mule - 306 przepisów (strona:13/21)

Makaron z małżami 163

makaronu spaghetti lub podobnego – 100 g masła – 100 ml białego wytrawnego wina – pół cebuli – 4 ząbki czosnku – 2 łyżki natki pietruszki – 20-30 muli (mniejsze ja te na zdjęciu lub większe ciemniejsze) – sól oraz pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozpuść połowę masła

nietylkopasta.pl
Risotto z owocami morza 186

delikatnym aromacie białego wina. Gotowane z dodatkiem warzywnego bulionu, cały czas mieszane aż do uzyskania kremowej, delikatnej konsystencji. Pod koniec gotowania wrzuciłam mieszankę owoców morza (krewetek, ośmiorniczek, muli, kalmarów) oraz posiekaną natkę pietruszki i odrobinkę szafranu. Oryginalnie risotto przygotowuje się z ryżu arborio (lub podobnych odmian). Ja wyjątkowo użyłam zwykłego, białego ryżu (i też wyszło pyszne) :) Składniki

MyCookBook.pl
Omułki w sosie pomidorowym na ostro, to nie jest wcale takie trudne. 114

Systematyka muli wyróżnia 3 rodzaje, głównie ze względu na ich pochodzenie. Omułki Czilijskie, które wyławiane są przy wybrzeżach północnego Atlantyku. Omułki śródziemnomorskie znajdujące się głównie w Morzu Śródziemnym czy Morzu Czarnym. Trzeci rodzaj występuje w północnej części Pacyfiku, Atlantyku oraz w Morzu Bałtyckim. Żyją przytwierdzone do skał lub innych twardych podłoży przez tak zwane włókna bisiorowe

wysmienity
Gicz jagnięca duszona 209

oliwa do smażenia, 2 cebule, 3 – 4 ząbki czosnku, 8 filecików anchois, 100 ml białego wytrawnego wina, 2-3 gałązki rozmarynu, 100 ml bulionu (u mnie bulion z muli), 200 ml wody, kasza: 500 ml kaszy pęczak, 1 cebula, 3 łyżki kaparów, 750 ml wody, Goleń jagnięcą podzielić w poprzek na pół (przeciąć, przerąbać kość na pół

królestwo garów
Spaghetti z małżami vongole 141

Spaghetti z małżami vongole – w oryginale spaghetti con vongole. Vongole to odmiana małży sercówek, zwanych też małżami Wenus. Są mniejsze od muli, ale dają cudowny aromat i smak sosowi do makaronu. We Włoszech spaghetti z małżami vongole przygotowuje się w wersji biano – bez pomidorów, oraz w wersji rosso – właśnie z pomidorami, i taką wersję

Pociąg Do Kuchni
„paella” z małżami, chorizo i kurczakiem 140

Małże dokładnie oczyścić - w yszorować szczoteczką, usunąć wąsy. wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski. Chorizo pokroić w plasterki. Do żeliwnego naczynia wlać oliwę

królestwo garów
Jasiek Karoliny 99

Karolina na 12 la t.. mam nadzieję, że podusia będzie się podobać..   Haft miał być w kolorze zielonym, ja od siebie dodałam jasno niebieską muli n ę i fiolet dla harmonii

Gaździnka warzy
Mule w tajskim sosie kokosowym z sosem chili 163

żywnością orientalną lub na osiedlach zamieszkiwanych przez Azjatów (np. Wólka Kosowska k/Warszawy).      Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2 Składniki: 1 kg muli(polecam te zapakowane z wodą morską), 1/2 puszki mleczka kokosowego (chudego), 1/2 szklanki wody, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 małe papryczki chili, 1 pęczek dymki, 4 ząbki czosnku

SzczyptaSmaQ
Restaurant Day - Poznań, 19.08.2012 205

parku. Tam poustawiano leżaki, ludzie też przynieśli swoje koce, a po środku stało małe stoisko restauracji BLOW UP .  Również tutaj można było skonsumować francuskich dań, m.in. muli. Prócz tego, zapewniono niedużą oprawę muzyczną. Dla ludzi mających wolne popołudnie, spędzenie czasu na świeżym powietrzu w cieniu drzew, być może z dziećmi to naprawdę wspaniała sprawa! Uważam

W kuchni Karmel-itki
Karp wigilijny 8738

przecież w prostocie tkwi siła :) Tak więc polecam go gorąco na świąteczny stół. Jak przyrządzić karpia? Kilka cennych wskazówek! Pamiętajcie o porządnym wymoczeniu ryby, by pozbyć się posmaku mułu. Karpia powinno smażyć się na maśle, najlepiej klarowanym. Ewentualnie można użyć świeżego masła połączonego z oliwą. Karpia należy smażyć powoli, na małym ogniu, by nie spalił się na zewnątrz(...)przez kręgosłup. Niektórzy twierdzą, że karp lepiej smakuje jak jest przemrożony oraz, że należy kupować takie karpie, które nie są przerośnięte, czyli mniejsze niż 2 kg. Jak zlikwidować posmak mułu z karpia? poprzez moczenie w mleku (niektórzy zamiast w mleku moczą karpia w maślance) poprzez obłożenie plastrami cebuli (niektórzy obkładają startą marchewką, inni startym korzeniem pietruszki) poprzez skropienie cytryną

Kulinarne Przeboje
Sandacz w papilotach 111

niczego. A tradycja mówi, że święta bez karpia to nie święta. Chociaż z drugiej strony wiele osób coraz częściej odchodzi od karpia. A to, że tłusty, a to że mułem śmierdzi i smakuje (prawda jest taka, że mułem wali tylko karp, który jest źle hodowany. Jeżeli kupiliście mulistego karpia, to na przyszłość unikajcie tego sklepu lub hodowcy). Dlaczego więc(...)zamienić karpia na inną rybę. Nie będzie tłusta, nie będzie smakowała mułem, a przy okazji zaskoczycie gości przy stole. Z całą pewnością takiej ryby nikt się nie będzie spodziewał. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Restauracja Bulaj | Sopot – Miejsca ze Smakiem 148

slow food. Codziennie w restauracji można znaleźć dedykowane dania „na dziś”, które mieliśmy przyjemność zamówić podczas wizyty. Co na przystawkę? Na przystawkę wybraliśmy pomidorową zupę rybną, podaną z mulami, która akurat w ten dzień była jednym z dań dnia. Aromatyczne pomidory doskonale komponowały się z wywarem rybnym, dając smaczne połączenie. Bagietka podana do zupy łagodziła jej intensywny smak

Kuchnia Bazylii
Bucatini z omułkami 111

Moje dzisiejsze danie to kwintesencja smaku, aromatu i wdzięku. Polecam na jesienne dni ale nie tylko, latem też będzie smakował wyśmienicie a zimą ogrzeje wnętrze. Makaron bucatini z mulami i kiszoną cytryną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jambalaya z resztkami z kurczaka 120

trójca święta” kreolskiej kuchni, czyli cebula, seler i zielona papryka plus ryż. Reszta to absolutny free style kucharza. Najczęściej występuje kiełbasa podsuszana, chorizo w połączeniu z kurczakiem, wołowiną, mulami, krewetkami. Z warzyw, oprócz „świętej trójcy” można dodać marchew, pietruszkę, ziemniaki. Potrawa pochodzi oryginalnie z okolic Nowego Oleanu, ale do końca nie wiadomo jakie ma korzenie

Niedzielny kucharz
SPAGHETTI Z MAŁŻAMI I WINEM 141

Wielu ludzi nie przepada za tymi,  małymi mięczakami bo ich nie jadło, a warto spróbować. Małże, w Polsce zwane omułkami lub mulami, to jedne z najpopularniejszych mięczaków, które uważa się za rarytas. Dawniej to pospolite danie rybaków a obecnie traktowane jest jako przysmak. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut, można je podać z różnymi sosami, pomidorami

Kulinarne Fantazje Marioli
Kasia Bosacka "Wiem, co jem" Przepisy z programu 140

starych i młodych, dla kucharzy zapalonych i napalonych. Wszystko gotujący i wszystko jedzący, łączcie się :)) Znajdziemy tutaj przepisy na: pasztet św. Katarzyny. indyka w brytfannie, łososia z mulami, ananasa z krewetkami, mleko kokosowe itd. Zdrowie na budowie - autorka ten rozdział kieruje do wszystkich dbających o siebie entuzjastów zdrowego stylu życia, zakręconych na punkcie jedzenia, tych, którzy

kruche babeczki
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 223

ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże, kasze - wybór jest niesamowity! Dochodzimy w końcu do działu z przekąskami i napojami! Zaczynami od sałatkowych miseczek

Plate of Joy
Razowa Tarta z Jeżynami 155

tarta jest słodka zjadłam całą, przyznam się ze wstydem. Moje dziecko zjadło tylko kawałek, bo to typ, który nie lubi całych owoców. Gdyby tarta była wypakowana krewetkami albo mulami, to tak, mój syn zjadłby całą :) Skąd ta tarta? W lodówce leżały jeżyny, a ja poleciałam do Moje Wypieki i tam znowu znalazłam coś dla siebie :) Składniki

Blondynka Gotuje
Pappardelle z mulami w winnym pomidorowym sosie 180

jeszcze z 5 lat temu nie wiedziałam nawet jak smakują, życie płata figle. Teraz zapraszam na pyszny obiad wszystkich którzy tak jak my owoce morza uwielbiają. Pappardelle z mulami w winnym pomidorowym sosie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
"Wino i sery" - finał akcji 111

spotkaniu uczestniczyły blogerki biorące udział w akcji oraz przedstawiciele organizatorów.  Ogłoszono również zwyciężczynię konkursu. Została  nią Monika, autorka bloga Gotujebolubi.blox.pl , za przepis na Spaghetti z Mulami. Nagrodą był zestaw produktów ufundowany przez firmy Candia i Winarium. Pozostałe uczestniczki konkursu również otrzymały podobne upominki. Dodatkowym prezentem była  pięknie wydana książka pt. „Odkrywanie smaku” autorstwa Marka Kondrata

Wiem co jem
Curry rybne 120

Już we wcześniejszych rybnych wpisach ( o mulach  i  zupie rybnej ) pisaliśmy Wam o wspaniałym asortymencie produktów w sklepach MAKRO! Jesteśmy wielkimi fanami ryb i owoców morza, do tego stopnia, że z chęcią jedlibyśmy je o każdej porze dnia i nocy!  Kiedy wczoraj chodziliśmy po MAKRO, spoglądaliśmy na te wszystkie świeże, wędzone oraz mrożone ryby

Plate of Joy
Hiszpańska Paella z małżami 183

Paellę czyt. paeję - pokochałam będąc w Hiszpanii ubiegłego lata i teraz często gości na naszym stole z różnymi dodatkami. Ta dzisiejsza jest z delikatnymi mulami jakimi są małże chirlas oraz z grillowanymi małżami - omułkami. Chirlas czyli małże małe ok. 2-4 cm w kolorze kremowym ( małże ) i szarawym ( muszla ) przeważnie używane do potraw z ryżem na sypko

Moje Małe Czarowanie
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. III - Rachel Khoo, "Moja mała francuska kuchnia" 156

ciężko mi się przekonać. Wolałabym więc, żeby kosztem tych przepisów było więcej dań wegetariańskich i mięsnych. Może jednak trzeba podejść do tematu inaczej i spróbować się zaprzyjaźnić z mulami? Może możecie polecić jakąś dobrą knajpę w Warszawie, gdzie kucharz odczaruje dla mnie owoce morza?Wracając jednak do książki, wydana jest ładnie i w moim stylu, choć od strony

W kuchni wieczorem
Degustacja menu w La Traviacie - relacja 165

sosie śmietanowo-pomidorowym. Proste danie, ale jako, że jestem wielką fanką sosów śmietanowych to chętnie zamówiłabym ten makaron jeszcze raz.  Jako ostatnie danie główne otrzymałyśmy makaron z mulami, pomidorami koktajlowymi, szparagami i owczym serem . Lubię owoce morza, ale to połączenie chyba nie zdobędzie mojego serca. Zjadłam większość, ale najbardziej ucieszyła mnie obecność szparagów.  Ania w przeciwieństwie

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania