mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:113/214)

Karkówka po cygańsku 142

olej słonecznikowy do smażenia   500 g pieczarek   2 szt czerwonej papryki   3 duże cebule   5 ogórków kiszonych   SOS : 250 ML WODY   mały słoik koncentratu pomidorowego   125 ml ketchupu   1 łyżeczka czosnku granulowanego   3 łyżki cukru   3 łyżki octu winnego   1 łyżka sosu sojowego   słodka papryka   pieprz cayenne(...)Przygotowanie:     1. Karkówkę umyłem, osuszyłem.. Jeśli karkówka pokroiłem w plastry o grubości ok. 1 cm. Doprawiłem z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Przykryłem mięso folią spożywczą i wstawiłem do lodówki na 2 godziny (można na dłużej). Potem każdy plaster karkówki otoczyłem w mące pszennej. Następnie na patelni rozgrzałem olej i smażyłem karkówkę z obu stron

R'n'G Kitchen
Konfitura z czerwonej cebuli 122

słoika lub słoików, zamykamy szczelnie i odstawiamy do wystygnięcia. Konkluzja: Włoska wersja konfitury z cebuli trochę mnie zaskoczyła. Początkowo wydawała mi się zbyt słodka i pozbawiona charakteru. Jednak w miarę duszenia i postępów karmelizacji na patelni, smak zaczął się zmieniać aż do momentu, kiedy na koniec okazało się, że jednak ma to... coś.  Będzie świetnym dodatkiem do mięs

Pasta Po Polsku
Ryż z kalafiorem w sosie na indyjską nutę 141

słoik sosu pomidorowego Pataks Butter chicken * pół niedużej główki kalafiora (ok 0,5kg)  200g filetu z kurczaka szczypta czerwonej papryki, tymianku, czarnego pieprzu, ząbek czosnku 200g ryżu jaśminowego lub basmati sól liść laurowy do gotowania kalafiora oliwa do smażenia  kolendra lub natka pietruszki   *można użyć również innego sosu Pataks, np. tikka masala, korma, mild curry Mięso

Obiad gotowy
Drożdżowe z serem i polską borówką. 249

Ciasto drożdżowe to także element Świąt Wielkanocnych. Dziś z polską borówką i serem, wyszło smacznie. Kto powiedział, że borówka nadaje się tylko i wyłącznie do mięs?! Udowadniam, że do ciast także pasuje idealnie! Składniki na ciasto;    4 0 dag maki pszennej   1 opakowanie suszonych drożdży instant ( na pół kg. mąki) 200 ml mleka  5 dag masła(...)łyżki cukru  szczypta soli 1 jajko Nadzienie; 30  dag twarogu 2 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany 3-4 łyżki cukru ( lub więcej) pół słoika polskich borówek   ROLNIK   (ok. 150 ml)   Przygotowanie; Mleko i masło podgrzać aż do rozpuszczenia masła. Do dużej miski wsypać  mąkę, drożdże, cukier, sól, także jajko. Na końcu dolać letnie mleko

Radość kipiąca uśmiechem.
Lazania z sosem gulaszowym Pamapol. 235

słoik Gulaszu firmy Pamapol 1 szklanka startego parmezanu lub zwykłego żółtego sera np: Gouda 1,5 szklanki przegotowanej wody 1 opakowanie płatów lazanii 400 g  sos beszamelowy: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 szklanki zimnego  mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta chili sól, pieprz do smaku Wykonanie: Sos gulaszowy rozrabiamy z 1,5 szklanki wody, mięso z sosu

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 238

mięso. Smażyłam, aż puściło sok. Podlałam dodatkowo 2 łyżkami wody. Przykryłam i dusiłam do miękkości. Potem przełożyłam do kapusty. Na drugiej patelni rozgrzałam łyżkę smalcu, wrzuciłam cebulę i krótko obsmażyłam.   Dodałam boczek i kiełbasę. Kiedy kiełbasa się przyrumieniła, wszystko przełożyłam do kapusty. Gotowałam około 1 godzinę. Wymieszałam nie przerywając gotowania.   Pozostało jeszcze dodać pomidory ze słoika

Kuchnia u Krysi
SKRZYDEŁKA W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ 382

pilnować by mięso się nie rozpadło.Następnie panierujemy w jajku i bułce lub samej mące,obsmażamy z obu stron,układamy w naczyniu,w którym będziemy je przechowywać . Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą,cebulę kroimy w plastry-całość gotujemy ok 5 min i taką gorącą zalewamy skrzydełka,odstawiamy w zimne miejsce.Skrzydełka możemy również zamknąć w słoiku,postoją dłużej

Niespełnione zdolności kulinarne
Pasta z makreli vel Paprykarz 269

duże słoiki i jeden mały, choć zwykle zawartość małego znika w chwilę po zrobieniu pasty. Także dzisiaj przepis z serii bez zbędnych teorii i tylko dla dużych. Smacznego! Pasta z makreli 4 wędzone makrele 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 4 średnie cebule 250g przecieru pomidorowego ostra papryka, chili Zdjąć skórę z makreli i dokładnie oddzielić mięso od ości. Cebulę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kiełbasa słoikowa 211

dnia część mięsa mielimy, łączymy z niezmielonym, dodajemy 100 ml zimnej wody, pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek i sól. Całość dokładnie wyrabiamy. Ilość soli i pieprzu jaki użyjemy do przyprawiania uzależniony jest od naszych preferencji. ( można sprawdzić jaki smak będzie miała kiełbasa, gdy weźmiemy masę, zrobimy małego kotleta i usmażymy go na patelni ). Wyrobioną masę wkładamy do słoików, ugniatamy

Smaki Ewy
Chińszczyzna 265

kurczaka, - pół słoika pędów bambusa, - grzyby mun namoczone i pokrojone - 2 cebule; - opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej; - sos sojowy (ja uwielbiam grzybowy); - przyprawa 5 smaków; - sól, pieprz, papryka mielona ostra - 0,5 l bulionu; Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, papryką i pieprzem. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, wtedy smaki przejdą mięso. Rozgrzać

dom-agi.pl
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 195

przyprawami to prosty i elegancki upominek, który przyniesie wiele radości osobom lubiącym gotować i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Bonus -  we wpisie znajdziecie gotowe etykiety na słoiki! Wreszcie na mój blog zawitały Święta! Miałam oczywiście zamiar zacząć dużo wcześniej, ale przeziębienie (skończyło się niestety na antybiotyku) mi na to nie pozwoliło. W poprzednich latach pokazywałam Wam tradycyjne(...)ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę cytrynową, przyprawy takie jak pieprz, papryczkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Ketchup z cukini od babci Ali 205

Ketchup z cukini.  Ketchup z cukini       Doskonale doprawiony, lekko pikantny domowy ketchup z cukini i cebuli do słoików. Keczup z cukinii jest szybki w przygotowaniu, łatwy i ma bardzo wszechstronne zastosowanie.  Jak zrobić ketchup z cukini      Domowy keczup z cukinii jest naturalny, zdrowy, a jego smak nie równa się z żadnym innym(...)sklepu, ale smakuje wspaniale. Z przepisu babci Ali dowiecie się jak zrobić ketchup z cukini, który będzie idealnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, pizzy, frytek, zapiekanek, pieczonych albo grillowanych mięs.  Oto składniki i przyprawy na domowy keczup z cukinii: 1,5kg cukinii 0,5kg cukru 1 szklanka octu (spirytusowy i jabłkowy pół na pół) 0,5kg cebuli 1 łyżeczka mielonej

Moja Książka Kucharska
,,Roladki ze szparagami otulone boczkiem’’ 206

Lubicie szparagi? Jeśli tak to prezentuję Wam dziś owinięte w sznycle szparagi- proste, pyszne i zarazem wykwintne danie. Inspiracją do powstania roladek była życzliwość marki Ole

Podróż w kulinaria
Sałatka z wędzonym kurczakiem, sezamem i sosem sojowym 214

Na sałatkę z wędzonym kurczakiem miałam już dawno ochotę. I w dodatku upominał się o nią szanowny mąż, o dziwo. Kiedy już jednak postanowiłam zrobić ją

bistro mama
Jak pasteryzować słoiki 225

Przygotowując domowe przetwory , aby przedłużyć ich trwałość i móc przechowywać je przez dłuższy czas, musimy poddać je procesowi pasteryzacji . Warto zatem wiedzieć jak pasteryzować słoiki. Pasteryzacja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 248

MIĘSNY: MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY NA ZŁOTY KOLOR W 200 STOPNIACH OK 10 MIN,DO TEGO WYJMUJEMY SOBIE Z LODÓWKI BARSZCZYK  W SŁOIKU,KTÓRY

Swojskie jedzonko
Rosół drobiowy mieszany z indyka i kurczaka. 240

czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane, oczyszczone mięso i podroby

Kuchnia z widokiem na ogród
Jak ugotować najlepszą zupę ogórkową. Zupa ogórkowa z klopsikami. 211

jednogarnkowe. Często przygotowuję sycące zupy z klopsikami lub z mięsem mielonym: – Żurek z klopsikami z białej kiełbasy – Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami – zupa brokułowa z klopsikami – Rosół z klopsikami po studencku – Zupa pomidorowa z mięsem mielonym – zupa meksykańska _ – Zupa pomidorowa z soczewicą i mięsem mielonym Jeśli szukacie przepisów na pyszne zupy to przygotowałam(...)jakości zależy smak zupy ogórkowej Ja ogórki kiszę na dwa sposoby ogórki kiszone tradycyjnie w całości w słojach oraz od razu tarte na zupę ogórkową w mniejszych słoikach. Gdy mi się spieszy to korzystam już z utartych ogórków, gdy mam więcej czasu to ścieram kiszone ogórki na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Zaś połączenie rosołu i ogórków kiszonych daje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Potrawka z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym 203

dodatkiem estragonu. Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym Estragon lubię i używam głównie do zup mięsnych czy gulaszu ale w musztardzie nigdy wcześniej go nie jadłam. Kupiłam zatem słoik. Kiedy wróciłam do domu zaczełam się zastanawiać do czego mogę wykorzystać mój nowy zakup. Pierwszą myślą jaka przyszła mi do głowy był sos z kurczakiem z dodatkiem musztardy z estragonem(...)musztardy estragonowej spróbujcie zrobić ją sami w domu. Potrzebna wam będzie delikatna i kremowa musztarda jako baza i najlepiej świeży estragon. Wymieszać i co najmniej na noc do lodówki. Mięso z kurczaka zastąpić możecie mięsem z indyka. Lubisz kurczaka? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Chrupiące kąski z kurczaka z sosem czosnkowym. The post Potrawka z kurczaka

mecooks
Powidło z dyni jabłek i pomarańczy. 318

jest aromatyczne, smaczne i zdrowe. Nadaje się np. jako nadzienie do naleśników, ciast itp. Kto je raz zrobi będzie je robił co roku. Z tej porcji wyszło mi 8 słoików o pojemności 0,750 l .    Składniki : 4 kg miąższu z dyni 1 kg obranych jabłek 3 pomarańcze 1 cytryna 2 szklanki cukru 1 opakowanie pektyny ( 30 g ) opcjonalnie(...)dyni już prawie całkiem się rozpadną , zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Gdyby dynia i jabłka całkiem się nie rozpadły mielimy je przez maszynkę do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku ( ja tak robię , w ten sposób skracam czas smażenia ). Mieszamy dynię z jabłkami, dodajemy cukier, otartą skórkę z pomarańczy ( wcześniej je dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem

Przepisy i porady kulinarne
Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym 246

mięsa. Choć klasyczny sposób podawania białej kiełbasy to gotowana z dodatkiem chrzany bądź musztardy polecam wypróbować inne przepisy, które urozmaicą klasyczne danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym – Składniki 500 g surowych białych kiełbasek – 5 sztuk 2 czubate łyżki śmietany 18% 150 ml śmietany kremówki 36%' 3 czubate łyżeczki chrzanu ze słoika

To Musisz Wiedzieć
Sałatka leśna polana - krok po kroku 136

duży słoik marynowanych pieczarek 300g filetu z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 ziemniaki 2 marchewki 4 jajka 60-70 g żółtego sera 2-3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, przyprawa do gyrosa olej do smażenia majonez- około 5-6 łyżek Sposób wykonania: Ziemniaki, marchewkę oraz jajka ugotować, wystudzić, następnie pokroić w kostkę (jajka gotujemy na twardo) . Odstawiamy. Mięso

Smaki Natalii
Nowy trend eko. Lodówka zero waste 113

surowe mięso czy ryby. Środkowa część lodówki będzie idealna na mleko oraz produkty mleczne, takie jak: ser, masło jogurty, śmietanę,kefiry czy twaróg. Jogurty, kefiry czy mleko warto układać chronologicznie (artykuły z krótszą datą przydatności jako pierwsze). Jest to również miejsce dla wędlin, zup czy innych domowych dań. Górna półka to miejsce dla dżemów i innych przetworów w słoikach

ProstePesto.pl
Czarujące udka meksykańskie 212

Cebula ·        ½ kg pieczarek ·        2 serki topione ·        1 sos meksykański w słoiku ·        Pieprz ·        Olej do smażenia ·        15 dag sera żółtego Sposób przygotowania(...)dodajemy pokrojone pieczarki. 5.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 6.    Łączymy z serkami i prużymy do chwili rozpuszczenia. 7.    Gotowym farszem napełniamy otwór w mięsie, pozostały farsz odkładamy na bok. 8.    Zawijamy staranie żeby zakręć farsz. 9.    Układamy w rękawie do pieczenia

Kulinarna Chwila
Żurek na wędzonce 202

Mięso z kości skubię i dodaję do żurku.  Ja swój żurek zabielam. Często zabielam maślanką. Ok 300 ml maślanki hartuję z wywarem i wlewam do żurku.  Podaję z gotowanym na twardo jajkiem, białą pokrojoną kiełbasą, kawałkiem wędzonego żeberka. Notatki: * co region to zwyczaj - nie ma potrzeby zabielać żurku * jeśli nie ma korzenia chrzanu dodać łyżeczkę chrzanu ze słoika

Pieprzyć z Fantazją
Kiełki na patelnię stir- fry 296

Kiełki na patelnię stir- fry Kiełki roślin to produkt, który jest bogaty w wiele cennych dla nas składników, warto je jeść. Łatwo je wyhodowa ć w

Dorota Smakuje
Leczo z ciecierzycą 170

mięsa, za to z ciecierzycą. Pierwszy raz robiłam taką wegetariańską wersję, ale naprawdę smakuje świetnie. Dodatek wędzonej mielonej papryki robi robotę, nie wspominając o tych wszystkich sezonowych, aromatycznych warzywach. Pomidory nigdy nie smakują tak dobrze jak o tej porze roku, więc trzeba korzystać :D Składniki na 3-4 porcje: 1 duża cebula ok. 400 g ciecierzycy ze słoika (lub puszki

Simply Food
Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej 192

Zupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki mają najwięcej kwaśnego smaku, są

Korniszonki
Kapuśniaczek leniwca pospolitego. (wpis sentymentalny) 183

litrowego słoika kapusty kiszonej od Mamy Przyprawy: ziele angielskie liście laurowe pieprz sól czy jakieśtam ziarenka smaku typu vegeta Naczynia do umycia: garnek lub dwa deska do krojenia nóż obieraczka do warzyw łyżka talerz głeboki/miseczka Wniosek: Nie tak źle może sama umyje te naczynia i nikogo nie trzeba wykorzystywać... Sposób wykonania: 1. Do garnka nalać wody. Wrzucić mięso,ziele

U Fiolki
Żurawina na zimę bez pasteryzacji, na surowo 373

mięsa (ja zazwyczaj mieliłam dwa razy, ale to zależy od tego jak duże cząstki owoców chcesz mieć). Zmieloną żurawinę wymieszaj dokładnie z cukrem (w proporcji 1:1) i odstaw w suche i chłodne miejsce na 3-4 dni. Codziennie mieszaj ją w naczyniu, tak by cały czas łączyła się z cukrem. Po tym czasie powlewaj ją do słoików i voila

Mania Wypiekania
Kapuśniaczek leniwca pospolitego. 196

litrowego słoika kapusty kiszonej od Mamy Przyprawy: ziele angielskie liście laurowe pieprz sól czy jakieśtam ziarenka smaku typu vegeta Naczynia do umycia: garnek lub dwa deska do krojenia nóż obieraczka do warzyw łyżka talerz głeboki/miseczka Wniosek: Nie tak źle może sama umyje te naczynia i nikogo nie trzeba wykorzystywać... Sposób wykonania: 1. Do garnka nalać wody. Wrzucić mięso,ziele

Fiolka w kuchni