mule - 306 przepisów (strona:8/21)

Mule po marynarsku 161

natkę. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mule i dusić pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą.  Podczas duszenia potrząsnąć garnkiem, aby wymieszać mule. Te które się nie otworzą wyrzucić. Doprawić ewentualnie pieprzem, przełożyć do dużego głębokiego talerza i podawać

wyzwania kuchenne
Mule gotowane w sosie śmietanowo-czosnkowym 134

są smacznym bardzo zdrowym i dietetycznym pożywieniem, zawierają białko, minerały i drogocenne kwasy omega-3 i omega-6. Wystarczy podgrzać je bez gotowania 5-6 minut. Mule to smaczna przekąska lub danie główne i doskonale komponuje się z potrawami z pasty, z ryżu lub sałaty

ClauditteMissCooking
Mule 233

potrawie  jest idealny do polania świeżej bagietki i zjedzenia jej razem z małżami. Taki sposob serwowania małż jest w moim domu od lat. Mule, inaczej zwane omułkami, są najdelikatniejsze w smaku(...)całej rodziny mięczaków. Wystarczy im dosłownie 5 minut gotowania w towarzystwie prawdziwego masła, czosnku, natki pietruszki oraz białego słodkiego wina aby podkreślić ich delikatność i sprężystość. Zapraszam do kuchni... :) Mule SKŁADNIKI: (porcja dla 4 osób)   - 2 kg małż  - 1 kostka masła - 1 gałązką świeżego tymianku  - pęczek natki pietruszki  - 2 kieliszki białego słodkiego

Zainspiruj się kuchnią
ZUPA BOUILLABAISSE 222

porcji. Składniki: - 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego) - ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..) - 2 marchewki - 2 duże cebule - kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka) - biała część pora - 500g pomidorów - 1 szklanka białego wytrawnego wina - 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek(...)Dorzucamy fitety rybne pokrojone na kawałki, zalewamy białym winem i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy owoce morza i gotujemy całość jeszcze ok.3-5 minut. Mule przed gotowaniem dokładnie wymyć i najlepiej obgotować chwilę w osobnym garnku w słonej wodzie i dopiero wówczas dorzucić je do garnka z zupą. Doprawiamy do smaku

Smaczne Zdrowe
Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami 168

zapamiętają ten pyszny smak. Polecam gdyż pracy mało a smak wyborny. Do dania użyłam kiszonych cytryn , które można łatwo zrobić samemu, to one nadają smak daniu. Mule ze śmietaną i kiszonymi cytrynami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Małże z tymiankiem i pomidorkami 92

Wlać wino i doprowadzić do wrzenia.  Wsypać małże i dusić całość pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą. Podczas duszenia przemieszać, a te mule które się nie otworzą należy wyrzucić. Doprawić ewentualnie świeżo mielonym pieprzem, przełożyć na talerze i ozdobić pozostałym tymiankiem

wyzwania kuchenne
Mule w winie i bulionie 132

Mule to klasyka kuchni śródziemnomorskiej. Jak to bywa w przypadku popularnych w wielu krajach produktów i dań istnieje kilka wersji tego(...)najprościej przyrządzić. Można w winie, można w bulionie, można w winie i bulionie na raz - i to właśnie dziś na naszym stole. Szybko (poza czyszczeniem i przebieraniem muli), prosto i smacznie. Najlepiej jeszcze rozkoszować się nimi z kieliszkiem dobrego białego wina w ręce

Milion Smaków
Czerwone risotto z owocami morza 127

czerwonym ryżem nie jest znowu takie szybkie. Ale jakie smaczne Składniki (porcja dla 2-3 osób): ok. 250 g owoców morza (u mnie duże krewetki, ośmiorniczki, kalmary, mule) 2/3 szklanki ryżu 3 szklanki bulionu warzywnego. Zawsze ciepłego. Nie dodaje się zimnego bulionu do risotto, bo wydłuża to proces gotowania. Ja polecam ten koncentrat bulionu warzywnego . Wszystko(...)opcjonalnie. Ja nie dodawałam, bo bulion był już wystarczająco doprawiony 2 łyżki startego sera Bursztyn (bardzo dobry ser dojrzewający, o wyraźnym, lekko słodkim smaku) – opcjonalnie Wykonanie: Oprócz muli, owoce morza miałam zamrożone. Przelałam je więc wrzątkiem, oczyściłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła, dodałam wyciśnięty czosnek, delikatnie go zeszkliłam i dodałam owoce. Podduszałam

gutfut
Moules Marinieres/Mule w białym winie 133

coraz częściej. MOULE MARINIERES/MULE W BIAŁYM WINIE Składniki: - 1 kilogram muli - 2 szalotki - 3 ząbki czosnku - 1 szklanka białego wina - sól - pieprz Przygotowanie: Mule czyścimy i wyrzucamy te, które są otwarte i nie zamykają się po jednokrotnym naciśnięciu. Wkładamy je do dużego garnka wraz z cebulą, czosnkiem oraz winem. Gotujemy całość

Życie zamknięte w smaku
Spaghetti z małżami - mulami 100

ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Do sosu dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory oraz spaghetti. Dokładnie wymieszać. Makaron wyjąć na talerz, na wierzchu ułożyć mule. Posypać natką pietruszki lub kolendrą.   zastawa

królestwo garów
Zuppa di cozze – zupa z małży 124

kolendry lub pietruszki, 150 ml białego półwytrawnego wina, sól, pieprz, Cozza – omułek jadalny. Zuppa di cozze – zupa z małży, pochodzi z Neapolu. Tradycyjnie podawana w Wielki Czwartek. Mule wyszorować szczoteczką, wyciągnąć wąsy/brodę. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle, nie zamykające się po postukaniu w blat. Namoczyć w zimnej wodzie, lepiej się wypłuczą. Pora posiekać w półplasterki

królestwo garów
Chorwackie przysmaki. 110

cuisine odpowiedział nam, że jedzenie może przygotować jego mama i na pewno będzie lepsze i tańsze niż w restauracji. Dostaliśmy kalmaro-ośmiorniczki z bobem (ichniejsza tradycyjna potrawa), mule na oliwie własnej roboty z cebulą i dzbanuszek wina, również dzieła(...)naszego Mastrińskiego Gospodarza. Mimo tego, że jestem bardzo otwarta na specyficzne smaki i dużo akceptuję (M. trochę mniej) mocny zapach i smak morza wydobywający się z świeżo wyłowionych muli trochę mnie przybił ale większość zjedliśmy tłumacząc sobie, że jest to rewelacyjny afrodyzjak

Brzuszki Łakomczuszki
Wine Expo Poland – warsztaty i degustacja komentowana, cz. 1 148

się jednoznacznie z albedo. Finisz średni, ale pomimo wysokiej kwasowości przyjemny. Do czego: ze względu na bardzo wysoką kwasowość zdecydowanie widzę to wino do smażonych owoców morza, muli, maślanych sosów, warzyw na maśle. Mnie osobiście bardzo, ale to bardzo posmakowało z… świeżym chlebem z dobrym masłem. Dlatego widzę w nim potencjał „śniadaniowy”. Uważam, że miałoby sporą szansę(...)miejsce w przypadku win chorwackich, niezbyt dobrze zbalansowane. Przyznam, że mam dysonans w przypadku tej etykiety – muszę go spróbować raz jeszcze Do czego: mocno schłodzone jako aperitiff, do delikatnych muli czy krewetek na maśle. Będzie pasowało do potraw słonych/wędzonych (np. wędzonych białych ryb, wędzonych owoców morza, suszonych / dojrzewających delikatnych wędlin), ponieważ sól będzie miała okazję

Kate's Kitchen
Wine Expo Poland – warsztaty i degustacja komentowana, cz. 1 154

się jednoznacznie z albedo. Finisz średni, ale pomimo wysokiej kwasowości przyjemny. Do czego: ze względu na bardzo wysoką kwasowość zdecydowanie widzę to wino do smażonych owoców morza, muli, maślanych sosów, warzyw na maśle. Mnie osobiście bardzo, ale to bardzo posmakowało z… świeżym chlebem z dobrym masłem. Dlatego widzę w nim potencjał „śniadaniowy”. Uważam, że miałoby sporą szansę(...)miejsce w przypadku win chorwackich, niezbyt dobrze zbalansowane. Przyznam, że mam dysonans w przypadku tej etykiety – muszę go spróbować raz jeszcze Do czego: mocno schłodzone jako aperitiff, do delikatnych muli czy krewetek na maśle. Będzie pasowało do potraw słonych/wędzonych (np. wędzonych białych ryb, wędzonych owoców morza, suszonych / dojrzewających delikatnych wędlin), ponieważ sól będzie miała okazję

Kate's Kitchen

Proponowane wyszukiwania