mule - 306 przepisów (strona:9/21)

Mule po marynarsku 48

soli Przygotowanie: Oczyścić małże. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę  drobno  pokrojoną i posiekany czosnek. Dodać białe wino, pietruszkę i podgrzać, aż zacznie wrzeć. Wrzucić mule i przykryć pokrywką. Gotować ok. 5–6 minut, aż się otworzą. W trakcie gotowania potrząsnąć garnkiem. Te, które się nie otworzą, wyrzucić

Malinowo w kuchni
Chorwackie przysmaki. 41

cuisine odpowiedział nam, że jedzenie może przygotować jego mama i na pewno będzie lepsze i tańsze niż w restauracji. Dostaliśmy kalmaro-ośmiorniczki z bobem (ichniejsza tradycyjna potrawa), mule na oliwie własnej roboty z cebulą i dzbanuszek wina, również dzieła(...)naszego Mastrińskiego Gospodarza. Mimo tego, że jestem bardzo otwarta na specyficzne smaki i dużo akceptuję (M. trochę mniej) mocny zapach i smak morza wydobywający się z świeżo wyłowionych muli trochę mnie przybił ale większość zjedliśmy tłumacząc sobie, że jest to rewelacyjny afrodyzjak

Brzuszki Łakomczuszki
Wine Expo Poland – warsztaty i degustacja komentowana, cz. 1 24

się jednoznacznie z albedo. Finisz średni, ale pomimo wysokiej kwasowości przyjemny. Do czego: ze względu na bardzo wysoką kwasowość zdecydowanie widzę to wino do smażonych owoców morza, muli, maślanych sosów, warzyw na maśle. Mnie osobiście bardzo, ale to bardzo posmakowało z… świeżym chlebem z dobrym masłem. Dlatego widzę w nim potencjał „śniadaniowy”. Uważam, że miałoby sporą szansę(...)miejsce w przypadku win chorwackich, niezbyt dobrze zbalansowane. Przyznam, że mam dysonans w przypadku tej etykiety – muszę go spróbować raz jeszcze Do czego: mocno schłodzone jako aperitiff, do delikatnych muli czy krewetek na maśle. Będzie pasowało do potraw słonych/wędzonych (np. wędzonych białych ryb, wędzonych owoców morza, suszonych / dojrzewających delikatnych wędlin), ponieważ sól będzie miała okazję

Kate's Kitchen
Wine Expo Poland – warsztaty i degustacja komentowana, cz. 1 28

się jednoznacznie z albedo. Finisz średni, ale pomimo wysokiej kwasowości przyjemny. Do czego: ze względu na bardzo wysoką kwasowość zdecydowanie widzę to wino do smażonych owoców morza, muli, maślanych sosów, warzyw na maśle. Mnie osobiście bardzo, ale to bardzo posmakowało z… świeżym chlebem z dobrym masłem. Dlatego widzę w nim potencjał „śniadaniowy”. Uważam, że miałoby sporą szansę(...)miejsce w przypadku win chorwackich, niezbyt dobrze zbalansowane. Przyznam, że mam dysonans w przypadku tej etykiety – muszę go spróbować raz jeszcze Do czego: mocno schłodzone jako aperitiff, do delikatnych muli czy krewetek na maśle. Będzie pasowało do potraw słonych/wędzonych (np. wędzonych białych ryb, wędzonych owoców morza, suszonych / dojrzewających delikatnych wędlin), ponieważ sól będzie miała okazję

Kate's Kitchen
Małże zapiekane w pieczarkach 44

Trudno podać dokładne ilości składników, wszystko zależy od wielkości pieczarek jakie chcemy użyć. Mała pieczarka to jedna małża, większa 2-3, a portobello to nawet 10 lub więcej muli. pieczarki portobello* lub zwykłe (u mnie 4 portobello), małże (około 300 g), masło (2 łyżki), szalotki (2 sztuki), ząbek czosnku, merquen** (można użyć wędzona paprykę) 50 ml białego(...)sera (hucuł, oscypek, gazdowski), Wyszorować szczoteczką małże, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie, oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Szalotkę posiekać, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty cukru i soli. Dodać rozgnieciony czosnek i łyżeczkę

królestwo garów
Kolacja wigilijna BezWęgli 79

Nasza propozycja podania łososia to łosoś z mulami i/lub ze smażonym na masełku szpinakiem i/lub serem. Do zrobienia łososia potrzebujesz: dzwonki z łososia, masło, mule (opcjonalne), cytrynę, pieprz cytrynowy, sól himalajską. Dodatki do ryby Rybę podawaj z kapustą z gr zybami sma żoną na masełku i z puree z kalafiora (z masełkiem, koperkiem

BezWegli.pl
Risotto z mulami 43

postawiłam na risotto a dodatkiem są tu mule które także uwielbiamy. Wszystkich zwolenników owoców morza zapraszam na danie szybkie i wykwintne zarazem. Risotto z mulami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym 28

roku przed wyjazdem na wakacje, musimy przygotować nasze żołądki na śródziemnomorskie pyszności :) Tym razem Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 300-400 g makaronu mule (świeże lub ze słoika w sosie własnym) 2 puszki pomidorów krojonych 100ml białego wina 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, papryczka chili, oregano, parmezan, bazylia Cebulki

MarciochaKucharzy
Magda Testuje: Kulinarny orgazm w Punkcie "G"astronomicznym 50

punkt g. ;-) Moja przyjaciółka zamówiła natomiast coś, czego nigdy wcześniej nie jadłyśmy, mianowicie Spaghetti Marinara (23 zł) z mulami w roli głównej! Okazało się, że mule naprawdę mi smakują, chociaż nie jestem fanką owoców morza. W połączeniu z ręcznie robionym makaronem i pysznym pomidorowym sosem smakowały po prostu wybornie.  Po tak sycącym obiedzie

Magda Kucharzy
Zupa curry z owocami morza 24

garnka wlać pastę curry i gotować chwilkę około 1 minuty. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Dodać listki kefir, sok z cytryny, słodki groszek, młode kolby kukurydzy, krewetki, ośmiorniczki, mule{ małże}, ogonki mięsko z raków. Owoce morza można dodać dowolne. Doprawić do smaku solą. Gotować 3-5 minut. Nie za długo ponieważ owoce morza nie lubią długiego gotowania

Kuchnia Pokoleń
klasyczne mule w białym winie i pomidorach 152

patelnią.  Jeżeli któraś z małży się nie otworzy - nie jemy jej. Posypujemy obficie natką pietruszki, podajemy z chrapiącą bagietką i obowiązkowo z lapką białego, wytrawnego wina. Mule najlepiej smakują prosto z patelni

Cook&Love
Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym 36

ryżu arborio lub canaroli około 125 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina około 1 l bulionu opakowanie owoców morza (krewetki, mule, ośmiorniczki) szklanka mrożonego zielonego groszku około 200g twardego sera np. Gran Padano, czy Parmezan Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu. Na patelni

PatiGotuje
Risotto szafranowe z małżami 60

jeszcze nie próbował mule i jakoś nie bardzo jest przekonany do małż, w tym przepisie na pewno Wam zasmakują :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Tajskie bananowe mule 57

ponura, ponura, kapryśna, ostatnio deszczowa... dlatego niech przynajmniej w naszej kuchni zagości radość, słońce, smak, celebracja pysznych, zdrowych posiłków, podanych z czułością, dbałością. Takie właśnie są moje mule. Lekko słodkie, lekko pikantne, orientalne i pyszne. Przywodzą w pamięci wspomnienia egzotycznych wakacji. Zrobione z miłością dla najbliższych. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik