mule - 306 przepisów (strona:4/21)

Spaghetti z mulami 148

mulach uwielbiam (oprócz smaku oczywiście) to prostota i szybkość przygotowania. Tak naprawdę możemy tę potrawę zrobić ze składników, które każdy z nas ma w swoim domu. A w związku z tym, że świeże małże są teraz często dostępne w popularnych sieciówkach i to w dobrej cenie, to proponuję spaghetti z mulami jako szybki pomysł na obiad(...)dodatku w bezglutenowej odsłonie ze względu na kukurydziany makaron. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g makaronu spaghetti (użyłem kukurydziany) 1 kg świeżych muli 100 ml białego wytrawnego wina 4 pomidory (u mnie 2 czerwone i 2 żółte) 1 biała cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 natka pietruszki 1 łyżeczka masła klarowanego sól * PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj

Food Square
Makaron pełnoziarnisty z mulami / Whole-grain pasta with mussels 139

minuty. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 2 minuty, aż zmięknie ale nie pozwól się zrumienić. Wlej 3/4 szkl. fondu, gotuj aż połowa odparuje. Wrzuć mule i podgrzewaj 4 minuty. Dodaj posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Dorzuć schłodzone masło, zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj. Rozłóż makaron(...)mulami na talerze, posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii. Ingredients: (2 servings) 2 tablespoons of olive oil 1 onion 2 cloves of garlic 500 grams of frozen mussels 2 teaspoons of chilled butter basil leaves and parsley salt, pepper 2 tablespoons grated Parmesan cheese 3/4 glass fish fond Fish fond 500-600 grams heads, spines and fins

Delicious Place
Mule w białym winie 127

Opis mule w białym winie : Mule w białym winie z dodatkiem świeżej pietruszki to bardzo eleganckie danie, które możemy bez problemu przygotować sami w domu. Duża ilość czosnku i pietruszki w istotny sposób wzbogacają smak małży. Mule w białym winie najlepiej podawać z cząstką cytryny. Zawsze dodaję dużo(...)masła i wina, a spowodowane jest to tym iż uwielbiam maczać kawałek bagietki w tym sosie jedząc małże. Sos zdecydowanie wzbogaca smak dania. Składniki: 1 kg świeżych muli (opcjonalnie mrożonych) 125 ml białego wytrawnego wina 4 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki 50g masła Cząstki cytryny, skórka z cytryny Bagietka do podania Sposób przygotowania: Kupując świeże małże przed

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Mule w białym winie 124

sposobów, jednak te w białym winie i ziołach chyba jednak smakują mi najbardziej, dzielę się więc jednym z moich najlepszych, doskonałym w swej prostocie, przepisem. Składniki: 1 kg świeżych muli 3-4 szalotki 150 g masła Ok. 300-400 ml białego wytrawnego wina Natka pietruszki Świeży tymianek Świeże oregano Sól Przygotowanie: Mule dokładnie(...)Wlałam wino, dodałam odrobinę soli do smaku i kilka całych gałązek świeżego tymianku i oregano. Całość poddusiłam tak, aby sos trochę zagęścił się. Partiami po ok. 10 sztuk wrzucałam mule do gotującego się sosu. Gotowałam pod przykryciem na mocnym ogniu przez ok. 5 – 7 minut. Muszle, które nie otworzyły się w czasie gotowania należy wyrzucić. Mule

Kate's Kitchen
Mule po tajsku / Thai mussels 201

innymi aromatycznymi dodatkami. Wyszły obłędne! Polecam je wszystkim fanom dalekowschodnich smaków, tym bardziej że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, zapraszam! Scroll down for recipe in English Mule po tajsku (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki tajskiej(...)przez około 30 sekund. Wlej wino, gotuj aż 1/3 odparuje, po czym dodaj mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki lub cytryny, cukier i doprowadź całość do wrzenia. Wrzuć mule, przykryć garnek i gotuj aż małże się otworzą, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj kolendrę i bazylię i dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z cytrusów

karmelowy
Mule w białym winie 165

Chcemy Wam pokazać jakie skarby znajdziecie w Makro i opowiedzieć o dobrym jedzeniu. Zapraszamy na mule! Pyszne, świeżutkie i pachnące morzem! Składniki: 1 kg muli, 3/4 szklanki białego wina, 1/4 łyżeczki imbiru, pokrojonego w cienkie paseczki, 1 ząbek czosnku, łyżeczka posiekanych łodyg kolendry, garść listków kolendry, świeża papryczka chilli, 1 średnia szalotka(...)wrzucamy mule, doprowadzamy całość do wrzenia i przykrywamy garnek pokrywką gotując dalej około 6 minut. W trakcie gotowania potrząsamy, lub mieszamy zawartość garnka, aby wszystko mule były pokryte sosem. Na koniec dodajemy świeże liście kolendry i mule podajemy ze świeżym pieczywem i np. masłem czosnkowym

Plate of Joy
Klasyczny przepis na mule 196

zbyt wiele czasu, a jest idealne na romantyczną kolację we dwoje. Do owoców morza doskonale będzie pasowało półwytrawne białe wino .   Zobaczcie dlaczego warto jeść owoce morza Przepis na mule Małże dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wszystkie otwarte wyrzucamy, bo zapewne są zepsute i stare. W garnku na maśle szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę(...)czosnek . Jak już nam się cebula zeszkli dodajemy małże , zalewamy białym winem, przykrywamy garnek i całość dusimy do momentu aż mule się otworzą. Podczas gotowania 2-3 razy wstrząśnijmy garnkiem, aby przemieszać małże . Całość wykładamy do miseczki i polewamy sosem, w którym gotowały się małże . Jeśli lubimy możemy posypać je drobno posiekaną pietruszką, albo koperkiem. Danie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Małże zapiekane 160

patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy małże, dolewamy wino, wrzucamy 1 pokrojony ząbek czosnku i 1/3 poszatkowanej papryczki. Dusimy kilka minut od czasu do czasu energicznie potrząsając patelnią, aż wszystkie mule się otworzą. Odcedzamy. Muszle, które się nie otworzyły wyrzucamy! Jeśli mieliście muszle w całości – rozdzielamy je – odrzucamy pustą połowę muszli i zostawiamy tylko(...)masło trzeba dosolić i dopieprzyć. Na każdą muszlę z małżem nakładamy masło, wyrównując na płasko. Układamy w naczyniu żaroodpornym i każdą muszlę posypujemy warstwą bułki tartej. Naczynie z mulami wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut – masło powinno zacząć lekko wrzeć, a bułka lekko się zarumienić. Małże zapiekane gotowe :) Podawać posypane odrobiną natki pietruszki. Podobne przepisy Sałatka

Pociąg Do Kuchni
Mule z szafranem w białym winie 186

drobno siekamy. 2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy szalotkę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wlewamy mleko i szafran wraz z wodą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Gorącym sosem polewamy mule, przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni Celsjusza. Po 10 minutach naczynie wyjmujemy, a zawartość dokładnie mieszamy. Wkładamy z powrotem do piekarnika(...)minut. Po tym czasie mule przecedzamy; sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i drobno posiekaną pietruszkę. Wkładamy mule i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu z chrupiącym pieczywem. Smacznego! :) Przepis znalazłam na stronie ' W SMAK

My Culinary Art
Zupa z muli na białym winie 125

wartości odżywcze, niskokaloryczność oraz wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka. Oprócz krewetek uwielbiam mule dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na zupę z muli na bazie białego wytrawnego wina. Składniki: 0,5kg muli (mogą być mrożone) 2 cebule 3 ząbki czosnku słodka śmietana białe wytrawne wino sół, pieprz bulion rosołowy(...)uznania). Po 5 minutach gotowania dodajemy hartowaną śmietanę (wymieszaną w kubku wraz z wywarem aby się nie zważyła). Doprawiamy pieprzem oraz solą. I gotowe :) Ważne aby nie spożywać muli, które mimo gotowania nie otworzyły się

upichcona
MULE W BIAŁYM WINIE 160

makaronu ze względu na gluten. Ale dorobiłam makaron, ponieważ bałam się, że Chłopaki zaczną marudzić, że ich głodzę. Chociaż sami przyznali, że nie był potrzebny, bo mule wyszły same w sobie dobre. Chociaż Loczek zaznaczył, że "to nie do końca jego smaki". Natomiast moje w 100% i na pewno będę je robić częściej. Składniki(...)muli 2 cebule 6 ząbków czosnku pęczek natki z pietruszki 50 ml oliwy z oliwek 100 g masła szklanka wina sól do smaku Na oliwie z masłem podsmażamy drobno pokrojoną cebulę a następnie czosnek. Smażymy przez chwilę. Mule płuczemy w zimnej wodzie, otwarte wyrzucamy, zamknięte wrzucamy na patelnię. Jak się pootwierają, podlewamy winem

Cytryna&Co.
Jak Przygotować Małże Nowozelandzkie w Winie 138

marzenia :) Teraz zejdźmy na ziemię, mule nowozelandzkie mrożone dopadłam w Biedronce. A jakiś czas temu ktoś mi pokazał jak powinny wyglądać prawidłowo przyrządzone mule. Siedziałam przy stoliku, nauczyłam się jak jadać je bez pomocy sztućców i oooeeeesuuuu jak one smakowały. Postanowiłam więc odtworzyć tamten smak, żeby mój syn poznał ten smak. Udało(...)małżach, ach.... jakie to było pyszne :) Te sucharki są naprawdę niezbędne, bo jak zamoczysz je w sosie, który znajduje się pod mulami, zobaczysz jak sucharki miękną i nabierają smaku sosu, w którym dusiły się mule. Jak zrobisz je w domu, chętnie wpadnę i spróbuję, no dobra zjem je z Tobą :D A tak poważnie

Blondynka Gotuje
Makaron tagliatelle z mulami i szpinakiem 165

łyżeczki soli 300 g szpinaku ( tylko drobne listki ) pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki śmietanki 30 % szczypta szafranu 250 g makaronu tagliatelle garść startego parmezanu Przygotowanie Mule rozmroziłem ( ok. 40 minut ), odrzucamy te które są otwarte. W dużym garnku rozgrzałem masło, dodałem posiekaną cebulę(...)czosnek oraz liść laurowy, smażyłem 3 minuty. Wrzuciłem obrane, wypestkowane, pokrojone w paski pomidory i szpinak, posoliłem. Przykryłem i gotowałem 4 minuty. Wlałem wino, śmietanę, dodałem szafran i mule, doprowadziłem do wrzenia. Przykryłem i gotowałem, aż mule się otworzyły ( około 5 minut ). Pozbyłem się tych, które się nie otworzyły. Zdjąłem z ognia

R'n'G Kitchen
Małże zapiekane - mule zapiekane 131

szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z dzikiego zbioru, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Zagotować 500 ml wody w garnku o szerokim dnie, wrzucić małże, przykryć i gotować około 5 minut(...)pietruszkę posiekać, wymieszać z parmezanem. Dodać do podsmażonej bułki, wlać 3 łyżki oliwy, około 150 ml wywaru z gotowania małż, dokładnie wymieszać. Układać farsz na przygotowane polówki muli. Ułożyć je na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4-5 minut. zastawa

królestwo garów
ZaMULAMY z białym winem 114

Mule w białym winie. Tylko dla dorosłych. Szanowny Mąż się nie najadł, a ja i owszem – najadłam i napiłam Składniki: 1 kg muli 250 ml białego wina (półwytrwanego bądź wytrawnego) 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory pęczek natki pietruszki (posiekanej) 70 g pora drobno pokrojonego (zamiennie z 1 cebulą, choć ja, jeśli(...)obrać ze skórki i pokroić na 4 części. Dodać do całości. Dodać białe wino i drobno posiekaną pietruszkę i poddusić wszystko ok. 5 minut. Na koniec dodać mule. Przykryć patelnię/garnek pokrywką i gotować do momentu otwarcia się wszystkich muszli (5-6 minut). Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, albo wymieszać. Podawać z chrupką, świeżą bagietką

gutfut

Proponowane wyszukiwania