kilku razach wzrosła odwaga. Apetyt też rośnie w miarę jedzenia. I tak też było w tym przypadku: od krewetek , przez mule i ośmiorniczki , do kalmarów. I o dziwo, Karmele-on był zachwycony. A to dla mnie największa pochwała :) PIKANTNE KALMARY I MŁODE PIECZONE ZIEMNIACZKI /własny;/ dla 2 osób 250 g oprawionych kalmarów bez macek
W kuchni Karmel-itkitego momentu zaczął się prawdziwy jej rozkwit. Jako aperitif podano świeże, delikatne, o owocowych aromatach wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote
królestwo garówczęsto zdarza się zakupić w naszym rejonie ośmiornicę . Tym razem Biedronka wyszła nam na przeciw i utworzyła miesiąc portugalski. Ośmiornice, kalmary, mule i całe mnóstwo pysznych ryb to raj dla amatorów tych pyszności. Kupiliśmy ośmiornicę, stojąc przy kasie pani w kolejce przed mną pyta co to jest? Wytłumaczyłam pani - starszej pani
Moje Małe CzarowanieKrewetki, ośmiorniczki, mule, kalmary,...wszelakie rodzaje, rozmiary i odmiany owoców morza to rarytas dla każdego ich amatora niezależnie od pory dnia, tygodnia, miesiąca, a tym bardziej nie ma tu dużego znaczenia pora roku. Jednak ponieważ nieustannie poszukujemy, czytamy, szperamy, smakujemy i eksperymentujemy ze smakami, w dzisiejszej propozycji dania z frutti di mare postanowiliśmy wykorzystać typowo jesienny
Taste Of My DayDzisiaj danie dla miłośników owoców morza i kuchni włoskiej. Małże (mule, omułki) wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, najważniejsze to ich nie przegotować, bo zrobią się gumowate. Oczywiście trzeba je też odpowiednio doprawić, aby wydobyć ich niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: 200 g małży 400 g ryżu do risotto Arborio około 1 litra bulionu warzywnego
Oryginalny smakparze (kluchy na łachu - gw.poznańska) przegrywały z ciastem z kwiatem lawendy, fiołkami i rumem, a przepyszna zasmażana czerwona kapusta (modro kapusta - gw.Górnego Śląska) ze smażonymi mule w miętowo-cytrynowym sosie? Fajnie gdyby na każdym blogu kulinarnym była zakładka: moje regionalne potrawy. Bo cytując za Jachowiczem "Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami
Walijskie Pichceniepowszechnie znanym afrodyzjakiem :) Dzisiaj pomysł na frutti di mare z czarnym makaronem barwionym sephią - to połączenie zawsze się sprawdza! Składniki: opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, mule, ośmiorniczki) opakowanie (200 g) czarnego makaronu 1 mała marchew kilka czarnych oliwek 1/4 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku papryczka chilli sok z cytryny sos sojowy opcjonalnie szczypior
Taste Of My Daykrewetki królewskie. Cukinie ułożyć na talerzu i obłożyć krewetkami razem z marynatą z patelni. Danie to stanowi idealne połączenie owoców morza i ogrodów. Zamiast krewetek doskonale pasują mule gotowane w winie
Kulinarny karnet Christopheraminut, a ta kże 2 tar ty: brokułową oraz ze szpinakiem i serem pleśniowym. Ml lllaaasssskkkk! We wrześniu byłam w Chorwacji, a tam spróbowałam mule prosto z morza (o jejku jak one śmierdziały!), kalmary zapiekane z bobem (oj tak to było pyszne!), jadłam figi prosto z drzewa, piłam piwo, które chłodziłam w morzu, a na śniadanie
Brzuszki Łakomczuszkikongresu dietetycznego. W domu zdążyłam jedynie zamienić dres na dżinsy. Po drugie – próbowałam potraw, po które nigdy sama bym nie sięgnęła. Nawet za namową! Pierwszy raz próbowałam muli. Zapiekane z wieprzowiną smakowały wyjątkowo dobrze. Tatar wołowy na risotto z szyjkami rakowymi również był pełen nowych dla mnie smaków – nigdy wcześniej nie odważyłam się zjeść surowego
Kucharzycakrótkim finiszu. Wszystko to składa się na niezbyt udany balans, co niestety często ma miejsce w przypadku win chorwackich. Do czego: mocno schłodzone jako aperitiff, do delikatnych muli czy krewetek na maśle. Będzie pasowało do potraw słonych/wędzonych (np. wędzonych białych ryb, wędzonych owoców morza, suszonych / dojrzewających delikatnych wędlin), ponieważ sól będzie miała okazję wydobyć
Kate's Kitchenmakaronu spaghetti lub podobnego – 100 g masła – 100 ml białego wytrawnego wina – pół cebuli – 4 ząbki czosnku – 2 łyżki natki pietruszki – 20-30 muli (mniejsze ja te na zdjęciu lub większe ciemniejsze) – sól oraz pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozpuść połowę masła
nietylkopasta.pldelikatnym aromacie białego wina. Gotowane z dodatkiem warzywnego bulionu, cały czas mieszane aż do uzyskania kremowej, delikatnej konsystencji. Pod koniec gotowania wrzuciłam mieszankę owoców morza (krewetek, ośmiorniczek, muli, kalmarów) oraz posiekaną natkę pietruszki i odrobinkę szafranu. Oryginalnie risotto przygotowuje się z ryżu arborio (lub podobnych odmian). Ja wyjątkowo użyłam zwykłego, białego ryżu (i też wyszło pyszne) :) Składniki
MyCookBook.plSystematyka muli wyróżnia 3 rodzaje, głównie ze względu na ich pochodzenie. Omułki Czilijskie, które wyławiane są przy wybrzeżach północnego Atlantyku. Omułki śródziemnomorskie znajdujące się głównie w Morzu Śródziemnym czy Morzu Czarnym. Trzeci rodzaj występuje w północnej części Pacyfiku, Atlantyku oraz w Morzu Bałtyckim. Żyją przytwierdzone do skał lub innych twardych podłoży przez tak zwane włókna bisiorowe
wysmienity