Przeczytałam gdzieś , że pieczenie chleba wciąga. Moje pierwsze kroki z tym doświadczeniem należały do tych z serii „pożal Boże”…Tak, przez chwilę nawet sądziłam, że domowy chleb w moim wykonaniu absolutnie nie jest mi pisany! Efekty moich piekarskich działań nie ani trochę nie przypominały wciągnięcia się w tę chlebową przygodę. A jednak! Gdybym zrezygnowała z ponownych prób(...)upieczenia domowego pieczywa i poddała się po nieudanych, niedopieczonych i niewyrośnietych bochenkach, pewnie dziś nikt z domowników nie przekonałby się, jak smakuje dobry, własnoręcznie przygotowany chleb. Małymi krokami poprawiałam to, co poszło mi nie tak. Zaczęłam od prostego chleba na drożdżach, z płatkami owsianymi. Piekłam go bochenek za bochenkiem. Tak smakował! Przepis dałam znajomym, rodzinie i każdy, kto go wykorzystał
Raj dla PodniebieniaDobrych chlebów nigdy za wiele. Z samym masłem, z miodem czy z serem. Taki domowy chleb miażdży wszystko Dzisiaj zapraszam na pszenno-żytni chleb razowy, pełen nasionek. Jeśli lubisz takie wzbogacane chlebki, ten na pewno Ci posmakuje. Mi najbardziej smakuje z serem białym, ale oczywiście to kwestia gustu. Chleb jest dość ciężki, jak to razowiec, ale długo pozostaje świeży(...)kruszy się. Skórka ładnie się wypieka. Jeśli więc szukasz przepisu na jeden z pierwszych swoich chlebów, spokojnie możesz sięgnąć po ten przepis. Ja lubię ten chleb nastawić na wieczór i piec go rano. Wtedy ma czas spokojnie ostygnąć do kolacji. Ten chlebek, tak jak chlebki na zakwasie, lubi długie wyrastanie. Zimą, może ono być i nawet 12h. W cieplejszej porze
Mieszam w GarnkuZapach chleba jest moim wspomnieniem z dzieciństwa. Chrupiąca skórka, masło zrobione własnoręcznie przez babcię i miód- prosto z pasieki. Jakieś dwa lata temu rozpoczęłam swoja przygodę z chlebem. Jak zwykle przypadek pokierował mną dalej. W UK, gdzie od dłuższego już czasu mieszkam, popularne(...)boot-y. Ludzie wyprzedają to co im zalega w piwnicy, na strychu. M kupił mi wypiekacz do chleba za 1f. Najpierw nieśmiało piekłam chleby na drożdżach, były one pyszne, ale na drugi dzień stawały się suche i nie kusiły już tak bardzo. Znalazłam przypadkiem stronę
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWitam serdecznie Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb pełnoziarnisty na drożdżach z płatkami owsianymi. Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełno ziarnistej której ja użyłam w przepisie, chlebek wyjdzie tak samo smaczny. Do przygotowania chleba będziemy potrzebować: Użyłam foremki o wymiarach spodu 24 cm x 9 cm i wysokości 8 cm 500 g mąki(...)płatków owsianych błyskawicznych 500 ml letniego mleka 35 g drożdży świeżych 1 1/2 łyżeczki soli (około 12 g) 1 łyżeczka cukru Link do filmu z przygotowania : Chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam
Uwaga Babcia Piecze ChlebWiele razy pytaliście nas jak najlepiej przechowywać pieczywo, jak my to robimy? Co zrobić, żeby chleb zachował swoją świeżość dłużej? Czy trzymanie w foliowej reklamówce (jak w większości polskich domów) jest dobre? A może zawinąć w ściereczkę? A jak w ściereczkę to suchą czy wilgotną? A może specjalny chlebak na chleb? Te wszystkie pytania słyszeliśmy kilka, kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt(...)razy. W zasadzie każda z tych odpowiedzi jest dobra (może z wyjątkiem wilgotnej ściereczki, bo to idealna pożywka dla pleśni). Każda z tych metod jakoś tam przedłuży żywotność chleba. Ale jest jedna odpowiedź lepsza od innych. To len. Len ma właściwości antybakteryjne, antyalergiczne, pochłania wodę (czyli idealnie zabezpiecza przed pleśnią) i spowalnia proces wysychania. Czyli po prostu idealnie chroni nasze
Marder&Marder Manufacturepisałam w innym wpisie, chleb żytni na zakwasie, nie jest łatwo upiec. Ten przepis odmienił moje zdanie o chlebie żytnim. Jest naprawdę prosty w wykonaniu. Jedyne czego wymaga, to czasu do wyrośnięcia. Mięciutki i wilgotny w środku, bardzo długo pozostaje świeży. Doskonały do kanapek. Chleb regularnie piekę od jakiś 4 lat. Ten czas pozwolił nam docenić naprawdę dobre chleby(...)pieczone naturalnie chleby, może nie zawsze są tak piękne jak te sklepowe, za to zawsze zdrowsze i o niebo smaczniejsze niż ich sklepowi bracia. Przez to mamy nie lada problem, bo jadąc gdzieś z wizytą na kilka dni, mój mąż zaczyna wybrzydzać i przestaje jeść miejscowy chleb. Żeby nie wyjść na niegrzecznych, myślałam, jak rozwiązać ten problem, bo trochę niefajnie
Mieszam w GarnkuPomysł na chleb (a konkretnie dodatek sera z niebieską czy zieloną pleśnią) zaczerpnęłam z książki Petera Mayle'a i Gerarda Auzeta pt. "Wyznania francuskiego piekarza". Gerard Auzet jest właścicielem rodzinnej piekarni w Cavaillon niedaleko Avinionu. Wypieka chleby drożdżowe. Ja preferuję te na zakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort(...)kawałkach) i pestek dyni wrzątek łyżka-dwie mąki bezglutenowej (np. z manioku lub ryżowej; w ostateczności może być mąka pszenna) Na kilka godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb uaktywnić zakwas - wyjąć z lodówki ciasto z poprzedniego wypieku chleba, dodać mąkę żytnią i tyle wody, by całość po wymieszaniu miała gęstą konsystencję, ale bliską lejącej (czyli wygodnie wyrabiała się łyżką
Weekendy w domu i ogrodziePyszny i delikatny chleb pszenno-żytni. Smakuje wybornie, długo pozostaje świeży. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze idealne. Na górze chlebka, nasze ulubione ziarenka. Ten chlebek jest świetny zarówno do sera, wędlin czy dżemów. Chleb pieczony na zakwasie, jednak z dodatkiem drożdży, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, czy chleb dobrze wyrośnie. Chlebek upieczony według przepisu Liski (Whiteplate(...)moimi modyfikacjami. Dodałam ziarna, bo uwielbiamy chleby z wszelkiego rodzaju ziarnami. Siemię lniane nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również na fakturę chleba. Obowiązkowo jak zwykle słonecznik, dynia i co tam wpadnie Wam pod rękę (sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi. Część mąki pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną
Mieszam w Garnkuznam chyba ani jednej osoby, która wchodząc do piekarni pachnącej świeżym chlebem i bułkami nie poczuje się błogo, ciepło i nie pomyśli: "Ach, jak tu pięknie pachnie ..." Niestety, chleb w piekarniach to już nie ten chleb, który pamiętamy z dzieciństwa, taki który jeszcze ciepły niosło się do domu i czasem już po drodze znikał w nieokreślonych okolicznościach, w ciemnych(...)czeluściach ... naszego brzucha. Szkoda, że nasze dzieci nie znają już smaku i zapachu takiego chleba, choć wcale nie musi tak być. Pieczenie chleba, szczególnie w warunkach domowych, bez chlebowego pieca lub specjalnej maszyny do chleba wydaje się rzeczą bardzo trudną, dla niektórych nawet niewykonalną. Postaram się jednak udowodnić i przekonać Was, że upiec chleb wcale nie jest
Garniec MagalieChleb orkiszowy na zakwasie... Pyszny, z chrupiącą skórką. O miękkim, delikatnym wnętrzu. Łatwy w wyrabianiu i formowaniu. Polecam! Składniki: Zaczyn: 100 g zakwasu żytniego; 100 g mąki żytniej (typ 720); 80 g letniej wody. Ciasto właściwe: 500 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 250 g letniej wody; 12 g soli; 10 g miodu (u mnie wielokwiatowy); 1/4 łyżeczki nasion(...)składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 - 4 godziny. Po tym czasie
Gospodyni MiejskaJakiś czas temu otrzymałam do przetestowania Bomann BBA 5013 CB - Wypiekacz do chleba, 12 programów . Nigdy wcześniej chleba nie piekłam więc doświadczenia nie mam żadnego. Krótko mówiąc nie bardzo wiedziałam jak zabrać za pieczenie. Postanowiłam wypróbować przepisy z instrukcji obsługi.... i z efektów nie byłam zadowolona. Chleb pieczony na suchych drożdżach...myliłam się w ustawieniach wypiekacza ... Wszystkie chleby wychodziły takie(...)sobie. Testowałam różne mąki...,różne drożdże..., mleko, maślanka, woda.... Aż w końcu wymyśliłam i nareszcie udało się. Chleb wyszedł całkiem niezły, na pewno do powtórzenia. 340 ml piwa ciemnego łagodnego, 500 g mąki 12 g świeżych drożdży, łyżka cukru Użyłam mąki - chleb polski Sądecki wieloziarnisty z ziarnami trzech zbóż. Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z cukrem
królestwo garówJakiś czas temu na jednym z portali był konkurs na temat pieczywa. Wygrały w nim moje bułki makowe pieczone w słoiku. Przepis na ten chleb był jednym z wielu jaki zgłosiłam. Pomyślałam, że warto pokombinować i zaszaleć z dodatkami. Tu postawiłam na popcorn, który uwielbiają dzieciaki ale nie tylko i kurkumę. Do takiego chleba wystarczy samo masło, ewentualnie pomidor
Ewa w kuchniSetny wpis na blogu świętuję kuflem/kromą chleba piwnego :) Nie mogło być inaczej,cskoro przepisy na pieczywo goszczą na moim blogu niemal najczęściej :) Podczas pieczenia chleb mi pękł wzdłuż, bo nie pozwoliłam mu zbyt długo wyrastać ;) Przyznaję jednak, że najbardziej lubię te z wypieków, które nie wyglądają najpiękniej i nie są wymuskane. Rodzina może potwierdzić, że najchętniej sięgam po drożdżówki
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki: 500 g mąki pszennej 80 g otrębów pszennych 30 g drożdży 1 łyżeczka miodu 50 g ziaren słonecznika 30 g siemienia lnianego 500 g
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: czarnuszka
Domowy Smak Jedzeniasię trochę zmieniły i ostatecznie wychodziliśmy na kolację. Nie mieliśmy możliwości ugotowania już niczego w domu, więc postawiłem na szybki lunch. Działamy z zapiekankami. Jak je przygotować? -kilka kromek chleba; u mnie sojowo-dyniowy z pestkami dyni -plastry szynki pokrojone -żółty ser posiekany na grubych oczkach -żurawina moczona w syropie wiśniowym -ząbek czosnku -majonez -śmietanka 30% -sól, pieprz Ser łączymy(...)szynką, umieszczamy na chlebie i zapiekamy w piekarniku około 8 minut w funkcji termoobieg w temperaturze 180 stopni. Posiekaną żurawinę łączymy z czosnkiem, łyżeczką majonezu i śmietanki 30%. Solimy i pieprzymy do smaku
BaRepasZbliża się Wielkanoc, więc mam dla Was propozycję upieczenia pysznego chleba na świąteczne śniadanie. Nie potrzeba do niego zakwasu, ani nie musimy go ugniatać. Wystarczy przygotować ciasto wieczorem i upiec chleb (lub bułki) tuż przed śniadaniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy Aleksandrykeksówek o wymiarach 20 cm x 11 cm lub jednej większej, wysmarowanej masłem oraz obsypanej płatkami jaglanymi. Wilgotnymi dłońmi wyrównać wierzch. Obsypać posypką i suchą dłonią przycisnąć ziarna do chleba. Odłożyć do wyrośnięcia na ok 20-30 minut, przykryć niezbyt szczelnie folią. W tym czasie ciasto znacznie urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 ° C i piec przez(...)minut. Na 10 minut przed końcem wyjąć chleb z foremki i dopiekać na kratce
Delicious TitbitsWidzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka, spękana, brązowa, niczym kora drzewa, w którą wplótł się mech. W ogóle nie chciałam kroić tego chleba, stałam nad nim w zachwycie i wpatrywałam się w pęknięcia, liczyłam ziarna sezamu i oddychałam zielenią. Nie pierwszy raz bawię się w barwienie
Gotuj z Blue RavenPrzepyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Bardzo sycące i zarazem przepięknie prezentujące się na stole. Dla dwóch osób potrzebujemy: 4 kromki chleba 4 jajka 2 plastry szynki drobiowej 1 plaster sera żółtego odrobina masła szczypiorek do ozdoby sól i pieprz W małym naczyniu żaroodpornym układam "koszyczek" z 2 kromek chleba przerwanych na pól. Następnie smaruje w kilku miejscach masłem
Kolejny blog o gotowaniuKolejny wart polecenia chlebuś. Tym razem chleb pszenno - żytni pieczony w żeliwnym garnku. Bardzo dobry z mocno chrupiącą skórką. Przepis pochodzi ze strony Smaki i aromaty . Serdecznie polecam;) Składniki: Zaczyn zakwasowy: 220 gram mąki żytniej chlebowej typ 720 80 gram mąki żytniej razowej typ 1850 320 gram wody letniej przegotowanej 50 gram zakwasu żytniego Wykonanie: Wymieszać dokładnie(...)gram wody letniej przegotowanej 6 gram świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką. Zaczyn zakwasowy i drożdżowy przygotowujemy wieczór przed pieczeniem chleba. Dzień pieczenia: Składniki: cały zaczyn zakwasowy cały zaczyn drożdżowy 210 gram mąki pszennej typ 650 100 gram mąki żytniej typ 720 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru opcjonalnie
Krakowskie smaki Anismaku sa przepyszne, a ich konsystencja po niemal dobie od przygotowania jest idealna. Dalej są chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku. Idę więc dalej i działamy z chlebem na mące owsianej. Czego używam? -1 i 1/2 kubka mąki owsianej -1 kubek mąki żytniej TYP720 -1/2 kubka mąki pszennej TYP550 -25 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -50 ml mleka(...)pomocą pędzelka wodą i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 235 stopni i zaraz po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy chleb ostrożnie z piekarnika i z foremki, i wkładamy go na papierze z foremki do piekarnika już wyłączonego na około 10 minut. Po tym czasie odstawiamy na około godzinę
BaRepasChleb idealny jako dodatek do sałatek czy do piwa. My jedliśmy w podróży zamiast kanapek. Sprawdził się idealnie. Dobry nawet na drugi czy trzeci dzień. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "The Return of the naked Chef", a piekłam go wspólnie z Edytką . Składniki (robiłam z połowy porcji): 30 g świeżych drożdży lub 7 g instant(...)miejscach i rozciągnąć tak, aby powstały otwory. Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 15-20 minut, aż chleb będzie lekko brązowy. Zostawić do ostygnięcia na kilka minut
Sto kolorów kuchniniemal sześciu dniach oczekiwań przyszedł w końcu ten czas, na zrobienie pierwszego chleba na własnym zakwasie żytnim. Strasznie jestem ciekawy jak wyjdzie, a jeszcze bardziej zaniepokojony, czy w ogóle będzie się nadawał do jedzenia. Jak zrobić zakwas, po lekturze wielu blogów, książek i po konsultacji ze specjalistą w tej materii - moją babcią - pisałem tutaj . Przechodzimy zatem do wykonania. W pierwszym(...)opadło spryskujemy je wodą i rozrzucamy na powierzchni ziarna słonecznika. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 235 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu, ostrożnie, wyjmujemy chleb z formy. Odstawiamy go na minimum godzinę
BaRepaswłasnych wypiekach pieczywa. To taki mój aneks do postanowień noworocznych. Pod rygorem nieważności postanawiam, że własne pieczywo to priorytet. I kropka. Dziś na pierwszy rzut, na główną linię frontu chleb orkiszowy. Wypieki z mąki orkiszowej są znacznie zdrowsze od tych ze zwykłej mąki. Przede wszystkim wzmacniają naszą odporność, obniżają cholesterol i chronią przed zachorowaniami na cukrzycę(...)wyrośnie z wierzchu posypujemy płatkami owsianymi i dociskamy je delikatnie. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 170 stopni góra - dół. Wyciągnąłem z piekarnika 1,26kg chleba
BaRepasDomowy chleb z żurawiną i słonecznikiem; jajka na miękko, pomidor Smaków świąt mi się zachciało, bo to ten ukochany chleb co u mnie zawsze w drugi dzień świąt się pojawia i pomimo ciągłych przyrzeczeń, że trzeba piec go częściej nigdy do tego nie doszło, dzisiaj łamię zasady i na pewno tego nie żałuje, bo wciąż genialnie smakuje ;) Faceb
More food, love and dreamsDomowy chleb nie ma sobie równych. Zapach unoszący się w domu sprawia, że marzymy o jeszcze ciepłej skibce z masełkiem. Ten chlebek jest nie tylko pyszny ale tez zdrowy. Przygotowany z pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem wspomagających perystaltykę płatków owsianych i pestek dyni pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B i E. Składniki 50g świeżych drożdży 2 szklanki letniego(...)wierzch mokrą łyżką. Przykryć czysta ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut. Ja zostawiam w piekarniku nagranym do 40 stopni C. Po tym czasie posypać wierzch chleba łyżka pestek dyni i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 minut
Pyry na GazWatykański chleb szczęścia zwany również jako Chleb przyjaźni Amisza pozwala się cieszyć swoim smakiem dopiero po tygodniu pracy nad nim. Jeśli kiedyś uda się Wam otrzymać zaczyn na to ciasto to serdecznie polecam . Przez czas oczekiwania, zgodnie z przepisem, w odpowiednich odstępach czasu ciasto należy mieszać i dodawać potrzebnych składników ("dokarmiać"). Na koniec, przepis nakazuje podzielić całość na 4 części
Kuchnia w opałachChlebek z mąki kokosowej to kolejne moje podejście do chleba bezglutenowego. Piekłam już chleb na mące migdałowej i zbożowy bez glutenu . Obie wersje były smaczne, ale miały swoje wady. Szukałam więc dalej. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowynatłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto rozciągnąć na długość około 30 cm, złożyć na pół. Czynność powtórzyć 2 razy. Uformować chleb, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć odrobiną mąki i naciąć kilkakrotnie ostrym nożem. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejną godzinę. Chleb piec około 25 minut w temp. 240st. Ostudzić
Z miłości do słodkościChleb oliwkowy idealny jako dodatek do lekkich sałatek. Z serkiem kremowym świetnie pasuje, a najlepiej to sam smakuje.Składniki:50 g drożdży,320 g mąki pszennej,½ łyżeczki cukru,75 ml oliwy z oliwek,1 łyżeczka soli,80 g czarnych oliwek. Przygotowanie:W misce łączymy drożdże z 100 ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)dodajemy do ciasta, które jeszcze raz zagniatamy. Formujemy owalny bochenek, który przekładamy na podsypaną mąką blachę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Temperaturę piekarnika nastawiamy na 200°C i chleb pieczemy ok. 30 min.Smacznego
Moniki Smakołykipodjęłam próbę i wyszło doskonale :)Składniki:400 g mąki pszennej100 g mąki żytniej15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli2 szczypty cukrugarść ziaren słonecznikakilka wyłuskanych pestek dyni (na wierzch chleba)300 ml wody (pokojowa temperatura) 4 liście czosnku niedźwiedziego (można pominąć)Do miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania wszystkich składników. Później(...)słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba. Chlebek wyszedł idealny :)taaaa daaaammmm... :-P Chlebek pszenno - żytniakcja zielnik
Bon Appetit Małgorzatyswojskie to swojskie. Uwielbiam konsystencję świeżych drożdży oraz aromat pieczonego chleba. A do jeszcze ciepłej pajdy, wystarczy jedynie masełko albo smaczna oliwa. Składniki na 2 bochenki:50 dag mąki pszennej50 dag mąki razowej0,5 l ciepłego mleka4 dag świeżych drożdży5 łaskich łyżeczek cukrupłaska łyżeczka soliłyżeczka kminkułyżeczka czarnuszkiłyżeczka siemienia lnianego wiązanka liści czosnku niedźwiedziego (może być suszony)Dodatkowo:masło(...)Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i wkładamy do niego żaroodporną miseczkę z wodą. Wyrośnięte ciasta smarujemy wodą i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut. chleb pszenno - razowy
Bon Appetit MałgorzatyMarmolada z pomarańczy zrobiona właściwie bez przepisu. Postanowiłam po prostu sprawdzić jak działa program marmolada w mojej maszynie do chleba. Okazało się, że działa nieźle, i zrobienie 2 niedużych słoiczków czegoś słodkiego nie jest żadnym problemem,. Jeżeli dodatkowo założymy, że słodkie jest do jedzenia od razu i że trzymamy w lodówce ( czyli odpada pasteryzacja) to o wysiłku możemy zapomnieć. Pozostaje(...)brązowego)łyżeczka mielonego kardamonuprzygotowanieZ wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę. Obrać pomarańcze i cytrynę, pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Obrane owoce wymieszać z cukrem i kardamonem . Przełożyć do maszyny do chleba , ustawić na program marmolada. Jeżeli po skończonym programie konfitura nadal wydaje nam się zbyt rzadka, włączamy program od nowa, tym razem co jakiś czas zaglądając czy już jest dobre. Smacznego
Stare GaryJakiś czas temu oglądałam jeden z odcinków programu " Ewa gotuje ". Zaciekawiły mnie kotlety z piersi indyka panierowane w krojonym chlebie. A, że nie miałam indyka postanowiłam zrobić ale swoją wersję tych kotletów. Zrobiłam więc ze świeżej szynki wieprzowej. Kotlety wyszły smaczne, soczyste a panierka chlebowa bardzo chrupiąca, czyli tak jak lubię. Następnym razem pokombinuję ze środkiem, bo taka(...)forma kotletów przypadła mi do gustu.400 g świeżej szynki wieprzowej1/2 szk prażonej cebulki2 ząbki czosnkusól do smakupieprz kolorowy do smakukilka łyżek zimnej wodykilka kromek chleba ( może być czerstwe )2 jajka olej do smażeniaRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś chleb z dodatkiem kaszy jęczmiennej i parówek drobiowych. Do takiego chleba wystarczy masło i ewentualnie pomidor. Po prostu pycha a przy okazji przemycamy kasze dzieciom, które jej nie lubią.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniBardzo często piekę różne chleby ale z tego jestem bardzo zadowolona. Pięknie wyrośnięty ale inne też wyrastają, są smaczne ale nigdy nie udało mi się uzyskać tak pięknej i chrupiącej skórki. Ten ma taką jaką lubię. Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że w ten sposób upiekę jeszcze nie raz.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniJeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne(...)miksujemy w blenderze. Łączymy ze zmiksowanymi ziarnami słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie dodajemy więcej oliwy/oleju jeśli jest za gęsta.Smacznego Inspiracja:http://ankawell.blogspot.co.uk/2014/01/pikantna-pasta-sonecznikowa.htmlhttp://dzemdzus.blogspot.co.uk/2014/03/nobilitacja-dla-pasty-z-pestek.htmlPost Pasta słonecznikowa do chleba pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plPrzepisów mam kilka, ale nie widzę jakiejś wielkiej różnicy w gotowych wypiekach, no chyba że poszaleję z dodatkami... tak jak tym razem ;) Z przepisu na bagietki zrobiłam chleb pszenno-żytni z dodatkiem parmezanu, suszonych pomidorów, bazylii i chili. Pyyychota
Z butelką mleczka w tlezostawiłam do rośnięcia w misce. Przyznaję, że dzięki temu wiem, że co automat to automat. Ciasto rosło w niższej temperaturze i nie było aż tak dobrze wymieszane, więc chleb nie wyszedł tak wielki jak zazwyczaj.Po 8 godzinach siedzenia w formie chlebek poszedł na 40 minut do pieca w temperaturze najpierw 250 a po 10 minutach 210 stopni.Polecam
Z butelką mleczka w tlepszennej, żytniej, orkiszowej (mniej więcej w takiej samej ilości każdej)300 ml wodyłyżka soligarść pestek ze słonecznikagarść pestek dyni Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy i zostawiłam do wyrośnięcia na około 6 godzin..... to znaczy
Z butelką mleczka w tleBył już nasz chleb z cebulką, był też z boczkiem i białą kiełbasą.Dziś dla odmiany chleb z mieszanką różnych ziaren.Składniki:-1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650-750 ml ciepłej wody-10 dkg świeżych drożdży-3 łyżeczki soli-3 łyżeczki cukru-po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy
Maminek kulinarnyTost(y?)* z żółtym serem,szynką, jajkiem sadzonym** i szczypiorkiemkeczup, ogórek, pomidor, sałata*z domowego chleba na zakwasie z suszoną żurawiną(nasza miłość z mamą, żurawina musi być obowiązkowo *.* )(chleb opieczony, a następnie usmażony z serem na patelni )** z płynnym żółtkiemMatko, ale duszno :OCzasami sama jestem na siebie zła, za.. za wszystko, własną głupotę przede wszystkim
More food, love and dreamswielkanocnym pełnym tradycji stole WielkanocnymSkładniki:zakwas:1 szklanka mąki żytniej,1 l przegotowanej ciepłej wody,1 zabekczosnku4 ziarna ziela angielskiego Kamis3 liscie laurowe Kamis 9 ziaren pieprzu Kamispiętka chleba pieczonego na zakwasieżurek:3l wodypęczek włoszczyzny30 dag wędzonego boczku5 liści laurowychpo 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis750 ml zakwasu majeranek3 ząbki czosnku1 cebulaśmietanakażdej osobie po 1 chlebku do żurkuWykonanie(...)zakwas: Do dużego słoja wrzucamy wszystkie przyprawy, dodajemy rozgnieciony czosnek, dodajemy mąkę.Zalewamy ciepła wodą.Dodajemy piętkę chleba, jesli takiego niemamy można pominąć ale kiszenie potrwa ze 2 dni dłużej.Słoiknakrywamy bawełniana scierką ,obwiązujemy .Codziennie o tej samej porzednia mieszamy drewniana łyżką.Gotowy po ok 4 dniach. Przecedzamy go itrzymamy w szklanej butelce lub słoiku w lodówce.*zurek:Warzywa(oprócz
Z Majeczką w kuchniKoniec tygodnia więc pieczenie chleba, tym razem z mąki pełnoziarnistej .Polecam.SKŁADNIKI1 szklanka mąki graham orkisz2 szklanki mąki pełnoziarnistej2 szklanki mąki żytniej razowej1 łyżeczka cukru 1, 5 łyżeczki soli20 g drożdżyzakwas (Przepis TU1 łyżka słonecznika1 łyżka siemienia lnianegowoda ok. 1,5 szklanki WYKONANIE3 rodzaje mąki wsypujemy do miski, mieszamy,żeby się połączyły na sucho. Dodajemy, sól(...)wysypanej otrębami. Wypełniamy do połowy formy.Odstawiamy i czekamy, aż urośnie i wypełni całą formę.Pieczemy 1 godzinę w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok 220 stopni.Polecam również inny rodzaj chleba TUSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypieczenia i przykryłam wilgotną szmatką, zostawiając je w lekko nagrzanym piekarniku do wyrośnięcia. Po około 2 godzinach zabrałam szmatkę i włączyłam piekarnik na 220 ° góra-dół nie wyjmując chlebów z piekarnika. Piekłam 50 minut, przy czym w połowie czasu zmniejszyłam do 220°, a po 40 minutach wyjęłam z foremek i podpiekłam sam spód przez 10 minut na termoobiegu 180°.Zostawiłam
Pasje JolkiChleb na zakwasie żytnim z małą ilością drożdży z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem otrębów żytnich. Bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Jest pyszny i długo utrzymuje świeżość pod warunkiem że nie zostanie za szybko zjedzony :) Ja proponuję od razu upiec dwa bochenki.Składniki:180 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa250 g mąki pszennej(...)letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce.Przepis z bloga Pieczarka mySia
Ala piecze i gotujeledwo zarysowanymi bulwami buraczków, o długich bordowych łodygach i ciemnych liściach. Mroczna, zimowa botwinka. Kiedy wiosną i latem na blogach królowały chłodniki, na blogu Basi Rolińskiej pojawił się chleb oliwny
Gotuj z Blue RavenPierwszy raz jadłam ja na spotkaniu z koleżankami podczas urlopu w Polsce. Była pyszna, i nie sądziłam, że jest aż taka prosta! Zobaczcie sami:Składniki:3-4 kawałki chleba (może być już podsuszony)30dkg pieczarek30dkg boczku(chudego) lub 3-4 kiełbaski3 cebule20dkg żółtego sera2 jajkałyżka kwaśnej śmietanyWykonanie:Cebulkę, kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Ja dodałam jeszcze(...)podsmażyć. Chlebek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, łyżkę śmietany. odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłozyć masę. Piec w piekarniku ok 25minut w temp 180st. Oczywiście wszelkie zapiekanki są bardzo praktyczne, gdyż zazwyczaj można
Walijskie Pichceniechleb własnego wypieku. Jest smaczny, pachnący, świeży, a przede wszystkim zdrowy. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukry, 2 łyżeczki soli, 600 g mąki pszennej razowej (typ 1850 pełnoziarnistej), 2 łyżki całego kminku, 400 ml letniej wody. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g mąki, przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)którą przekładamy do okrągłej brytfanki o średnicy 25 cm. Brytfankę należy wcześniej posmarować olejem i podsypać mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 min. Smacznego
Moniki SmakołykiPieczenie domowego chleba wciąga. Kilka ich już upiekłam i w sumie co jeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie to coś ale ogólnie mówiąc są pyszne.Tym razem chlebek z smażoną cebulką i podprażonym słonecznikiem. Pachnie obłędnie, ma bardzo ciekawy i wyrazisty smak. Dzięki Młyn Kopytowa w którym jest tak duży wybór mąki mogę(...)godziny. Włączyć piekarnik, nastawić na temperaturę 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny od momentu nagrzania się. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i dopiekać dodatkowo 10-15 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce, najlepiej przez całą noc. Inspiracją z małymi modyfikacjami był przepis z bloga Pieczarka Mysia
Ala piecze i gotujeWpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".Składniki: zaczyn:1,5 łyżki zakwasu żytniego,0,5 l letniej wody,1,5 szklanki mąki żytniej,pozostałe składniki:1 szklanka słonecznika+ do posypania,1/2 szklanki zarodków pszennych, 2 szklanki mąki razowej,1 szklanka mąki pszennej,3 łyżki margaryny Smakowitej, 1 szklanka(...)pokojowej i kolejno przez 3 dni w lodówce. Po tym czasie możemy piec już chlebek :) Dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem ciasto (z końcówką haka). Foremkę na chleb wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni
Aga w kuchniBułeczki z fetą Chleb gryczany z ziarnami Chleb ze szpinakiem Drożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Drożdżówki z rabarbarem Maślane rogaliki Drożdżowe rogaliki z powidłami Drożdżowe rogaliki 2 Grissini z tymiankiem Gofry Kruche rogaliki z powidłami Pączki z serka homogenizowanego Rogale marcińskie Serowe paluchy Zapiekanki z bagietek
Aga w kuchniJako , że nigdy chleba nie piekłam,postanowiłam to zrobić. A żeby było wszystko krok po kroku, dokładnie i bez wysiłku...to zagoniłam CC Major do współpracy. Chlebuś wyszedł wspaniale i powiem szczerze, że każdy go może zrobić sam w domu. To jest mój pierwszy ale nie ostatni chlebuś! Składniki na 1 bochenek -375 g razowej mąki chlebowej lub mąki BASIA(...)około minutę. Wyłożyć na blat, uformować kulę, lub włożyć do formki keksowej. I przykryte zostawić na 30 minut jeszcze aż sobie podrośnie. Międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Chleb po wierzchu nasmaruj oliwą i posyp otrębami lub płatkami owsianymi. Czas pieczenia to około pół godziny. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniKolejny przepis na chleb z ziarnami Prosty i nieskomplikowany. Składniki 1kg maki- pół na pół żytnia z pszenną 4 łyżeczki cukru płaskie)4 łyżeczki soli (płaskie) 2 szklanki mieszanki prażonych ziarenek- Słoneczne Pola i Euforia od Ziarenkowo 1 litr wody pół szklanki oleju 7 dag świeżych drozdżyproporcje na 3 średnie keksówki Suche składniki wsypać do miski i wymieszać(...)ciasto (będzie dośc wolne). Wysmarować masłem foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika i piec na złoty kolor. w 190 stopniach. Idelany chleb to taki, kiedy po obstukaniu go od dołu wydaje głuchy dzwięk. Smacznego. Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel
Z Kuchni Do KuchniKilka postów temu pokazywałam Wam jak wykonać bezglutenowy zakwas, a w tym wpisie prezentuję chleb kukurydziany. Podajże jest to mój czwarty wypiek i za każdym razem wychodził świetny! Składniki:Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu 1 szklanka wody 1 szklanka maki kukurydzianej Chleb: 3 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki ryżowej (dowolnej bezglutenowej) zaczyn 15g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki
Truskawkowa Fiestatłuściutkiej (z kością)1 łyżeczka soli jodowanejprzyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka czubricy zielonej, kilka ziaren czarnego pieprzu)1 łyżeczka suchej żelatyny2 kromki chleba pełnoziarnistegomusztarda do podaniaKarkówkę oczyściłam, wykroiłam kości i pocięłam w drobną kostkę. Wymieszałam z przyprawami, solą i żelatyną, i wstawiłam na godzinę do lodówki, do przegryzienia. I tu słów kilka(...)przykryciem pierwszy raz. Po godzinie całość wystudziłam. Następnie znowu pasteryzowałam przez godzinę, i znowu wystudziłam. Ostatecznie wstawiłam na noc do lodówki do stężenia.Rano zachwycałam się kanapką ze świeżutkiego chleba i domowej karkówki ze smalczykiem i galaretką. Na wierzch jedynie kleks musztardy. I nie potrzeba nic więcej.No, może jeszcze tylko kawa. Kawusia. Mam nadzieję, że przepisy spodobają się
bastalenawstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temp. 180 stopni i pieczemy około godziny. Studzimy na kuchennej kratce. * przepis z małymi zmianami pochodzi z „Pracownia wypieków” The post Chleb Żytni na Zakwasie appeared first on Made
Made By Mom And Sonciekawy pomysł na śniadanie lub kolację. Z zewnątrz chrupiące, z środkiem kryjącym ciągnący się ser i parówkę. Składniki: 3 parówki, przekrojone na pół 6 plasterków sera żółtego 6 kromek chleba tostowego z odkrojonymi skórkami bułka tarta (ok. 6 łyżek) 2 łyżki wiórków kokosowych sól pieprz jajko olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę tartą wymieszałam z wiórkami kokosowymi, szczyptą soli i pieprzu(...)Kromki chleba cienko rozwałkowałam. Jajko rozmieszałam w miseczce. Na każdą rozwałkowaną kromkę ułożyłam plasterek sera i pół parówki, zawinęłam w rulonik i panierowałam (obtaczałam najpierw w jajku, a potem w bułce z wiórkami). Smażyłam z każdej strony do zezłocenia na rozgrzanej patelni
Kulinarny PamiętnikNajprostszy przepis na drożdżowy pszenny chleb bez dodatków.Składniki:500 g mąki pszennej30 g drożdży świeżych300 g wody1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka soliDo wody dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie, w które wlać rozczyn z drożdży i łyżkę oliwy. Wyrabiać kilka minut ręcznie lub mikserem(...)blaszce posypanej obficie mąką i ponownie przykryć. Odstawić na kolejne 40 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.Po ponownym wyrośnięciu kilkakrotnie naciąć chleb i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika i piec około 45- 50 minut
wyzwania kuchenneKolejny pyszny chlebek z mieszanek dostępnych u P.Adama..i jak zwykle wystarczy tylko woda, trochę czasu , piekarnik lub wypiekacz do chleba.. mieszanka do wypieku chleba dobrodziej orkiszowy woda Skład mieszanki: mąka orkiszowa typ 2000, mąka graham typ 1850, mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 750, pestki słonecznika, siemię lniane, naturalny suszony zakwas żytni, słód, sól, drożdże instant
Moje domowe kucharzenieKolejny pyszny chlebek z gotowych mieszanek dostępnych u P.Adama..tym razem chlebek orkiszowy słonecznikowy..jak wszystkie chleby z takich mieszanek są proste w wykonaniu...w tym przypadku dodatkowo trzeba było namoczyć dołączane do wypieku pestki słonecznika..a potem jak zwykle..woda, mieszanie, leżakowanie, garowanie, parowanie, pieczenie...i zajadanie się smakowitym chlebkiem..Pycha...polecam...zajrzyjcie do sklepów P.Adama [tutaj(...)tutaj]i zakupcie takie gotowe mieszanki..Warto także zajrzeć na blog P.Adama..tam są przepisy na pyszne chleby, bułeczki oraz dużo porad dotyczących wypieku pieczywa
Moje domowe kucharzeniepyszny chlebek ..z gotowych mieszanek..zajrzyjcie do sklepów P.Adama [tutaj i tutaj]i zakupcie takie gotowe mieszanki..Warto także zajrzeć na blog P.Adama..tam są przepisy na pyszne chleby, bułeczki oraz dużo porad dotyczących wypieku pieczywa. mieszanka do wypieku chleba razowego słonecznikowego
Moje domowe kucharzenieDługo zastanawiałam się do czego wykorzystać następne wędliny, które dostałam do testowania od Zakładów mięsnych Nove z linii NATURA. Postanowiłam upiec chleb z dodatkiem długiej kiełbasy oraz szczyptą chili, która nadaje mu charakteru:) Chleb jest tak pyszny, że można go jeść nawet bez żadnych dodatków! Inspiracja Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, łyżeczka soli, łyżeczka
Z miłości do słodkościwłożyć z powrotem do miski. Przykryć i odstawić na kolejną godzinę. Po godzinie postąpić dokładnie tak samo i odstawić ciasto na jeszcze jedną godzinę. Następnie uformować podłużny bochenek chleba. Ułożyć na blachę złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie naciąć z wierzchu ostrym nożem. Posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec 15 minut w temp. 250st, następnie około(...)Konwalie w kuchni Magda Z miłości do słodkości MarcinH Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla Ruskie raz Mysia Pieczarkamysia.pl Renata S forksncanvas Tosia smakowitychleb.pl Urszula Proste potrawy Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving Źródło: Leśny Zakątek
Z miłości do słodkościWzięłam udział w kolejnej akcji, tym razem w majowej piekarni organizowanej przez Amber. Musieliśmy upiec chleb na zakwasie (dodam, że to mój pierwszy chleb na zakwasie!!) z bardzo nietypowym dodatkiem - pieczonymi ziemniakami. Jego przygotowanie było dość czasochłonne, ale dałam radę:)) Chlebek pięknie wyrósł, pojawiły się "dziury" jak trzeba i chlebek pięknie popękał. Bardzo smaczny, aczkolwiek mnie o wiele wiele bardziej
Z miłości do słodkościDzisiaj zapraszam Was na pyszny chleb z serem I pietruszką. Wykonanie chleba zajmuje ok 10 min :) Muszę przyznac że śniadanie było przepyszne. Warto spróbować , przy naprawdę niewielkim wkładzie pracy. Zaczynamy: Składniki:300 gr *self raising mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia250 gr masła5 jaj100 gr sera cheddar2-3 łyzki posiekanej pietruszki* 150 gr self raising maki = 150 gr zwykłej mąki
Smaki EdytyMoja przygoda z pieczeniem domowego chleba rozpoczęła się kilka miesęcy temu ... Pewnego dnia natknęłam sie na internecie na taką oto stronę zakwasowa mapa polski I zaczęło się . :) wertowanie kolejnych stron z przepisami na pieczywo , porównywanie , przeliczanie , kombinowanie , próbowanie .... I kiedy już wydawało mi się ,że znalazłam taki , który zadowala mnie w 100% znów pojawiał się kolejny(...)kolejny ... Początkowo wyrastanie ciasta wspomagałam poza zakwasem również odrobiną drożdży , ale nie to było moim celem ,,, chciałam miec naturalny chleb , bez dodatkowych ulepszaczy ... No i chyba już Go mam Ten z dzisiejszego przepisu piekłam już po raz kolejny i za każdym razem się uśmiecham wyjmując bochen z piekarnika :) Przepis pochodzi z TEJ strony Jedyną zmianą jest
Malinowa Kawiarenkakiełbasą co zniechęciło mnie jeszcze bardziej. Robiłam je w zeszłym roku i były pyszne. Dobre mięso , cebulka smażona i ogórek kiszony. Składniki : * dobrej jakości chleb wiejski * 4 duże cebule * pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz , majeranek * domowe kiszone ogórki Przygotowanie : Pokroić cebulę w piórka , zeszklić na oleju(...)przyprawić . Mięso przesmażyć na oleju z przyprawami. Chleb podpiec żeby był chrupiący. Nałożyć cebulę i mięso . Podawać z kiszonym ogórkiem
Magiczne Życie Martyobiecałam na facebooku, wstawiam przepis na kolejne pieczywo - tym razem chleb. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piekę go bardzo często, ze względu na brak dostępu do normalnego pieczywa. Eh tęsknie już za Polską i prawdziwym polskim jedzeniem :) CHLEB PSZENNY - 500 gram mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 gram świeżych drożdży 7 gram suchych - łyżeczka cukru
Zgrabne GotowanieKolejny przepis na chleb z wykorzystaniem zdrowej mąki orkiszowej. Przepis jest prosty. Wystarczy wszystkie składniki odmierzyć, wyrobić ciasto i dwukrotnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia. I już po godzinie pieczenia możemy cieszyć się domowym chlebkiem. :) Chleb orkiszowy II PRZEPIS /na 2 formy 31x12 cm / Temperatura: 190OCCzas pieczenia: 1h Składniki 2 szkl. mąki orkiszowej, jasnej 2 szkl. mąki chlebowej
coolinarnastrefa.blogspot.comWspaniały przepis na chleb zwłaszcza dla początkujących! To już moja trzecia modyfikacja przepisu podstawowego (przepis nr 1, przepis nr 2). Za każdym razem dobieram inne rodzaje mąki, ziarna i przyprawy. Tutaj zamiast cukru dodałam miód i zrezygnowałam całkowicie z przypraw (prócz soli). Gorąco polecam ten przepis dla wszystkich, którzy chcą upiec swój pierwszy bochenek! To bardzo proste. Chleb pełnoziarnistyPRZEPIS
coolinarnastrefa.blogspot.compewno go jeszcze powtórzę, chociaż teraz nabrałam chęci na testy kolejnych wariacji :) Jako że teraz mam trochę wolnego to walczę ze stresem nie tylko pieczeniem chleba, ale też Doorsami
sama złodyczdrobiowych udek, niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przemieniły się w aromatyczną, puszystą i pyszną pastę, która "w try miga" zniknęła w przepastnych żołądkach moich domowych testerów. Drobiowa pasta do chleba A było to tak: kawałki pieczonego kurczaka cebula majonez musztarda chrzan (opcjonalnie - dla amatorów ostrzejszych smaków) pieprz, mielona papryka ulubione zioła Mięso oddzieliłam od kości, cebulę posiekałam. Połączyłam wszystkie składniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPolecam jajka trochę w innym wydaniu niż zwykła jajecznica.składniki:6 kromek chleba tostowego6 jajek1 duży plaster sera żółtego1 mała cebula czerwonado posypania sól ziołowa250 g pomidorków koktajlowych1 mała cebulka biała1 łyżka posiekanej natki pietruszkiprzyprawa do pomidorów KamisDo foremki na duże muffiny włożyć chleb tostowy tworząc "gniazdko". Plaster sera pokroić na 6 kawałków i ułożyć na dnie każdego gniazdka. Cebulę
Monia miesza i gotujeOstatnio zasmakowałem w wypiekach z maki gryczanej. Eksperymentowałem trochę z chlebami bezglutenowymi pieczonymi z gryki, niestety ze względu na brak glutenu chleby nie wyrastały mi zbyt dobrze i miały zazwyczaj zbity miękisz, za to ich smak odpowiadał mi jak najbardziej. Postanowiłem wiec upiec chleb pszenno-żytni, używając gryki jako dodatku poprawiającego walory smakowe i wartość odżywczą chleba. Przepis z jakiego(...)korzystałem znalazłem na YouTubowym kanale rusbrot . Chleb wyszedł bardzo smaczny, taki półrazowy, lekko słodkawy mimo tego, że nie dodawałem cukru ani miodu. Aromat chleba dopełnia prażone chia, przyjemnie strzelające pod zębami ;) Polecam do upieczenia! Ilość składników na formę 20x11 cm: Podanych temperatur nie musicie się kurczowo trzymać (czas poszczególnych etapów może się wtedy jednak nieco zmienić), generalnie ciasto
Przepisy na domowy ser i chlebChleby na zakwasie to nasza codzienność, przeważnie są to chleby z ziarnami, niekiedy nawet z ich bardzo dużą ilością, ale bywa i tak, że mamy chwilowy ich przesyt i wówczas piekę chleby bez ich dodatku. Są równie smaczne, a mamy urozmaicenie. Dzisiaj przedstawiam Wam mój kolejny chlebek, tym razem właśnie bez dodatku ziaren. Duży orkiszowy (jasny), z małym dodatkiem mąki(...)pełnoziarnistej (mój mały nałóg) i mąki żytniej, której dodatek bardzo lubię. Jak wszystkie chleby na zakwasie bardzo długo pozostaje świeży i wilgotny (pomimo braku ziaren). Dla nas chleby na zakwasie nie starzeją się nigdy, one tylko każdego dnia smakują inaczej, w moim odczuciu czym starsze tym smaczniejsze, muszą być tylko odpowiednio przechowywane... :-) Ja piekę na dwóch zakwasach: orkiszowym i żytnim
Smaczne ZdrowePyszny i prosty w przygotowaniu chleb , który smakiem przebija niejeden "piekarniany". Mięciutki, puszysty środek i delikatnie chrupiąca skórka, czyli to co lubimy w świeżym pieczywie najbardziej! Do równego pokrojenia, tradycyjnie już, świetnie nadał się mój najlepszy i największy zarazem nóż #myAmbition - ostry jak trzeba, doskonały! W przygotowaniu chleb jest bardzo prosty - możesz użyć mąki jak w przepisie lub tylko jednego(...)też pominąć je całkowicie (zmniejsz wtedy ciut ilość płynu lub dodaj jeszcze odrobinę mąki). To, jakich składników użyjesz zależy wyłącznie od Ciebie, ale za każdym razem uzyskasz pyszny, zdrowy chleb, który ze smakiem zjesz choćby bez dodatków, z samym masłem. Jeśli chodzi o ilość wody to też dostosuj - nie napisałam jakich dokładnie typów mąki użyłam, bo nie wiem, a chociażby
Kolorowy Przepisownikmyjemy ręce i zabieramy się za chleb... 😄 Składniki na ciasto: cały zakwas żytni 4 szkl. mąki żytniej (u mnie to sa 4 kubki z arkoroku) 2 płaskie łyżeczki soli 1 szkl. wody letniej 2 łyżki oliwy opcjonalnie 2 garście ziarna (słonecznika, sezamu czy inne) Przygotowanie: Do miski przełożyć zakwas, dodać 6 łyżek mąki i około(...)szkl wody letniej. Mieszamy wszystko łyżką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy zakwas na całą noc aby sobie rósł. Zobacz na Youtube: Chleb żytni cz 1 - Przygotowanie zaczątku do chleba. Następnego dnia: Do słoiczka odłożyć 7 łyżek zakwasu i wstawić do lodówki, a do reszty zakwasu dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (może się
Dieta Rozdzielna i ZdrowieOdkąd nauczyłam się piec chleb, konkubent odmówił spożywania pieczywa ze sklepu. Wykrzywia się i marudzi. A to, że się kruszy, że nie pachnie i niesmaczny, a że coś tam. Szału można dostać! Chleb jest zakorzeniony w kulturze polskiej na beton. Nawet ślepo podążający za modą, kombinują jak zrobić chleb bez glutenu, jajek, mąki, wody, zaczynu i bez chleba. Najpopularniejszym śniadaniem(...)morza po Tatry jest kanapka. Spożycie chleba w naszym kraju jest równe spożyciu marihuany na średniej wielkości festiwalu rockowym, czyli duże. Korzystają na tym piekarnie, sprzedając coś, co przypomina powietrze otoczone balonikiem o smaku zakurzonej skórki od chleba, podłe znaczy. Nawet jeśli ktoś obiecuje nam, że chleb zawiera bozon Higgsa, to i tak zawsze dowali coś z repertuaru Mendelejewa
ladykitchenkiszonych ogórków, wsypać mąkę pszenną i sól, dodać po 1 łyżce ziaren/pestek i wyrobić jednolite ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Ciasto na ten chleb j est dość ciężkie i gęste. Formę keksową wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna) i dokładnie (tak aby dno i każdy bok były pokryte) oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia(...)przygotowanej formy przełożyć ciasto na chleb, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1 godzinę. Wyrośniętych chleb posmarować wodą po wierzchu i oprószyć pozostałymi ziarnami. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 35 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący
Gospodyni Miejskailka miesięcy temu przygotowałem ten chleb na urodzinowego grilla dla znajomych. Pamiętam, że rozszedł się w trymiga. Wszyscy wcinali kromki pieczywa, zanim grill zdążył się rozgrzać. I prawdę mówiąc, później już niewiele go zostało. Jako, że tak bardzo wszystkim posmakował, to postanowiłem podzielić się przepisem na niego. Samą recepturę dostałem wiele lat temu od koleżanki ze szkoły. Był to pierwszy(...)chleb, jaki w swoim życiu upiekłem. Pamiętam, że robiłem go wtedy z mnóstwem ziaren. Wyszedł pyszny, wilgotny i smakował jak z najlepszej piekarni. Oczywiście to trochę oszukany bochen, bo pieczony nie na zakwasie, lecz na drożdżach. Ale fakt, że przygotowuje się go tak ekspresowo i smakuje wybornie, sprawia, że odechciewa się nastawiać zakwas. To idealny przepis dla zabieganych lub tych
Food Squareskąd i już! Tym razem limit zakupów miałam wyczerpany na ten miesiąc, więc weszłam do księgarni ,,tylko pooglądać". Przejrzałam kilka nowości i najbardziej zachwyciła mnie książka o domowym wypieku chleba autorstwa Piotra Kucharskiego, mąż się ulitował i kupił. Kiedyś polskie książki kucharskie mimo dobrej treści, odstraszały słabymi zdjęciami i ubogą szatą graficzną. Książka Chleb. Domowa piekarnia Piotra Kucharskiego jest wydana(...)książką pokazał również, że ma dużą wiedzę piekarską. Jak się okazało pochodzi z rodziny piekarzy i może dlatego tak ciekawie i ciepło pisze o swojej miłości do chleba. Książka ta jest tak napisana, że osoby zaawansowane w pieczeniu chleba znajdą tu mnóstwo inspirujących przepisów a czytelników, którzy dotąd nie piekli chleba, poprowadzi w prosty sposób do sukcesów piekarniczych
Codziennik KuchennyBabcia Józia piekła wyśmienite chleby, najlepszy był ten na maślance - pszenny wielkości koła od roweru. No może nie był tak duży, ale dziecięca wyobraźnia kazała mi tak sądzić. Drugi zapamiętany chleb, który robił na mnie wielkie wrażenie, to ten pieczony na chrzanowym liściu. Dla ,,miastowego" dziecka domowy wypiek chleba był bardzo tajemniczym zajęciem. Siedziałam przy piecu chlebowym, cierpliwie czekając(...)też babcia z niego wyjmie. Nie mogłam się nadziwić jak to się dzieje, że chleb jest liśćmi oklejony? Pieczenie chleba na liściach miało praktyczne znaczenie - chroniły spód chleba przed przypaleniem. Dawniej wypiek chleba na liściach był rozpowszechniony w Polsce, używano liści kapusty, chrzanu, tataraku, dębu, klonu, łopianu. Więcej na ten temat możecie dowiedzieć się czytając blog Ł. Łuczaja
Codziennik KuchennyWariacja na temat fińskiego chleba awaryjnego Hätäleipä Dlaczego Hätäleipä = chleb awaryjny ? Ano cytując za Pracownią Wypieków , jest to "...chleb na sytuacje awaryjne, kiedy nie ma czasu na długie wyrastanie" . Nazwa ta ma korzenie w języku fińskim gdzie słowo Hätä oznacza 'awarię' , a leipä - 'chleb' . Pieczywko to z zasady krótko wyrasta, więc bochenek nie będzie zbyt wysoki. Miąższ jest zwarty(...)wierzchu, pysznie komponuje się ze słodyczą melasy, która też jest tu głównym składnikiem. Podsumowując, jest to szybkie w przygotowaniu i smaczne pieczywko dnia codziennego. Wyśmienite, gdy akurat zabrakło chleba na śniadanie, a za oknem leje deszcz i nie chce się wyjść do sklepu. Wtedy szast prast i chleb gotowy! Moje dotychczasowe eksperymenty z tym rodzajem pieczywa to: Hätäleipä
Grunt to przepis!Pyszny chleb pszenny z dużą ilością ziaren zachwyci niejedną osobę.Samo przygotowanie go nie powinno nikomu sprawić problemu, jednak warto poświęcić chlebkowi dużo czasu, bo im dłużej będzie trwał każdy proces wyrastania, tym pyszniejszy będzie nasz bochenek chleba. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 500 g mąki pszennej chlebowej(...)mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mieszanych ziaren (np. słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk, ziarna do posypania chleba WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki pszennej typ 750, ponownie wymieszać i odstawić
Passions hobbies lifeKolejny chleb orkiszowy na zakwasie z naszego codziennego menu. Chleb, który pokochali moi domownicy już jakiś czas temu i tak bardzo zauroczył ich swym smakiem, że króluje u nas niezmiennie w obecności tych pełnoziarnistych, które preferuje najmłodsza i najstarsza niewiasta w rodzinie. Choć to chleb jasny, to mamuśka musiała im domieszać choćby trochę mąki pełnoziarnistej... taką już mam słabość... Mąki(...)stosunkowo niewiele, ale to taki mały kompromis... Ma być jasne pieczywo, to jest, ale z domieszką pełnoziarnistej mąki... ;-) . Chlebek jest bardzo wilgotny, długo pozostaje świeży (jak wszystkie moje chleby na zakwasie ) i ma niepowtarzalną strukturę, jego miąższ jest bardzo elastyczny, nie kruszy się, jest taki lekko "gumowaty", w tym chlebie jest zauważalny "specyficzny" (jakże inny od mąk pszennych) gluten
Smaczne ZdroweWitam serdecznie Pokażę jak upiec domowy chleb pszenny z płatkami owsianymi . Jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny . Będziemy potrzebować : 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 370 ml letniego mleka 100 g płatków owsianych błyskawicznych 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę cukru olej do posmarowania blatu podczas wyrabiania lub mąka do podsypania Link do filmu z przygotowania : Chleba(...)papierem do pieczenia , nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut . Jeżeli nie chcemy zaplatanego chlebka to formujemy ciasto na wielkość foremki i też odstawiamy do wyrośnięcia Pieczenie chleba : Chleba przed pieczeniem niczym nie maluję . Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenie zmniejszam temperaturę do 180 stopni
Uwaga Babcia Piecze Chlebserdecznie Propozycja na domowy chlebek z dynią , jest smaczny i prosty w przygotowaniu a do tego ma bardzo ładny kolor bo jest żółciutki :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 700g 350 g mąki pszennej poznańskiej 150 g mąki kukurydzianej 150 g puree z dyni 150 ml letniego mleka 35 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru(...)łyżeczka soli (8 g ) 3 łyżki oleju ( 30 g) Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowania : Chleb pszenny z dynią https://www.youtube.com/watch?v=KfWaGKBsoOE Link do przepisu na puree z dyni : http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/08/puree-z-dyni-masa-dyniowa-do-ciast.html Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję połowę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml mleka
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb na drożdżach . Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełno ziarnistej której ja użyłam w przepisie , chlebek tak samo wyjdzie smaczny jeżeli użyjemy razowej żytniej lub razowej pszennej w tych samych proporcjach . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 750 g 250 g mąki pszennej(...)mąki pszennej pełno ziarnistej lub innej 400 ml letniej wody 25 g drożdży świeżych 10 g soli 1 łyżeczkę cukru dodatkowo do chleba dodałam 50 g ziaren słonecznika można dodać pestki dyni lub nie dodawać z wcale ziaren. 1 łyżka oleju do wyrównania chlebka w foremce Użyłam foremki o wymiarach
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na pyszny domowy chleb z dynią na drożdżach, chleb ma piękny żółty kolor, pięknie pachnie i jest puszysty. Polecam wypróbować przepis póki jest sezon na dynię bo chlebek jest naprawdę smaczny. Będziemy potrzebować: chlebek upiekłam w dwóch foremkach o wymiarach : dług.18 cm x szer.10 cm x wys. 8 cm ale możemy upiec w jednej większej(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do przepisu na puree z dyni: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/08/puree-z-dyni-masa-dyniowa-do-ciast.html Link do filmu z przygotowania: Domowy chleb pszenny z dynią https://www.youtube.com/watch?v=B5eUdbfhQ-A Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem
Uwaga Babcia Piecze Chlebmojprzepisna.pl | Prosty chleb z kaszą gryczaną Ten chleb jest wyjątkowy, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale przede wszystkim ze względu na łatwość wykonania i ogólnodostępne składniki. Chleb gryczany jest banalny w wykonaniu, trzeba jedynie wymieszać składniki, nie trzeba go nawet wyrabiać, nie wymaga użycia zakwasu, jest pyszny, wilgotny i zdrowy, a kasza jest ledwo wyczuwalna. W oryginalnym przepisie(...)było zalecenie, aby chleb kroić na następny dzień, wówczas osiąga najlepszą konsystencję, my jednak nie mogliśmy się powstrzymać i kroiłam go na ciepłego, trochę się łamał, ale nam to absolutnie nie przeszkadzało. Składniki na 1 bochenek: 200 gr mąki żytniej razowej (typ 2000) 160 gr ciepłej wody 150 gr mąki pszennej (typ 2000) 20 gr świeżych drożdży 300 g kaszy
moj przepis naUwielbiamy przygotowywać jedzenie w naszym żeliwnym naczyniu. Mamy takie jedno od jakiegoś czasu i nie wyobrażamy sobie życia bez niego. Ja piekę w nim chleby, a Madzia wszelakie dania jednogarnkowe. Albo nawet i wielogarnkowe. Poczuliśmy się zatem niezmiernie uradowani, gdy zostaliśmy poproszeni o przetestowanie jednego z naczyń La Cuisine. To profesjonalne naczynia, których używają szefowie kuchni na całym świecie(...)zrobią resztę. Bo to naczynie naprawdę jest wszechstronne. Dlatego właśnie dzisiaj mamy dla Was dwa dania z użyciem tego naczynia. Madzia przygotowała gulasz w „kociołku”, a ja swój ulubiony chleb. Ten gulasz oczywiście można również zrobić na zwykłej kuchence, nie ma konieczności rozpalania ogniska. Ale wiecie, ognisko ma duszę, ma urok… :) KOCIOŁKOWY GULASZ Z ZACIERKAMI ( Przepis pochodzi z książki "Kociołkowanie
Marder&Marder ManufactureChleb żytni z ziarnami na zakwasie Chleb żytni z ziarnami jest kolejną wariacją przepisu pochodzącego z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia" na chleb żytni z ziarnami żyta . Nieznacznie zmieniłam proporcje (dot. wody i ziaren żyta) i dodałam mnóstwo innych zdrowych ziaren i nasion. Chleb wyszedł tak dobry, że piekę go już 3 raz w ciągu tygodnia. Widzę też(...)starszy mam zakwas, tym lepsze chleby wychodzą. Za każdym razem zmieniam też posypkę - raz były to płatki owsiane, potem ziarna słonecznika, a także siemię lniane. Proporcje na chleb wystarczą do napełnienia 2 niewielkich keksówek, ja jednak wolę go piec w jednej a dłuższej, chleb jest dzięki temu wyższy, co sprawia, że kromki są większe. Zobacz również inne przepisy
Moje QulinariaNaturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło. Oj a wynikło coś pysznego i prostego do przygotowania. Całkiem niedawno w moje ręce trafił naturalny zakwas do chleba od Piekarni & Cukierni Gronpiek. Plastikowa butelka taka jak butelka na żurek ale w środku zakwas chlebowy, coś co usiłuję hodować(...)każdej chwili mogę go kupić. Ale, żeby nie było że sam zakwas trafił w moje ręce to zakwas trafił wraz z kilkoma przepisami na różne rodzaje chleba ( w zależności od użytej mąki ) jest też przepis na chleb na zakwasie z automatu do chleba ! Zakwas w butelce składa się z woda i mąka żytnia .. i koniec etykiety
Kuchnia na wzgórzukażdym razie garnek jest zajebiaszczy. Opisywałem go już wcześniej więc nie będę się jakoś specjalnie raz jeszcze produkował, powiem tylko, że fantastyczne są w nim dwie rzeczy: po pierwsze chleby (nie wiem jak inne jedzenie, bo jeszcze nie robiłem) jakoś tak inaczej, smaczniej, smakują, a poza tym nie potrzebują drugiego wyrastania! Co prawda oszczędność czasu jest iluzoryczna, bo znacznie dłużej(...)się piecze taki chleb w garnku rzymskim, więc czas i tak się prawie wyrównuje, ale taka jakaś psychiczna (a może psychologiczna :)) oszczędność tego czasu jest. Niestety garnek ma też i wady. Póki co zauważyłem jedną mniejszą, drugą sporą niestety. Mniejsza jest taka, że nie zrobimy w takim rzymskim garnku chleba na zakwasie. Bo chleb taki - jak wiadomo - potrzebuje drugiego wyrastania
Marder&Marder ManufactureDodać zaczyn i mleko. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Uformować bochenek, spryskać z wierzchu wodą i zrobić kilka nacięć. Chleb odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec 40 minut w 200°C (góra/dół). Smacznego
Pełny talerzprzyznam szczerze że już prawie zjedzony i dlatego mogę powiedzieć z czystym sumieniem że pyszny on Ci był. Polecam gorąco bo i pracy z nim mało a efekt, mniam. Chleb z orzechami i żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieobaw mogę go szczerze polecić. Domowa wędlina, to jest to, co w domu bardzo lubimy i robimy dosyć często. A tutaj jeszcze inny przepis na parzony schab do chleba , który również polecam. Składniki: 1,5 kg schabu b/k Przyprawy: 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki soli 3 łyżeczki majeranku 3 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyzeczki grubo mielonego pieprzu
Gosia gotujePrzepis podpatrzyłam u Renaty z Apetytu na więcej :) Jest to mój drugi wypiek chleba i jestem zachwycona. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga zagniatania i właściwie to robi się prawie sam :) Zachęcam Was, bo wyszedł bardzo, bardzo, bardzo dobry :) A zapach w całym domu mmmm... ;) Keksówka mierzona u góry- 30cm x10cm. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki
Czerwona Porzeczkacedzaka wyłożonego ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przełożyć na blaszkę lub kamień do pizzy i piec około 45 minut w temp. 200 stopni. Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog
Moje domowe kucharzenieKolejny prosty chleb na drożdżach. 1 kg mąki 400 ml wody 250 ml mleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Mozna zrobić to ręcznie, albo za pomocą robota kuchennego. Odstawić do wyrośnięcia. Rośnięcie i teraz i potem jest bardzo istotnym czynnikiem. Bez dobrego
Polska Zupaciasto przełożyć delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić wodą i do pieca. Po pierwszych 10 min zmniejszyć temperaturę do 180 st C, piec 40 min..... Smacznego Pierwszy chleb zrobiłam według przepisu tutaj , a ten różni się w sumie tylko drożdżami
Gaździnka warzywskroś maślany. Znalazłam wiele przepisów, w których masło zostało zastąpione przez awokado. Część z nich to ciekawie się zapowiadające ciasta czekoladowe (!), a także słodkie wypieki drożdżowe czy wytrawne chleby z orzechami. Na pewno wkrótce je wykorzystam. Wybrałam jednak przepis na Avocado Brioche , bo kusił dodatkowo wersją wegańską, a takiego rodzaju wypieku jeszcze u mnie na blogu nie było
KUCHARNIAłyżki cukru,,,, 5 dag pokruszonych drożdży,,,, 1 litr wody ,,,,, chleb z ziarnami
w mojej kuchniokoło 30 minut-do suchego patyczka.Po wyjęciu chlebka wstawiamy bułeczki na 20 minut,lub jak mamy duży piekarnik pieczemy razem .Można 2 chlebki zamiast bułek...Pod koniec pieczenia smarujemy chleb rozmąconym jżółtkiem z lyżką mleka.Smacznego
w mojej kuchniDorota mówiła prawdę, że ten chleb wspaniale pachnie.. Jest przepyszny.. taki aromatyczny z chrupiącą skórką.. Przepis wzięłam oczywiście z TEJ strony.. Trochę wprowadziłam zmian, gdyż nie posiadałam np. słodu jak w wersji oryginalnej. Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek Składniki: 200 g zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g otrąb owsianych 1 łyżeczka
Na słodko lub wytrawnieZaczynam sięgać po coraz bardziej pracochłonne w wykonaniu chleby i im trudniejszy tym jego efekt końcowy mnie bardziej cieszy. Upiekł się wprost idealnie, a tak niesamowicie aromatyczny, że musiałam się posilić w trakcie jego pieczenia czymś w zamian ;-) Przepis wzięłam z TEJ strony i nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała pewnych modyfikacji :-) Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek
Na słodko lub wytrawnierybne. Czy często macie problem z czym znowu zrobić kanapkę do pracy? Pamiętam, że miałam taki okres, kiedy po szaleństwach wielowarstwowych i kolorowych kanapek, z przyjemnością wracałam do zwykłego chleba z masłem, szynką i żółtym serem. Czyli takich, które nosiłam do liceum, i które wtedy wydawały mi się bardzo nudne. Dla urozmaicenia wyłudzałyśmy z koleżanką kanapki od Tomka B., które
bistro mamapłaski ziołowy chleb jest idealnym dodatkiem do jogurtowego sera labneh lub serowych kulek. Na pewno będzie też dobry z hummusem .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny. Ciasto po wyrobieniu wydawało mi się dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już
Stare Garywyśmienicie, i do tego ta chrupiąca skórka i mięciutki środek. Pycha. Ciocia, jak zawiozłam jej do spróbowania, powiedziała, że już dawno takiego dobrego chleba nie jadła. A ja wtedy urosłam, chyba ze trzy centymetry. Byłam z siebie dumna :). Składniki:3 szklanki mąki żytniej 7202 szklanki mąki pszennej 7502 łyżeczki soliok.20 g drożdżyok
Moje pyszne gotowaniedodajemy drożdze. Ustawiamy na wage bochenka 900g , wypieczenie skórki mocne i czas 3 godziny( u mnie 1 program). Po upieczeniu wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut na blacie, nastepnie wyjmujemy chleb odkładamy na kratkę do wystygnięcia.wypiek w piekarniku:, do miski wsypujemy maki,dodajemy cukier, olej , sól na koniec w zagłebienie dodajemy drożdże. Wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach 10 minut, następnie
Z Majeczką w kuchniSiemię lniane wzbogaca jego wartości o Q10, czyli przedłuża naszą młodość. Siemię lniane również jest dobre dla jelit i zawiera witaminę B 12. Bogaty w tłuszcze Omega-3.Na cztery chleby szykujemy- Szklanka siemienia lnianego- 0,5 kg mąki tortowej- 1 kg mąki orkiszowej typ 2000- 60 g drożdży- 3,5 szklanki letniej wody- 3 łyżeczki soliJeżeli możesz zmiel nasiona
Pasje Jolkisiemienia lnianego Przygotowanie : Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki i mieszamy drewnianą łyżką, ciasto jest raczej rzadkie, takie, że nie wyrobi się go ręką Jeśli chcemy mieć pewność, że chleb się nam uda dodajmy drożdży, ja dodałam kulkę wielkości orzecha laskowego. Rozmieszałam je w dodawanej wodzie, razem z miodem Foremkę z automatu wysmarowałam olejem, posypałam płatkami owsianymi i wtedy przełożyłam ciasto
Proste Potrawypiecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę do ostygnięcia /źródło ,,upiecz swój chleb
Anioły w kuchniDziś dla odmiany coś wytrawnego. Pomysł podsunął mi kolega z Włoch:) Dla mnie to bardzo kuszący pomysł na rozpoczęcie przygody z focaccią…Focaccia jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina
Anioły w kuchniChrupiący, świeży, domowy chleb...marzenie...Nasza kolejna propozycja na chlebowe pieczenie:) Składniki; 450g mąki pszennej /może być chlebowa/, 1 łyżka cukru, 20g świeżych drożdży, 275g ciepłej wody, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki soli, kminek, suszony koperek, 1 jajko, sól do posmarowania wierzchu, Wykonanie;Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 2/3 mąki, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy
Anioły w kuchniform przykryć serwetą i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie nastawić piekarnik na 180 - 200 stopni i piec 35 - 40 minut. Źródło książka " Chleb domowy wypiek" Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
Anioły w kuchniodstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać odrobiną słonecznika. Piec ok. 1 godzinę w 200 stopniach lub do "suchego patyczka". Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem
Czarnawisienkablat, rozklepujemy i składamy 4 razy. Podsypywać mąką kukurydzianą. Za trzecim razem formujemy bochenek i wykładamy do koszyczka wyłożonego cienkim materiałem z bawełny i wysypanym mąką lub kaszką kukurydzianą. Chleb rośnie około 3 godz. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.230-240 stop.C przez 40 - 50 min. Po 15 min. zmniejszamy do 210 - 220 stopni C. Przepis od Danusi
Proste PotrawyDzień dobry, Htipiti, czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej
Chilli Czosnek i Oliwaoprószonej mąką (gryczaną lub ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem pół łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie
głodny alergikodstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę do ostygnięcia. /źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkadyniowy mamy za sobą, a ja mam sporo mrożonej startej dyni więc żeby kuchnia zrobiła się słoneczna jak dynia upiekłam pyszny domowy dyniowy bochen!. Jak ja kocham zapach domowego chleba... Składniki na jeden bochenek: 30 dag startej w wiórki dyni 150 ml wody 50 dag mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki letniego mleka 100 ml oleju
Apetyczna babeczkaminut, aż się przyrumieni, jeśli robimy większy bochen z podwójnej porcji czas pieczenia należy wydłużyć do 45-50 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę, żeby ostygł. Źródło ,,encyklopedia chleba
Apetyczna babeczkaSuper zdrowa soczewica w pysznej paście do chleba. Warto jeść soczewicę jak najczęściej ponieważ - ma bardzo niski indeks glikemiczny - zawiera m.in. kwas foliowy, żelazo, cynk, fosfor, łatwo przyswajalne białko - wit. z grupy B - jest źródłem błonnika - wspomaga odchudzanie Składniki: 1,5 szkl. soczewicy (u mnie brązowa) 2 duże cebule 6 ząbków czosnku sól pieprz papryka słodka i ostra
chwile dla mniesól, dodatki (dowolne, według uznania ), drożdże i teraz bardzo dokładnie wyrabiamy łyżką drewnianą, wodę dodajemy ostrożnie, by nie wlać za dużo Ciasto musi mieć konsystencję zwięzłą Moje ciasto na chleb wkładam do formy wysmarowanej olejem i pozostawiam do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin, piekę w automacie
Proste Potrawyletniej wody, by ciasto miało konsystencję jak na zdjęciu Całość wyrabiałam około 20 min., przełożyłam do natłuszczonej olejem foremki i pozostawiłam w cieple do wyrośnięcia Piekłam w automacie do chleba na 12 programie
Proste PotrawyZaczynam od najprostszego przepisu z możliwych. Już prościej chyba się nie da ;) Pomimo problemów związanych z brakiem odpowiedniej formy udało mi się upiec pierwszy chleb. Na upartą babę nie ma silnego ;) 30 dag drożdży 2,5 szklanki mąki białej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka otrębów owsianych 2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy coś
bastalenajest upieczony. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. * Inspirowałam się przepisem z bloga ‚White Plate’, wyeliminowałam z przepisu drożdże, zamieniłam niektóre zioła oraz sposób wykonania. The post Chleb na Zakwasie ze Śliwkami appeared first on Made
Made By Mom And Sonwyrośnięcia .Następnie zagnieść ponownie , przełożyć do foremki i ponownie odstawić do wyrośnięcia.Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.Wyjąć z foremki i studzić na kratce. Chleb dołączam również do październikowej listy Wisełki: "Na zakwasie i na drożdżach
Moje domowe kucharzeniepiekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 25 minut.Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wyłożyć z foremki na kratkę kuchenną do wystudzenia
Moje domowe kucharzeniePamiętacie o konkursie? Zapraszam, macie jeszcze czas do północy.Dawno nie piekłam chleba tostowego, ale przepis na bardzo prosty i szybki do zrobienia znalazłam tutaj. 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 350 g mąki pszennej tortowej, typ 450 50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny 1 łyżka cukru
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Chleb na drożdżach z ziarnami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePasty do chleba do dobra alternatywa dla wędlin czy innych dodatków. Są ekonomiczne i można za każdym razem przygotować smarowidło o innym, niepowtarzalnym smaku. Tym razem do klasycznej pasty jajecznej dodałam pomidory w różnej postaci. Taka czerwonawa pasta bardzo nam zasmakowała.Doskonała jest też Pasta jajeczna z tuńczykiem albo Pasta z jajek i szynki a dla Tych co wolą
Smaczna Pyzachoć z niezbyt zdrowej pszennicy i tak zdrowsze są od tych kupnych, gdzie oprócz pszenicy jest mnóstwo innych dziwnych dodatków. Dlatego ich nie kupuję. Najczęściej opiekam Córci kawałki chleba na zakwasie, dziś dałam się namówić na takie prawdziwe tosty.Chlebek bardzo szybko się przygotowuje, dobrze się kroi (nożem z ząbkami oczywiście), nie kruszy się. Taki opieczony tościk z masełkiem- mmmm pychotka
Smaczne Zdroweokazji dzisiejszego dnia - Akcji World Bread Day 2013 czyli Światowego Dnia Chleba i jego 8 edycji postanowiłam zaszaleć i upiec chlebek niecodzienny, bo z nutellą na słodko wg przepisu Roxany autorki jednego z moich ulubionych zagranicznych blogów. Jednocześnie jako ze trwa sezon na dynie jest to idealny przepis na jej wykorzystanie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPost Ciągnący się chleb (z mozzarellą) krojony w kratkę (bloomin’ bread) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeInna wersja tego chlebka. Tym razem wypieczony z mąki żytniej, z dodatkiem suszonej prażonej cebulki oraz kminku. Pachnący, chrupiący, idealny. A przepis bardzo prosty. Polecam. :) Chleb z kminkiem i prażoną cebulką PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210oC (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: ok. 1h Składniki 40 dkg mąki żytniej pytlowej 10 dkg mąki pszennej, typ500 (krupczatka) 3 łyżki siemienia
coolinarnastrefa.blogspot.comChleb, tym razem pszenny chociaż użyłam zakwasu tego samego co poprzednio czyli Stefana Żytniego. A właściwie to już, zaczynu, ciasta zakwaszonego bo narobiłam go zbyt dużo i musiałam wykorzystać. Stefan okazał się jurny więc rozmnażanie idzie nam świetnie :DZainspirował mnie przepis znaleziony u Margarytki :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaChleb z mąką graham, lekko słodkawy w smaku, puszysty, ze chrupiącą skórką. Nie trzeba do niego nic poza świeżym masłem chociaż z każdym dodatkiem będzie dobrze smakował. Najciężej czeka się aż wystygnie bo rozum podpowiada, że ciepły nie będzie dobry na żołądek . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDomowy chleb już pachnie. Chrupiąca skórka zachęca do spróbowania. Zapach świeżego pieczywa, takiego prosto z pieca, to zapach szczęśliwego domu - zgodzicie się ze mną ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKolejny bochenek domowego chleba upieczony a nawet już zjedzony. To nic, że podczas pieczenia żył własnym życiem i popękał sobie niekoniecznie tam gdzie chciałam. I tak był pyszny ! Poza tym z miejscach pęknięć czy nacięć skórka jest najbardziej chrupiąca. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza