drożdżach. Szybko rośnie, pięknie pachnie, każdemu smakuje. Chrupiąca złota skórka, miękki i puszysty jasny miąższ. Spróbujcie! Miód, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże(...)objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat, dzielimy na pół i formujemy dwa bochenki. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie bochenka . Chleby odłóżcie łączeniem do spodu na naszykowaną wcześniej
Karo in the Kitchenmojprzepisna.pl | Pszenny chleb codzienny na drożdżach Mój pierwszy wypiek z książki Piotra Kucharskiego pt. „Chleb”. Powiem nieskromnie, udany. Fajna książka, bardzo smaczny chlebek. Polecam! Składniki na 1 bochenek: 10 g świeżych drożdży 400 ml letniej przegotowanej wody 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1 lub 1,5 łyżeczki soli W dużej misce umieścić drożdże(...)znów spróbować uformować bochenek. Bochenek położyć na blaszce od piekarnika, przykryć ściereczką, odstawić do drugiego wyrastania. Może to potrwać od 30 min do 1,5 godziny. Po tym czasie chleb wstawić do nagrzanego do 220 st. piekarnika. Piekarnik, boki i sufit, spryskać wodą (takim spryskiwaczem do kwiatków) przed wstawieniem chleba i po wstawieniu chleba, dzięki temu chleb równomiernie się zarumieni
moj przepis naTrochę trików piekarniczych przy domowym wypiekaniu chleba Przekopując ostatnio czeluście Wujka Google, natknęłam się na ideę zastosowania do chleba pomady wodno-mącznej . Sprawia podobno, że wypiekany chlebek ma błyszczącą i chrupiącą skórkę. Zdecydowałam się pomysł wypróbować i muszę przyznać, że z rewelacyjnym skutkiem! Chleb smaruje się pomadą już po jego wyrośnięciu, tuż przed włożeniem do piekarnika. Po upieczeniu - faktycznie(...)skórka jest bardzo lśniąca i twarda w dotyku. A po rozkrojeniu - niebywale chrupiąca i przesmaczna! Pomada sprawdza się zwłaszcza przy tradycyjnym chlebie pszennym, w efekcie daje pieczywko jakby przed chwilą przyniesione z pobliskiej piekarni. Na pewno będę ją szeroko stosować przy moich chlebowych ekscesach piekarniczych :) Składniki na 1 średni bochenek: ROZCZYN: 20g świeżych drożdży 150ml wody - ciepła 75ml mleka - ciepłe
Grunt to przepis!Witam serdecznie Propozycja na chleb z kaszą gryczaną, pestkami dyni i słonecznikiem, jest smaczny i pięknie pachnie. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji upieczemy chleb o wadze około 1200 g 600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 360 ml letniej wody 100 g kaszy gryczanej 45 g drożdży świeżych 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni 10 g soli 1 łyżeczka cukru(...)łyżka oleju do pomalowania chleba przed pieczeniem użyłam foremki o wymiarach 26 cm x 13 cm Link do filmu z przygotowania: Chleb z kaszą gryczaną https://www.youtube.com/watch?v=Dma8ZMAU9m4 Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniej wody , jedną dużą łyżkę mąki
Uwaga Babcia Piecze Chlebgrudniowej piekarni u Amber pyszny chleb z płatkami żytnimi i owsianymi. Chętnie się do pieczenia zabrałam, gdyż dawno już moje chleby nie wyrastały w koszyczkach. Ostatnio piekę głównie takie co w foremce rosną. Tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Pozmieniałam typy mąk, na dostępne w Polsce. Nie obyło się bez małych wpadek. W dniu pieczenia zorientowałam się że zapomniałam(...)zamiast w lodówce, użyłam po ok 7 godzinach. Poza tym przez nieuwagę wrzuciłam wszystkie składniki do robota równocześnie, i od razu wymieszałam - czyli inaczej niż w przepisie. Na koniec chleby w koszyczkach ułożyłam odwrotnie niż zwykle, czyli łączeniem do dołu - ostatni błąd dał akurat ciekawy efekt, gdyż chleb podczas pieczenia naturalnie się rozszedł, nie musiałam go nacinać - spodobało mi się
Stare Garymiłości do chleba! O miłość trzeba zawsze walczyć! My walczymy od lat o chleb doskonały! Pierwszy raz piekliśmy chleb w styczniu 2009 roku! Prosty chleb na drożdżach, który wystarczyło wymieszać i upiec w foremce - radość i duma z jego upieczenia była zupełnie niewspółmierna do włożonej pracy - w końcu upiekliśmy chleb! Pyszny chleb! Wiele razy wracaliśmy do tego pierwszego przepisu! Potem(...)próbowaliśmy z innymi chlebami, z innymi przepisami, a potem przyszedł w końcu czas na chleb na zakwasie! Też wychodziły, ale zawsze brakowało jakiegoś wow! Dwa razy upiekliśmy nieziemski chleb z książki Tartine, ale potem ten chleb przestał nam wychodzić! Nawet nie wiecie ile kolejnych prób podejmowaliśmy! Przez ponad rok co jakiś czas wracaliśmy do przepisu, zmieniając i próbując innych sposobów
Plate of JoyChleb pszenny na drożdżach to proste domowe pieczywo, które możemy przygotować z podstawowych składników, jakie zazwyczaj są w naszej kuchni. Chlebek jest miękki, ładnie wyrośnięty, w zależności od piekarnika może mieć bardziej lub mniej chrupiącą skórkę, ale na pewno się udaje :) Ciasto na chleb przygotowujemy analogicznie do wszystkich ciast drożdżowych: najpierw przyrządzamy rozczyn, a po jego wyrośnięciu wyrabiamy ciasto, które(...)musi dwukrotnie wyrosnąć: tuż po wyrobieniu oraz już uformowane w bochenek tuż przed pieczeniem. Z poniższego przepisu przygotujecie bochenek o wadze około 600g. Z tego samego ciasta można zamiast chleba upiec 6 bułek, należy je wtedy piec w 200 stopniach przez około 30 minut. Chleb pszenny na drożdżach Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 + do podsypywania 250ml letniej wody
Smakołyki Berenikiokazji Światowego Dnia Chleba oprócz moich tradycyjnych chlebków na zakwasie , które piekę przynajmniej raz w tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren. To taki tradycyjny chlebek, tylko(...)drugi garnek sprawdził się idealnie. Jakiś czas trwało nim się na niego zdecydowałam pierwszy raz, choć z perspektywy czasu sama się sobie dziwię, jest to bowiem jeden z najłatwiejszych chlebów, co prawda powstaje w kilku etapach, ale każdy etap zajmuje tylko chwilę, wystarczy tylko odpowiednio rozplanować sobie czas. Ja zwykle pierwszy etap zaczynam późnym wieczorem
Smaczne ZdroweChleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie To już któryś z kolei chleb z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia", który piekę, ale do tego przepisu ostatnio wracam najczęściej, bo jestem nim po prostu zachwycona! Chleb zachowuje świeżość przez 5-6 dni (tyle udało mi się go mieć najdłużej), a aromat podczas pieczenia jest niebywały! Czasem zmieniam rodzaj mąki(...)każdym razem wychodzi pyszny! Piotr Kucharki co prawa robi zakwas inną metodą, niż ta, którą robiłam chleby z przepisów Beaty Pawlikowskiej, bowiem nie wyrzuca połowy każdego dnia, tylko dokarmia go codziennie 100 g mąki żytniej typ 2000 i 60 ml przegotowanej letniej wody i trzyma w dużym słoiku. Po 96 godzinach zakwas jest gotowy! Jeśli jednak masz już gotowy
Moje QulinariaUpały w ostatnim tygodniu duże, więc chleb toskański, wybrany do pieczenia w sierpniowej piekarni przez Anię , jest jak najbardziej na miejscu. Przepis podany przez Anie nie zawiera soli. Piekłam z połowy porcji,użyłam mąki chlebowej, dodałam jednak sól ( 2 łyżeczki na całą porcję), która dla mnie jest w chlebie ważna. Z resztą, jak doczytałam w oryginalnym przepisie(...)mnie ilość wystarczająca. Bochenek jest całkiem spory, większy na pewno nie zmieściłby się w moim piecyku. Jak pisała Ania, możemy moczyć go w sosach, zrobić zupę pomidorową z chlebem ( pappa al pomodoro), zrobić pyszne grzanki ( bruschette, crostini) Bardzo polecam ! Przepis podaję za Anią Chleb toskański przepis z tej strony – klik ! 1000 g mąki typu
Stare Garyzakończona sukcesem. Zatem pomęczę was kolejnym orkiszowcem. Taki zwykły zupełnie, tyle że na zakwasie. No i mam pewne nowe uwagi co do tego naczynia. Otóż musiałem dwa razy ten chleb zrobić, bo pierwszy niestety wylądował w śmietniku :( Nie to żeby to była wina naczynia, nie o to chodzi. Po prostu przyzwyczaiłem się, że robię teraz chleby w formach silikonowych(...)też innych nieprzywieralnych. No i kierując się tym przyzwyczajeniem niczym tego naczynia nie natarłem. Po prostu myślałem, że do szkła nie przywrze. Źle myślałem :( Chleb wyrósł cudownie, był tak fajnie okrągły jak te ze sklepu, naprawdę byłem zachwycony. Ale w żaden sposób nie dało się go z naczynia wyjąć. Przykleił się jakby go ktoś klejem nasmarował. Musiałem po kawałku nożem
Marder&Marder ManufactureKolejny chleb orkiszowy na moim blogu :) Kolejny na zakwasie. Prawdę mówiąc niezbyt często robię chleby zakwasowe. Głównie jest to spowodowane czasem jaki wymagają zakwasowce. Jednak chleby na drożdżach robi się zdecydowanie szybciej. Ale tym razem czas miałem i wyszedł mi naprawdę pyszny chleb orkiszowy. Co prawda nieco skórka momentami odchodziła od chleba, ale czasami niestety tak się robi. Ale dramatu(...)było, tylko przy niektórych kromkach skórka odchodziła :) Chleby na zakwasie smakują mi o wiele bardziej niż na drożdżach i zawsze przy takich okazjach mówię, że na pewno częściej będę robił chleby zakwasowe. Taaaa, zawsze na mówieniu się kończy, pewnie kolejny chleb na zakwasie zrobię za miesiąc, a pewnie nawet i dwa :) A ten chleb podpatrzyłem (i poddałem nieznacznym zmianom
Marder&Marder ManufactureChleb gryczany Bardzo długo wzbraniałam się przed zrobieniem własnego chleba. Wydawało mi się to zajęcie żmudne i wymagające anielskiej cierpliwości (przy chlebie na zakwasie z pewnością tak jest). Postanowiłam w końcu spróbować, ale nie rzucać się na głęboką wodę - wybrałam więc przepis, który nie wymaga wielkiego nakładu czasu ani nie jest trudny w przygotowaniu. Padło na chleb gryczany - wilgotny(...)ciężki, przepełniony mnóstwem dodatków w postaci pestek, siemienia lnianego, żurawiny i czarnuszki. Kiedy po upieczeniu chleba szykowałam sobie na śniadanie dwie kromki, okazywało się, że jestem w stanie zjeść tylko jedną - tak jest syty. Przepis bazowy na chleb gryczany zaczerpnęłam z opakowania mąki Melvit - dostosowałam go jednak do własnych upodobań - zwykłą sól zastąpiłam himalajską, dodałam suszoną żurawinę oraz czarnuszkę
Moje QulinariaPita już mi się przejadła, trudno zrobić z niej klasyczną kanapkę z przemyconą z Polski lub z Bahrajnu kiełbasą, ale mam nadzieję, że Wam ten przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki - proporcje na dwie małe keksówki 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju roślinnego 1 szklanka maślanki 1 szklanka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki 400 g mąki pszennej chlebowej 50 g drobno posiekanych (ale nie mielonych) dowolnych orzechów lub rodzynek 70 g wiórków kokosowych 200 ml mleka kokosowego lub
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLeniwi się robimy, oj leniwi - nawet piernik pieczemy w automacie. Jeśli Małżonka Ma Aleksandra zrobi jeszcze w tej maszynie gulasz to też nie będę specjalnie zdziwiony
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki na keksówkę: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli morskiej 200 ml wody
w mojej kuchniChlebek robiony według tego ..tylko , że bez ziaren i pieczony tradycyjnie w piekarniku. 2 łyżki oleju 1 łyżka miękkiego masła 100 ml mleka
Moje domowe kucharzenieDzisiaj zapraszam na pyszne, tanie i ławe w wykonaniu smarowidło do pieczywa. Uwielbiam takie pasty i przyznam szczerze, że nie kupuję gotowych pasztetów. Wykonanie tego "pasztetu
Gosia gotujeUwielbiam zapach unoszącego się w domu domowego chleba, coś niesamowitego. Wprawdzie nie tak często piekę domowy chleb, ale, gdy tylko mam chwilę staram się to robić. Przez długi czas nie mogłam dostać mąki chlebowej u nas, ale gdy w końcu dopatrzyłam się takowej w sklepie musiałam ją nabyć i był to strzał w dziesiątkę. Mąka mące nierówna, a przekonałam się(...)chleb wychodzi na takowej inny, smaczniejszy, rozpływający się w ustach. Biorąc udział w akcji Szwajcarskie Inspiracje nie chciałam powielać przepisów na znane placki ziemniaczane, czy ciasto marchewkowe, które bardzo lubię. Z tego co zauważyłam szwajcarska kuchnia nie należy do „lekkich”, ale jak się cały dzień jest na nogach to nie można jeść samych warzyw. Wurzelbrot, czyli Szwajcarski chleb
dom-agi.plChleb ten wypatrzyłam u Amber na blogu Kuchennymi drzwiami , natomiast przepis pochodzi z najnowszej książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". A, żeby było jeszcze ciekawiej to powiem Wam, że ten chleb upiekłam na zakwasie, który dostałam właśnie od Piotrka w zeszłym roku na warsztatach, które prowadził we Wrocławiu. Ten chleb, to idealny chleb dla osób zaczynających swoją przygodę z zakwasem(...)pieczeniem chleb a. Nie może się nie udać ! A w smaku jest idealny. Najprostszy chleb żytni na zakwasie Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na 2 bochenki Składniki Zakwas: 60 g zakwasu żytniego wyjętego z lodówki 200 g maki żytniej typ 720 180 ml wody Ciasto właściwe: 350 g zakwasu 800 g mąki żytniej
Kulinarne przygody GatityWIECZOREM---3/4szkl. mąki pszennej 550-u mnie grahamka, 1/3 szkl. żytniej mąki,2/3 szkl.wody,5 łyżek zakwasu.Wszystko wymieszać ,zawinąć szczelnie w folię i zostawić na
w mojej kuchniŚniadanie i kanapki wcale nie muszą być nudne! Dzisiaj przedstawiam Wam moje weekendowe propozycje z pysznym chlebem pełnoziarnistym z migdałami, które wczoraj kupiłam. A że w weekend mamy więcej czasu, głównym składnikiem jest grillowany chleb. Śniadanie odrazu smakuje inaczej! I propozycja: grillowany chleb z serkiem czosnkowym, szynką i grillowaną cukinią z mozarellą. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy na niej skibki chleba(...)grillujemy z dwóch stron. 1/3 cukinii myjemy i kroimy w plastry. Ściągamy chleb, a na tą samą patelnię wkładamy pokrojoną cukinię i grillujemy z każdej strony. Lekko ostygnięty chleb smarujemy serkiem (może to być Almette, u mnie o smaku czosnkowo-ziołowym). Na chleb kładziemy sałatę, plaster szynki, mozarellę i grillowaną cukinię. Posypujemy solą, pieprzem i bazylią z oregano. II propozycja
Kitchens AlphabetDziś wpis inny niż zwykle. Zapraszam Was na małą podróż współczesno-sentymentalną. Taką za jeden uśmiech :)Podobno przychodzi taki wiek w życiu kobiety i mężczyzny, kiedy
bistro mamaCiasto:- 500 g mąki pszennej- szklanka letniej wody- 20 g drożdży- łyżeczka soli- łyżeczka masłaDrożdże rozpuścić w wodzie, wsypać mąkę, sól i masło. Wyrobić i zostawić
Pasje JolkiDomowy biały chleb (źródło: hobbshousebakery.co.uk)Czy często zdarza Ci się, że chleb pleśnieje w chlebaku? Jest kilka sposobów na to, aby zapobiec pleśnięciu chleba:nie wkładaj ciepłego chleba do foliowego worka, a jeśli kupiłeś już zafoliowany świeży i ciepły chleb, rozerwij trochę worek aby para mogła się ulotnić a chleb nie spleśniał.włóż do chlebaka chleb wraz z przekrojonym jabłkiem(...)jabłko wchłonie nadmiar wilgoci i chleb szybko nie spleśnieje. Pamiętaj jednak o wymianie co dzień lub dwa jabłka, które z nadmiaru wilgoci samo może zacząć pleśnieć a pleśń przeniesie się na chleb!chleb można również przechowywać w lnianym worku – taki worek jest przewiewny a chleb nie schnie tak szybko, jakby się wydawało. Len ma właściwości bakterio- i grzybobójcze więc
WojnaNaSmaki.plO jarmużu po raz pierwszy przeczytałam całkiem niedawno u Bei. W domu nigdy tego cuda nie jadłam, gdzieś kiedyś o uszy obiła mi się nazwa, aż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru
głodny alergikBread with sunflower seeds on poolish Składniki. Zaczyn poolish. 150 g wody 150 g mąki typ 650 3 g drożdży Ciasto właściwe. 60 dag mąki pszennej
Kulinarny karnet ChristopheraChlebek na Dzień Św. Patryka... Składniki; 510 g mąki pszennej razowej, 170 g mąki pszennej tortowej, 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 100
Anioły w kuchniSkładniki: 1 kg mąki (u mnie tortowa) 14 g suchych drożdży 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła 500 g
kulinarnyswiatdomiNo to klops ! Ale za to jaki - z wieprzowiny, doprawiony grzybami, rozmarynem, cebulą i cydrem. Jako dodatek do kanapek jest naprawdę świetny. Taka pieczeń sprawdzi się
Smaczna PyzaTen chlebek w formie koła jest bardzo aromatyczny, idealny do zup i sałatek. Pachnie świeżym rozmarynem i czosnkiem, a co najważniejsze , że swojski i zdrowy!Składniki
Apetyczna babeczkaTo jeszcze jeden sposób na wykorzystanie mięsa ugotowanego wcześniej w rosole.Składniki: ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki
Proste PotrawySkładniki : 1 szklanka mąki żytniej ze sklepu z MIESZANKI CHLEBOWE - dawne receptury 1 szklanka ciepłej wody 1 szklanka mąki pszennej 1/8 część 10 dag paczki
Proste PotrawySkładniki : mąka żytnia 90 g mąka pszenna 370 g około 250 - 300 ml letniej wody suszonych drożdży1 płaska łyżeczka 5 suszonych pomidorów drobno pokrojonych sól
Proste PotrawyHtipiti Pasta z pieczonej papryki Pasta z czerwonej fasoli Dip z buraków z za'atarem Hummus z południowych Włoch Turecka pasta z bakłażana Pasta z
Chilli Czosnek i OliwaZachciało mi się pesto do obiadu. Znowu ze słonecznikiem, tyle że tym razem zielone. Zaczęłam robić. Słonecznik wylądował na patelni, do lekkiego prażenia. Młody mnie
bastalenaNie było mnie kilka dni...brak wolnego czasu dalej doskwiera....a przepisów nazbierało się do opublikowania... przedświątecznych, świątecznych .itd..i sama nie wiem od czego zacząć
Moje domowe kucharzenieZACZYN: - 1 szkl aktywnego zaczynu - 1/2 szkl letniej wody - 3/4 szkl mąki żytniej - 1/3 łyżeczki suszonych drożdży Mieszamy zostawiamy na 12 godzin SKŁADNIKI: - w/w zaczyn - 4
SMYKWKUCHNISKŁADNIKI: ZACZYN: - 1/2 szkl zakwasu żytniego -1/2 szkl wody - 4 czubate łyżki mąki żytniej Odstawiamy na 12 godzin na ciasto główne: - 2,5 szkl mąki
SMYKWKUCHNIPasta do smarowania kanapek, grzanek albo krakersów. Robi się szybko a wykorzystać można na różne sposoby. Poza smarowaniem można nią napełnić ćwiartki papryki albo serwować z
Smaczna PyzaDla mojej Małej Wielbicielki "telegrzanek" zdrowsza wersja chlebka tostowego. Dzisiejszy chlebuś wyszedł równie smaczny co pszenny a duuużo zdrowszy. Polecam zarówno na kanapki jak
Smaczne ZdroweProsty i łatwy do przygotowania chleb na drożdżach, powinien przypaść do gustu zwłaszcza osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu domowego pieczywa. Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek. Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj(...)swoich zapasach. Chleb upiekłam z mąki chlebowej typ 720 z dodatkiem pszennej pełnoziarnistej 1850. Składniki na chleb drożdżowy: (foremka 31 cm x 14 cm, może być nieco mniejsza) 500 g mąki chlebowej typ 720 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 10 g soli 300 - 350 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru i 1 łyżeczka mąki
Kuchcik gotujeDziś przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów śniadaniowych. Jak byłam mała, chleb w jajku jadło się u nas często, tak samo na słodko, jak i na słono. Wynikało to z przekonania mojej mamy, że chleba nie można wyrzucać, więc pożytkowało się go w każdy możliwy sposób. Uwielbiałam go! Jak zobaczyłam przepis na chleb w jajku w książce Gordona Ramsay(...)Ultimate home cooking”, przypomniało mi się moje dzieciństwo i wiedziałam że muszę go zrobić. Ta wersja chleba w jajku jest na słodko, a ja uwielbiam słodkie śniadania:) Podsmażony na rumiano chleb w jajku z cynamonem i słodkimi, karmelizowanymi jabłkami podbił serca mojej rodziny. Poza tym, jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, jestem przekonana, że wszystkim zasmakuje. Polecam gorąco
karmelowyrazowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem(...)oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa
Kulinarne przygody Gatityogródkach lub na bazarkach. Na kanapkach może pojawiać się coraz większy bukiet warzyw, aż nastąpi moment, w którym część warzyw stanie się tańsza od chleba i będzie można skomponować śniadanko bez pieczywa i bez konsekwencji dla budżetu domowego. Częstym problemem, dość nie racjonalnym jeśli chodzi o styl życia, jest paradygmat, że zdrowy styl życia(...)jest drogi. To może być zaskoczeniem dla wielu osób ale tak nie jest. Postaram się obalić ten mit w tym poście i kolejnych, krok po kroku. Zacznijmy od chleba: bochenek zwykłego chleba kosztuje 1,50 zł za 500g, bochenek chleba żytniego jest to 2,7 zł za 700g, porównując cenę za kg widzimy że 1 kg chleba zwykłego kosztuje
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJackowi (z bloga Przepisy na domowy ser i chleb ), który zaproponował wypiekanie chleba w marcowej piekarni, bardzo zależało, by trzymać się przepisu i go nie zmieniać. Poddałam się temu, bo lubię chleby żytnie na zakwasie i z duuużą ilością ziaren. Smak i zapach chleba na zakwasie to chyba mój ulubiony aromat w kuchni. W minioną sobotę zatem pachniało 😊jak zwykle(...)mnie w weekend dobrym swojskim pieczywem. Chleb wypiekany w tym miesiącu ma w sobie domieszkę drożdży. Ja bym z niej zrezygnowała. Pozwoliłabym natomiast, by chleb dłużej wyrastał, przez co nabrałby kwasowości, której mi w tym konkretnym pieczywie zabrakło. Dla niecierpliwych dodatek drożdży wydaje się tutaj jednak uzasadniony. Podstawowa mąka w tym chlebie to żytnia 1150 lub 1400. Można ją zastąpić
Weekendy w domu i ogrodzieSkąd taki pomysł? ...po zobaczeniu fotki i przepisu na jednym z blogów chleb-z-garnka-z-ziarnami resztę zrobiłem po swojemu, bo domowe pieczywo często jest u nas na stole. Przy okazji wypieku chleba, upiekłem jeszcze bułki :) Do miski przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych, garść mąki pełnoziarnistej,dwie(...)łyżki oleju...wszystko mieszamy razem. ...żeby chleb był pulchny dajemy 1 gotowanego ziemniaka. Zaczyn drożdżowy, to: 1/2 kostki drożdży, 1łyżecz. cukru, 1szkl. ciepłej wody, 2łyżki mąki- mieszamy i na 15min przykrywamy. Po wyrośnięciu zaczynu, wlewamy go do suchej mieszanki i dodajemy jeszcze ~1 szklankę wody. Wyrabiamy ciasto :) Pakujemy do worka i wstawiamy na minimum pół godziny
chleba naszegochlebem jest tak, że jedni nie wyobrażają sobie śniadania bez „kromeczki”, inni dostają drgawek na samą myśl o glutenie, a jeszcze inni boją się dietetyczki. Każdemu nie dogodzisz. Zgodzę się z jednym – sklepowe chleby to nic innego jak pompowane buły, bez smaku, polotu i niczego, co usprawiedliwiałoby zakup. Owszem, czasem zdarzy się cud. Pojawi się piekarnia, która w nazwie odwołuje(...)się do tradycji, starych receptur i rodziny. Ba! Nawet czasem uda się kupić genialny chleb. Odkąd oswoiłam zakwas i piekę sama, te sklepowe wynalazki mi nie smakują. Kombinuję, eksperymentuję i czasem wychodzi coś genialnie dobrego, a czasem coś, co powoduje, że drób sąsiada wpada w ekstazę na widok takiej ilości jedzenia. Cały czas się upieram, że wielkie dzieła rodzą się
ladykitchennapisać? Że rewelacyjny? No to ok - REWELACYJNY! :) Dawno nie jadłam chleba z suszoną śliwką. Kiedyś kupowałam, a potem o jakoś zapomniałam. Teraz, z racji tego, że od dłuższego czasu nie jadam słodyczy, to moja córka dostaje słodkości, a ja - suszone śliwki... Coś za coś :) Mam ich już kilo, trzeba było więc coś z nich zrobić. I mam chleb(...)duża garść śliwek suszonych (ok. 100 gramów, 16 sztuk u mnie) 270 ml wody 300 gramów mąki orkiszowej 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki z kopką zakwasu na chleb Śliwki pokroić w ćwiartki Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać pokrojone śliwki i dokładnie wymieszać, żeby śliwki były równomiernie rozłożone Keksówkę o wymiarach 20cm x 12cm wysmarować masłem klarowanym i wysypać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnapisać? Że rewelacyjny? No to ok - REWELACYJNY! :) Dawno nie jadłam chleba z suszoną śliwką. Kiedyś kupowałam, a potem o jakoś zapomniałam. Teraz, z racji tego, że od dłuższego czasu nie jadam słodyczy, to moja córka dostaje słodkości, a ja - suszone śliwki... Coś za coś :) Mam ich już kilo, trzeba było więc coś z nich zrobić. I mam chleb(...)duża garść śliwek suszonych (ok. 100 gramów, 16 sztuk u mnie) 270 ml wody 300 gramów mąki orkiszowej 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki z kopką zakwasu na chleb Śliwki pokroić w ćwiartki Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać pokrojone śliwki i dokładnie wymieszać, żeby śliwki były równomiernie rozłożone Keksówkę o wymiarach 20cm x 12cm wysmarować masłem klarowanym i wysypać
Szczęśliwa kuchniaZawsze, gdy zabieram się za pieczenie chleba zadaję sobie pytanie: czy warto tracić czas i pieniądze? Z okazji Międzynarodowego Dnia Chleba, który był wczoraj przygotowałam dla Was wpis właśnie o tym czy piec chleb w domu czy nie? Oczywiście odpowiedź nie jest taka prosta, bo każdy chleb ma trochę inny skład, zależy też czy pieczemy go z drożdżami(...)zakwasie, jednak spróbuję mniej więcej podsumować koszty upieczenia w domu bochenka chleba. Chleb w sklepie kosztuje ok. 3,50zł - 8zł za kilogram - jeśli mówimy o zwykłym chlebie pszenno-żytnim bez dodatków (typu ziarna, bakalie). Najpierw przeanalizujmy skład i obliczmy szacunkowy koszt składników (wzięłam pod uwagę średnią cenę produktów): 40g drożdży - 0,50zł łyżeczka cukru - 0,05zł 300g mleka
Mania WypiekaniaNiedawno kupiłam bardzo fajny hummus, właściwie to takie pudełko z dwoma smakami. Pychota! Stwierdziłam, że trzeba kiedyś taki zrobić. Oczywiście jak się zmobilizowałam, to musiałam
Szybko Tanio SmacznieCytując Wikipedię: „Chleb tygrysi to chleb z charakterystyczną, kruchą i popękaną powłoką. Zgrubienie na chlebie jest wynikiem posmarowania wierzchniej warstwy chleba pastą ryżową, a sam chleb jest pieczony z ciasta z dodatkiem oleju sezamowego. Upieczony chleb mimo kruchej powierzchni jest bardzo pulchny i delikatny w środku. Chleb tygrysi jest sprzedawany w Holandii, Stanach Zjednoczonych, Australii oraz Wielkiej Brytanii. Pochodzenie tego(...)chleba nie jest do końca znane, ale chleb ten pierwotnie występował w Holandii, gdzie został spopularyzowany według niektórych w latach 70. Wiele wskazuje na to, że przepis na ten chleb został przywieziony z Azji, chociażby dlatego, że pasta ryżowa i olej sezamowy to charakterystyczne składniki tamtejszej kuchni....” Chyba nie trzeba nic dodawać :) Napiszę tylko, że jest to wyjątkowe pieczywo, które
Nastoletnie WypiekanieChleb z serem - coś banalnego i często goszczącego na polskich stołach. W naszym domu coraz mniej wędlin i mięsa, a coraz więcej serów. Klasyczna i nudna kanapka nie zachwyca już. W poszukiwaniu czegoś co ją zastąpi, zupełnie przypadkowo wyszedł mi taki oto pszenny chleb upieczony z żółtym serem. Chleb przypomina strukturą tostowy, jest delikatny, miękki(...)środku, a chrupiący na zewnątrz. Wykorzystałam resztki sera, lekko podsuszone, stąd jego ilość podana orientacyjnie. Jestem pewna, że ten chleb wyjdzie każdemu, nawet tym, którzy nie pieką pieczywa codziennie. Składniki: 220 g mąki (najlepiej typ 750) - to jest około 1 i 1/3 szklanki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody (nie może być
Codzienna kuchnia niecodziennazmniejszyłem ilość płynów w przepisie. Ale i tak ciasto nadawało się na foremkowca. Podczas pieczenia w całej kuchni panował delikatny, jakby lekko kwaśno-słodkawy zapach chrzanu, który w chlebie pozostał wyczuwalny nawet po jego wystygnięciu. A w smaku? Po prostu super. Najlepiej o tym świadczy to, że akurat przyszli sasiedzi, którzy na miejscu zjedli jeden mały bochenuś, drugi wzięli(...)niewolę do siebie na rano, i na odchodne stwierdzili, że w końcu upiekłem prawdziwy wiejski chleb :) Chleb upiekłem w jednej większej foremce (24x10x8) i dwóch mniejszych (18x10x7). Trzeba pamiętać, że mniejsze foremki należy parę minut wcześniej wyjąć z piekarnika. Na koniec mała zabawa słowna - po raz pierwszy, w sensie poztywnym, schrzaniłem chleb :D Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego
Grahamka, weka i kajzerkapiątek 10 lipca miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach zorganizowanych przez firmę Kupiec i Bosch pod hasłem "Chlebem i solą". Poniżej relacja fotograficzna z tego co dobrego upiekliśmy wraz z Tomkiem Morawieckim i innymi uczestnikami warsztatów. Warsztaty "Chlebem i solą" W warszawskim Centrum Domowych Inspiracji odbyła się dziesiąta edycja Akademii Smaku Bosch. Tym razem hasłem przewodnim był chleb. Ekspertem i prowadzącym(...)warsztaty był Tomek Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni, muzyk. Chleb razowy żytni W trakcie trwających cztery godziny warsztatów upiekliśmy: chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami drożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami chleb bezglutenowy na zakwasie socca, chlebek z mąki z cieciorki Do tego przygotowaliśmy pasty z białej fasoli i masełko kokosowe z prażonym sezamem. Mieliśmy też możliwość przygotować
Kulinarne przygody GatityDość często gości u mnie, ma mnóstwo ziaren a z wierzchu jest bardzo chrupiący :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaRobiąc szybkie zakupy złapałam za torebkę z orkiszem. W domu ku mem zdziwieniu okazało się, że jest to ziarno orkiszowe a nie mąka. Zastanawiałam się co
Ewa w kuchniSkładniki: 200 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 400 g mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki
O kuchni z uczuciemChlebak pusty. To do dzieła! Czego używamy? -550 gram mąki pszennej TYP550 -150 gram mąki żytniej TYP720 -30 gram miękkiego masła -30 gram drożdży świeżych -garść
BaRepasKolejny chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem sezamu i posmakiem czosnku. Bardzo lubie chlebek z czosnkiem jednak taki chlebek dłużej rośnie no i nie wyrasta
Monia miesza i gotujeSą takie chwile, że przeoczę brak pieczywa na kolację albo po prostu nie mam na niego ochoty. Wtedy warto sięgnąć po baaardzo prosty i przyjemny przepis
zabawa smakiemPyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem mąki orkiszowej. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 750, 160 g mąki orkiszowej typ
Aga w kuchni/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
Qlinarnie i QlinarnieNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 800x600 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Qlinarnie i QlinarnieNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 800x600 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Qlinarnie i QlinarnieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarniePołóż na kanapkę plaster pasztetu i ulubione dodatki (świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem lub suszonymi pomidorami). A jak zrobić ten wyśmienity pasztet? Podaję za Jadłonomią: Składniki
Qlinarnie i QlinarnieGdy pozostało mi trochę niezagospodarowanej dyni Hokaido postanowiłam ją spożytkować. Żal byłoby, aby tak pyszna dynia miała się zmarnować. No i przygotowałam pastę do smarowania
Jadło i czytadłoUlubione, smaczne, najlepsze, najzdrowsze! Te placuszki to ogromna bomba witaminowa. Białko, zdrowe węglowodany i wieeeele soli mineralnych i witamin. Tyle dobra z rana zapewni nam
CzarnawisienkaSkładniki: 1/2 kostki świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej przegotowanej wody 500 g mąki pszennej 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 12 łyżek mąki żytniej typ 2000, 12 łyżek letniej wody. Przygotowanie: pierwszy etap: do słoika o pojemności 500 ml wsypujemy 3 łyżki mąki, zalewamy 3
Aga w kuchniSkładniki: opakowanie serka wiejskiego ze szczypiorkiem puszka szprotek w oleju kilka papryczek konserwowych mały kiszony ogórek kilka gałązek koperku sól, pieprz kiełki na patelnię mała cebula
Gaździnka warzyUgotowana cieciorka stała smutno w lodówce. Smutne były też suszone pomidory. No i żal mi się ich zrobiło, wiec wymodziłam takie coś. Do chlebka, do warzywek
Szybko Tanio Smaczniehttp://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie Chlebek z ziarnami,na zakwasie z mąki żytniej razowej- domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać
w mojej kuchniSkładniki: 2 kg dkg karkówki wieprzowej 1/2 łyzeczki papryki słodkiej i pieprzu, oraz 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka majeranku, gruba sól morska,czosnek, 2
w mojej kuchniPyszny i zdrowy chlebek na zakwasie. Tym razem z mąki pszennej ekologicznej z dodatkiem ziarenek czarnuszki. Najlepszy sam z masełkiem. składniki: 150 g aktywnego zakwasu
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 kg mąki krupczatki Młyn Szadek , 8 łyżek mąki razowej żytniej typ 2000, 1 litr letniej wody, 50 g świeżych drożdży 6 łyżek siemienia lnianego
Aga w kuchniKanapki to najpopularniejsze "danie"chętnie przyrządzane i jedzone na śniadanie bądź kolację. Zazwyczaj robione są z wędliną, czasem w
Życie na widelcuDomowe pieczywo jest bezkonkurencyjne. Zapach świeżego bochenka unoszący się po domu przywodzi dobry humor i wspomnienie dzieciństwa. Zapraszam na chlebek nieco mniej klasyczny. Przepyszny, puszysty
Pyry na Gaz" Dziś prosto i szybko, bo taki jest ten przepis. Chodził za mną od wakacji, ale jakoś zawsze coś było nie tak, zawsze coś innego wymyślałam do
Słodkie PrzyjemnościNie jestem fanka chlebow pszennych,ale ten pieke od czasu do czasu dla urozmaicenia.Jak na pszenny chlebek jest po prostu expresowy do wykonania.Nie wymaga kilkakrotnego skladania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Baba ghanosh danie kuchni arabskiej,popularne na bliskim wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!A to olejny chlebuś dla wielbicieli domowego pieczywa. Jak już pisałam nie ma nic lepszego od domowego wypieku. Ten zapach w domu i ten smak, poezja.400
Ewa w kuchni250 g mąki graham typ 1850350 g mąki pszennej typ 4501 szk aktywnego zakwasu żytniego5 g świeżych drożdży1 łyżka cukru1 łyżeczka soli1 szk letniej wody6 łyżek
Ewa w kuchniSKŁADNIKI: 400 g mąki gryczanej,100 g mąki żytniej,50 g świeżych drożdży,1 łyżka octu winnego,0,6 l ciepłej wody,100 g otrębów owsianych
Aga w kuchniZapraszam na pyszny domowy chlebek pszenno-żytni tym razem na drożdżach z dodatkiem siemienia i otrąb. Otręby można dać dowolne, ja miałam owsiane i takie dałam
Monia miesza i gotujeDobra na zimno do kanapek (można wtedy z czystym sumieniem powiedzieć: wiem co jem) ale i fajnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami
Walijskie PichcenieJak wcześniej zapowiedziałam, przedstawiam Wam jedną z moich past do kanapek, za którą przepadam. Składniki: 1/2 makreli wędzonej 3 jajka na twardo pęczek koperku majonez pieprz
Taste Of My DayW pierwszy dzień wiosny, w tą zimową aurę, zjedzmy coś zdrowego, ale też pożywnego, czyli pastę z kurczakiem i zielonymi warzywami. Składniki: mała cukinia pojedyncza pierś
Taste Of My DaySkładniki: 1,5 kg boczek świeży, 4 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 2 łyżki vegeta, 1 łyżka majeranek, 2 sztuki cebula, 5 ząbków czosnek, 1
W Mojej Kuchni LubięZapraszam na kolejny pyszny chlebek na zakwasie, tym razem z mięsną wkładką. Kroimy kromkę i już mamy gotową kanapeczkę, wystarczy posmarować masełkiem a do tego polecam
Monia miesza i gotujeSkładniki: 3 szklanki mąki, 300 g liści szpinaku, 1 szklanka ciepłej wody, 1 opakowanie suchych drożdży Dr. Oetkera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 żółtko
Aga w kuchniSkładniki: 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 400 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka octu winnego, słonecznik Kresto, pestki dyni Kresto
Aga w kuchniSkładniki: 1 puszka (240 g) białej fasoli (może być też czerwona) 3 jajka 10 g (1 płaska łyżka) masła0,5 szklanki (50 g) odtłuszczonego mleka w
Malowane smakiemNiedawno były bułeczki scones z otrębami a dziś świeży domowy chlebek z dodatkiem płatków owsianych. Ja dodatkowo użyłam też słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny, ale
Z miłości do słodkościGodzina szósta minut trzydzieści kiedy budzik z funkcją ciamkania rozwył się w niebo głosy. Nie ma litości, nawet w niedzielę. Chociaż nie powinnam narzekać, bo niejedna
bastalenaNic w niej odkrywczego. Nic trudnego. I o to przecież chodzi! Ma być szybko, smacznie i pożywnie, bo to przecież śniadanie. Najważniejszy posiłek w ciągu dnia
bastalenaJakić czas temu na blogu Co na obiad wynalazłam przepis na piernik z automatu...szczerze mówiąc żadnego ciasta w automacie oprócz drożdżowego jeszcze nie piekłam..więc
Moje domowe kucharzenieSezon jeżyn nastał na dobre, cieszmy się nimi póki jeszcze są. Dlatego zapraszam dzisiaj na jedno z najszybszych i prostszych ciast, czyli chlebek bananowy czyli banana
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzez kilka ostatnich dni byłam chora. Dopadła mnie angina i powaliła do łóżka, gorączką ponad 39 stopni. Nic nie gotowałam, prawie nic nie jadłam i tylko
Obiad za dychęNajprostszy, smaczny, pachnący, gorący...domowy chlebek :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w
Przepisy AleksandryPoprzedni słodki chlebek bardzo przypadł mi do gustu (a raczej smaku), więc jak tylko zniknął zabrałam się za następny, tym razem ziołowo-czosnkowy. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowy