Prosty i łatwy do przygotowania chleb na drożdżach, powinien przypaść do gustu zwłaszcza osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu domowego pieczywa. Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek. Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj(...)swoich zapasach. Chleb upiekłam z mąki chlebowej typ 720 z dodatkiem pszennej pełnoziarnistej 1850. Składniki na chleb drożdżowy: (foremka 31 cm x 14 cm, może być nieco mniejsza) 500 g mąki chlebowej typ 720 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 10 g soli 300 - 350 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru i 1 łyżeczka mąki
Kuchcik gotujeDziś przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów śniadaniowych. Jak byłam mała, chleb w jajku jadło się u nas często, tak samo na słodko, jak i na słono. Wynikało to z przekonania mojej mamy, że chleba nie można wyrzucać, więc pożytkowało się go w każdy możliwy sposób. Uwielbiałam go! Jak zobaczyłam przepis na chleb w jajku w książce Gordona Ramsay(...)Ultimate home cooking”, przypomniało mi się moje dzieciństwo i wiedziałam że muszę go zrobić. Ta wersja chleba w jajku jest na słodko, a ja uwielbiam słodkie śniadania:) Podsmażony na rumiano chleb w jajku z cynamonem i słodkimi, karmelizowanymi jabłkami podbił serca mojej rodziny. Poza tym, jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, jestem przekonana, że wszystkim zasmakuje. Polecam gorąco
karmelowyrazowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem(...)oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa
Kulinarne przygody Gatityogródkach lub na bazarkach. Na kanapkach może pojawiać się coraz większy bukiet warzyw, aż nastąpi moment, w którym część warzyw stanie się tańsza od chleba i będzie można skomponować śniadanko bez pieczywa i bez konsekwencji dla budżetu domowego. Częstym problemem, dość nie racjonalnym jeśli chodzi o styl życia, jest paradygmat, że zdrowy styl życia(...)jest drogi. To może być zaskoczeniem dla wielu osób ale tak nie jest. Postaram się obalić ten mit w tym poście i kolejnych, krok po kroku. Zacznijmy od chleba: bochenek zwykłego chleba kosztuje 1,50 zł za 500g, bochenek chleba żytniego jest to 2,7 zł za 700g, porównując cenę za kg widzimy że 1 kg chleba zwykłego kosztuje
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJackowi (z bloga Przepisy na domowy ser i chleb ), który zaproponował wypiekanie chleba w marcowej piekarni, bardzo zależało, by trzymać się przepisu i go nie zmieniać. Poddałam się temu, bo lubię chleby żytnie na zakwasie i z duuużą ilością ziaren. Smak i zapach chleba na zakwasie to chyba mój ulubiony aromat w kuchni. W minioną sobotę zatem pachniało 😊jak zwykle(...)mnie w weekend dobrym swojskim pieczywem. Chleb wypiekany w tym miesiącu ma w sobie domieszkę drożdży. Ja bym z niej zrezygnowała. Pozwoliłabym natomiast, by chleb dłużej wyrastał, przez co nabrałby kwasowości, której mi w tym konkretnym pieczywie zabrakło. Dla niecierpliwych dodatek drożdży wydaje się tutaj jednak uzasadniony. Podstawowa mąka w tym chlebie to żytnia 1150 lub 1400. Można ją zastąpić
Weekendy w domu i ogrodzieSkąd taki pomysł? ...po zobaczeniu fotki i przepisu na jednym z blogów chleb-z-garnka-z-ziarnami resztę zrobiłem po swojemu, bo domowe pieczywo często jest u nas na stole. Przy okazji wypieku chleba, upiekłem jeszcze bułki :) Do miski przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych, garść mąki pełnoziarnistej,dwie(...)łyżki oleju...wszystko mieszamy razem. ...żeby chleb był pulchny dajemy 1 gotowanego ziemniaka. Zaczyn drożdżowy, to: 1/2 kostki drożdży, 1łyżecz. cukru, 1szkl. ciepłej wody, 2łyżki mąki- mieszamy i na 15min przykrywamy. Po wyrośnięciu zaczynu, wlewamy go do suchej mieszanki i dodajemy jeszcze ~1 szklankę wody. Wyrabiamy ciasto :) Pakujemy do worka i wstawiamy na minimum pół godziny
chleba naszegochlebem jest tak, że jedni nie wyobrażają sobie śniadania bez „kromeczki”, inni dostają drgawek na samą myśl o glutenie, a jeszcze inni boją się dietetyczki. Każdemu nie dogodzisz. Zgodzę się z jednym – sklepowe chleby to nic innego jak pompowane buły, bez smaku, polotu i niczego, co usprawiedliwiałoby zakup. Owszem, czasem zdarzy się cud. Pojawi się piekarnia, która w nazwie odwołuje(...)się do tradycji, starych receptur i rodziny. Ba! Nawet czasem uda się kupić genialny chleb. Odkąd oswoiłam zakwas i piekę sama, te sklepowe wynalazki mi nie smakują. Kombinuję, eksperymentuję i czasem wychodzi coś genialnie dobrego, a czasem coś, co powoduje, że drób sąsiada wpada w ekstazę na widok takiej ilości jedzenia. Cały czas się upieram, że wielkie dzieła rodzą się
ladykitchennapisać? Że rewelacyjny? No to ok - REWELACYJNY! :) Dawno nie jadłam chleba z suszoną śliwką. Kiedyś kupowałam, a potem o jakoś zapomniałam. Teraz, z racji tego, że od dłuższego czasu nie jadam słodyczy, to moja córka dostaje słodkości, a ja - suszone śliwki... Coś za coś :) Mam ich już kilo, trzeba było więc coś z nich zrobić. I mam chleb(...)duża garść śliwek suszonych (ok. 100 gramów, 16 sztuk u mnie) 270 ml wody 300 gramów mąki orkiszowej 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki z kopką zakwasu na chleb Śliwki pokroić w ćwiartki Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać pokrojone śliwki i dokładnie wymieszać, żeby śliwki były równomiernie rozłożone Keksówkę o wymiarach 20cm x 12cm wysmarować masłem klarowanym i wysypać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnapisać? Że rewelacyjny? No to ok - REWELACYJNY! :) Dawno nie jadłam chleba z suszoną śliwką. Kiedyś kupowałam, a potem o jakoś zapomniałam. Teraz, z racji tego, że od dłuższego czasu nie jadam słodyczy, to moja córka dostaje słodkości, a ja - suszone śliwki... Coś za coś :) Mam ich już kilo, trzeba było więc coś z nich zrobić. I mam chleb(...)duża garść śliwek suszonych (ok. 100 gramów, 16 sztuk u mnie) 270 ml wody 300 gramów mąki orkiszowej 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki z kopką zakwasu na chleb Śliwki pokroić w ćwiartki Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać pokrojone śliwki i dokładnie wymieszać, żeby śliwki były równomiernie rozłożone Keksówkę o wymiarach 20cm x 12cm wysmarować masłem klarowanym i wysypać
Szczęśliwa kuchniaZawsze, gdy zabieram się za pieczenie chleba zadaję sobie pytanie: czy warto tracić czas i pieniądze? Z okazji Międzynarodowego Dnia Chleba, który był wczoraj przygotowałam dla Was wpis właśnie o tym czy piec chleb w domu czy nie? Oczywiście odpowiedź nie jest taka prosta, bo każdy chleb ma trochę inny skład, zależy też czy pieczemy go z drożdżami(...)zakwasie, jednak spróbuję mniej więcej podsumować koszty upieczenia w domu bochenka chleba. Chleb w sklepie kosztuje ok. 3,50zł - 8zł za kilogram - jeśli mówimy o zwykłym chlebie pszenno-żytnim bez dodatków (typu ziarna, bakalie). Najpierw przeanalizujmy skład i obliczmy szacunkowy koszt składników (wzięłam pod uwagę średnią cenę produktów): 40g drożdży - 0,50zł łyżeczka cukru - 0,05zł 300g mleka
Mania WypiekaniaNiedawno kupiłam bardzo fajny hummus, właściwie to takie pudełko z dwoma smakami. Pychota! Stwierdziłam, że trzeba kiedyś taki zrobić. Oczywiście jak się zmobilizowałam, to musiałam
Szybko Tanio SmacznieCytując Wikipedię: „Chleb tygrysi to chleb z charakterystyczną, kruchą i popękaną powłoką. Zgrubienie na chlebie jest wynikiem posmarowania wierzchniej warstwy chleba pastą ryżową, a sam chleb jest pieczony z ciasta z dodatkiem oleju sezamowego. Upieczony chleb mimo kruchej powierzchni jest bardzo pulchny i delikatny w środku. Chleb tygrysi jest sprzedawany w Holandii, Stanach Zjednoczonych, Australii oraz Wielkiej Brytanii. Pochodzenie tego(...)chleba nie jest do końca znane, ale chleb ten pierwotnie występował w Holandii, gdzie został spopularyzowany według niektórych w latach 70. Wiele wskazuje na to, że przepis na ten chleb został przywieziony z Azji, chociażby dlatego, że pasta ryżowa i olej sezamowy to charakterystyczne składniki tamtejszej kuchni....” Chyba nie trzeba nic dodawać :) Napiszę tylko, że jest to wyjątkowe pieczywo, które
Nastoletnie WypiekanieChleb z serem - coś banalnego i często goszczącego na polskich stołach. W naszym domu coraz mniej wędlin i mięsa, a coraz więcej serów. Klasyczna i nudna kanapka nie zachwyca już. W poszukiwaniu czegoś co ją zastąpi, zupełnie przypadkowo wyszedł mi taki oto pszenny chleb upieczony z żółtym serem. Chleb przypomina strukturą tostowy, jest delikatny, miękki(...)środku, a chrupiący na zewnątrz. Wykorzystałam resztki sera, lekko podsuszone, stąd jego ilość podana orientacyjnie. Jestem pewna, że ten chleb wyjdzie każdemu, nawet tym, którzy nie pieką pieczywa codziennie. Składniki: 220 g mąki (najlepiej typ 750) - to jest około 1 i 1/3 szklanki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody (nie może być
Codzienna kuchnia niecodziennazmniejszyłem ilość płynów w przepisie. Ale i tak ciasto nadawało się na foremkowca. Podczas pieczenia w całej kuchni panował delikatny, jakby lekko kwaśno-słodkawy zapach chrzanu, który w chlebie pozostał wyczuwalny nawet po jego wystygnięciu. A w smaku? Po prostu super. Najlepiej o tym świadczy to, że akurat przyszli sasiedzi, którzy na miejscu zjedli jeden mały bochenuś, drugi wzięli(...)niewolę do siebie na rano, i na odchodne stwierdzili, że w końcu upiekłem prawdziwy wiejski chleb :) Chleb upiekłem w jednej większej foremce (24x10x8) i dwóch mniejszych (18x10x7). Trzeba pamiętać, że mniejsze foremki należy parę minut wcześniej wyjąć z piekarnika. Na koniec mała zabawa słowna - po raz pierwszy, w sensie poztywnym, schrzaniłem chleb :D Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego
Grahamka, weka i kajzerkapiątek 10 lipca miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach zorganizowanych przez firmę Kupiec i Bosch pod hasłem "Chlebem i solą". Poniżej relacja fotograficzna z tego co dobrego upiekliśmy wraz z Tomkiem Morawieckim i innymi uczestnikami warsztatów. Warsztaty "Chlebem i solą" W warszawskim Centrum Domowych Inspiracji odbyła się dziesiąta edycja Akademii Smaku Bosch. Tym razem hasłem przewodnim był chleb. Ekspertem i prowadzącym(...)warsztaty był Tomek Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni, muzyk. Chleb razowy żytni W trakcie trwających cztery godziny warsztatów upiekliśmy: chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami drożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami chleb bezglutenowy na zakwasie socca, chlebek z mąki z cieciorki Do tego przygotowaliśmy pasty z białej fasoli i masełko kokosowe z prażonym sezamem. Mieliśmy też możliwość przygotować
Kulinarne przygody GatityDość często gości u mnie, ma mnóstwo ziaren a z wierzchu jest bardzo chrupiący :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaRobiąc szybkie zakupy złapałam za torebkę z orkiszem. W domu ku mem zdziwieniu okazało się, że jest to ziarno orkiszowe a nie mąka. Zastanawiałam się co
Ewa w kuchniSkładniki: 200 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 400 g mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki
O kuchni z uczuciemChlebak pusty. To do dzieła! Czego używamy? -550 gram mąki pszennej TYP550 -150 gram mąki żytniej TYP720 -30 gram miękkiego masła -30 gram drożdży świeżych -garść
BaRepasKolejny chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem sezamu i posmakiem czosnku. Bardzo lubie chlebek z czosnkiem jednak taki chlebek dłużej rośnie no i nie wyrasta
Monia miesza i gotujeSą takie chwile, że przeoczę brak pieczywa na kolację albo po prostu nie mam na niego ochoty. Wtedy warto sięgnąć po baaardzo prosty i przyjemny przepis
zabawa smakiemPyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem mąki orkiszowej. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 750, 160 g mąki orkiszowej typ
Aga w kuchni/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
Qlinarnie i QlinarnieNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 800x600 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Qlinarnie i QlinarnieNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 800x600 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Qlinarnie i QlinarnieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarniePołóż na kanapkę plaster pasztetu i ulubione dodatki (świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem lub suszonymi pomidorami). A jak zrobić ten wyśmienity pasztet? Podaję za Jadłonomią: Składniki
Qlinarnie i QlinarnieGdy pozostało mi trochę niezagospodarowanej dyni Hokaido postanowiłam ją spożytkować. Żal byłoby, aby tak pyszna dynia miała się zmarnować. No i przygotowałam pastę do smarowania
Jadło i czytadłoUlubione, smaczne, najlepsze, najzdrowsze! Te placuszki to ogromna bomba witaminowa. Białko, zdrowe węglowodany i wieeeele soli mineralnych i witamin. Tyle dobra z rana zapewni nam
CzarnawisienkaSkładniki: 1/2 kostki świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej przegotowanej wody 500 g mąki pszennej 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 12 łyżek mąki żytniej typ 2000, 12 łyżek letniej wody. Przygotowanie: pierwszy etap: do słoika o pojemności 500 ml wsypujemy 3 łyżki mąki, zalewamy 3
Aga w kuchniSkładniki: opakowanie serka wiejskiego ze szczypiorkiem puszka szprotek w oleju kilka papryczek konserwowych mały kiszony ogórek kilka gałązek koperku sól, pieprz kiełki na patelnię mała cebula
Gaździnka warzyUgotowana cieciorka stała smutno w lodówce. Smutne były też suszone pomidory. No i żal mi się ich zrobiło, wiec wymodziłam takie coś. Do chlebka, do warzywek
Szybko Tanio Smaczniehttp://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie Chlebek z ziarnami,na zakwasie z mąki żytniej razowej- domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać
w mojej kuchniSkładniki: 2 kg dkg karkówki wieprzowej 1/2 łyzeczki papryki słodkiej i pieprzu, oraz 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżka majeranku, gruba sól morska,czosnek, 2
w mojej kuchniPyszny i zdrowy chlebek na zakwasie. Tym razem z mąki pszennej ekologicznej z dodatkiem ziarenek czarnuszki. Najlepszy sam z masełkiem. składniki: 150 g aktywnego zakwasu
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 kg mąki krupczatki Młyn Szadek , 8 łyżek mąki razowej żytniej typ 2000, 1 litr letniej wody, 50 g świeżych drożdży 6 łyżek siemienia lnianego
Aga w kuchniKanapki to najpopularniejsze "danie"chętnie przyrządzane i jedzone na śniadanie bądź kolację. Zazwyczaj robione są z wędliną, czasem w
Życie na widelcuDomowe pieczywo jest bezkonkurencyjne. Zapach świeżego bochenka unoszący się po domu przywodzi dobry humor i wspomnienie dzieciństwa. Zapraszam na chlebek nieco mniej klasyczny. Przepyszny, puszysty
Pyry na Gaz" Dziś prosto i szybko, bo taki jest ten przepis. Chodził za mną od wakacji, ale jakoś zawsze coś było nie tak, zawsze coś innego wymyślałam do
Słodkie PrzyjemnościNie jestem fanka chlebow pszennych,ale ten pieke od czasu do czasu dla urozmaicenia.Jak na pszenny chlebek jest po prostu expresowy do wykonania.Nie wymaga kilkakrotnego skladania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Baba ghanosh danie kuchni arabskiej,popularne na bliskim wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!A to olejny chlebuś dla wielbicieli domowego pieczywa. Jak już pisałam nie ma nic lepszego od domowego wypieku. Ten zapach w domu i ten smak, poezja.400
Ewa w kuchni250 g mąki graham typ 1850350 g mąki pszennej typ 4501 szk aktywnego zakwasu żytniego5 g świeżych drożdży1 łyżka cukru1 łyżeczka soli1 szk letniej wody6 łyżek
Ewa w kuchniSKŁADNIKI: 400 g mąki gryczanej,100 g mąki żytniej,50 g świeżych drożdży,1 łyżka octu winnego,0,6 l ciepłej wody,100 g otrębów owsianych
Aga w kuchniZapraszam na pyszny domowy chlebek pszenno-żytni tym razem na drożdżach z dodatkiem siemienia i otrąb. Otręby można dać dowolne, ja miałam owsiane i takie dałam
Monia miesza i gotujeDobra na zimno do kanapek (można wtedy z czystym sumieniem powiedzieć: wiem co jem) ale i fajnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami
Walijskie PichcenieJak wcześniej zapowiedziałam, przedstawiam Wam jedną z moich past do kanapek, za którą przepadam. Składniki: 1/2 makreli wędzonej 3 jajka na twardo pęczek koperku majonez pieprz
Taste Of My DayW pierwszy dzień wiosny, w tą zimową aurę, zjedzmy coś zdrowego, ale też pożywnego, czyli pastę z kurczakiem i zielonymi warzywami. Składniki: mała cukinia pojedyncza pierś
Taste Of My DaySkładniki: 1,5 kg boczek świeży, 4 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 2 łyżki vegeta, 1 łyżka majeranek, 2 sztuki cebula, 5 ząbków czosnek, 1
W Mojej Kuchni LubięZapraszam na kolejny pyszny chlebek na zakwasie, tym razem z mięsną wkładką. Kroimy kromkę i już mamy gotową kanapeczkę, wystarczy posmarować masełkiem a do tego polecam
Monia miesza i gotujeSkładniki: 3 szklanki mąki, 300 g liści szpinaku, 1 szklanka ciepłej wody, 1 opakowanie suchych drożdży Dr. Oetkera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 żółtko
Aga w kuchniSkładniki: 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 400 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka octu winnego, słonecznik Kresto, pestki dyni Kresto
Aga w kuchniSkładniki: 1 puszka (240 g) białej fasoli (może być też czerwona) 3 jajka 10 g (1 płaska łyżka) masła0,5 szklanki (50 g) odtłuszczonego mleka w
Malowane smakiemNiedawno były bułeczki scones z otrębami a dziś świeży domowy chlebek z dodatkiem płatków owsianych. Ja dodatkowo użyłam też słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny, ale
Z miłości do słodkościGodzina szósta minut trzydzieści kiedy budzik z funkcją ciamkania rozwył się w niebo głosy. Nie ma litości, nawet w niedzielę. Chociaż nie powinnam narzekać, bo niejedna
bastalenaNic w niej odkrywczego. Nic trudnego. I o to przecież chodzi! Ma być szybko, smacznie i pożywnie, bo to przecież śniadanie. Najważniejszy posiłek w ciągu dnia
bastalenaJakić czas temu na blogu Co na obiad wynalazłam przepis na piernik z automatu...szczerze mówiąc żadnego ciasta w automacie oprócz drożdżowego jeszcze nie piekłam..więc
Moje domowe kucharzenieSezon jeżyn nastał na dobre, cieszmy się nimi póki jeszcze są. Dlatego zapraszam dzisiaj na jedno z najszybszych i prostszych ciast, czyli chlebek bananowy czyli banana
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzez kilka ostatnich dni byłam chora. Dopadła mnie angina i powaliła do łóżka, gorączką ponad 39 stopni. Nic nie gotowałam, prawie nic nie jadłam i tylko
Obiad za dychęNajprostszy, smaczny, pachnący, gorący...domowy chlebek :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w
Przepisy AleksandryPoprzedni słodki chlebek bardzo przypadł mi do gustu (a raczej smaku), więc jak tylko zniknął zabrałam się za następny, tym razem ziołowo-czosnkowy. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyPo raz kolejny wzięłam udział w Piekarni Amber. Co prawda coś mi się poprzestawiało (chyba już ze zmęczenia:)) i dodaję nieco spóźniony wpis, bo powinien być
Z miłości do słodkościSami wiecie , że taki zwykły boczuś upieczony w domu jest smaczniejszy od najdroższej kupnej wędliny. Od dawna mięsa nie tyle piekę co duszę w garnku. Po
Buniabaje w kuchniNie miałam wcale pomysłu na śniadanie. Jajecznica, nasza tradycyjna niedzielna, troszkę mi się znudziła, ale nie mówcie tego Żarłoczkowi, dobrze ? Jednak z jajek nie chciałam rezygnować
Smaczna PyzaSzybka propozycja na rybną pastę do kanapek. Amelka pokaże Wam, jak ją przygotować:
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzepis na ten chlebek dostałam od mamy, ona zaś od swojej koleżanki... i tak mi się spodobał, że też musiałam go wypróbować. Oczywiście musiałam go nieco
Delicious TitbitsBardzo smaczny i aromatyczny jasny chleb pszenny pieczony wyłącznie na drożdżach. Długo zachowuje świeżość, jest wilgotny i nie kruszy się podczas krojenia nawet po kilku dniach. Przepis na ten chleb zaczerpnąłem z książki Kena Forkisha "Flour Water Salt Yeast" (książka ukazała się w Polsce pod tytułem "Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba") Ken Forkish to Amerykanin, który porzucił(...)pracę w korporacji aby poznać tajniki pieczenia rzemieślniczego pieczywa i stać się znanym i cenionym piekarzem. Książka ta to nie tyle zbiór przepisów, co wykład jego koncepcji pieczenia chleba. Jest to pierwszy i najprostszy przepis z tej książki, pozwalający zaznajomić się ze stosowaną przez Forkisha techniką obchodzenia się z ciastem. W zasadzie wszystkie pozostałe, bardziej złożone przepisy zamieszczone w książce
Przepisy na domowy ser i chlebZawsze myślałem, że zakup chleba w dobrej piekarni jest znacznie lepszym rozwiązaniem aniżeli wypiek go w domowym zaciszu. Nic bardziej mylnego… pokażę Wam w jaki sposób przygotować pyszny chleb z kaszy gryczanej. Chleb gryczany wbrew pozorom nie jest łatwo dostać nawet w dobrej piekarni. Niestety sporym minusem domowego wypieku jest bardzo długi czas oczekiwania aż chleb nam wyrośnie(...)będzie nadawał się do pieczenia, ale z drugiej strony uważam że warto poczekać. Nie spodziewałem się, że wyjdzie tak pyszny… sprawdźcie. Przepis znajdziecie poniżej… Składniki na chleb gryczany 500 g kaszy gryczanej niepalonej 3 łyżeczki soli (najlepiej użyjcie jeśli macie sól himalajską) 650 ml wody Przepis na chleb gryczany Kaszę myjemy na sitku, a następnie zalewamy zimną wodą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie uformować podłużny bochenek ( instrukcja formowania podłużnego bochenka - autor: Kuchnia Koloru Blond), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć i od razu włożyć do piekarnika(...)nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 35 minut. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można przykryć chleb kawałkiem folii aluminiowej lub zmienić ustawienia na samą grzałkę dolną. Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 800 g bochenek chleba. Chleb można
Gospodyni Miejskaktórym piecze się chleb, pachnie inaczej. To dom, w którym stół gromadzi wokół siebie bliskie sobie osoby. I jeśli nawet ktoś, kto siada do stołu, nie jest głodny, nie ma siły – skosztuje, skubnie świeżego chleba! I jeśli nawet to tylko chleb jest tym jedynym poczęstunkiem na stole, choć skromny, jest prawdziwym rarytasem. Wystarczy świeże masło i …tyle! Uczta(...)gotowa. Pieczenie własnego pieczywa w domu sprawia, że ten dom staje się prawdziwie domowym, w pełni tego słowa znaczeniu. Kto z nas nie lubi zapachu świeżego chleba? Ktoś jest w stanie oprzeć się świeżej, jeszcze ciepłej „piętce”? Jest niedziela. Na zegarku dochodzi dziesiąta. W piekarniku rumieni się wspanialy bochenek posypany ziarnami. Siadamy już do stołu. Owinięci w szlafroki
Raj dla Podniebieniajuż trzecia piekarnia w tym roku. Tym razem w piekarni Amber , piekliśmy chleb żytni, na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Wyszedł bardzo smaczny, wilgotny chleb o zwartym miąższu. Moje ciasto wyrastało w piekarniku z włączoną żarówką, było dosyć gęste. Dałam mniej melasy niż przewidywał przepis. Chleb dobrze się kroi, nie kruszy się, pasuje do wszystkiego. Bardzo polecam! Wyboru(...)dokonał Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb . A przepis pochodzi stąd – klik! Chleb żytni z ziarnami - podaję za Amber Uwagi Jacka ! To jest chleb żytni, mąki pszennej jest tylko 50 g, więc trzymajmy się tego i nie zmieniajmy. Nie zastępujmy mąki żytniej pszenną, jasnej razową bo zdrowiej etc. To zmienia całkowicie wodochłonność, konsystencję ciasta
Stare GaryStyczniowa piekarnia u Amber i pumpernikiel na zaczynie. Czym charakteryzuje się chleb o tej nazwie? To chleb bardzo ciemny od ciemno brązowego do niemal czarnego o zwartym miękiszu z mąki żytniej z dodatkiem miodu, melasy czy słodu. Oczywiście pieczony na zakwasie. Najważniejsze to sposób pieczenia takiego chleba. Powinno się piec w formach metalowych ze szczelną pokrywą w niskiej temperaturze(...)takiej na rynku pewnie w grę wchodzi zrobienie jej na zamówienie. Owijanie ciasta w folię aluminiową nie dość, że nie pomaga ale używanie jej do pieczenia jest niezbyt zdrowe. Chleb za bardzo się wysusza. Próbowałam już piec tego typu chleb kilk i rezultat taki sobie. Chleb ze styczniowej piekarni może być próbą takiego chleba, ale dodatek drożdży już go eliminuje
Leśny ZakątekPrzepis na ten chleb pochodzi z książki Marshy Mehran "Woda różana i chleb na sodzie", o której pisałam tutaj (klik!) . Autorka tej powieści ustami ojca Mahoneya sugeruje, by chleb umieścić na schodach lub na kuchennym stole wieczorem przy okazji celtyckiego święta Samhain, obchodzonego od wieków w przeddzień Wszystkich Świętych. "Dzięki temu duchy nie będą kołatać w (...) domostwach". Tych, których(...)stać, mogą do chleba wlać trochę whisky ;) Od IX w. Samhain oznaczało pożegnanie lata i przywitanie zimy oraz święto zmarłych. Marsha Mehran pod koniec wspomnianej książki opisała obchody i związane z nim zabawy w małej irlandzkiej miejscowości podczas wieczoru 31 października. Bohaterowie mieli na koniec zabawy wziąć po bochenku chleba na sodzie upieczonego przez gospodynię księdza i schować się
Weekendy w domu i ogrodzieWspólne wrześniowe pieczenie z piekarnią Amber . Tym razem chleb z tartym jabłkiem na zakwasie, który wybrała dla nas Dana z bloga Leśny Zakątek Jest to chleb pieczony z mąk jasnych: żytniej i orkiszowej. Dodatek tartego jabłka sprawia, że chleb ma ciekawy aromat i zachowuje długo świeżość. Podaję za Daną: Składniki zaczynu(...)ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Moje uwagi do tego chleba. W trakcie pieczenia jabłko się bardzo rumieni. Mnie to nie przeszkadza, bo kiedy chleb ostygnie jabłko mięknie i przez to chleb dłużej zachowuje świeżość. Proponuję jabłko kwaśne i twarde
Przepisy na domowy ser i chlebChleb zakopiański - pszenno-żytni chleb na drożdżach, w którym mąkę żytnią zakwaszono zsiadłym mlekiem (maślanką). Prosty w wykonaniu, dobra alternatywa dla osób, które nie dysponują akurat zakwasem. Jego recepturę, jak i wiele innych ciekawych przepisów na tradycyjne polskie chleby znalazłem na blogu Adama Piekarza . Chleb jest delikatny w smaku i ma ciekawy aromat. Jeżeli ktoś nie lubi kminku(...)jego dodatek do chleba można pominąć. Zaczyn (kwaso - podmłoda): 250 g mąki żytniej typ 720 200 g zsiadłego mleka (maślanki) 2 g drożdży instant W misce wymieszać zsiadłe mleko z drożdżami, dodać mąkę żytnią i wymieszać do połączenia składników. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 8 godzin w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe: cały zaczyn 250 g mąki
Przepisy na domowy ser i chleblipcowej przewie z przyjemnością wracam do wspólnego pieczenia z piekarnią Amber . W sierpniu pieczemy razem chleb mieszany na miodzie z oliwkami. Przepis wybrała dla nas Badylarka , autorka blogu Weekendy w domu i ogrodzie. Jest to chleb na zakwasie, z przewagą mąk pełnoziarnistych (razowych), w smaku lekko słodkawy. Mąka żytnia sprawia, że jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Przepis cytuję(...)razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas. Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać
Przepisy na domowy ser i chlebJest wiele gatunków domowego chleba, które wypieka się na różne sposoby. Jest chleb pieczony w maszynie do chleba, w żeliwnym garnku, na blaszce bez foremki. Pieczemy chleby na zakwasie lub na drożdżach. Pszenne, żytnie lub wieloziarniste. Dzisiaj mam dla Was najłatwiejszy przepis na upieszczenie chleba bez zakwasu. Na drożdżach. Chleb pszenny, który upiekłam ma wielu zwolenników, bo jest smaczny(...)mąki pszennej typ 650 (przesianej przez sito) 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml ciepłej wody 30 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli Dodatkowo do posmarowania chleba: 1 jajko 1 łyżeczka mleka Wykonanie: Rozkruszone drożdże, 2 łyżki mąki, cukier i połowę wody wymieszałam w miseczce. Przykryłam ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu
Kuchnia u KrysiChleb żytni z orzechami i żurawiną 2016-06-29 15:02:48 Ilość porcji: 24 Od tysięcy lat chleb jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie człowieka. Jest ważnym symbolem religijnym, a także elementem tradycji. Zapach świeżo pieczonego chleba zawsze gromadził wokół siebie rodziny, chlebem się dzielono, a także "za chlebem" wyjeżdżano. Chleb tak dalece zakorzenił się w naszym(...)wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu z masłem. Dziś zdrowa wersja żytniego chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony chrupiącymi orzechami i słodką żurawiną. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr 5 min Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniJakiś czas temu, upiekłam po raz pierwszy chleb z tego przepisu. Dzisiaj, kiedy przepis wielokrotnie przetestowałam, mogę się nim z Wami podzielić. Dzisiejszy chleb, to chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem. A jaki on jest? Wyrośnięty, ładnie wypieczony, ma chrupiącą skórkę i fajnie smakuje. Słonecznik nadaje mu tak fajnego smaczku, że można go jeść bez niczego. Składniki: 400 g mąki(...)żytniej, typ 720 1 czubata łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka soli 50 g słonecznika 400 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju 25 g drożdży dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba Wykonanie: Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól, słonecznik, dolewamy wodę, olej i dodajemy rozkruszone drożdże. Ciasto wyrabiamy mikserem (dwoma hakami), przez 3 minuty. Powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję
Smak mojego domuZdecydowanie najczęściej jedzoną przez nas rzeczą jest… pieczywo. W sklepach mamy szeroki wybór chlebów, bułek, bagietek, pieczywa chrupkiego i tostowego, aż może się zakręcić w głowie. A gdybym Wam powiedział, że już od kilku lat praktycznie w ogóle nie kupuję pieczywa? Poznajcie Jego Wysokość Chleb! Lista zakupów: 1 kg mąki pszennej (lub mieszanka pszennej i żytniej w stosunku nie większym(...)cukru Kilka garści ulubionych dodatków (można pominąć; u mnie płatki owsiane i pestki dyni) Łyżka octu (do smaku, można pominąć) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Domowy chleb'; listonic_content='1 kg mąki pszennej 1 łyżka soli 50 g drożdży 0,5 łyżeczki cukru'; document.write(" "); Do ciepłej wody wkruszamy drożdże i wsypujemy cukier. Mieszamy widelcem do rozpuszczenia się
Proste-przepisy.plpiekarni Amber witamy chlebem wybranym przez Jacka, który prowadzi blog Przepisy na domowy ser i chleb . A jest to Tartine bread na podstawie przepisu z książki Chad’a Robertson’a – klik! Chleb wyszedł pyszny! Jest jednak nieco wymagający czasowo, czyli raczej dla cierpliwych. Ciasto było dosyć rzadkie ale nie klejące. Mieszałam drewnianą łyżką, piekłam(...)kamieniu, obawiałam się nawet, że chleb będzie płaski gdyż po przełożeniu na kamień mocno się "rozlał". Szczęśliwie po paru minutach wyskoczył do góry i tak już został. Chleb z pięknymi dziurami, mocno przypieczony. Wart czasu, który trzeba mu poświęcić. Tartine bread (podaję za Jackiem) "Zrobienie tego chleba dobrze jest wcześniej rozplanować, ponieważ cały proces od zrobienia zaczynu, do wyjęcia bochenka
Stare GaryChleb na proszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny chleb bogaty w bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży? Jest na to rada, chleb na proszku. Chleb bez wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów i twarożków. Chleb(...)Nakładaj ciasto chlebowe łyżką, wygładź powierzchnię, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (10 stopni więcej bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Piecz przez godzinę. Wyjmij chleb z piekarnika, przestudź w formie przez 10 minut, po czym wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia. The post Chleb na proszku pełnoziarnisty appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaDomowy pszenny chleb z mąką pełnoziarnistą i ziarnami słonecznika. Naprawdę prosty, niekłopotliwy, z przyjemnym do pracy ciastem. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej, drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy(...)włóżcie palec. Jeśli płyn nie parzy ale jest już mocno ciepły i można utrzymać w nim palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę (więcej o mące do pieczenia chleba i nie tylko przeczytacie TUTAJ ) mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy ziarno słonecznika, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Wyrabiamy ciasto około
Karo in the KitchenChleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami Chleb piekę raz, dwa razy w tygodniu. Ciągle eksperymentuję, bo niesamowicie pochłonęła mnie sztuka wypiekania własnego pieczywa! Pamiętam, jak pierwszy raz bałam się, czy cokolwiek z tego pieczenia wyjdzie, cały czas siedziałam przy piekarniku, doglądając, czy chleb wyrasta. Teraz pieczenie tak weszło mi w nawyk, że robię to machinalnie! ;) Od jakiegoś czasu eksperymentuję(...)mieszanką pszenno-żytnią i muszę przyznać, że chleby pieczone z połączenia mąki żytniej 720 i pszennej 850 bardzo mi smakują. Mają ładną, zwartą strukturę, trochę "dziurek", a pieczenie w wysokiej temperaturze i naoliwienie wierzchu bochenka przed włożeniem do piekarnika sprawia, że chleb okala chrupiąca skórka. Kolejną jego zaletą jest to, że długo zachowuje świeżość. Tym razem przygotowałam chleb z suszonymi
Moje QulinariaDużą zaletą chleba na maślance jest jego puszystość i długi czas zachowania świeżości. Minusem jest za to częste przypalanie się skórki w trakcie jego pieczenia. SKŁADNIKI 120 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki orkiszowej 200 g maślanki w temperaturze pokojowej 10 g soli dodatkowo: mąka pszenna chlebowa do podsypywania(...)przykrywam dwoma dużymi). Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny, wąski bochenek chleba. Blachę (zwykła z wyposażenia piekarnika) oprószyć lekko mąką i przełożyć chleb. Przykryć go ręcznikiem kuchennym i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies lifeWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny domowy chleb gryczany z siemieniem lnianym . Chlebek jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chlebek o wadze około 1100 g 200 g mąki gryczanej 200 g mąki pszennej razowej typ 1850 200 g pszennej ( poznańskiej ) 350 ml letniego mleka 300 ml letniej wody 50 g sezamu(...)łyżek oleju opcjonalnie naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika podczas pieczenia foremka jakiej użyłam : 26 cm x 12 cm x 7 cm Link do filmu z przygotowania : Chleb gryczany https://www.youtube.com/watch?v=kqxUIEIkSKw Przygotowanie : Zaczynam od namoczenia mąki gryczanej z siemieniem lnianym i sezamem Do miseczki wsypuję mąkę gryczaną , siemię lniane i sezam zalewam całą letnią wodą , mieszam
Uwaga Babcia Piecze Chleblistopadowej piekarni prowadzonej na blogu Kuchennymi drzwiami , Amber wybrała tym razem chleb w pięknych jesiennych kolorach, z jesiennymi dodatkami. Chleb marchewkowy z dodatkiem rodzynek i orzechów jest przepyszny. Posypany z wierzchu moim ulubionym kminem rzymskim - kmin świetnie komponuje się z rodzynkami. Użyłam kupionego soku z marchewki, trzeba poszukać takiego bez dodatków i konserwantów. A najlepiej oczywiście wycisnąć(...)domu. Mój chleb wyszedł dosyć płaski. To wina nieumiejętnego przekładania ciasta do garnka i tego, że garnek był chyba zbyt duży - ciasto się rozlało. Ale i tak mój chleb był znakomity! Przepis podaję za Amber Chleb marchwiowy składniki przepis w oryginale i film – klik! 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej 1/4 łyżeczki
Stare GaryDzisiaj jak co roku obchodzimy światowy dzień chleba , no i oczywiście chleb musi być...upieczony samodzielnie...u mnie wybór padł na prosty chlebek , nie wymagający dużego wysiłku podczas długiego zagniatania .....pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj. U mnie jest mieszanka różnych mąk , bo akurat nie miałam tyle orkiszowej...i prawdę mówiąc dokładnie nie wiem ile jakiej dałam(...)jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 2 łyżeczki soli 380-400 g letniej wody ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba) 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić piekarnik w momencie, gdy ciasto chlebowe jest jeszcze
Moje domowe kucharzenietygodniu zazwyczaj nie wypiekam chleba ale jak przyjdzie weekend to w całym domu pachnie chleb. Przygotowałam nową porcję levain. Tak zwany szef (chef) wystarcza mi na długo. Odrywam po kawałku do produkcji levain. Bardzo lubię wypiekać chleb na levain , który nie jest niczym innym jak zakwasem…bardzo aktywnym zakwasem. Zazwyczaj wykorzystuję 800 gram levain, a resztę na pizza chleb(...)Czasami posypuję je mozzarella i ziołami…Kolacja z głowy, a resztę placków mrożę. Spotkałam się kiedyś z podobnymi plackami w sklepie i od tego czasu piekę podobne. Levain chleb Składniki: 1 etap/ przygotowanie tak zwanej matki 200 g – 300 g pszennego zakwasu, tutaj przepis 175 g pszennej mąki, chlebowej Użyj tyle zakwasu aby z mąką wyrobić miękkie
codojedzeniaChleb gryczany z amarantusem Chleb gryczany - to jeden z moich ulubionych. Tym razem pokusiałam się o wypróbowanie przepisu Beaty Pawlikowskiej na chleb gryczany z amarantusem - jednak całą procedurę pieczenia i przygotowywania zakwasu opierałam na wskazówkach Piotra Kucharskiego z książki "Chleb. Domowa piekarnia". Proporcje składników zmieniałam wg uznania, dostosowując je do wielkości formy, w któej piekłam chleb. Przepełniony ziarnami, ciężki, lekko(...)wilgotny - taki jest chleb gryczany z amarantusem. W dodoatku jest bardzo zdrowy, bowiem amarantus, zwany też szarłatem, to zboże bogate w żelazo, białko i jedno- oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zabacz również inne przepisy na ----> CHLEBY Chleb gryczany z amarantusem - przepis: Składniki: (na keksówkę długości około 30 cm) 60 g startera zakwasu 200 g mąki żytniej razowej
Moje QulinariaDawno nic się tutaj nie działo w temacie chlebowym, mamy więc dla was pyszny pszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski , hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem(...)jakiekolwiek spotkanie z kimkolwiek. I zawsze znika w mgnieniu oka. Chciałem więc sprawdzić czy na pszennym zakwasie wyjdzie równie dobry. Otóż tak, wyszedł całkiem nieźle. Ja osobiście jestem zwolennikiem chlebów na drożdżach więc bardziej mi smakuje wersja pierwotna, ale ten na zakwasie pszennym też jest naprawdę dobry. Zwolennicy zakwasowców z całą pewnością będą zadowoleni. Do tego chleba, tak samo
Marder&Marder ManufactureSierpniowa piekarnia .. tym razem chleb toskański i akcja prowadzona przez Konwalie w kuchni ...u mnie w sumie nie jest do końca to chleb toskański...bo jest ze zwykłej mąki a nie mąki typu 00..ja w sumie nawet w sklepach takiej nie szukałam..no i ja dałam sól..u mnie chleb bez soli jednak nie miałby(...)ściereczką i pozwolić odpocząć przez godzinę. Umieścić bochenki w piecu w temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż chleb zbrązowieje. Uwaga! Główną cechą toskańskiego chleba, oprócz braku soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański chleb miękki w środku , ciasto
Moje domowe kucharzeniemój drugi chleb na zakwasie. Nie wyszedł idealny, mam mu parę rzeczy do zarzucenia, ale tylko jeśli chodzi o wygląd. Bo będę piekła dalej. Smak tego chleba wynagradza wszystkie niedogodności pieczenia na zakwasie - niekończące się oczekiwanie, najpierw na zakwas, potem na zaczyn i wreszcie na chleb, wszystkie nerwy i niepewność na każdym etapie powstawania chleba. Ale będę piekła(...)dorówna smakowi własnoręcznie upieczonego chleba z masłem, bo nic nie zastąpi radości krojenia własnego chleba. A kiedy dotykam mąki, wiem, że wykonuję coś pierwotnego i naturalnego, a jednocześnie tak bardzo zwyczajną, powszednią czynność, którą wykonywały kobiety od tysięcy lat, moja Babcia, Jej babcia... Kiedy wyobrażam to sobie podczas zagniatania ciasta na chleb, jakoś mi cieplej na duszy i lżej
Kuchnia Prezydentowejspecjalną prośbę moich czytelniczek. Jednego dnia dwie czytelniczki niezależnie od siebie zgłosiły zapotrzebowanie na taki właśnie przepis. A czytelników ignorować nie należy :) Co prawda nie jest to taki czysty chleb orkiszowy, raczej taki mieszaniec pół-na-pół. Ale mam nadzieję, ze dziewczyny będą zadowolone. Dziewczyny, słyszycie? Lepiej żebyście był zadowolone, bo specjalnie dla was naraziłem się Madzi, która chciała jakieś(...)używałem maszyny, oj dawno. Pewnie już od roku odpoczywa na zasłużonej emeryturze na lodówce. Zatem zdjąłem ją, odkurzyłem i okazało się, że wciąż działa :) Ale nie bardzo lubię chleby z maszyny robić, bo to tak jakoś życia wcale w tym nie ma, tylko wrzucasz do środka co trzeba i przed telewizor idziesz. Ja to jednak lubię czuć ciasto w dłoniach
Marder&Marder Manufactureposiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Ten sos idealnie będzie się zgrywał z piekielnymi kiełbaskami. A do całości specjalnie dla was wymyśliłem przepis na chleb. Żytni chleb, również lekko pikantny i lekko cierpki (z dodatkiem kawy i pieprzu), tak żeby szedł krok w krok z całą resztą. Staraliśmy się idealnie zgrać smaki i jestem pewien(...)się udało. Ten żytni chleb idealnie pasuje zarówno do tych piekielnych kiełbasek jak i do koktajlowego sosu. CHLEB ŻYTNI NA DROŻDŻACH 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 250 ml wody 70 g siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki kawy 10 g drożdży instant 1 łyżeczka grubo zmielonego czerwonego pieprzu Wiem, że do żytnich chlebów
Marder&Marder ManufactureChleb wypieczony z mąki orkiszowej na zakwasie pszennym ma delikatniejszy smak, lekko orzechowy. Tutaj smak został dodatkowo wzmocniony zmielonymi orzechami włoskimi. Pełnia aromatu wydobywa się po ukrojeniu pierwszej kromki, zaś smak jest nie do opisania - to nie jest chleb z orzechami, to jest chleb orzechowy...Oczywiście najsmaczniejszy jest tuż po upieczeniu, posmarowany masełkiem.Cieniutka, chrupiąca skórka, duża ilość niewielkich dziurek(...)delikatna słodycz dzięki dodatkowi miodu. Spora ilość zmielonych orzechów włoskich czyniłaby chleb ciężkim, zrównoważył to jednak dodatek mąki 550. Zmielone orzechy dodały również dodatkowej wilgoci, co trzeba uwzględnić podczas pieczenia, zmieniły również kolor miękiszu.Geneza powstania chleba była prosta - zaciekawił mnie przepis zaproponowany przez Poserbaby. Po przygotowaniu zaczynu i zaparki zorientowałem się jednak, że nie mam ani jednego migdała
Grahamka, weka i kajzerkaSzalony eksperyment do trzeciej potęgi - nie dość, że orkisz; nie dość, że graham; to jeszcze Tang-Zhong. Bo właściwie to dlaczego by nie spróbować? Chleb może nie wyrósł tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang-Zhong, ale chyba nic w tym dziwnego; to zasługa mąki graham, która niejako obciążyła ciasto. Niemniej miękisz jest lekki i delikatny(...)łagodnie połączeniu smaku orkiszu i mąki graham.Do chleba dodałem odrobinę rodzynek, tylko po to, by dodać ich posmaku. Nie tyle jednak, by smak rodzynek zdominował całość. Rodzynki doskonale skomponowały się ze smakiem mąki graham i miodu. Świeżo wypieczony, z chrupiącą skórką, z samym masłem, znikał kromka za kromką - nic tak nie cieszy, gdy domownicy nie zachwalają chleba, tylko w milczeniu
Grahamka, weka i kajzerkabardzo szybko się go przygotowuje. Zalewa się wrzątkiem i po 5 minutach jest gotowy.Chlebek powstał, ponieważ „zainspirowałem sie kaszą". Aby kolorystycznie kuskus całkowicie nie zniknął w miękiszu, chleb jest pszenno-żytni, zatem trochę ciemniejszy. Niewiele to jednak pomogło. Samego smaku chleba kuskus jakoś nie zmienił (w chlebie z kaszą gryczaną wyraźnie czuć posmak i zapach kaszy), ale tekstura miąższu jest(...)świeżych drożdży30 g oliwy1 jajko110 g mleka40 g brązowego cukru5 g soli 5 g słodu pszenicznego 120 gramów gotowego kuskusuodrobina oliwy do poglazurowaniaodrobina sezamu do posypania Przygotowanie chleba:Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany w lodówce - daj mu się ogrzać do temperatury
Grahamka, weka i kajzerka