mule - przepisów 286

  1. Mule mule i jeszcze raz mule!!!
    Mule mule i jeszcze raz mule!!!

    Inspirację znalazłam tutaj . Składniki: 1kg muli makaron spaghetti pomidory w puszce szklanka wytrawnego wina - białego nieduża cebula 2 ząbki czosnku oliwa grana padano Czyścimy mule. Używamy tylko tych zamkniętych. Jeżeli jakaś jest otwarta pukamy(...)nią dajemy jej chwilkę na zamknięcie. Jeśli wciąż jest otwarta do kosza. Gotujemy makaron al dente. W garnku na oliwie szklimy cebulkę i czosnek. Następnie zmniejszamy ogień dodajemy mule i zalewamy winem. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem. Po chwili dodajemy pomidory. Dajemy mulom 5 min na niedużym ogniu po czym dodajemy makaron. Mieszamy

    Przepis pochodzi z bloga Brzuszki Łakomczuszki, prowadzonego przez BrzuszkiŁakomczuszki.

  2. Mule
    Mule

    męskich, na stoisku rybnym, zobaczyłem świeże mule. I to jeszcze w promocji! Pewnie bali się, że im pozdychają:) Nie zastanawiając się długo kupiłem kilogram muli i białe wino. Tak zaopatrzony poleciałem do domu. Mule robiłem po raz pierwszy, więc musiałem znaleźć w Internecie instrukcję obsługi. Dowiedziałem się jak się(...)dnia, którego się je kupiło, ponieważ bardzo szybko się psują. Trzeba je najpierw dokładnie oczyścić nożem i umyć. Do gotowania nadają się tylko takie, które są szczelnie zamknięte. Jeśli mule są otwarte, należy stuknąć muszlą kilka razy o stół i zaczekać minutę. Jak się zamknie, to znaczy, że jest ok. Jeśli nie – należy takie mule

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj z Misiem, prowadzonego przez gotujzmisiem.

  3. Włochy, czyli mule a'la marinara
    Włochy, czyli mule a'la marinara

    pyszne rejony europejskiego buta i przyrządzić z pozoru bardzo proste, ale jakże smaczne mule a'la marinara. Do przygotowania dania użyłem: 1,4 kg muli, 3 szalotek, 4 ząbków czosnku, 2 puszek pomidorów krojonych, 200 gram masła, 500 ml białego wytrawnego wina, oliwy, świeżego oregano, 2 limonek, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, bagietki(...)roztarłem z pozostałymi dwoma ząbkami czosnku, niewielką ilością soli i pieprzu przygotowując masło czosnkowe, którym posmarowałem pokroją w kromki bagietkę. Po lekkim zgęstnieniu sosu dodałem do niego posegregowane wcześniej mule, zwiększając jednocześnie ogień pod potrawą. Całość gotowałem około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Na 5 minut przed końcem gotowania dodałem do potrawy posiekane listki

    Przepis pochodzi z bloga Wyprawy kulinarne, prowadzonego przez wyprawy kulinarne.

  4. Mule w trawie cytrynowej/ Mussels in lemon grass
    Mule w trawie cytrynowej/ Mussels in lemon grass

    dobry moment, żeby zacząć :) Aromatyczna trawa cytrynowa. sok z limonki i papryczki chilli całkowicie eliminują ten "dziwny" posmak, charakterystyczny dla owoców morza. Pomimo, że osobiście nie jestem fanką muli, zajadałam się nimi, aż uszy mi się trzęsły! ;) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do wypróbowania!  Składniki (3 porcje):  1 kg muli(...)garnku z grubym dnem mieszamy wodę, sok z limonek i wino (opcjonalnie), wrzucamy czosnek, trawę cytrynową i papryczki; całość doprawiamy sosem rybnym i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy mule. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 6 minut. 3. Mule posypujemy grubo posiekaną kolendrą, dokładnie mieszamy i podajemy jeszcze parujące - najlepiej

    Przepis pochodzi z bloga Tajskie smaki, prowadzonego przez dagooshya.

  5. Mule w pomidorach
    Mule w pomidorach

    Uwielbiamy mule w każdej postaci. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, podane ze świeżą bagietką. Mule to danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na romantyczną kolację. Najlepiej będą smakowały podane z białym lekkim, wytrawnym winem. Warto zaznaczyć, że danie jest bardzo delikatne i zawiera dużo cennych składników mineralnych. Wbrew(...)pozorom jak mogłoby się wydawać, mule nie są takie drogie w przygotowaniu. Kilogram muli kosztuje w sklepie ok. 15 PLN. Polecam Wam kupić świeże mule, a nie tak jak duża część sklepów oferuje „już ugotowane mule”. Mule w pomidorach

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  6. Mule w sosie śmietanowym
    Mule w sosie śmietanowym

    , ale mrożone też się nadają. Wbrew pozorom to danie szybkie w wykonaniu, a doskonałe zarówno na obiad jak i romantyczną kolację. Składniki: 1 kg świeżych muli 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła szklanka białego wina 1/3 szklanki śmietany 16% pęczek natki pietruszki pieprz, chilli Mule(...)garnku rozgrzać oliwę, na której zeszklić cebulę i czosnek. Następnie wrzucić małże, dodać białe wino i przykryć pokrywką. Gotować około 5 minut, aż pod wpływem ciepła i pary mule się otworzą. W międzyczasie można je delikatnie przemieszać. Dodać śmietanę i pietruszkę i chwilę podgrzewać. Potem wrzucić masło i wymieszać, żeby się rozpuściło. Doprawić pieprzem i chilli

    Przepis pochodzi z bloga wyzwania kuchenne, prowadzonego przez Wyzwania Kuchenne.

  7. Mule po marynarsku
    Mule po marynarsku

    Mule po marynarsku , to klasyczny, najprostszy i najbardziej znany przepis na mule. Świeże małże /mule / omułki duszone w białym winie, z dodatkiem masła, cebuli, natki pietruszki i świeżego tymianku. Wg mnie najsmaczniejszy sposób na mule. Chociaż te co ostatnio przygotowałam: małże w pomidorach z pietruszką też były wyśmienite(...)Zawsze należy kupować mule zamknięte, otwarte nie nadają się do spożycia. Mule gotuję na dużej, głębokiej patelni, na dużym ogniu, pod przykryciem, przez około 5-6 minut, aż muszle się otworzą. Gdy mule się otworzą należy zdjąć patelnię z ognia. Mule, których muszle się

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  8. Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka
    Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka

    jest odpowiednie przygotowanie muli przed spożyciem. Wyprawa do sklepu Mule można kupić w wersji świeżej lub mrożonej. Znajdziecie je w dużych marketach. Mule mrożone przeważnie pozbawione są już skorupek, zatem lepiej zdecydować się na świeże, ponieważ największa frajda jest podczas wyciągania mięsa z muszelki :) Jeśli zdecydujecie się na świeże(...)mule (szczelnie pakowane, zanurzone w wodzie morskiej lub po prostu zapakowane w dziurkowaną siateczkę) zwróćcie uwagę na to czy skorupki są zamknięte. Jeśli w opakowaniu jest dużo muli z uchylonymi skorupkami istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie są zbyt świeże. Alive or dead? Aby sprawdzić żywotność muli wystarczy postukać nimi

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Katie, prowadzonego przez wkuchnikatie.

  9. Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels
    Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels

    wartości odżywcze i niską kaloryczność Tym razem proponuję je w pikantnym sosie pomidorowym z papryczkami chilli – samo zdrowie. Polecam! Scroll down for recipe in English Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili (2 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane(...)gotuj sos przez pięć minut. Dodaj małże i białe wino i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość przez 5 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu aby mule równomiernie się podgrzewały. Wsyp posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą jeżeli to konieczne, a następnie podawaj z sosem wraz z grzankami. Smacznego! English version Chilli tomato mussels

    Przepis pochodzi z bloga karmelowy, prowadzonego przez karmelowy.

  10. Mule z winem i tymiankiem
    Mule z winem i tymiankiem

    podzielę się z Wami moim ulubionym sposobem na nie. Można je podać jako danie główne np. z frytkami lub dobrym pieczywem, bagietką. Mogą też stanowić świetną przystawkę. Im świeższe mule, tym lepsze. Pamiętaj o tym by kupić produkt jak najlepszej jakości. Zwróć uwagę na to czy muszle są zamknięte. Ciesz się pysznymi mulami w domu! Składniki: 1 kg muli 100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 2 szalotki – pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 cubata łyżka

    Przepis pochodzi z bloga Moja pasja smaku, prowadzonego przez Moja pasja smaku.

  11. Mule w białym winie
    Mule w białym winie

    w białym winie znajdują się w czołówce moich ulubionych dań. Są delikatne, nieprzegadane, czuć w nich powiew  morskiej bryzy  i aromat wina . Przepis na te mule poznałem w Brukseli , która słynie z najlepszych restauracji, podających je na każdym kroku. Moje mule bazują na klasycznym francuskim przepisie na mule(...)muszle się otworzą. Co jakiś czas potrząsaj całym garnkiem i chociaż raz zamieszaj łyżką. Gdy wszystkie muszle będą już otwarte, wsyp posiekaną pietruszkę i ostatni raz potrząśnij garnkiem. Mule posyp świeżym tymiankiem i podawaj od razu z belgijskimi frytami  z przepisu poniżej . Lampka wina też będzie jak znalazł

    Przepis pochodzi z bloga Food Square, prowadzonego przez foodsquare.

  12. Mule w mleczku kokosowym
    Mule w mleczku kokosowym

    trawę cytrynową (korzeń warto uderzyć kilka razy młotkiem, aby oddał swój aromat) i wyciskamy sok z połowy limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Na gotujący się sos wrzucamy umyte mule i od razu zamykamy pokrywką. Gotujemy przez 5 minut – w międzyczasie powinniśmy przemieszać małże (ze dwa razy) potrząsając mocno garnkiem (nie otwieramy pokrywki – wystające(...)ponad sos małże, ugotują się na parze). Po ugotowaniu otwieramy pokrywkę, wrzucamy kolendrę (potrząsamy garnkiem, aby się wymieszała) i podajemy mule wraz z pieczywem. Jeśli nie jedliście jeszcze małży, to ważna informacja jest taka, że jadalna jest cała zawartość muszli (oprócz samych skorupek oczywiście). Jemy tylko te mule, które się otworzyły

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  13. Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą
    Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą

    deskę nie chcą się zamknąć - wyrzucić, są zepsute. Jeśli po ugotowaniu jakieś muszlę się nie otworzyły  - wyrzucić, są zepsute. Po drugie: czas gotowania to kilka minut, przegotowane mule są nadal jadalne ale mało smaczne.  Mule są różnie pakowane, polecam te hermetycznie zamknięte w wodzie morskiej, prawie zawsze(...)ziołowe. Na małym ogniu zeszklić szalotkę i czosnek. Dodać sok z cytryny, cydr, pikantną konfiturę z papryki, posiekane łodyżki pietruszki, sól i pieprz. Dusić 1 minutę. Do sosu włożyć mule (tylko zamknięte), dokładnie wymieszać, gotować pod przykryciem 4-5 minut aż muszle się otworzą, kilkakrotnie potrząsając garnkiem, lub mieszając muszle łyżką. Posypać natką pietruszki i grubo

    Przepis pochodzi z bloga SzczyptaSmaQ, prowadzonego przez SzczyptaSmaQ.

  14. Aromatyczne mule w winie i pomidorach
    Aromatyczne mule w winie i pomidorach

    chili. Wlewamy wino i pod przykryciem dusimy około 20-30 minut, w razie potrzeby doprawiając całość cukrem. Następnie potrząsamy raz jeszcze mulami i dodajemy je do całości, mieszając od czasu do czasu. Gdy mule otworzą się szeroko, jest to znak, że należy je czym prędzej zdjąć z ognia. Dłuższe gotowanie sprawi, że mule(...)mniej smaczne. Gotowe danie podajemy na półmisku, skrapiając je sokiem z cytryny i przyozdabiając całość natka pietruszki. Najlepiej smakują z grzankami. Tym razem starcie z mulami nie było aż tak traumatyczne, mule wyszły bardzo delikatne i aromatyczne. Następnym razem zabiorę się za przegrzebki. Kategoria: Kuchnia

    Przepis pochodzi z bloga Psychologia Od Kuchni, prowadzonego przez Psychologia Od Kuchni.

  15. Mule w winie, mejillones a la marinera
    Mule w winie, mejillones a la marinera

    prosto wyłowione z morza u wybrzeży hiszpańskiej Galicji. Kilka prostych składników i pyszne danie gotowe. Do tego schłodzone wytrawne białe wino, chrupiąca bagietka i jesteśmy w raju. Mule w winie, mejillones a la marinera Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 kg żywych muli 1 cebula 3 listki laurowe sól morska(...)białego wytrawnego wina 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki pszennej oliwa do smażenia Wykonanie: Mule myjemy, usuwamy wszystkie nieczystości. Wyrzucamy te mule, które są otwarte i po postukanie nie zamkną się. Do garnka wlewamy odrobinę wody, sól i listki laurowe, wrzucamy mule. Garnek przykrywamy, doprowadzamy do zagotowania

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

Wybierz stronę :