mule - 306 przepisów (strona:7/21)

Mule w sosie śmietanowo-serowym 208

ostatnim poście napisałam Wam kilka informacji na temat tego, jak postępować z mulami . Dziś chciałabym Wam zaprezentować przepis na małże w sosie śmietanowym z serem gorgonzola. Mogłoby się wydawać, że to dość odważne połączenie: owoce morza i ser pleśniowy, ale wierzcie mi - idealnie się komponują :) Jeśli nie przepadacie za gorgonzolą użyjcie jej troszkę mniej niż podaję w przepisie(...)sera. Zapraszam na ucztę - idealną na romantyczną kolację we dwoje, lub po prostu coś pysznego w nagrodę po ciężkim dniu ;) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 500 g świeżych muli 20 g sera gorgonzola 150 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 30% sól, pieprz do smaku kilka drobno posiekanych listków mięty dwie ćwiartki cytryny

W kuchni Katie
Mule po marokańsku 186

możecie zobaczyć tutaj [ klik ] . Dziś proponuję mule po marokańsku według Jamiego Olivera, bardzo aromatyczne i szybkie danie aby cieszyć się szybko jego smakiem. Zapraszam na Mule po marokańsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rybne curry z małżami podane z chlebkiem naan / Fish curry with mussels served with naan breads 121

czasie ułożyłam równomiernie kawałki łososia i gotowałam 4 minuty, po czym przewróciłam kawałki na drugą stronę i gotowałam kolejne 4 minuty. Na końcu pomiędzy kawałki ryby ułożyłam mule i dusiłam pod przykryciem kolejne  minuty. Na zakończenie całość zalałam mlekiem kokosowym i sokiem z limonki. Nie mieszałam. Podałam z chlebkami naan z tego przepisu klik

Magiczna kuchnia Darii
Zupa orientalna z warzywami 200

drobiowo-warzywnego Winiary natka pietruszki świeży koperek śmietanka 36 % Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy i dodajemy warzywa, które szybko dusimy, wrzucamy mieszankę ryb i owoców morza, oraz mule, dusimy 5 minut, wlewamy 600 ml wrzącej wody z rozpuszczonym Consommé, dodajemy saszetkę przyprawy orientalnej, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti z owocami morza 178

pęczek pietruszki - łyżeczka sosu rybnego - średnia cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz - masło do smażenia Posiekaną drobno cebulę szklę w rondlu na łyżce masła, następnie dodaję rozmrożone mule, sos rybny i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodaję śmietankę i gotuję często mieszając aż sos odrobinę zgęstnieje. W tym czasie na patelni rozgrzewam

Cook&Love
Mule w sosie pomidorowym na winie 153

soli ja daję ok 1 płaską łyżeczkę. Dopiero na końcu dodajemy wino i gotujemy jeszcze ok 4 minut. Do gotowego sosu dodajemy świeże umyte mule gotujemy przez 8 minut pod przykryciem co jakiś czas potrząsając patelnią. Na sam koniec wszystko posypujemy świeżym lubczykiem.  Smacznego

Niezły Młynek
Krewetki toskańskie – w sosie czosnkowo-śmietanowo-serowym 224

pojawił się na blogu Szczecin... Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem to danie,... Mule w białym winie Mule w białym winie (małże po marynarsku) to klasyka wśród d... Czarny makaron z kurkami i szpinakiem Makaron z kurkami to u mnie danie obowiązkowe w każde

Poezja smaku
Mule na maśle czosnkowym z nutką białego musującego wina 134

Mule zalewamy zimną  woda i płuczemy trzy razy  za każdym razem w nowej wodzie  Usuwamy wąsy i pąkle. Otwarte  wrzucamy!!!  Mule wrzucamy do osolonego  wrzątku i gotujemy około 7 minut,musimy wstrząsnąć garnkiem z dwa razy, po około 5 min.powinny się otworzyć. Zlewamy i odcedzamy

Viola cooks with passion
Małże w sosie curry 140

zwykle prosty i szybki w przygotowaniu przepis na mule w aromatycznym sosie. Dzisiaj z przyprawą curry, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą, czyli z pikantną azjatycką nutą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sproszkowanego curry 1/2 łyżeczki kurkumy szklanka mleczka kokosowego papryczka chilli garść listków kolendry 2 łyżki(...)maśle. Pokroić drobno czosnek i chilli, razem z dodać do cebulki i całość podsmażyć. Dodać przyprawy i mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować 2 minuty.  Wrzucić zamknięte mule, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut, aż małże się otworzą. Doprawić ewentualnie. Przed podaniem skropić sokiem z limonki posypać świeżą kolendrą

wyzwania kuchenne
Spaghetti z mulami w białym winie i pomidorach 165

Przynajmniej raz w miesiącu muszę ten makaron zjeść:) Przypominają mi się lato, wakacje, morze... Spaghetti z mulami w białym winie i pomidorach SKŁADNIKI: 0,5kg makaronu spaghetii 250g muli bez muszli kilka pomidorów  malinowych 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku białe wino natka pietruszki sól, pieprz, oliwa grana padano Na patelni podsmażyć cebulę(...)wymieszać cała zawartość patelni, tak żeby małże nabrały aromatu czosnku, wina i pietruszki. Zostawić na ogniu tak ok 3 minuty.  Ugotowany makaron przekładamy na talerz, zalewamy sosem i mulami. Podajemy oprószony serem grana padano i zieloną pietruszką :D  Mamma

MarciochaKucharzy
Moscow Mule 164

się on w odcinku kiedy jednej z bohaterek oferowano nową intratną posadę w kancelarii prawniczej. W ekstrawaganckiej restauracji, przedstawiciel kancelarii uraczył właśnie tym drinkiem młodą prawniczkę. Moscow Mule został(...)zaserwowany w miedzianych kubeczkach. Nazwa drinka oraz sposób serwowania sprawiły, że chciałam go koniecznie spróbować. Oczywiście drink wyjdzie i bez miedzianego kubeczka, ale właśnie on sprawia, że Moscow Mule tak przyjemnie smakuje :) Składniki na dwie porcje. Składniki: 1 piwo imbirowe (np. Gingers) 2 porcje wódki (100 ml) Sok i skórka z 1 limonki Dużo lodu

Emcia Pichci
KREWETKI Z CZOSNKIEM 116

już na talerzu cytryną. Następnie usiadłam, wzięłam za ogonek pierwszą krewetkę .... i znalazłam się w niebie ;-) Zapraszam również na mule. ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM

potrawyregionalne
Mule w winie porto z salsą 122

Mule można kupić teraz w każdym markecie więc dla wielbicieli tych skorupiaków to prawdziwy raj. Polecam pyszne danie według Ale meksyk! inspirowane przepisami Ricka Steina. Mule w winie porto z salsą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Restauracja Bazyliszek zaprasza każdego. Cz. IV i ostatnia. Mocne strony lolalu. 125

produkcji z chrzanem i ćwikłą czy kaczkę pieczoną w pomarańczach z sosem żurawinowym, jabłkiem, pieczonymi ziemniakami, surówką i buraczkami oraz bardziej wyszukane smaki jak świeże ostrygi i mule sprowadzane z Holandii. Jeśli chodzi o ceny to wbrew pozorom są naprawdę przystępne. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom lokal proponuje cykliczne promocje . Każdego dnia znajdziesz wybrane pozycje menu w naprawdę(...)Rzymem Wino  Państwa  Dolle  z  prywatnej  winiarni  w  Austrii Wołowina  z  Argentyny i  Nowej  Zelandii (osobiście wypróbowana - mniam!) Mule i  ostrygi   z  Holandii  (  tylko  świeże  i  żywe,  niemrożone  ) Oliwa  z  Włoch, woda

Kuchnia po mojemu
Mule w białym winie z szafranem 121

Mule", czyli omułki jadalne, to małże występujące w morzach na półkuli północnej. Długość muszli omułka to mniej więcej 3-5 cm. Jest ona ciemna, prawie czarna, o lekko zaostrzonym końcu. Omułki przygotowuje się żywe, by uniknąć zatrucia. Aby mieć pewność, że przeżyły transport, wszystkie, które są otwarte, należy lekko ścisnąć lub postukać. Żywy małż zamknie muszlę(...)stopni Celsjusza. Po 15 minutach wyjąć naczynie i kilka razy nim potrząsnąć, uważając, by nie wylać sosu. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika mule wyjąć z naczynia łyżką cedzakową na rozgrzany półmisek. Do sosu dodać śmietanę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżą bagietką

W SMAK
Mule po marynarsku 126

natkę. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mule i dusić pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą.  Podczas duszenia potrząsnąć garnkiem, aby wymieszać mule. Te które się nie otworzą wyrzucić. Doprawić ewentualnie pieprzem, przełożyć do dużego głębokiego talerza i podawać

wyzwania kuchenne
Mule gotowane w sosie śmietanowo-czosnkowym 102

są smacznym bardzo zdrowym i dietetycznym pożywieniem, zawierają białko, minerały i drogocenne kwasy omega-3 i omega-6. Wystarczy podgrzać je bez gotowania 5-6 minut. Mule to smaczna przekąska lub danie główne i doskonale komponuje się z potrawami z pasty, z ryżu lub sałaty

ClauditteMissCooking
Mule 210

potrawie  jest idealny do polania świeżej bagietki i zjedzenia jej razem z małżami. Taki sposob serwowania małż jest w moim domu od lat. Mule, inaczej zwane omułkami, są najdelikatniejsze w smaku(...)całej rodziny mięczaków. Wystarczy im dosłownie 5 minut gotowania w towarzystwie prawdziwego masła, czosnku, natki pietruszki oraz białego słodkiego wina aby podkreślić ich delikatność i sprężystość. Zapraszam do kuchni... :) Mule SKŁADNIKI: (porcja dla 4 osób)   - 2 kg małż  - 1 kostka masła - 1 gałązką świeżego tymianku  - pęczek natki pietruszki  - 2 kieliszki białego słodkiego

Zainspiruj się kuchnią
ZUPA BOUILLABAISSE 189

porcji. Składniki: - 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego) - ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..) - 2 marchewki - 2 duże cebule - kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka) - biała część pora - 500g pomidorów - 1 szklanka białego wytrawnego wina - 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek(...)Dorzucamy fitety rybne pokrojone na kawałki, zalewamy białym winem i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy owoce morza i gotujemy całość jeszcze ok.3-5 minut. Mule przed gotowaniem dokładnie wymyć i najlepiej obgotować chwilę w osobnym garnku w słonej wodzie i dopiero wówczas dorzucić je do garnka z zupą. Doprawiamy do smaku

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania