przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:56/867)

Żytnio - pszenny chleb na zakwasie żytnim ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 201

niemal sześciu dniach oczekiwań przyszedł w końcu ten czas, na zrobienie pierwszego chleba na własnym zakwasie żytnim. Strasznie jestem ciekawy jak wyjdzie, a jeszcze bardziej zaniepokojony, czy w ogóle będzie się nadawał do jedzenia. Jak zrobić zakwas, po lekturze wielu blogów, książek i po konsultacji ze specjalistą w tej materii - moją babcią - pisałem tutaj . Przechodzimy zatem do wykonania. W pierwszym(...)opadło spryskujemy je wodą i rozrzucamy na powierzchni ziarna słonecznika. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 235 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu, ostrożnie, wyjmujemy chleb z formy. Odstawiamy go na minimum godzinę

BaRepas
Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi. 110

własnych wypiekach pieczywa. To taki mój aneks do postanowień noworocznych. Pod rygorem nieważności postanawiam, że własne pieczywo to priorytet. I kropka. Dziś na pierwszy rzut, na główną linię frontu chleb orkiszowy. Wypieki z mąki orkiszowej są znacznie zdrowsze od tych ze zwykłej mąki. Przede wszystkim wzmacniają naszą odporność, obniżają cholesterol i chronią przed zachorowaniami na cukrzycę(...)wyrośnie z wierzchu posypujemy płatkami owsianymi i dociskamy je delikatnie. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 170 stopni góra - dół. Wyciągnąłem z piekarnika 1,26kg chleba

BaRepas
863. Domowy chleb z żurawiną. 162

Domowy chleb z żurawiną i słonecznikiem;  jajka na miękko, pomidor Smaków świąt mi się zachciało, bo to ten ukochany chleb co u mnie zawsze w drugi dzień świąt się pojawia i pomimo ciągłych przyrzeczeń, że trzeba piec go częściej nigdy do tego nie doszło, dzisiaj łamię zasady i na pewno tego nie żałuje, bo wciąż genialnie smakuje ;) Faceb

More food, love and dreams
Chleb samo zdrowie 132

Domowy chleb nie ma sobie równych. Zapach unoszący się w domu sprawia, że marzymy o jeszcze ciepłej skibce z masełkiem. Ten chlebek jest nie tylko pyszny ale tez zdrowy. Przygotowany z pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem wspomagających perystaltykę płatków owsianych i pestek dyni pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B i E.   Składniki 50g świeżych drożdży 2 szklanki letniego(...)wierzch mokrą łyżką. Przykryć czysta ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut. Ja zostawiam w piekarniku nagranym do 40 stopni C. Po tym czasie posypać wierzch chleba łyżka pestek dyni i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 minut

Pyry na Gaz
WATYKAŃSKI CHLEB SZCZĘŚCIA 103

Watykański chleb szczęścia zwany również jako Chleb przyjaźni Amisza pozwala się cieszyć swoim smakiem dopiero po tygodniu pracy nad nim. Jeśli kiedyś uda się Wam otrzymać zaczyn na to ciasto to serdecznie polecam . Przez czas oczekiwania, zgodnie z przepisem, w odpowiednich odstępach czasu ciasto należy mieszać i dodawać potrzebnych składników ("dokarmiać"). Na koniec, przepis nakazuje podzielić całość na 4 części

Kuchnia w opałach
Chleb z mąki kokosowej, bezzbożowy, bezglutenowy - dwie wersje 218

Chlebek z mąki kokosowej to kolejne moje podejście do chleba bezglutenowego. Piekłam już chleb na mące migdałowej i zbożowy bez glutenu . Obie wersje były smaczne, ale miały swoje wady. Szukałam więc dalej. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chleb Pan Rustico - Styczniowa Piekarnia 144

natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto rozciągnąć na długość około 30 cm, złożyć na pół. Czynność powtórzyć 2 razy. Uformować chleb, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć odrobiną mąki i naciąć kilkakrotnie ostrym nożem. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejną godzinę. Chleb piec około 25 minut w temp. 240st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Świąteczny chleb oliwkowy 133

Chleb oliwkowy idealny jako dodatek do lekkich sałatek. Z serkiem kremowym świetnie pasuje, a najlepiej to sam smakuje.Składniki:50 g drożdży,320 g mąki pszennej,½ łyżeczki cukru,75 ml oliwy z oliwek,1 łyżeczka soli,80 g czarnych oliwek. Przygotowanie:W misce łączymy drożdże z 100 ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)dodajemy do ciasta, które jeszcze raz zagniatamy. Formujemy owalny bochenek, który przekładamy na podsypaną mąką blachę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Temperaturę piekarnika nastawiamy na 200°C  i chleb pieczemy ok. 30 min.Smacznego

Moniki Smakołyki
Chleb pszenno-żytni z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami 180

podjęłam próbę i wyszło doskonale :)Składniki:400 g mąki pszennej100 g mąki żytniej15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli2 szczypty cukrugarść ziaren słonecznikakilka wyłuskanych pestek dyni (na wierzch chleba)300 ml wody (pokojowa temperatura) 4 liście czosnku niedźwiedziego (można pominąć)Do miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania wszystkich składników. Później(...)słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba. Chlebek wyszedł idealny :)taaaa daaaammmm... :-P Chlebek pszenno - żytniakcja zielnik

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb pszenno-razowy z czarnuszką, kminkiem, siemieniem i czosnkiem niedźwiedzim 148

swojskie to swojskie. Uwielbiam konsystencję świeżych drożdży oraz aromat pieczonego chleba. A do jeszcze ciepłej pajdy, wystarczy jedynie masełko albo smaczna oliwa. Składniki na 2 bochenki:50 dag mąki pszennej50 dag mąki razowej0,5 l ciepłego mleka4 dag świeżych drożdży5 łaskich łyżeczek cukrupłaska łyżeczka soliłyżeczka kminkułyżeczka czarnuszkiłyżeczka siemienia lnianego wiązanka liści czosnku niedźwiedziego (może być suszony)Dodatkowo:masło(...)Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i wkładamy do niego żaroodporną miseczkę z wodą. Wyrośnięte ciasta smarujemy wodą i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut. chleb pszenno - razowy

Bon Appetit Małgorzaty
Marmolada z pomarańczy - maszyna do chleba 119

Marmolada z pomarańczy zrobiona właściwie bez przepisu. Postanowiłam po prostu sprawdzić jak działa program marmolada w mojej maszynie do chleba. Okazało się, że działa nieźle, i zrobienie 2 niedużych słoiczków czegoś słodkiego nie jest żadnym problemem,. Jeżeli dodatkowo założymy, że słodkie jest do jedzenia od razu i że trzymamy w lodówce ( czyli odpada pasteryzacja) to o wysiłku możemy zapomnieć. Pozostaje(...)brązowego)łyżeczka mielonego kardamonuprzygotowanieZ wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę. Obrać pomarańcze i cytrynę, pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Obrane owoce wymieszać z cukrem i kardamonem . Przełożyć do maszyny do chleba , ustawić na program marmolada. Jeżeli po skończonym programie konfitura nadal wydaje nam się zbyt rzadka, włączamy program od nowa, tym razem co jakiś czas zaglądając czy już jest dobre. Smacznego

Stare Gary
Mielone w chlebie 102

Jakiś czas temu oglądałam jeden z odcinków programu " Ewa gotuje ". Zaciekawiły mnie kotlety z piersi indyka panierowane w krojonym chlebie.  A, że nie miałam indyka postanowiłam zrobić ale swoją wersję tych kotletów. Zrobiłam więc ze świeżej szynki wieprzowej. Kotlety wyszły smaczne, soczyste a panierka chlebowa bardzo chrupiąca, czyli tak jak lubię. Następnym razem pokombinuję ze środkiem, bo taka(...)forma kotletów przypadła mi do gustu.400 g świeżej szynki wieprzowej1/2 szk prażonej cebulki2 ząbki czosnkusól do smakupieprz kolorowy do smakukilka łyżek zimnej wodykilka kromek chleba ( może być czerstwe )2 jajka olej do smażeniaRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb z kaszą jęczmienną i parówką 144

Dziś chleb z dodatkiem kaszy jęczmiennej i parówek drobiowych. Do takiego chleba wystarczy masło i ewentualnie pomidor. Po prostu pycha a przy okazji przemycamy kasze dzieciom, które jej nie lubią.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chrupiący chleb z pestkami dyni i słonecznikiem 233

Bardzo często piekę różne chleby ale z tego jestem bardzo zadowolona. Pięknie wyrośnięty ale inne też wyrastają, są smaczne ale nigdy nie udało mi się uzyskać tak pięknej i chrupiącej skórki. Ten ma taką jaką lubię. Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że w ten sposób upiekę jeszcze nie raz.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pasta słonecznikowa do chleba 149

Jeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne(...)miksujemy w blenderze. Łączymy ze zmiksowanymi ziarnami słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie dodajemy więcej oliwy/oleju jeśli jest za gęsta.Smacznego Inspiracja:http://ankawell.blogspot.co.uk/2014/01/pikantna-pasta-sonecznikowa.htmlhttp://dzemdzus.blogspot.co.uk/2014/03/nobilitacja-dla-pasty-z-pestek.htmlPost Pasta słonecznikowa do chleba pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl