mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:109/214)

Sałatka z kurczaka z fasolą i selerem 144

moja rodzina nie przepada za majonezem, staram się robić dla nich sałatki , które doprawiane są jogurtem bądź śmietaną. Tak też doprawiłam i tę sałatkę. Podstawą sałatki jest smażone mięso z piersi kurczaka, które połączyłam ze sporą ilością warzyw z puszki. Poza czerwoną fasolą dodałam także kukurydzę oraz selera konserwowego. Jeśli chodzi o świeże warzywa to sięgnęłam po zieloną paprykę(...)łyżki oleju 1 duża papryka zielona 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 24 dkg czerwonej fasoli w puszce (puszka 40 dkg) 17 dkg selera konserwowego w wiórkach (słoik 32 dkg) 28,5 dkg kukurydzy w puszce (puszka 34 dkg) duży pęczek zielonej cebulki 25 dkg tartego sera żółtego szczypta pieprzu Cayenne 30 dkg jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczka pieprzu

MeCooks
Szynkowar – opis i recenzja 119

sklepowych wędlin i chcecie (często po taniości) przygotować coś swojego, zdrowego i nieprzetworzonego – jest to zakup obowiązkowy. Moi goście są zawsze pod wrażeniem, gdy mówię im, że sam przygotowałem mięso, które właśnie jedzą na kanapce. Nic dziwnego – domowa karkówka wygląda trochę jak gulasz angielski z puszki, schab parzony w kawałku – prawie jak kupny. Tylko bez wstrzykiwanych polepszaczy. Zresztą(...)zamian jeszcze dziś opublikuję przepis na domową karkóweczkę!   Przykładowe przepisy na dania z szynkowaru: Karkówka z szynkowaru Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego uniknąć? Kochani, sami róbmy

Proste-przepisy.pl
Barszcz czerwony do słoików 347

barszcz na dłużej... Witam ponownie. Za oknem robi się coraz zimniej,ciągle pada i nie wiem jak wy ale wtedy robię barszcz. Robię go w dużym garnku, daje do słoików,trzymam je w lodówce  i potem w każdej chwili otwieram podgrzeję i mam kubek gorącego barszczyku.Można go przechowywać nawet kilka miesięcy,ale u mnie nigdy tak długo(...)wymieszać z octem ,cukrem i solą(płaska łyżeczka) przykryć i odstawić na noc (można czasami przemieszać) na drugi dzień z pozostałych warzyw gotujemy wywar,jak rosół tylko n=bez mięsa, jak już sie porządnie pogotuję-ok 90min to dodajemy buraczki razem z sokiem który puściły ,wyciskamy czosnek,dodajemy majeranek i doprawiamy po swojemu do smaku i gotujemy jeszcze

Swojskie jedzonko
Schab pod sosem beszamel i pieczarkami 177

Naczynie żaroodporne, trzepaczkę, słoik. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla). Sos beszamel Ścieramy na tarce, na drobnych oczkach ser Emmentaler (lub inny). Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło. W kolejnym garnku roztapiamy 2 łyżki masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy(...)Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia. Schab 6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Kładziemy je na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy

Kubki smaku
Schab w majeranku nadziewany śliwką 231

ciepło do ziemniaczanej sałatki lub na zimno do kanapek. Na blogu są też inne przepisy na schab:  schab z warkoczem pieczony w majeranku, schab ze słoika, schab karkowy z pończochy i schab pieczony w przyprawach. Schab w majeranku nadziewany śliwką Składniki: 1,2 kg schabu 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka czarnego pieprzu(...)tunel. Upychamy w nim dokładnie śliwki. Schab wkładamy do siatki wędliniarskiej, żeby po upieczeniu miał ładny kształt i zawiązujemy końcówki. Przyprawy mieszamy w miseczce z olejem i nacieramy nimi mięso. Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia z przykryciem i na 12 - 24 godziny wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schab podlewamy 2 - 3  łyżkami wody i pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Duszony kurczak z fasolką we włoskim stylu 215

kurczaka duszonego: 4-6 porcji kurczaka – u mnie dwa udka i dwa podudzia 300g fasolki szparagowej 2 cebule olej sól pieprz oregano 1 puszka siekanych pomidorów lub 1 słoik domowych, wekowanych – przepis Jak zrobić duszony kurczak z fasolką: Zaczynamy od naczyń. Do przepisu potrzebujemy dużą patelnie lub garnek z grubym dnem. Najpierw na patelni rozgrzewamy olej. Następnie wrzucamy(...)kurczaka dodajemy pomidory i polewamy szklanką wody. Potem przykrywamy przykrywka i dusimy wszystko ok 20 min. Następnie dodajemy umytą fasolkę i dusimy kolejne 20 min aż fasolka i mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku. Artykuł Duszony kurczak z fasolką we włoskim stylu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 122

czosnku Uwaga:  Jeśli chcecie przygotować mięsną pastę bulionową to optymalnym, moim zdaniem, rozwiązaniem jest zachowanie proporcji 1: 1 to znaczy do 50 dag dwukrotnie zmielonego na najdrobniejszym sitku mięsa (wołowina, drób) dodajemy łącznie 50 dag warzyw i soli (160 g soli, 100 g marchewki, 100 g cebuli, 80 g pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też(...)chwilę do wrzenia. Zmniejszamy płomień i cały czas mieszają odparowujemy nadmiar płynu. Po około godzinie powinniśmy otrzymać gęstą pastę. Kiedy nieco przestygnie blendujemy i przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Przechowujemy w lodóce, zamrażalniku lub pasteryzujemy. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, sól i przyprawy, rozdrobnić miksując przez 40 sekund, z prędkością 6–7.  Dodać

Cztery Fajery
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 629

ząbki czosnku Uwaga: Jeśli chcecie przygotować mięsną pastę bulionową to optymalnym, moim zdaniem, rozwiązaniem jest zachowanie proporcji 1: 1 to znaczy do 50 dag dwukrotnie zmielonego na najdrobniejszym sitku mięsa (wołowina, drób) dodajemy łącznie 50 dag warzyw i soli (160 g soli, 100 g marchewki, 100 g cebuli, 80 g pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też(...)chwilę do wrzenia. Zmniejszamy płomień i cały czas mieszają odparowujemy nadmiar płynu. Po około godzinie powinniśmy otrzymać gęstą pastę. Kiedy nieco przestygnie blendujemy i przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Przechowujemy w lodóce, zamrażalniku lub pasteryzujemy. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, sól i przyprawy, rozdrobnić miksując przez 40 sekund, z prędkością 6–7.  Dodać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierś z kurczaka na kremowym sosie ze świeżych kurek - czyli kura na kurach 211

się kończy na te rarytasy można sięgnąć po mniej świeże opcje. Niemniej jednak - grzyb jest grzyb a gdy jest świeży jest najlepszy. Nie tak dawno temu kupiłem na trasie słoik kurek - pięknych i złotych. Te małe cudeńka potrzebują tak nie wiele aby zabłysnąć. Szybko, prosto i na temat - przystawka, którą można jeść dniami i nocami - kura na kurkach czyli pierś(...)międzyczasie pierś z kurczaka kroimy w poprzek na kilku centymetrowe kawałki. Smażymy na bardzo gorącej patelni podlanej delikatnie oliwą. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso mocno "sprężynuje" przekładamy je do miski, posypujemy ostrą papryką w proszku, mieszamy i przykrywamy naczynie na 2 minuty.  Przystawkę można podać w głębokim talerzu, na spód którego wykładamy nasz

Right Behind The Kitchen
Domowy smalec 84

kanapce.       Składniki: 1kg słoniny wieprzowej 250g boczku surowego 1 cebula       *** Smalec oraz boczek kroimy w bardzo drobną kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa *** *** Całość przekładamy do garnka lub na dużą patelnię z wysokim rantem. Ustawiamy moc palnika na średnią i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy moc palnika i możemy zacząć(...)garnka dodajemy cebulę przeciętą na pół i całość podsmażamy jeszcze przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy cebulę, nie będzie nam już potrzebna *** *** Przestudzony smalec rozlewamy do naczyń lub słoików *** *** Gdy całkowicie ostygnie wkładamy go do lodówki. Po kilku godzinach smalec stężeje i nadaje się już do smarowania na kanapki *** *** Najlepiej smakuje podany z ogórkiem małosolnym lub kiszonym *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 290

kości wyrzucamy. Z kolei mięso kroimy w większe kawałki, mniej więcej 10x5cm – często przepisy podają, aby mięso pokroić w drobniejszą kostkę, ale to powoduje, że z mięsa uciekają soki, lepiej więc podsmażyć większe kawałki i dopiero później pokroić w mniejsze. Patelnię z pozostałym po smażeniu boczku tłuszczem mocno rozgrzewamy i kładziemy kawałki wołowiny – nie mogą się one stykać ze sobą(...)nieco soli i pieprzu, mieszamy. Przekładamy do MISKI z marchewką. 6. CEBULKI (5 min) To krok opcjonalny – cebulki perłowe rzadko pojawiają się w sklepach (marynowane w occie ze słoika odpadają), można zastąpić je pokrojonymi na pół szalotkami lub całkowicie pominąć. Cebulki wrzucamy na patelnię z 1 łyżką masła i smażymy do zarumienia. Gotowe odkładamy do miski z marchewką

Nerds Kitchen
Sałatka makaronowa z kurczakiem i suszonymi pomidorami 93

pomidory suszone - 1/2 słoika zalewa z pomidorów - 3 łyżki pestki słonecznika - 2 łyżki przyprawa do kurczaka - 0,5 łyżki czosnek - 1 ząbek sól i pieprz Przygotowanie : Pestki słonecznika, uprażyć na suchej patelni. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą, usmażyć na oleju z pomidorów. Pomidory suszone pokroić w paseczki, czosnek w kostkę, dodać do mięsa, podsmażyć, odstawić do ostygnięcia

Kuchnia Danusi
MARCHEWKA Z GROSZKIEM NA CIEPŁO 103

Pasuje praktycznie do wszystkiego: mięsa, ryb czy sadzonego jajka. Moja synowa lubi ja do tego stopnia, że siada z miseczką na kolanach i zajada samą 😋 Ponieważ na blogu nie mam na nią przepisu, postanowiłam ugotować - napisać - wstawić przepis, może komuś się przyda? Ja robię zawsze marchewkę z groszkiem od postaw sama. Nie kupuję ani w słoiku, ani mrożonki. Ale oczywiście

Walijskie Pichcenie
Sałatka z selera, szynki i ananasa 151

Pyszna i prosta sałatka z selera konserwowego, szynki i ananasa idealnie sprawdzi się jako imprezowa przystawka lub smaczna kolacja. Sałatka na co dzień i od święta

Blog kulinarny S9.PL
Pulpety w sosie pieczarkowym 115

zapakować w słoiki.  Ogórki mogę zrywać nawet dwa razy dziennie tak rodzą. Cukinia już aż takiego doglądania nie wymaga, ale co drugi dzień trzeba wziąć spore wiaderko i rwać co wyrosło. W międzyczasie czereśnie, wiśnie, porzeczki…. Oczywiście znalazłam czas na ugotowanie obiadu   Dziś były pulpety z sosem pieczarkowym.  Składniki : Na pulpety: * 50 dkg mięsa mielonego

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania