mule - 306 przepisów (strona:16/21)

Smażony filet karpia 194

tego powodu ryba dla pierwszych chrześcijan była znakiem rozpoznawczym. Przed wojną na polskich stołach królowały sandacze, sumy, szczupaki. I nie był to tłusty, zalatujący mułem karp! Skąd więc ta tradycja na karpia? Otóż karp jest wymysłem minionej epoki. W PRL-u przeważnie wszystkiego brakowało i na kilka tygodni przed świętami rzucano ogromne ilości

To co kocham
KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) 271

kawałki ryby osolić obficie, obłożyć wcześniej obraną i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć jej mułem i nie wydziela już śluzu. Przed smażeniem kawałki ryby oczyścić z cebuli, ale nie wycierać ręcznikiem papierowym. Rybę smażyć w dużej ilości bardzo dobrze rozgrzanego tłuszczu. Jeśli tłuszcz nie przykrywa

Ola la LCHF
KETO KARP WIGILIJNY W PANIERCE (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu) 306

kawałki ryby osolić obficie, obłożyć wcześniej obrana i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć jej mułem i nie wydziela już śluzu. Przed smażeniem kawałki ryby oczyścić z cebuli, ale nie wycierać ręcznikiem papierowym. Następnie każdy kawałek obtoczyć delikatnie w mące i smażyć w rozgrzanym tłuszczu

Ola la LCHF
Pizza w domu i na wakacjach 182

ciemnej, dość mętnej wodzie coś błysnęło. Zaczęłyśmy wymyślać, że to jakiś pierścień ze szlachetnym kamieniem i już pewne było, że się stamtąd nie ruszymy póki nie wyłuskamy z mułu tej tajemniczej, mrugającej nikłym blaskiem rzeczy. Nie było to najprostsze, woda była zimna, my nieduże i przesuwana wiatrem łódka co chwilę chowała nam nasze znalezisko, brak słońca kryjącego się

I tu będę miała takie te
Thira (Santorini) 203

Stolicą wyspy Santorini jest Fira., miejsce bardzo kochane przez turystów. Wiele tu knajpek, sklepików i kolorowych domków. Położona jest na klifie, dlatego często wybieraną formą transportu po miejscowości są muły lub kolejka linowa.Inne miejscowości, które warto obejrzeć, ze względu na cudowne krajobrazy i widoki to Oia (ia) i Imerovigli, położone na wzniesieniu. Oia słynie z pięknych jaskiń, które zostały przekształcone

WYSPA SZCZĘSLIWA
Jesiotr zapiekany w pomidorach 161

okazja. Kupiłam świeże filety jesiotra. Zrobiłam go po swojemu ( jak zwykle ), w pomidorach. Wyszło smacznie. A ryba… ciekawa. Trochę jak karp ale znacznie bardziej delikatny i nie ma posmaku mułu, co niekiedy zdarza się przy karpiu. Jeżeli kiedyś natraficie na jesiotra jest warty spróbowania. Składniki: Filety z jesiotra Sól Pęczek natki pietruszki Czosnek w kostce do rozkruszania ( lub granulowany ) Pomidory

Smaki Ewy
PROSTE HISTORIE - Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej Górze 187

terminie: 15 styczeń - 7 luty 2016 Organizatorem konkursu jest firma  Iglotex S.A . wraz z marką Proste Historie Sponsorem nagród jest firma Russell Hobbs Nagrodami dla uczestników są: Mul ticooker (nagroda główna), Aura Mix&Go Pro (nagroda internautów) oraz młynki do soli i pieprzu (nagrody dodatkowe

Grunt to przepis!
KARP SMAŻONY 181

talerzu gdy tylko jest ku temu okazja.Odkąd pamiętam mój tatuś zawsze przyrządzał rybkę w ten sposób,jest bardzo bardzo smaczna i nic a nic nie czuć jej mułem.Mój mąż właśnie dzięki Nam przekonał się do karpia.To właśnie On filetuje rybkę i ściąga z niej skórę...to podstawa by karp był smaczny. Składniki:  karp sok z cytryny cebula

Niespełnione zdolności kulinarne
Karp marynowany w cebuli i majeranku 245

Karp wykonany w ten sposób jest przepyszny, aromatyczny i co najważniejsze pozbawiony posmaku mułu. Osobiście nie lubię i nie jadam karpia, ten jest wyjątkiem.  Ma też inna ważna zaletę... można go przygotować rano a przed samą wieczerzą wigilijną tylko włożyć do piekarnika oszczędzając sobie pracy.  Przepis od koleżanki Klaudyny :)   SKŁADNIKI: Karp w całości około

Pyry na Gaz
BACALAO AL AJO ARRIERO – dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska 266

warzywami. Nazwa pochodzi albo od rodzaju czosnku – Arriero –> stary , albo też od czynności wykonywanej przez arrieros, którzy przewozili jedzenie z jednego regionu do drugiego na mułach i prawdopodobnie stworzyli taką potrawę, dodając do niej warzywa, które znajdowali po drodze. Bacalao al ajo arriero jest daniem niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad. Polecam! Ciekawostka! Możemy podawać

Ostra na Słodko
Karp pieczony – najlepszy 206

karp to niemal nasza narodowa ryba, to w czasach kiedy w sklepach można kupić ryby z całego świata, karp cieszy się coraz mniejszą popularnością. Zarzuca mu się szczególnie posmak mułu. Smak karpia zależy jednak głównie od dwóch, a właściwie od trzech czynników. Od zbiornika z jakiego pochodzi – ryby z dużych, czystych, żwirowych zbiorników przyrządzone nawet bez marynaty pozbawione są tego

Trzeci talerz
Tilapia srebrna z kiełkami buraczka 140

Moje drugie (po bardzo długiej przerwie) spotkanie z tilapią. Pierwsze było totalnym rozczarowaniem: kupiłam mrożone tuszki, sprowadzone prawdopodobnie z Azji, które po usmażeniu śmierdziały i smakowały mułem. Tym razem zachęcona przez hostessę do degustacji, skosztowałam usmażonej srebrnej tilapii z naszej krajowej hodowli. Dla mnie rewelka, mąż, człowiek zupełnie "nierybny" zjadł ją w okamgnieniu i stwierdził, że pyszna. Gorąco polecam :) Tilapia

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa waniliowo-dyniowa 151

Niektórzy ludzie mają zep­su­te ha­mul­ce życiowe. Kiedy chcą pędzić, urucha­mia się ręczny. Gdy chcą zwol­nić, od tak nie mogą się zatrzymać".   Znalezione w internecie. Dziwnie przykuło moją uwagę... To już jedna z ostatnich w tym roku propozycji na wykorzystanie dyni. Prosta zupa mleczna, której smak zna wielu

My simple kitchen
Karp pieczony, faszerowany 587

dobrze przyrządzony karp jest idealnym królem stołu, a jako ryba jest wyśmienity. Na własnej skórze przetestowaliśmy przepis na pieczonego karpia. Pamiętajmy, że karp ma złą sławę dotyczącą posmaku mułu. My jednak idealnie sobie z tym poradziliśmy. Niesamowita i bardzo skuteczna jest marynata z mleka i ziół. Karp idealnie wyzbywa się ów posmaku, który już nie wraca po upieczeniu. Zapraszamy

KreatywnePiny
Okoń z pieczarkami duszony w śmietanie 228

Okoń to drapieżna ryba słodkowodna. Polecić można ją każdemu, kto nie lubi ryb tłustych i "pachnących mułem". Ma delikatne, białe mięso, którego smak można w pełni docenić, jeśli nie zepsuje się go nadmiarem soli i przypraw.  Moje okonie obsmażyłem i udusiłem w śmietanie z brązowymi pieczarkami. Jeśli nie znajdziecie brązowych, dodajcie białe pieczarki. Jeśli nie lubicie patroszyć ryb, gotowe

W SMAK