mule - 306 przepisów (strona:10/21)

Karp z pieczarkami w cieście francuskim 109

wokół stawów poziomowi wód gruntowych. Karpie, przeszukując w dnie stawowym pokarmu, pomagają w procesie rozkładu obumarłych organizmów opadłych na dno. Dzięki aktywności karpii “mineralizacja deponowanej stale w mule martwej materii organicznej, przebiega o wiele szybciej, aniżeli w jeziorach, czy w stawach pozbawionych karpia.” Żerujące karpie sprzyjają również w utrzymywaniu równowagi pomiędzy pasem szuwarów, a wolną płaszczyzną

Smaki Na Talerzu
Rybka u Rysia 77

jeść. Menu jest znacznie bardziej rozbudowane.  Oprócz tradycyjnie smażonych lub pieczonych bez tłuszczu ryb z mazurskich jezior, kartę dań wzbogacają potrawy z ryb morskich, świeże mule i dania z kuchni różnych zakątków świata. Dla tych z Was, którzy chcą zabrać do Rysia swojego czworonożnego przyjaciela - psa lub kota także jest przygotowane odpowiednie menu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kreta - którą część wyspy zwiedzać? 108

szczęścia zobaczyć tam możemy żółwie - nam niestety szczęście nie dopisało. Co jeszcze? Zdecydowanie warto zwiedzić dwie urokliwe i zachwycające miejscowości - Rethymno i Chania. W Rethymno jadłam najsmaczniejsze mule niż gdziekolwiek indziej, natomiast miejscowość Chania słynie z tętniących życiem wąskich uliczek i Dzielnica Wenecka. Byliście na Krecie? Polecacie inne miejsca lub inną część wyspy? Czekam na Wasze

MintTaste
Błonia Bistro 98

czyli specjały kuchni włoskiej Bardzo smaczny był np. makaron tagliatelle z kurczakiem (25 zł). Polecam.  Lokal serwuje również dania z rybami i owocami morza. Polecam szczególnie mule, które możemy zjeść w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowym i hiszpańską chorizo (32 zł) lub z sosem winnym (29zł). Lokal ma również do zaoferowania dwie zupy: tajską

I LOVE LIFE
KALMARY Z WARZYWAMI 232

puttanesca. Owoce morza chodziły za mną już od jakiegoś czasu, niestety Chłopaki wybrali jak zwykle i bezpiecznie krewetki, ja dorobiłam dodatkowo kalmary. Marzą mi się też mule w białym winie... Chyba poczułam wakacje ;) Składniki: 250 g mrożonych krążków kalmarów (jeśli macie świeże, też super!) malutka cukinia lub połowa mała biała papryka papryczka chilli (dla lubiących pikantne

Cytryna&Co.
Małże zapiekane (Cozze gratinate) 88

Mule nadziewane farszem z bułki tartej, parmezanu i pietruszki to prosta przystawka na ciepło, którą każdy seafoodlover musi spróbować ;) Składniki: 1 kg oczyszczonych małży kieliszek białego wina 3-4 ząbki czosnku 3/4 szkl. bułki tartej papryczka chilli 6 łyżek startego parmezanu 3 łyżki posiekanej natki pieruszki 3 łyżki oliwy Piekarnik ustawić na 250 stopni C. Czosnek

wyzwania kuchenne
Mule 162

Najprostsze do zrobienia mule! Mój przepis na małże w mleczku kokosowym z czosnkiem i imbirem zrobisz dosłownie w 10 minut. Idealny smak i super dobrane składniki. Cudownie smakują podane z makaronem ryżowym.  Jeśli lubisz owoce morza, to zachęcam do zerknięcia na przepis na makaron ryżowy z krewetkami lub smażone ośmiorniczki

AniaGotuje.pl
Restauracja Malinowy Anioł w Zielonkach 136

świętować urodziny męża (a przy okazji rocznicę ślubu moich rodziców). Zdjęcia dań będą zatem z dwóch wizyt. Ważne jest to, że goście restauracyjni mają gwarancję świeżych produktów. Mule są dostępne w czwartki i piątki, kalmary od czwartku do soboty, pstrągi w piątki i soboty. Dodatkowo są dania specjalne dostępne także w wybrane dni.  Krewetki smażone

Karola gotuje
paella de marisco (paella z owocami morza) 96

znowu sięgnę po to samo porównanie… Składniki: 250 g dużych krewetek 250 g kalmarów/mątwy/kałamarnicy 250 g mięsa z małży (albo świeże mule, wtedy pewnie z kilogram) 2 pomidory 3 ząbki czosnku kieliszek białego wina cebula zielona papryka (albo w zasadzie w dowolnym innym kolorze) natka pietruszki zielony groszek bulion (3 razy

stajnia gołębie od kuchni
Spaghetti Frutti di Mare 74

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelnię wrzucić obrane i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Podsmażyć na oliwie. Wrzucić mniejsze krewetki i zalać winem. Dorzucić dokładnie oczyszczone mule. Dusić około minuty. W tym czasie na drugiej patelni lekko podsmażyłam większe krewetki. Bałam się, że nie pozbawiając ich pancerzy nie będą wystarczająco ugotowane. Przerzucić większe krewetki

Karola gotuje
Krakowski Karakter - knajpa z charakterem 112

wydaje się niezbyt na miejscu w restauracji. Menu jest bardzo krótkie, odważne i zaskakujące. Zjecie tu grasicę, strusi żołądek, wołowe flaczki, żołądki i serca drobiowe, a także mule z rozmaitymi dodatkami. Zdecydowanie jest to lokal dla mięsożerców.  Nie możemy się zdecydować co wybrać, po debatach na nasz stół trafia: stek rzeźnika z kukurydzianym puree, pieczonymi

Kulinarne przygody Gatity
Moje włoskie przyjemności 216

też wspomnieć o ich ich słynnych ravioli. Przedstawiam moje ulubione ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią . Przypominam też moje ukochane mule. Mam ich wiele na moim blogu i trudno było mi wybrać te najlepsze bo wszystkie są przepyszne. Jednak zdecydowałam się pokazać Wam właśnie te w sosie z białego

karmelowy
Pasta Calamari z owocami morza na czosnkowym maśle 175

zawsze wybieram takie składniki. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 garście suchych krążków makaronu w kształcie calamari (lub innego) 300-400 g odmrożonych owoców morza (ośmiorniczki, krewetki, mule, surmi itp.) 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki masła 2 młode cebulki lub cebule dymki szczypta płatków chili lub kawałeczek świeżej 2 łyżki siekanej zieleniny (np. natka pietruszki, szczypiorek

Sztuka gotowania w/g Samiry
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 144

zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka).  Wszystkie dania są proste w przygotowaniu - bo grecka kuchnia jest prosta, aromatyczna

Moje Kuchenne Rewelacje
Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale 217

Gordona Ramsaya “World Kitchen”, która jest kopalnią doskonałych przepisów na każdą okazję! To nie jest moja pierwsza propozycja z tej książki, kiedyś wypróbowałam przepis na mule w białym winie , które także okazały się wręcz obłędne, polecam. W oryginalnej wersji przepisu na steki z tuńczyka Gordon użył do ich przełożenia cytryny, które ja zamieniłam

karmelowy