Muszę przyznać, że nie wyobrażam sobie świątecznego indyka czy też pasztetu bez domowej żurawiny. W domu lubimy ją, tak samo jak borówkę, czyli brusznicę. Przygotowanie takiej pysznej konfitury jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Ja z reguły robię ją w dwóch wersjach: samą, bez żadnych dodatków oraz z gruszką. Jeśli wolisz, zamiast gruszki można też oddać jabłko. Żurawina z gruszką idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, czy to na zimno czy też na gorąco. Idealnie komponuje się z dzic...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Dłuższe stosowanie antybiotyku może spowodować, że dane bakterie po prostu się na niego uodpornią i może dojść do sytuacji, że nie będzie czym już leczyć chorych osób.
Czytaj dalej...