całkowicie zgęstniała i podawać razem z kiełbasą. 2 Używając osłonek białkowych do kiełbas, trzeba je namoczyć na kilka minut, następnie pociąć na dowolne długości. Jeden koniec zawiązać i włożyć mięso, mocno dociskając. Na koniec związać mocno drugą stronę, urolować kiełbaski,żeby nabrały ładny kształt. Do dużego garnka wlać wodę, włożyć kiełbasy, muszą być całe przykryte. Gotować w temperaturze(...)godzinę. Następnie wyjąć z wody. Poczekać aż ostygną na tyle żeby schować do lodówki. Następnego dnia są gotowe do jedzenia 3 Nałożyć kiełbasę do słoiczków, mocno przydusić. Zakręcić, wstawić słoiki do dużego garnka w którym dno wyłożone jest grubą szmatką. Wlać wody do 3/4 wysokości, przykryć garnek. Gotować słoiki godzinę od zagotowania się wody. Jak już woda będzie się gotowała
Kuchnia PokoleńLubicie mięso podane na słodko? Bo ja bardzo lubię takie kontrastowe połączenie. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować chutney jabłkowy, które idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym. Składniki: 75 dag kwaśnych jabłek 2 czerwone papryki 20 gram świeżego imbiru 50 ml octu jabłkowego 6 goździków 15 dag cukru brązowego 1 szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Jabłka i paprykę obrać(...)pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki przełożyć do rondelka , zalać octem, posypać cukrem, przyprawami i mieszając gotować bardzo powoli przez 35 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem
Tradycyjna Kuchniatakiej cenie, że można przygotować kilka słoiczków na skosztowanie. Smak jest wybitny...dżem nie tylko nada się do samodzielnego szamania. Można też na jego bazie przyrządzić sos do mięsa. Zielony pieprz jak zwykle zaskakuje. Składniki 1,5 kg truskawek 250 g cukru 50 g marynowanego zielonego pieprzu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Truskawki myjemy, usuwamy(...)rondelka i przez 15 min dusimy na małym ogniu. Następnie dosypujemy cukier, osączony z zalewy zielony pieprz i smażymy przez 2-2,5 godz, często mieszając. Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy wieczka, ustawiamy do góry dniem i ostudzamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenmajeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Kiełbasa krakowska parzona Czas przygotowania: Składniki na 5 kg kiełbasy Składniki(...)szynki, biodrówka) 750 g wieprzowiny kl. II (tłusta karkówka) 500 g pręgi wołowej 500 g słoniny osłonki białkowe fi 65 mm Przyprawy na 1 kg mięsa: 17 g peklsoli 15 g kminku 1,5 g pieprzu naturalnego mielonego 4 g czosnku Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki o wymiarach 3 x 3 cm. Każdy rodzaj mięsa umieszczamy
Kulinarne przygody Gatitypracy koleżanka miała tą sałatkę na obiad – okazało się, że danie jest na tyle plastyczne, że można do niego dodać sporo składników (np zielony groszek, niektórzy dodają też mięso, ale to moim zdaniem profanacja). Oczywiście odchodzą tym samym od klasycznego przepisu, ale czasami jest to wskazane. Po takim kuszeniu nie mogłam nie spróbować – przygotowałam i oszalałam. Ta sałatka(...)przygotowania sałatki potrzebujemy: – 8 marchewek – 8 ziemniaków – 2 puszki czerwonej fasoli – 4 ugotowane buraki – 400 g kiszonej kapusty – ogórki kiszone lub korniszony (mały słoik) – młody szczypior lub białą cebulę pokrojoną w księżyce – 1/4 filiżanki oleju słonecznikowego (prażonego) Marchew, ziemniaki myjemy i gotujemy. Gdy są miękkie studzimy i obieramy. W misce umieszczamy umytą
Szybko Tanio Smaczniesłoika ze szczelnym zamknięciem . Gotowe , używamy kiedy chcemy i jak długo nam starczy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przyprawa jest naprawdę doskonała , no i nie zawiera konserwantów , chemii i innego świństwa , ja używam jej jako sosu , tak jak pisałam we wstępie , do zupy grzybowej , do mięsa
Ogrodnik w podróżyułatwienia wykorzystamy smalec z kostki. Składniki: 4 kostki smalcu 500 gram świeżego boczku – tłustego 3 cebule - duże 3 łyżki majeranku Sól Pieprz Wykonanie: Boczek mielimy w maszynce do mięsa ( średnie oczy ). Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni wytapiamy i zmielony boczek, mieszamy aby się nie przypalił. Po kilku minutach do boczku dodajemy smalec z kostki, majeranek, sól ( 1 -1 ½ łyżeczki(...)pieprz. Ponownie po kilku minutach dodajemy pokrojoną cebulę. Przesmażamy ją w smalcu, mieszamy. Smażymy tak długo aż cebula będzie lekko podsmażona. Nie ma być zupełnie ciemna. Całość umieszczamy w słoikach, zakręcamy i pozostawiamy do przestygnięci i stężenia. SMACZNEGO. Jeżeli będziecie piekli gęś lub jej elementy, warto wytopiony tłuszcz zebrać i wykorzystać go do zrobienia smalcu. Gęsi smalec łączymy
Smaki Ewysłoiczek przecieru pomidorowegoolejpieprz ziołowy sólpieprzmajeranekłyżeczka mielonej paprykiok 2 łyżki mąki pszennejMięsa kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem cebuli. Do garnka z wodą wrzucamy mięsa z cebulą i gotujemy około 20 minut co jakiś czas delikatnie mieszając by fasolka się nie rozleciała. Dodajemy fasolę oraz przecier pomidorowy. Następnie dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę i jeszcze(...)gotujemy. W szklance wody rozrabiamy mąkę - robiąc zaklepkę i dodajemy do potrawy. Następnie gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na sam koniec przyprawiamy suszonym majerankiem. Fasolkę warto jest zagotować w słoiki i mieć w zapasie w lodówce :)Fasolka po bretońsku
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: podwójna pierś z kurczaka ser feta mały słoik papryki marynowanej szczypior pieprz ziołowy przyprawa do kurczaka oregano czosnek granulowany Wykonanie:Pierś z kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy. Posypujemy pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem i oregano. Przygotowujemy farsz: paprykę kroimy w drobną kosteczkę, a szczypior drobno siekamy. Wrzucamy do miseczki i dodajemy ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy.Farsz(...)nakładamy na filet tak aby od brzegu było około 1 cm mięsa wolnego od farszu- dzięki temu farsz nie będzie się wydostawał na zewnątrz. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami.Roladki smażymy na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy tłuszczem z patelni na którym smażyliśmy roladki. Posypujemy oregano.Pieczemy pod przykryciem 10 minut w temperaturze 200 stopni, potem kolejne
Czerwona Porzeczkasię nie zmarnowało? Co można zamrozić? Owoce i warzywa Mrożone zachowują najwięcej witamin i wartości, dlatego w pierwszej kolejności warto zrobić ich większy zapas. To lepszy wybór niż słoiki czy puszki. Owoce (np. truskawki, maliny, morele) trzeba umyć, odszypułkować i wypestkować. Drobne (np. jagody, porzeczki, wiśnie) lepiej mrozić w pojemnikach niż woreczkach, nie zbrylą się. Warzywa (np. brokuły, kalafior, fasolka(...)ułóż je płasko na tacy, by się nie zlepiły. Gdy zamarzną, możesz ustawić je pionowo — jak książki. Mięso i wędliny Najdłużej wytrzyma wołowina (ok. 8 miesięcy), najkrócej drób (4 tygodnie). Mięso mielone nie dłużej niż 8 tygodni. Nie wkładaj do zamrażalnika mięsa na tackach, na których leżało w sklepie! Wędlinę można mrozić w całości lub plasterkach (poprzekładaj je wcześniej pergaminem
ProstePesto.plwystarczy, że ciecierzycę i fasolę zblendujesz, startą marchewkę podsmażysz z czosnkiem i cebulą, a na koniec wszystkie składniki wymieszasz z suszonymi pomidorami i doprawisz. Przepis na pierogi bez mięsa krok po kroku Pierogi z farszem z ciecierzycy, fasoli i suszonych pomidorów Via Gusto Przepis na pierogi z farszem z ciecierzycy, fasoli i suszonych pomidorów. Pierogi są delikatne, ale dzięki doprawieniu(...)sosem sojowym mają wyrazisty smak. Jak zrobić wegetariański farsz do… Drukuj Proporcje na: 40 szt. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Farsz do pierogów: 1 puszka lub słoik białej fasoli (puszka 400 g) 1 puszka lub słoik ciecierzycy (puszka 400 g) 100 g suszonych pomidorów (z oleju) 300 g marchwi (2 średniej wielkości marchewki) 1 duża cebula
Via Gustochlebie lub bagietce posypane solą, ewentualnie z ogórkiem kiszonym pokrojonym w plasterki. Oprócz tradycyjnej formy kanapek, smalec wykorzystać można też do przygotowania wielu dań. Sama używam go do podsmażenia mięsa na gulasz, leczo czy żurku. Zastępuję nim też masło kiedy przygotowuję jajecznicę. Przepis na smalec ze skwarkami czy jak kto woli przepis na tłuste jest prosty w przygotowaniu. Niektórzy(...)jabłko lub przyprawy np. ziele angielskie. Ja osobiście najbardziej lubię ten klasyczny bez dodatków, bo wtedy mogę do dodać do wszystkiego. Tak przygotowany smalec, w szczelnie zamkniętym opakowaniu lub słoiku można przechowywać w lodówce nawet miesiąc*. Z podanych proporcji otrzymasz około 1,2 l gotowego smalcu. * szczerze przyznaję, że jest tak pyszny, że u nas wystarcza na znacznie krócej niż
Gotujemywdomu.plJogurt zmiksowany z awokado to idealna podstawa sosu. Do sałatek. Do mięsa. Do pizzy. Do chleba. Do warzyw. No, do wszystkiego. Nawet do wyjadania łyżeczką. 1 dojrzałe awokado 1 mały kubeczek jogurtu, może być roślinny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki kurkumy Do tego, w zależności od potrzeby, chęci i tego, co pod ręką mamy można dodać(...)wedle uznania: czosnek, świeże zioła, koperek, natkę pietruszki, chilli, posiekane orzechy. Sos w zamkniętym słoiku można przechowywać przez kilka dni. Żeby nie ciemniak można dodać odrobinę soku z cytryny. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
KucharzycaChrzan i jajka. To jedne z moim skojarzeń z Wielkanocą, dlatego ta sałatka to dobry pomysł na Święta. [Przepis z książki "123 sałatki i surówki
Pasja Smakukapuśniaczek z dużą ilością pysznego wywaru. Chwila przy garnkach i powstało danie na kilka dni. Aromat krążył po domu i... zachwycał.SKŁADNIKI:/Kapusta:- Kapusta kwaszona z grzybami "ORZECH", 2 słoiki,- Boczek wędzony lub surowy, 1 kg- 1,5 kg- Cebula. 7-8.- Tacka warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta,- Grzyby Shitake, ilość wg uznania,- Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI(...)CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/,- olej,- pieprz czarny,- domowa mieszanka suszonych warzyw,- starty, żółty ser,WYKONANIE:/Kapusta:Boczek wędzony lub surowy (wg uznania i upodobań) gotujemy w takiej ilości wody, żeby przykryła mięso. Jak jest prawie miękkie, dodajemy przyprawę warzywną, obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki
Wypisz Wymalujdlatego w przepisie jest 1 kilogram mięsa, jeśli wolisz wersję bardziej warzywną zmniejsz ilość mięsa np. 700 gramów. Moja ulubiona wersja gulaszu jest z szynki wieprzowej, ale przepyszny wychodzi również z łopatki wieprzowej bądź z karkówki wieprzowej w dowolnych proporcjach. Mięso pokrój na mniej więcej równe kawałki, około 2×2 cm. Włóż mięso do miski, wsyp do miski sporą(...)Następnie wyciągnąć mięso z lodówki, wyłożyć na przysmażoną cebulę, podsmażać przez około 5 minut co chwile mieszając, aby mięso dobrze przysmażyło się z każdej strony. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, grzyby świeże również pokroić w drobną kostkę. Jeśli nie masz świeżych grzybów można użyć suszonych, wystarczy, że wcześniej wymoczysz je przez kilka godzin. Grzyby wrzucić do przysmażonego mięsa. Marchewkę obrać
To Musisz Wiedziećsól, pieprz – gałka muszkatołowa – woda opcjonalnie Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie z przyprawami. Ugotowane mięso odstawiamy do ostygnięcia. Marchewkę gotujemy na parze do miękkości, odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Mięso kroimy na małe kawałki i wkładamy do robota kuchennego, wsypujemy orzechy włoskie i przetwarzamy do momentu(...)podsmażoną cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Blendujemy całość, jeśli pasztet jest zbyt suchy dodajemy około 50 ml wody i ponownie włączamy robot kuchenny. Gotowy pasztet przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Pasztet, który zachowuje kremową konsystencję i smakuje lepiej niż kupne pasztety. Pamiętajmy, że kurczak uważany jest za produkt dietetyczny. Dzięki wysokiej wartości odżywczej nie jest zbyt
Zdrowy Styl JoannyUwielbiam kiszone ogórki - im kwaśniejsze, tym lepsze. Moja mama co roku kisi wagon słoików z ogórkami, a i tak chyba nigdy zapas nie dotrwał do następnego sezonu 😂 Uwielbiam ogórki jako dodatek do kanapek, a jeśli są naprawdę kwaśne i pyszne, to smaruję kromkę masłem i kładę same ogórki - no niebo w gębie 😍 Drugą moją ulubioną propozycją jest zupa ogórkowa. Znają(...)chyba wszyscy, w końcu to jedna z najpopularniejszych zup z Polsce. Najczęściej robi się ją na mięsie, u mnie w domu też zazwyczaj była robiona na kurzych ćwiartkach. Ponieważ jednak od pewnego czasu ograniczam mięso w diecie postanowiłam przygotować zupę bez dodatku białka zwierzęcego i powiem Wam szczerze, że nie czuję specjalnej różnicy - zupa wyszła pyszna jak zawsze 😁 Wegańska zupa
Z notatnika dietetykazagotowane, odcedzone) 4 ząbki czosnku 4 zgniecione ziarna jałowca sól, pieprz do smaku – ilość uzależniona od słoności użytych wędzonek Wykonanie Słoninę drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Następnie wytapiamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem. Gdy już uzyskamy wytopione skwarki dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę kiełbasę i boczek(...)koniec dorzucamy pokrojone również w kostkę szalotki, prawdziwki i śliwki, zmiażdżony i posiekany czosnek, jałowiec. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i jeszcze 1-2 minuty dosmażamy. Ciepły przekładamy do słoików lub glinianych pojemników. * przepis po drobnych modyfikacjach zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia 01/2017
Tajemnice Smakuprzygotowujemy jabłka i szalotki. Jabłka kroimy na ćwiarki, usuwamy gniazda nasienne – duże ćwiarki kroimy jeszcze na pół. Obrane szalotki kroimy w średniej grubości krążki. Usmażone na złocisto mięso odkładamy na talerz. Na tłuszcz na patelni wrzucamy szalotkę, smażymy chwilę do zeszklenia – maksymalnie 3 minuty, często mieszając. Do szalotek dodajemy jabłka, cynamon i całość smażymy około 5 minut(...)śmietankę kremówkę, sól i pieprz do smaku. Dusimy na małym ogniu przez 3 minuty. W tym czasie łyżkę mąki rozrabiamy w mleku – najlepiej jest to roztrzepać w słoiku. Zawiesinę wlewamy na patelnię, cały czas mieszając. Wkładamy usmażone polędwiczki, zmiejszamy ogień na minimum i dusimy jeszcze chwilę – maksymalnie 3 minuty. Danie jest gotowe do podania – świetnie
Smaczna Stronaobiad . Łatwy w przygotowaniu , sam się piecze , a na dodatek wszyscy go lubią . Bynajmniej u nas w domu nie brakuje jej amatorów Poniższy przepis jest dla tych co lubią mięsa w sosie słodko kwaśnym . Nieco w stylu azjatyckim . Polecam , szczególnie jeśli macie ciężki dzień lub musicie przygotować obiad dzień wcześniej . Składniki : 0,5 kg piersi z indyka ( filet bez skóry(...)czosnku 1/2 szklanki zielonego groszku, mrożonego 1 mała puszka kukurydzy ( lub 1/2 zwykłej ) 1,5 szklanki ugotowanego ryżu 1/2 małej cukinii 1 dość duża cebula 1 papryczka chilli 1 słoik sosu słodko kwaśnego 1/2 szklanki śmietany , słodkiej 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżeczka, startego, świeżego imbiru 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru sól do smaku jajka
Ogrodnik w podróżywiększe pole do popisu. Ostatnio numerem jeden jest mięta, dodaję ją prawie do wszystkiego. Do dzisiejszego dżemu dałam niezbyt wiele cukru. Myślę, że dobrze będzie się komponować z mięsem czy z oscypkiem zamiast żurawiny. Porzeczki zawierają dużo pektyny, dlatego nie warto dodawać substancji żelujących. Dżem spokojnie się zetnie bez tego dodatku. Składniki: 1,2kg oczyszczonych porzeczek 40dag cukru parę gałązek(...)rondla, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Gdy owoce lekko się rozgotują, wrzucamy miętę. Jak tylko dżem zacznie gęstnieć (ok. godziny) wyciągamy gałązki ziela, porzeczki przekładamy do słoików. Jeśli dżem przeznaczony jest do dłuższego przechowywania, warto go zapasteryzować ze względu na małą ilość cukru
Wrzosowa Polanaziemniaki, Zasmażana kapusta biała ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę, cebulę i czosnek mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Z pokrzyw usuwam łodygi. Liście drobno siekam nożem. 2. Do zmielonego mięsa dodaję pokrzywę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone kotlety. Kotlety smażę na rumiano z dwóch stron(...)ziemniakami i zasmażaną kapustą . Kotlety mielone podałam z zasmażaną białą kapustą , którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH. Kapustę tę podajemy na ciepło. Wystarczy wyjąć ją ze słoika, przełożyć do garnka i chwilę podgrzać. Kapusta jest idealnie kwaśna i doskonale przyprawiona. Produkt jest wart polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia Kasilodówki na 24 godziny. KIEDY MIĘSO SIĘ ZAMARYNUJE osusz je za pomocą papierowego ręcznika i ułóż w suszarce do grzybów. Susz przez około 5 godzin (długość suszenia zależy od mięsa, suszarki, i wielu innych czynników, więc musisz to kontrolować). Jeśli nie masz suszarki śmiało możesz użyć piekarnika- nastaw go na około 50 stopni i postępuj tak samo jak w przypadku(...)łamie się, ale też nie ciągnie, powinno być takie trochę bardziej al dente :) Wyjmij z suszarki, zostaw w temperaturze pokojowej i gotowe. SUSZONĄ WOŁOWINĘ PRZETRZYMUJ w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce, dobrze zrobiona może postać nawet kilka miesięcy. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loliproporcji papryk słodkich i chilli jakich użyjecie. Polecam Wam tę pastę na kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych. Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul" Rebecca Seal(...)czerwone papryki 2 czerwone papryczki chilli (lub do smaku) 1 łyżka cukru 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki soli olej roślinny Przygotowanie: Zacznij od sterylizacji słoika. Umyj go, wysusz, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w celu zabezpieczenia przed potłuczeniem) i wstaw do zimnego piekarnika. Następnie nastaw piekarnik na 140 stopni C i wypiekaj słoik
Chilli Czosnek i Oliwajuż druga propozycja gęsich udek, dzisiaj w wersji z żurawiną. Bardzo dobre połączenie smaków, warte wypróbowania. Składniki: Dowolna ilość gęsich udek Sól Vegeta Żurawina do mięs z słoika Majeranek Kilka jabłek Wykonanie: Uda gęsi nacieramy solą i vegetą i następnie smarujemy z obu stron żurawiną. Układamy w naczyniu do pieczenia. Jabłka myjemy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne, przyprawiamy majerankiem. Jabłkami(...)Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut lub dłużej. Pieczemy w piekarniku 185 -190 o C, czas w zależności od wagi 1kg = 1 godzina. Podpiekamy z jednej strony, obracamy mięso, podpiekamy z drugiej strony. Na pozostały czas przykrywamy folią aluminiową. SMACZNEGO
Smaki Ewykilogram, i już żałuję, bo znika podjadany w naprawdę szybkim tempie. Obłędnie kwaśny idealnie pasuje do słodkiej granoli (będzie przepis), można nim udekorować letnie ciasta, albo może dodać do mięsa...? Takie połączenie z pewnością zaskoczy gości. Czas suszenia może nieco przerażać, ale po prostu włączamy piekarnik i zostawiamy całość samej sobie. Od czasu do czasu trzeba zamienić blachy miejscami(...)raptem parę minut. A później można się oddać lekturze i wdychać ten niebiański zapach... Chyba czas zabrać się za suszenie kolejnej porcji! Suszony rabarbar Składniki: (na 1 l słoik) 1 kg rabarbaru Rabarbar umyć, osuszyć. Pokroić na kawałki długości 5 cm, następnie wzdłuż na cieniutkie paseczki. Rozłożyć na dwóch blachach z piekarnika. Suszyć w 70 st. C. przez około
Pożeraczka, czyli raz adobrześliwekokoło 6-10 suszonych ćwiartek jabłekokoło 6-10 połówek gruszek400 ml krwi z octem, wodą i solą sól, pieprzśmietana do zabielenia zupy2-3 łyżki mąki Jak przygotować krew? Do słoika nalewamy około 70 ml przegotowanej, zimnej wody, oraz łyżkę stołową octu (by krew nie skrzepła) i pół łyżeczki soli. Do takiego roztworu bezpośrednio spuszczamy krew ciągle mieszając. Roztwór z krwi(...)lodówki. Po tym czasie możemy gotować zupę. Ale kto się brzydzi lepiej poprosić gospodarza albo rzeźnika:) Najpierw gotujemy tradycyjny rosół na kaczce, z włoszczyzną ziołami i podrobami. Gdy mięso jest już prawie miękkie po około 1 h do 1,5 h to dodajemy suszone grzybki oraz suszone owoce. Gotujemy tak przez około 1 h aż grzybki będą miękkie
Bon Appetit Małgorzatyogórek kiszony to pyszna przekąska, której nie sposób się oprzeć. Zapomnijmy więc na moment o kaloriach :-)Składniki:60dkg słoniny2 kiełbasy wiejskie1 cebulapieprz ziołowymajeranekWykonanie:Słoninę mielimy w maszynce do mięsa lub kroimy jeśli chcemy mieć większe skwarki. Wkładamy do garnka i smażymy na małym ogniu.W maszynce mielimy również wiejską kiełbasę.Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Gdy słonina prawie(...)niej przekręconą przez maszynkę kiełbasę oraz pokrojoną cebulkę.Smażymy całość ok 10 minut i odstawiamy na bok.Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku i pieprzem ziołowym. Gorący smalec przelewamy do słoików lub innego naczynia.zjadamy najlepiej z razowym pieczywem i ogórkiem kiszonym.... albo... małosolnym, jeśli jest akurat sezon
Walijskie Pichcenie