podzielę się z Wami moim ulubionym sposobem na nie. Można je podać jako danie główne np. z frytkami lub dobrym pieczywem, bagietką. Mogą też stanowić świetną przystawkę. Im świeższe mule, tym lepsze. Pamiętaj o tym by kupić produkt jak najlepszej jakości. Zwróć uwagę na to czy muszle są zamknięte. Ciesz się pysznymi mulami w domu! Składniki: 1 kg muli 100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 2 szalotki – pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 cubata łyżka
Moja pasja smakuw białym winie znajdują się w czołówce moich ulubionych dań. Są delikatne, nieprzegadane, czuć w nich powiew morskiej bryzy i aromat wina . Przepis na te mule poznałem w Brukseli , która słynie z najlepszych restauracji, podających je na każdym kroku. Moje mule bazują na klasycznym francuskim przepisie na mule(...)muszle się otworzą. Co jakiś czas potrząsaj całym garnkiem i chociaż raz zamieszaj łyżką. Gdy wszystkie muszle będą już otwarte, wsyp posiekaną pietruszkę i ostatni raz potrząśnij garnkiem. Mule posyp świeżym tymiankiem i podawaj od razu z belgijskimi frytami z przepisu poniżej . Lampka wina też będzie jak znalazł
Food Squaretrawę cytrynową (korzeń warto uderzyć kilka razy młotkiem, aby oddał swój aromat) i wyciskamy sok z połowy limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Na gotujący się sos wrzucamy umyte mule i od razu zamykamy pokrywką. Gotujemy przez 5 minut – w międzyczasie powinniśmy przemieszać małże (ze dwa razy) potrząsając mocno garnkiem (nie otwieramy pokrywki – wystające(...)ponad sos małże, ugotują się na parze). Po ugotowaniu otwieramy pokrywkę, wrzucamy kolendrę (potrząsamy garnkiem, aby się wymieszała) i podajemy mule wraz z pieczywem. Jeśli nie jedliście jeszcze małży, to ważna informacja jest taka, że jadalna jest cała zawartość muszli (oprócz samych skorupek oczywiście). Jemy tylko te mule, które się otworzyły
Poezja smakudeskę nie chcą się zamknąć - wyrzucić, są zepsute. Jeśli po ugotowaniu jakieś muszlę się nie otworzyły - wyrzucić, są zepsute. Po drugie: czas gotowania to kilka minut, przegotowane mule są nadal jadalne ale mało smaczne. Mule są różnie pakowane, polecam te hermetycznie zamknięte w wodzie morskiej, prawie zawsze(...)ziołowe. Na małym ogniu zeszklić szalotkę i czosnek. Dodać sok z cytryny, cydr, pikantną konfiturę z papryki, posiekane łodyżki pietruszki, sól i pieprz. Dusić 1 minutę. Do sosu włożyć mule (tylko zamknięte), dokładnie wymieszać, gotować pod przykryciem 4-5 minut aż muszle się otworzą, kilkakrotnie potrząsając garnkiem, lub mieszając muszle łyżką. Posypać natką pietruszki i grubo
SzczyptaSmaQprosto wyłowione z morza u wybrzeży hiszpańskiej Galicji. Kilka prostych składników i pyszne danie gotowe. Do tego schłodzone wytrawne białe wino, chrupiąca bagietka i jesteśmy w raju. Mule w winie, mejillones a la marinera Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 kg żywych muli 1 cebula 3 listki laurowe sól morska(...)białego wytrawnego wina 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki pszennej oliwa do smażenia Wykonanie: Mule myjemy, usuwamy wszystkie nieczystości. Wyrzucamy te mule, które są otwarte i po postukanie nie zamkną się. Do garnka wlewamy odrobinę wody, sól i listki laurowe, wrzucamy mule. Garnek przykrywamy, doprowadzamy do zagotowania
Kulinarne przygody GatityConchiglie al dente. I oczywiście szybka konsumpcja, ponieważ tego typu dania nie mogą czekać. Zapewniam, że nie muszą, gdyż nie zdążą ;) Propozycje na inne dania z mulami : Mule w białym winie ; mule i krewetki ; mule w sosie curry . Składniki: 500 g mrożonych muli(...)cytrna Wykonanie: Mule rozmrozić, opłukać dokładnie przez sito, odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić posiekane szalotki i czosnek, przesmażyć, dodać mule, przyprawić solą i pieprzem, następnie podlać cydrem, pozostawić na małym ogniu do odparowania. Kolejna czynność to dodanie śmietanki oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko
Wino Francja Kuchniajedzone zimą, a nie latem (mowa oczywiście o świeżych, a nie mrożonych). Dlaczego? Latem, w ciepłej wodzie małże mają tarło i ich mięso bywa często gorzkawe. Natomiast zimą mule nabierają masy (to tak jak ja ) a ich mięso jest pyszne. Dziś więc mule jesienne w pomidorowej odsłonie, z szalotką, czosnkiem(...)cukinią. Składniki: 1 kg świeżych muli ok. 500 ml sosu pomidorowego / u mnie własnej roboty, z tegorocznych zbiorów. Jeśli nie macie, to kupcie raczej sos pomidorowy, a nie przecier, bo jednak ten drugi jest bardziej aromatyczny, mocniejszy w smaku i może lekko stłamsić omułki. Inna opcja to zmiksować pomidory z puszki. Kolejna – można też
gutfutbardzo przyjazne stworzonka, trzeba tylko znać kilka podstawowych zasad. Mule są zdatne do jedzenia, gdy ich muszle są zamknięte. Gdy są otwarte, oznacza to, że mule zdechły, a tym samym zaczęły produkować bardzo niebezpieczne toksyny, które powodują silne zatrucia. Jeśli muszle są otwarte, można sprawdzić, czy czasem i tak żyje. Wystarczy energicznie(...)Zamykanie się muszli daje nam sygnał, że mul wciąż żyje, więc jest zdatny do spożycia. To samo w przypadku, gdy muszle zamykają się i otwierają naprzemiennie. Gotowanie - zaledwie 5-7 minut, po wrzuceniu do bulgoczącej potrawy. Dłuższa obróbka termiczna powoduje, że mięso, które normalnie jest delikatne, stwardnieje i stanie się gumowate. MULE PO MARYNARSKU /własny
W kuchni Karmel-itkiMule można przyrządzać na różne sposoby, dzisiaj mam mule w sosie tajskim z mleczkiem kokosowym. Świeże mule myjemy i oczyszczamy. Najlepiej jest je wyszorować za pomocą ostrej drapaczki. Muszą być czyste muszelki i wszystkie muszą być zamknięte. Gdyby któraś z muszelek była lekko otwarta to uderz w nią(...)zmiękła. Wlać wino, dodać pokrojoną trawę cytrynową, liście curry, zieloną pastę curry. Gotować tak długo, aż wino wyparuje. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Wrzucić oczyszczone mule, przykryć i gowoać około 5-6 minut. Co jakiś czas potrząsnąć. Mule powinny się otworzyć, gdyby sie któraś nie otworzyła to wyrzucić
Kuchnia Pokoleńw sosie pomidorowym na białym winie z warzywami Czas na ucztę! Korzystając z gorąca tego lata oraz dostępnych produktów regionalnych gdzie obecnie przebywam zapraszam na Mule w sosie pomidorowym. Danie jest moim wspomnieniem sprzed lat, wiec jest szczególne. Wszystkich, którzy mają dostęp do takich produktów namawiam do organizowania takich dań, pozwalają zbliżyć(...)mule odrzucić (są niejadalne!), podsypać posiekaną natką pietruszki. Podawać ze schłodzonym białym wytrawnym winem oraz świeżą bagietką. Na inne danie ze świeżymi mulami zapraszam tutaj: Mule w białym winie Smacznego
Wino Francja Kuchniazanieczyszczeń i piasku. Małże są gotowe do gotowania. Jeśli już po myciu któraś z małży ponownie się otworzyła to już bez znaczenia – ważne, że sprawdziliśmy, że są żywe. Mule w białym winie : Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku z pokrywką, który pomieści wszystkie małże rozgrzewamy masło (musi być go sporo). Dodajemy szalotkę(...)szczyptę soli i wyciskamy ząbek czosnku. Podsmażamy, aż szalotka się zeszkli. Dorzucamy kilka całych gałązek tymianku oraz liść laurowy. Wlewamy białe wino oraz bulion. Gdy całość się zagotuje wrzucamy mule i przykrywamy pokrywką. Gotujemy dokładnie 2 minuty na dość dużym ogniu, po czym mocno potrząsamy garnkiem (trzymając pokrywkę), aby małże się przemieszały. Gotujemy kolejne dwie minuty
Poezja smakuobiad? ALEX: Co? JA: Spaghetti z mulami ALEX: Z czym? JA: Z mulami! ALEX: A co to? JA: No te małże w czarnych muszlach. ALEX: Ostrygi? JA: Nie! Małże! ALEX: Aha JA: Będziesz jadł? ALEX: Nie wiem. Ha! I co? I dosłownie ożarliśmy się strasznie! Zjedliśmy 1 kg muli w winie(...)obrywać nóżki. Trochę barbarzyńskie :) Jednak nic nie poradzę, że ja i moje dziecko uwielbiamy owoce morza. Czy te "muły" mi wyszły jak trzeba? Tego nie wiem. Wiem, że było pyszne. Dawno nie gotowałam z tak ogromnym podekscytowaniem. Składniki: 1 kg muli z muszlami 100 ml wina białego wytrawnego 1 mała papryczka chili świeża 2 łyżki posiekanej
Blondynka GotujeMule na białym winie Mule po marynarsku (Moules marinières) rodem z północy Francji jak i Belgii. Przygotowane w ten sposób smakują równie dobrze z samą bagietką jak i frytkami. Na moim stole tym razem zagościły jako dodatek pieczone warzywa. Składniki: około 1,5 kg świeżych muli(...) oczyścić pod bieżącą wodą, otwarte odrzucić (ważne). W garnku roztopić masło, dodać posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, dolać wino, oprószyć lekko pieprzem następnie wrzucić przygotowane zamknięte mule. Przemieszać całość, przykryć pokrywką, potrząsnąć kila razy i zostawić na trzy minuty na mocnym ogniu. Po tym czasie, mule będą już otwarte
Wino Francja Kuchniasolą, świeżo mielonym pieprzem i chilli. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Zdejmujemy z ognia. Do szerokiego garnka wlewamy 4 łyżki wody, wkładamy mule i na dużym ogniu podgrzewamy pod przykryciem aż mule się otworzą, przez około 4 minuty.Odsączamy na sitku. Muszle otwarte przekładamy(...)patelni z sosem, mieszamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i przekładamy na talerze. Makaron można wrzucić do sosu jeszcze przed dodaniem muli lub nakładać bezpośrednio na talerz. Pamiętaj aby przed gotowaniem muli, wyrzucić muszle otwarte, które nie chcą się zamknąć gdy postukamy nimi o blat stołu. Nie używamy też muli z uszkodzoną
KuchcikoweLovesię jeść mule raz, czy dwa, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy(...)czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na oleju. Następnie dodać pomidory i przyprawy - smażyć przez 3 minuty. Na koniec wlać wino i jeszcze kilka minut gotować. Na tak przygotowany sos wrzucić mule, przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut, aż się otworzą. Mule można podawać z makaronem np. spaghetti czy pappardelle
Pasja Smaku