przyznam szczerze że już prawie zjedzony i dlatego mogę powiedzieć z czystym sumieniem że pyszny on Ci był. Polecam gorąco bo i pracy z nim mało a efekt, mniam. Chleb z orzechami i żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieobaw mogę go szczerze polecić. Domowa wędlina, to jest to, co w domu bardzo lubimy i robimy dosyć często. A tutaj jeszcze inny przepis na parzony schab do chleba , który również polecam. Składniki: 1,5 kg schabu b/k Przyprawy: 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki soli 3 łyżeczki majeranku 3 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyzeczki grubo mielonego pieprzu
Gosia gotujePrzepis podpatrzyłam u Renaty z Apetytu na więcej :) Jest to mój drugi wypiek chleba i jestem zachwycona. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga zagniatania i właściwie to robi się prawie sam :) Zachęcam Was, bo wyszedł bardzo, bardzo, bardzo dobry :) A zapach w całym domu mmmm... ;) Keksówka mierzona u góry- 30cm x10cm. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki
Czerwona Porzeczkacedzaka wyłożonego ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przełożyć na blaszkę lub kamień do pizzy i piec około 45 minut w temp. 200 stopni. Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog
Moje domowe kucharzenieKolejny prosty chleb na drożdżach. 1 kg mąki 400 ml wody 250 ml mleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Mozna zrobić to ręcznie, albo za pomocą robota kuchennego. Odstawić do wyrośnięcia. Rośnięcie i teraz i potem jest bardzo istotnym czynnikiem. Bez dobrego
Polska Zupaciasto przełożyć delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić wodą i do pieca. Po pierwszych 10 min zmniejszyć temperaturę do 180 st C, piec 40 min..... Smacznego Pierwszy chleb zrobiłam według przepisu tutaj , a ten różni się w sumie tylko drożdżami
Gaździnka warzywskroś maślany. Znalazłam wiele przepisów, w których masło zostało zastąpione przez awokado. Część z nich to ciekawie się zapowiadające ciasta czekoladowe (!), a także słodkie wypieki drożdżowe czy wytrawne chleby z orzechami. Na pewno wkrótce je wykorzystam. Wybrałam jednak przepis na Avocado Brioche , bo kusił dodatkowo wersją wegańską, a takiego rodzaju wypieku jeszcze u mnie na blogu nie było
KUCHARNIAłyżki cukru,,,, 5 dag pokruszonych drożdży,,,, 1 litr wody ,,,,, chleb z ziarnami
w mojej kuchniokoło 30 minut-do suchego patyczka.Po wyjęciu chlebka wstawiamy bułeczki na 20 minut,lub jak mamy duży piekarnik pieczemy razem .Można 2 chlebki zamiast bułek...Pod koniec pieczenia smarujemy chleb rozmąconym jżółtkiem z lyżką mleka.Smacznego
w mojej kuchniDorota mówiła prawdę, że ten chleb wspaniale pachnie.. Jest przepyszny.. taki aromatyczny z chrupiącą skórką.. Przepis wzięłam oczywiście z TEJ strony.. Trochę wprowadziłam zmian, gdyż nie posiadałam np. słodu jak w wersji oryginalnej. Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek Składniki: 200 g zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g otrąb owsianych 1 łyżeczka
Na słodko lub wytrawnieZaczynam sięgać po coraz bardziej pracochłonne w wykonaniu chleby i im trudniejszy tym jego efekt końcowy mnie bardziej cieszy. Upiekł się wprost idealnie, a tak niesamowicie aromatyczny, że musiałam się posilić w trakcie jego pieczenia czymś w zamian ;-) Przepis wzięłam z TEJ strony i nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała pewnych modyfikacji :-) Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek
Na słodko lub wytrawnierybne. Czy często macie problem z czym znowu zrobić kanapkę do pracy? Pamiętam, że miałam taki okres, kiedy po szaleństwach wielowarstwowych i kolorowych kanapek, z przyjemnością wracałam do zwykłego chleba z masłem, szynką i żółtym serem. Czyli takich, które nosiłam do liceum, i które wtedy wydawały mi się bardzo nudne. Dla urozmaicenia wyłudzałyśmy z koleżanką kanapki od Tomka B., które
bistro mamapłaski ziołowy chleb jest idealnym dodatkiem do jogurtowego sera labneh lub serowych kulek. Na pewno będzie też dobry z hummusem .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny. Ciasto po wyrobieniu wydawało mi się dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już
Stare Garywyśmienicie, i do tego ta chrupiąca skórka i mięciutki środek. Pycha. Ciocia, jak zawiozłam jej do spróbowania, powiedziała, że już dawno takiego dobrego chleba nie jadła. A ja wtedy urosłam, chyba ze trzy centymetry. Byłam z siebie dumna :). Składniki:3 szklanki mąki żytniej 7202 szklanki mąki pszennej 7502 łyżeczki soliok.20 g drożdżyok
Moje pyszne gotowaniedodajemy drożdze. Ustawiamy na wage bochenka 900g , wypieczenie skórki mocne i czas 3 godziny( u mnie 1 program). Po upieczeniu wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut na blacie, nastepnie wyjmujemy chleb odkładamy na kratkę do wystygnięcia.wypiek w piekarniku:, do miski wsypujemy maki,dodajemy cukier, olej , sól na koniec w zagłebienie dodajemy drożdże. Wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach 10 minut, następnie
Z Majeczką w kuchni