mule - 306 przepisów (strona:15/21)

Karp duszony w kapuście kiszonej 180

doprawioną kapustę ze skórką cytrynową i suszonym śliwkami. Co więcej, karp duszony w kapuście kiszonej jest mocno przyprawiony majerankiem – nie ma mocnych, żeby hejterzy karpia powiedzieli, że czuć muł ;) tak w ogóle to rozprawmy się wreszcie z mitem, że karpia czuć mułem – nie! jeśli kupicie dobrego karpia, ze sprawdzonego źródła (polecam Milickiego lub świeżo złowione z pobliskich gospodarstw

Pociąg Do Kuchni
Karp w maśle 708

Złociste i aromatyczne kawałki karpia. Obtoczone w mące i usmażone na maśle. Oprószone natką pietruszki. Tradycyjna potrawa na każdym wigilijnym stole. Tak przygotowany karp smakuje wybornie, nie ma posmaku mułu. Polecam! Składniki: 1,5 kg karpia lub płatów karpia; 200 g masła; 2 duże cebule; Przyprawa do ryb; Mąka; 1/2 pęczka natki pietruszki - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Karpia oczyścić z łusek(...)wierzchu rybę można oprószyć koperkiem, pietruszką, koperkiem i pietruszką lub nie posypywać w ogóle. Dzięki obłożeniu karpia solą i cebulą zyskuje on na smaku i traci zapach i posmak mułu. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
SZEŚĆ PRZEPISÓW NA DANIA NA BAZIE WODY FILTROWANEJ W DZBANKACH AQUAPHOR 117

wkładu: mechaniczny WKŁAD FILTRYJĄCY AQUAPHOR A5 Mg (KLIK) Wkład filtrujący AQUAFOR A5 Mg zapewnia dłuższą ochronę przed zanieczyszczeniami, występującymi w wodzie kranowej, która jest silnie zanieczyszczona rdzą, piaskiem i mułem. Zawiera więcej sorbentu dla wydłużonego okresu użytkowania filtra o pojemności 350 litrów. Wkład A5 Mg wzbogaca wodę w magnez nawet do 30% zalecanej dziennej wartości.  Pasuje do dzbanków filtrujących

Słodko-Słony Świat Ilony
Gniazdka z ryżu preparowanego 131

Puszczam więc w świat gniazdka, cholernie niezdrowe, słodkie i sztuczne. Nawet ryż preparowany w tym zestawie nie jest w stanie się obronić. A reszta składników to już dno dna, muł i dalej się nie da... Krówki, gotowa masa, zielona sztuczna trawa i do tego skitllesy.  Nawet nie wiem co mam napisać, żeby jakoś poprawnie wyszło.... Może wspomnę tylko tyle

bistro mama
MORSOWANIE KROK PO KROKU 111

wody a najlepiej neoprenowe , które izolują od zimna i zdecydowanie dłużej można posiedzieć w wodzie. Dzięki nim jest to bardziej komfortowe i bezpieczne, gdyż nie wiemy jakie jest dno (muł, zanieczyszczenia ale i ryzyko poślizgnięcia na śniegu i lodzie. 5. Duży dobrze chłonący wodę ręcznik . Warto pomyśleć o szlafroku w którym łatwiej przebierać się szczególnie kobietom czy dzieciom

Ola la LCHF
Sandacz w borowikach – ryba nie tylko na wigilię 175

jest jasne, jędrne, soczyste i chude, choć w smaku określane jako ‘maślane’. Nie trzeba się przy sandaczu obawiać mulistego posmaku jak w przypadku karpia – sandacz nie lubi płycizn i mułu, woli mocno natlenione obszary wodne o twardym dnie. Nie sprawi też trudności w jedzeniu – mięso sandacza ma naprawdę niewiele ości. Koniecznie spróbujcie w tym roku sandacza w sosie z borowików

Karo in the Kitchen
Pstrąg pieczony z grzybami i jabłkiem 194

śródlądowych, przepływowych zbiornikach wodnych, w chłodnej, bardzo czystej i dobrze natlenionej wodzie. Dzięki stałej wymianie wody są odporne na wysokie temperatury i szybko rosną, a mięso nie ma zapachu mułu. Pstrąga można przyrządzić na wiele sposobów, ale najprościej po prostu go upiec. To najpopularniejsza ryba w naszym kraju, którą można kupić przez cały rok. Gdzie kupić świeże pstr ągi? Świeże

Smaczna Pyza
Jak prawidłowo spreparować i przygotować węgorza do podania - węgorz na sposób chiński 188

Zanim jednak węgorz trafi na półmisek jako wyśmienite danie powinien przejść 3 etapy preparowania i przygotowywania trwające 72 godziny (chińska szkoła kulinarna) aby był optymalnie wyśmienity i nie smakował mułem: Odmulanie w czystej wodzie (jest wciąż żywy, trwa to 3 dni) Czyszczenie ze śliskiego szlamu, patroszenie i krojenie (zależnie od potrawy) Przygotowywanie potrawy Węgorz ważący ponad

Sztuka gotowania w/g Samiry
KARP WIGILIJNY 203

smaczniej zastąpić go innym rybnym filetem i przyrządzić np. rybę po grecku. Ja jednak wracam do tradycji i mam dla Was fantastyczny przepis na karpia, który nie pachnie mułem, nie ma ości, wygląda obłędnie i co najważniejsze – jest smaczny! Tym razem przy przepisie jest trochę zabawy, bo surową tuszkę karpia należy najpierw oczyścić i zdjąć skórę uważając, żeby

Dietolog
Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia 158

wcześniej, a przed kolacją tylko zabielić i odgrzać. Należy pamiętać jednak o jednym: to musi być dobrej jakości ryba, żeby nasze danie nie "pachniało" na przykład mułem i błotem. Składniki: 1 niezbyt duży świeży karp  - mój miał niecałe 1300 g 2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy sól do smaku 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 bułka namoczona

Codzienna kuchnia niecodzienna
DOMINIKANA zimą w/g Pasjolki 214

rytmie latyno na   katamaranie. Drugi udany wypad był na półwysep Samana  i pod Wodospad EL Limon. Trafiliśmy na tropikalną pogodę, raz padało raz świeciło słońce. Jeździliśmy na mułach , tańczyliśmy na Track Safari, przejechaliśmy przez półwysep dzikim pędem. U nas to nie dozwolone. Pływaliśmy wśród namorzyn, zwiedziliśmy jaskinie gdzie kręcono Piratów z Karaibów i widziałam mnóstwo moich ulubionych pelikanów

Pasje Jolki
Lemoniada owocowa - czyli woda a smog 162

wody, która płynie w naszych kranach. Zdrowe powietrze to powietrze bez zanieczyszczeń np. spalin samochodowych, dymów fabrycznych. Zdrowa woda to także woda bez zanieczyszczeń. Woda bez wrzuconych śmieci, odpadków, mułu, bez tego co wpada do niej wraz opadami, z tym co uwalnia się z zanieczyszczonego powietrza. Czyli smog to nie tylko problem tego czym oddychamy, ale tez tego co pijemy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Puszysty i lekki biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki. Punkt krytyczny - Energia odNowa. 283

nich węgiel fatalnej jakości. Dzieje się tak głównie dlatego, że także tutaj nasze państwo nie ma żadnych określonych norm. W efekcie do gospodarstw domowych często trafiają miał i muł węglowy, które w innych krajach nie są w ogóle dopuszczone do obrotu. Poza nimi Polacy palą także śmieciami i odpadami plastikowymi, które wprowadzają do powietrza szereg toksycznych substancji. Warto dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pstrąg smażony w całości 151

pełni a pstrąg jest, moim zdaniem, jedną z najlepszych ryb. Można go dostać przez cały rok, nie kosztuje fortunę i nie jest nazbyt tłusty. Dodatkowo zwykle nie czuć go mułem. Zawsze smażę go w całości - po usmażeniu można spokojnie wyciągnąć cały kręgosłup i nie męczyć się z ośćmi.  Składniki: pstrąg patroszony sok z cytryny sól, pieprz odrobina suszonego tymianku

Ze smakiem bez glutenu
Smocza zupa z ziejącymi krewetkami 152

mrożone, rozmrozić, umyć i zdjąć pancerz. Ostrym nożem naciąć wzdłuż  grzbiet krewetki i usunąć górną żyłkę (czarna kreska  to układ pokarmowy krewetki, który jest wypełniony morskim mułem, więc niekoniecznie o takie walory smakowe w krewetkach nam chodzi). Dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski wlać oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Papryczkę

gutfut
ABC WIGILIJNYCH DAŃ 132

minut. Będzie krucha i soczysta. Jeżeli nie przepadasz za zapachem karpia - włóż rybę na kilka godzin (a najlepiej całą noc) do mleka lub jogurtu. Zneutralizuje to zapach mułu. J eżeli kapusta z grzybami jest za kwaśna - dodaj do niej nieco poszatkowanej i ugotowanej świeżej kapusty, złagodzi smak dania

JejKuchnia
Smażony filet karpia 184

tego powodu ryba dla pierwszych chrześcijan była znakiem rozpoznawczym. Przed wojną na polskich stołach królowały sandacze, sumy, szczupaki. I nie był to tłusty, zalatujący mułem karp! Skąd więc ta tradycja na karpia? Otóż karp jest wymysłem minionej epoki. W PRL-u przeważnie wszystkiego brakowało i na kilka tygodni przed świętami rzucano ogromne ilości

To co kocham
KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) 261

kawałki ryby osolić obficie, obłożyć wcześniej obraną i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć jej mułem i nie wydziela już śluzu. Przed smażeniem kawałki ryby oczyścić z cebuli, ale nie wycierać ręcznikiem papierowym. Rybę smażyć w dużej ilości bardzo dobrze rozgrzanego tłuszczu. Jeśli tłuszcz nie przykrywa

Ola la LCHF
KETO KARP WIGILIJNY W PANIERCE (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu) 299

kawałki ryby osolić obficie, obłożyć wcześniej obrana i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć jej mułem i nie wydziela już śluzu. Przed smażeniem kawałki ryby oczyścić z cebuli, ale nie wycierać ręcznikiem papierowym. Następnie każdy kawałek obtoczyć delikatnie w mące i smażyć w rozgrzanym tłuszczu

Ola la LCHF
Pizza w domu i na wakacjach 173

ciemnej, dość mętnej wodzie coś błysnęło. Zaczęłyśmy wymyślać, że to jakiś pierścień ze szlachetnym kamieniem i już pewne było, że się stamtąd nie ruszymy póki nie wyłuskamy z mułu tej tajemniczej, mrugającej nikłym blaskiem rzeczy. Nie było to najprostsze, woda była zimna, my nieduże i przesuwana wiatrem łódka co chwilę chowała nam nasze znalezisko, brak słońca kryjącego się

I tu będę miała takie te
Thira (Santorini) 195

Stolicą wyspy Santorini jest Fira., miejsce bardzo kochane przez turystów. Wiele tu knajpek, sklepików i kolorowych domków. Położona jest na klifie, dlatego często wybieraną formą transportu po miejscowości są muły lub kolejka linowa.Inne miejscowości, które warto obejrzeć, ze względu na cudowne krajobrazy i widoki to Oia (ia) i Imerovigli, położone na wzniesieniu. Oia słynie z pięknych jaskiń, które zostały przekształcone

WYSPA SZCZĘSLIWA
Jesiotr zapiekany w pomidorach 148

okazja. Kupiłam świeże filety jesiotra. Zrobiłam go po swojemu ( jak zwykle ), w pomidorach. Wyszło smacznie. A ryba… ciekawa. Trochę jak karp ale znacznie bardziej delikatny i nie ma posmaku mułu, co niekiedy zdarza się przy karpiu. Jeżeli kiedyś natraficie na jesiotra jest warty spróbowania. Składniki: Filety z jesiotra Sól Pęczek natki pietruszki Czosnek w kostce do rozkruszania ( lub granulowany ) Pomidory

Smaki Ewy
PROSTE HISTORIE - Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej Górze 176

terminie: 15 styczeń - 7 luty 2016 Organizatorem konkursu jest firma  Iglotex S.A . wraz z marką Proste Historie Sponsorem nagród jest firma Russell Hobbs Nagrodami dla uczestników są: Mul ticooker (nagroda główna), Aura Mix&Go Pro (nagroda internautów) oraz młynki do soli i pieprzu (nagrody dodatkowe

Grunt to przepis!
KARP SMAŻONY 171

talerzu gdy tylko jest ku temu okazja.Odkąd pamiętam mój tatuś zawsze przyrządzał rybkę w ten sposób,jest bardzo bardzo smaczna i nic a nic nie czuć jej mułem.Mój mąż właśnie dzięki Nam przekonał się do karpia.To właśnie On filetuje rybkę i ściąga z niej skórę...to podstawa by karp był smaczny. Składniki:  karp sok z cytryny cebula

Niespełnione zdolności kulinarne
Karp marynowany w cebuli i majeranku 234

Karp wykonany w ten sposób jest przepyszny, aromatyczny i co najważniejsze pozbawiony posmaku mułu. Osobiście nie lubię i nie jadam karpia, ten jest wyjątkiem.  Ma też inna ważna zaletę... można go przygotować rano a przed samą wieczerzą wigilijną tylko włożyć do piekarnika oszczędzając sobie pracy.  Przepis od koleżanki Klaudyny :)   SKŁADNIKI: Karp w całości około

Pyry na Gaz
BACALAO AL AJO ARRIERO – dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska 252

warzywami. Nazwa pochodzi albo od rodzaju czosnku – Arriero –> stary , albo też od czynności wykonywanej przez arrieros, którzy przewozili jedzenie z jednego regionu do drugiego na mułach i prawdopodobnie stworzyli taką potrawę, dodając do niej warzywa, które znajdowali po drodze. Bacalao al ajo arriero jest daniem niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad. Polecam! Ciekawostka! Możemy podawać

Ostra na Słodko
Ostrygi dla początkujących- jak i z czym się to je? 205

morskiej wody i przeniesione do płytkich zbiorników z czystą słoną wodą bogatą w algi, która z czasem staje się coraz bardziej słodka. Owa woda uszlachetnia ostrygi oczyszczając je z mułu i piasku. Najpopularniesze gatunki: Ostryga zwyczajna lub europejska płaska (Ostrea edulis) 5-15 cm, jadana od starożytności. Ostryżyca amerykańska (Crassostrea virginica) Ostryżyca japońska lub ostryga wielka (Crassostrea gigas

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sandacza z grilla z masełkiem czosnkowym 224

mięso sandacza zawiera zaledwie jeden gram tłuszczu na 100 gram. Ryba ta charakteryzuje się średnią ilością ości, jest bardzo delikatna w smaku, bez charakterystycznego dla wielu słodkowodnych ryb posmaku mułu. Po więcej ciekawych informacji zapraszam tu . Z sandacza można zrobić nie jedno arcydzieło kulinarne, którym zachwycimy nawet wybrednych gości. Pamiętajmy tylko, aby kupić dobrej jakości rybę. Takie oferuje nam hurtownia

Słodkie okruszki
Karp pieczony – najlepszy 194

karp to niemal nasza narodowa ryba, to w czasach kiedy w sklepach można kupić ryby z całego świata, karp cieszy się coraz mniejszą popularnością. Zarzuca mu się szczególnie posmak mułu. Smak karpia zależy jednak głównie od dwóch, a właściwie od trzech czynników. Od zbiornika z jakiego pochodzi – ryby z dużych, czystych, żwirowych zbiorników przyrządzone nawet bez marynaty pozbawione są tego

Trzeci talerz
Tilapia srebrna z kiełkami buraczka 128

Moje drugie (po bardzo długiej przerwie) spotkanie z tilapią. Pierwsze było totalnym rozczarowaniem: kupiłam mrożone tuszki, sprowadzone prawdopodobnie z Azji, które po usmażeniu śmierdziały i smakowały mułem. Tym razem zachęcona przez hostessę do degustacji, skosztowałam usmażonej srebrnej tilapii z naszej krajowej hodowli. Dla mnie rewelka, mąż, człowiek zupełnie "nierybny" zjadł ją w okamgnieniu i stwierdził, że pyszna. Gorąco polecam :) Tilapia

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa waniliowo-dyniowa 139

Niektórzy ludzie mają zep­su­te ha­mul­ce życiowe. Kiedy chcą pędzić, urucha­mia się ręczny. Gdy chcą zwol­nić, od tak nie mogą się zatrzymać".   Znalezione w internecie. Dziwnie przykuło moją uwagę... To już jedna z ostatnich w tym roku propozycji na wykorzystanie dyni. Prosta zupa mleczna, której smak zna wielu

My simple kitchen
Karp pieczony, faszerowany 574

dobrze przyrządzony karp jest idealnym królem stołu, a jako ryba jest wyśmienity. Na własnej skórze przetestowaliśmy przepis na pieczonego karpia. Pamiętajmy, że karp ma złą sławę dotyczącą posmaku mułu. My jednak idealnie sobie z tym poradziliśmy. Niesamowita i bardzo skuteczna jest marynata z mleka i ziół. Karp idealnie wyzbywa się ów posmaku, który już nie wraca po upieczeniu. Zapraszamy

KreatywnePiny
Okoń z pieczarkami duszony w śmietanie 216

Okoń to drapieżna ryba słodkowodna. Polecić można ją każdemu, kto nie lubi ryb tłustych i "pachnących mułem". Ma delikatne, białe mięso, którego smak można w pełni docenić, jeśli nie zepsuje się go nadmiarem soli i przypraw.  Moje okonie obsmażyłem i udusiłem w śmietanie z brązowymi pieczarkami. Jeśli nie znajdziecie brązowych, dodajcie białe pieczarki. Jeśli nie lubicie patroszyć ryb, gotowe

W SMAK
Sum z pieczarkami pod śmietaną 208

radom znawców postanowiłam ją zapiec z grzybami i śmietaną. Okazało się że sum w smaku jest bardzo podobny do karpia, ale bardziej delikatny, mięsny i nie ma tego zapachu  mułu. To była całkiem przyjemna potrawa.Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3023

poprawić jego smak.Wystarczy sprawionego karpia pokrojonego w dzwonka posolić i obłożyć plastrami cebuli,wystawic na balkon na cała noc ,albo i dłużej.Ten prosty zabieg całkowicie zabija niesmaczny posmak mułu.Polecam! Karpia uwielbiam i nie wyobrażam sobie wigilii bez tej arcysmacznej rybki.Przez całe lata najbardziej znienawidzoną czynnością przy sprawianiu karpia i myciu jest pozbawianie go śluzu.Istnieją na to różne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lin w smietanie 155

sosu smietanowego jak lin wlasnie.Ma bardzo smaczne,delikatne ,biale i raczej chude mieso.Ryba bardzo podobna w smaku do karpia,choc nie tak tlusta i jeszcze delikatniejsza,traci jednak mulem tak jak karp.Pokryta okropnym ,w duzej ilosci sluzem z bardzo drobna luska.Na szczescie ryby nie musisz skrobac,bo  najlepiej usmazyc ja z luska.Delikatne i drobniutkie luski rozpuszczaja sie podczas smazenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!