mięso sandacza zawiera zaledwie jeden gram tłuszczu na 100 gram. Ryba ta charakteryzuje się średnią ilością ości, jest bardzo delikatna w smaku, bez charakterystycznego dla wielu słodkowodnych ryb posmaku mułu. Po więcej ciekawych informacji zapraszam tu . Z sandacza można zrobić nie jedno arcydzieło kulinarne, którym zachwycimy nawet wybrednych gości. Pamiętajmy tylko, aby kupić dobrej jakości rybę. Takie oferuje nam hurtownia
Słodkie okruszkikarp to niemal nasza narodowa ryba, to w czasach kiedy w sklepach można kupić ryby z całego świata, karp cieszy się coraz mniejszą popularnością. Zarzuca mu się szczególnie posmak mułu. Smak karpia zależy jednak głównie od dwóch, a właściwie od trzech czynników. Od zbiornika z jakiego pochodzi – ryby z dużych, czystych, żwirowych zbiorników przyrządzone nawet bez marynaty pozbawione są tego
Trzeci talerzMoje drugie (po bardzo długiej przerwie) spotkanie z tilapią. Pierwsze było totalnym rozczarowaniem: kupiłam mrożone tuszki, sprowadzone prawdopodobnie z Azji, które po usmażeniu śmierdziały i smakowały mułem. Tym razem zachęcona przez hostessę do degustacji, skosztowałam usmażonej srebrnej tilapii z naszej krajowej hodowli. Dla mnie rewelka, mąż, człowiek zupełnie "nierybny" zjadł ją w okamgnieniu i stwierdził, że pyszna. Gorąco polecam :) Tilapia
Kuchenne zapiski EdytyNiektórzy ludzie mają zepsute hamulce życiowe. Kiedy chcą pędzić, uruchamia się ręczny. Gdy chcą zwolnić, od tak nie mogą się zatrzymać". Znalezione w internecie. Dziwnie przykuło moją uwagę... To już jedna z ostatnich w tym roku propozycji na wykorzystanie dyni. Prosta zupa mleczna, której smak zna wielu
My simple kitchendobrze przyrządzony karp jest idealnym królem stołu, a jako ryba jest wyśmienity. Na własnej skórze przetestowaliśmy przepis na pieczonego karpia. Pamiętajmy, że karp ma złą sławę dotyczącą posmaku mułu. My jednak idealnie sobie z tym poradziliśmy. Niesamowita i bardzo skuteczna jest marynata z mleka i ziół. Karp idealnie wyzbywa się ów posmaku, który już nie wraca po upieczeniu. Zapraszamy
KreatywnePinyOkoń to drapieżna ryba słodkowodna. Polecić można ją każdemu, kto nie lubi ryb tłustych i "pachnących mułem". Ma delikatne, białe mięso, którego smak można w pełni docenić, jeśli nie zepsuje się go nadmiarem soli i przypraw. Moje okonie obsmażyłem i udusiłem w śmietanie z brązowymi pieczarkami. Jeśli nie znajdziecie brązowych, dodajcie białe pieczarki. Jeśli nie lubicie patroszyć ryb, gotowe
W SMAKradom znawców postanowiłam ją zapiec z grzybami i śmietaną. Okazało się że sum w smaku jest bardzo podobny do karpia, ale bardziej delikatny, mięsny i nie ma tego zapachu mułu. To była całkiem przyjemna potrawa.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpoprawić jego smak.Wystarczy sprawionego karpia pokrojonego w dzwonka posolić i obłożyć plastrami cebuli,wystawic na balkon na cała noc ,albo i dłużej.Ten prosty zabieg całkowicie zabija niesmaczny posmak mułu.Polecam! Karpia uwielbiam i nie wyobrażam sobie wigilii bez tej arcysmacznej rybki.Przez całe lata najbardziej znienawidzoną czynnością przy sprawianiu karpia i myciu jest pozbawianie go śluzu.Istnieją na to różne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sosu smietanowego jak lin wlasnie.Ma bardzo smaczne,delikatne ,biale i raczej chude mieso.Ryba bardzo podobna w smaku do karpia,choc nie tak tlusta i jeszcze delikatniejsza,traci jednak mulem tak jak karp.Pokryta okropnym ,w duzej ilosci sluzem z bardzo drobna luska.Na szczescie ryby nie musisz skrobac,bo najlepiej usmazyc ja z luska.Delikatne i drobniutkie luski rozpuszczaja sie podczas smazenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drgawki. Teraz już wiem, że źle podchodziłam do pierwszych prób ich kosztowania. Jednym z pierwszych podejść były krewetki na pizzy, niestety jeszcze przed otwarciem pudełka było czuć zapach mułu... i takie wrażenie miałam do tegorocznych wakacji, które spędziliśmy w Chorwacji. Codziennie rano chodziłam na trogirski targ w poszukiwaniu ryb na obiad. Ryby były bardzo dobre, świeże, jędrne. Zawsze obok
cooklifeprzepadam za karpiem, na wigilie unikam go jak tylko umiem. Tym razem jednak zaryzykowałam i opłaciło się. Karp kazał się smaczny, nie czuć było typowego smaku mułu, nie był może tak rewelacyjny w smaku jak amur czy łosoś, ale nie należy wybrzydzać. Na osłodzenie popołudniowego serwowania podałam ciasto- snikers. Bardzo go lubię z powodu różnorodności smaków, orzechów, śmietankowej masy
ciastkarnia na kruchym spodzie