mule - 306 przepisów (strona:9/21)

Małże zapiekane w pieczarkach 143

Trudno podać dokładne ilości składników, wszystko zależy od wielkości pieczarek jakie chcemy użyć. Mała pieczarka to jedna małża, większa 2-3, a portobello to nawet 10 lub więcej muli. pieczarki portobello* lub zwykłe (u mnie 4 portobello), małże (około 300 g), masło (2 łyżki), szalotki (2 sztuki), ząbek czosnku, merquen** (można użyć wędzona paprykę) 50 ml białego(...)sera (hucuł, oscypek, gazdowski), Wyszorować szczoteczką małże, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie, oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Szalotkę posiekać, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty cukru i soli. Dodać rozgnieciony czosnek i łyżeczkę

królestwo garów
Risotto z mulami 148

postawiłam na risotto a dodatkiem są tu mule które także uwielbiamy. Wszystkich zwolenników owoców morza zapraszam na danie szybkie i wykwintne zarazem. Risotto z mulami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym 115

roku przed wyjazdem na wakacje, musimy przygotować nasze żołądki na śródziemnomorskie pyszności :) Tym razem Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 300-400 g makaronu mule (świeże lub ze słoika w sosie własnym) 2 puszki pomidorów krojonych 100ml białego wina 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, papryczka chili, oregano, parmezan, bazylia Cebulki

MarciochaKucharzy
Zupa curry z owocami morza 127

garnka wlać pastę curry i gotować chwilkę około 1 minuty. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Dodać listki kefir, sok z cytryny, słodki groszek, młode kolby kukurydzy, krewetki, ośmiorniczki, mule{ małże}, ogonki mięsko z raków. Owoce morza można dodać dowolne. Doprawić do smaku solą. Gotować 3-5 minut. Nie za długo ponieważ owoce morza nie lubią długiego gotowania

Kuchnia Pokoleń
klasyczne mule w białym winie i pomidorach 429

patelnią.  Jeżeli któraś z małży się nie otworzy - nie jemy jej. Posypujemy obficie natką pietruszki, podajemy z chrapiącą bagietką i obowiązkowo z lapką białego, wytrawnego wina. Mule najlepiej smakują prosto z patelni

Cook&Love
Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym 124

ryżu arborio lub canaroli około 125 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina około 1 l bulionu opakowanie owoców morza (krewetki, mule, ośmiorniczki) szklanka mrożonego zielonego groszku około 200g twardego sera np. Gran Padano, czy Parmezan Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu. Na patelni

PatiGotuje
Risotto szafranowe z małżami 179

jeszcze nie próbował mule i jakoś nie bardzo jest przekonany do małż, w tym przepisie na pewno Wam zasmakują :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Tajskie bananowe mule 128

ponura, ponura, kapryśna, ostatnio deszczowa... dlatego niech przynajmniej w naszej kuchni zagości radość, słońce, smak, celebracja pysznych, zdrowych posiłków, podanych z czułością, dbałością. Takie właśnie są moje mule. Lekko słodkie, lekko pikantne, orientalne i pyszne. Przywodzą w pamięci wspomnienia egzotycznych wakacji. Zrobione z miłością dla najbliższych. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dlaczego warto jeść owoce morza? 224

sałatkę z frutti di mare, rosół z krewetkami czy małże po nowozelandzku. Owoce morza świetnie nadają się również na grilla. >>>Zobacz przepis na pyszne mule i krewetki<<< Paella z owocami morza Jeśli ktoś nie próbował jeszcze owoców morza to pora, by się do nich przekonał. Wakacje to czas, gdy często

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paella - danie hiszpańskie 192

piątek propozycja na Paella czyli ryż risotto z owocami morza. Będąc ostatnio w Biedronce zauważyłam w chłodni kolejną nowość - mule w białym winie. Zastanawiałam się jak je zjeść, wpadłam na pomysł hiszpańskiej potrawy Paella (przepis zaczerpnięty ponownie z www.kwestiasmaku.com).Czytaj więcej

Ana Mari's world
Kulinarne podróże 238

figami Dżem z fig i pomarańczy Risotto ze szpinakiem i kurczakiem Morskie robale z makaronem Quesadillas Tortilla z kurczakiem i mango Tiroler Gröstl Sushi Smażone kalmary Mule Sajgonki Zupa orientalna

Gotuj z Misiem
omułek z kukurydzą 191

ideał. prostota. przepis na 2 porcje 200 gram muli ( małży) 1 szalotka 1 ząbek czosnku sól i chili do smaku 1 łyżka masła 1 szklanka wytrawnego białego wina mus z kukurydzy 2 garści ugotowanej kukurydzy pół szklanki mleka kokosowego sól i kardamon mielony do smaku Kukurydzę blendujemy razem z mlekiem kokosowym ,następnie przyprawiamy do smaku podgrzewamy

na gazie
Moules mariniere z cydrem green mill 163

więc na małych raczej się nie skończy ;).  Cydr z polskich jabłek, małże z Hiszpanii, styl azjatycki, smak rewelacyjny :) Czas przygotowania: 15 minut S kładniki: 1 kg świeżych muli, 1 szalotka drobno posiekana, 2 ząbki czosnku, 10 cm trawy cytrynowej (grubsza część) 1/2 - 1 chilli, 150 ml cydru green mill, 100 ml mleczka kokosowego, bukiecik garni (pietruszka

SzczyptaSmaQ
Karp z pieczarkami w cieście francuskim 141

wokół stawów poziomowi wód gruntowych. Karpie, przeszukując w dnie stawowym pokarmu, pomagają w procesie rozkładu obumarłych organizmów opadłych na dno. Dzięki aktywności karpii “mineralizacja deponowanej stale w mule martwej materii organicznej, przebiega o wiele szybciej, aniżeli w jeziorach, czy w stawach pozbawionych karpia.” Żerujące karpie sprzyjają również w utrzymywaniu równowagi pomiędzy pasem szuwarów, a wolną płaszczyzną

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania