Pyszny, domowy chleb na zakwasie :) Składniki: 200 g mąki żytniej razowej typ 720 Kłos Pol , 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 400 ml letniej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, ok. 170 g ziaren (pestki dyni, słonecznik, sezam, siemię lniane, otręby). przygotowanie zakwasu: 200 ml letniej wody, 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 3 łyżki
Aga w kuchniKOLACJA Mleko i jajko - rozbełtać razem dodać chilli Kromki chleba pełnoziarnistego obtaczamy w jajku z mlekiem. Smażymy do uzyskania chrupiących tostów, dodajemy ulubiony ser i boczek (ja wybrałam boczek duński wędzony z Pekpolu) Podajemy z sałatką :) Zółte i czerwone pomidorki koktajlowe, czerwona cebulka, zielone oliwki i świeża bazylia
ClauditteMissCookingpieczenia rynienki i odstawić na ok. 20 min. 6. Po upływie 20 min. posmarować roztrzepanym żółtkiem. 7. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C. 8. Upieczony chleb wyjąć z rynienki, ściągnąć papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia
A Ty Smakuj MnieUwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej wody
Pyry na GazBułki, które pokazywałam Wam TUTAJ zniknęły migiem :D Dlatego też postanowiłam upiec "coś" większego, a konkretnie chleb. Dodatkowo, dodałam do niego ostropest mielony, o którym pisałam TUTAJ . Cały chlebek obficie obsypałam ziarenkami "Słoneczne Pola" od Ziarenkowo :) Składniki: 500 g mąki orkiszowej 1 łyżka ostropestu mielonego 1 łyżeczka soli morskiej 40 g świeżych drożdży 200 ml wody 100 ml gorącej
Zdrowie na języku :Pzbliża się wielkimi krokami, a w chlebaku robi się coraz więcej miejsca. Tak naprawdę pusto, że aż przeciąg się zrobił. Czas zatem na kolejny wypiek. Tym razem będzie żytni chleb z pestkami słonecznika i otrębami pszennymi. Niestety jeszcze nie na zakwasie , bo ten się jeszcze robi, ale już niebawem... Czego potrzebujemy? -mąka żytnia TYP 720 500 gram -mąka pełnoziarnista pszenna
BaRepasutarłam”pastę na kanapki. Pasty na kanapki są idealne dla tych, którzy mają marudne dzieciaki i niejadki w domu. W takiej paście można sporo ukryć ! Pastę położyłam na kromeczkach chleba ciemnego, razowego. Jeszcze troszkę natki pietruszki i zdrowa przekąska gotowa. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikażdym razie na jego płycie czarnej, winylowej wychowałam, a moja młodsza siostra radośnie podskakiwała w łóżeczku ze szczebelkami przy „Chłopcach radarowcach” I czytając ostatnio artykuł na temat... Dlaczego chleb z margaryną spada zawsze margaryną do PCV? I przepis na pyszną pastę z soczewicy is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoZdrowy pełnoziarnisty bochenek chleba, który przygotowuje się w kilka chwil bez konieczności zagniatania ciasta. Smaczna propozycja nie tylko na pierwsze i drugie śniadanie, ale także na kolację. Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g płatków owsianych 100 g płatków orkiszowych paczuszka drożdży suchych łyżeczka soli łyżeczka brązowego cukru 250 ml letniego mleka 250 ml letniej wody W misce
wyzwania kuchennesię już powoli do Świąt ;) i to, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole, to pyszny, świeży i domowy chlebek ;)Przepis przywędrował do mnie od Dominiki ;) Polecam - sprawdzony przepis ;)Chleb ze wszystkim :)Składniki:ok. 70 dag mąki pszennej5 dag drożdży3 szklanki ciepłej wodyłyżeczka soliszczypta cukrudodatki: otręby, siemię lniane, słonecznik, mąka żytnia, kminek, prażona cebulkaPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z solą i cukrem
Lawendowe Nieboogóle, gdyby nie nasi przyjaciele, którzy odwiedzili nas na chwilkę w sylwestrowy wieczór. Zaczyn tego ciasta wędruje z rąk do rąk, razem z przepisem, pod nazwą Chlebek Watykański, Chleb Przyjaźni Amiszów lub Niemieckie Ciasto Hermana. I choć traktowany jest jak łańcuszek szczęścia, co nie przez wszystkich jest mile widziane, to ja takiemu łańcuszkowi zdecydowanie mówię TAK! Ciasto w smaku jest
bistro mamagotować lubię. Choć jak zobaczył te kotlety, pierwszym komentarzem było: czemu tak je spaliłaś???. O, nie mój drogi, nie spaliłam.... ten wyjątkowy kolor uzyskały dzięki wyjątkowemu połączeniu suchego chleba żytniego z brązowym cukrem - odpowiedziałam! Kiedy spróbował - jego mina mówiła wszystko, powiem więc krótko - absolutne polecam! Połączenie smaków jest genialne.Czytaj więcej
bistro mamakokosowym* i sosem wiśniowym*z częścią gotowana, część na górze I jak tam po świętach?I w tym roku nie mogło zabraknąć u mnie drugiego dnia świąt domowego chleba z żurawiną (i słonecznikiem). Taka mała tradycja się już z tego robi, nie muszę wspominać, że po śniadaniu już go nie było
More food, love and dreamsCaly czas marzy mi sie graham ,ale taki jak za dawnych lat.I choc wszyscy psiocza na pszenna make ( ja sama ja powoli eliminuje ze swojej kuchni) to smak pszennego chleba ,szczegolnie wlasnie grahama jest jedyny w swoim rodzaju,niepowtarzalny.To jedna z pierwszych nieudolnych prob przyblizenia tego smaku grahama sprzed lat.Graham to nie jest,ale chlebek jest tak smaczny,ze dziele
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!