moja rodzina nie przepada za majonezem, staram się robić dla nich sałatki , które doprawiane są jogurtem bądź śmietaną. Tak też doprawiłam i tę sałatkę. Podstawą sałatki jest smażone mięso z piersi kurczaka, które połączyłam ze sporą ilością warzyw z puszki. Poza czerwoną fasolą dodałam także kukurydzę oraz selera konserwowego. Jeśli chodzi o świeże warzywa to sięgnęłam po zieloną paprykę(...)łyżki oleju 1 duża papryka zielona 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 24 dkg czerwonej fasoli w puszce (puszka 40 dkg) 17 dkg selera konserwowego w wiórkach (słoik 32 dkg) 28,5 dkg kukurydzy w puszce (puszka 34 dkg) duży pęczek zielonej cebulki 25 dkg tartego sera żółtego szczypta pieprzu Cayenne 30 dkg jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczka pieprzu
MeCookssklepowych wędlin i chcecie (często po taniości) przygotować coś swojego, zdrowego i nieprzetworzonego – jest to zakup obowiązkowy. Moi goście są zawsze pod wrażeniem, gdy mówię im, że sam przygotowałem mięso, które właśnie jedzą na kanapce. Nic dziwnego – domowa karkówka wygląda trochę jak gulasz angielski z puszki, schab parzony w kawałku – prawie jak kupny. Tylko bez wstrzykiwanych polepszaczy. Zresztą(...)zamian jeszcze dziś opublikuję przepis na domową karkóweczkę! Przykładowe przepisy na dania z szynkowaru: Karkówka z szynkowaru Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego uniknąć? Kochani, sami róbmy
Proste-przepisy.plbarszcz na dłużej... Witam ponownie. Za oknem robi się coraz zimniej,ciągle pada i nie wiem jak wy ale wtedy robię barszcz. Robię go w dużym garnku, daje do słoików,trzymam je w lodówce i potem w każdej chwili otwieram podgrzeję i mam kubek gorącego barszczyku.Można go przechowywać nawet kilka miesięcy,ale u mnie nigdy tak długo(...)wymieszać z octem ,cukrem i solą(płaska łyżeczka) przykryć i odstawić na noc (można czasami przemieszać) na drugi dzień z pozostałych warzyw gotujemy wywar,jak rosół tylko n=bez mięsa, jak już sie porządnie pogotuję-ok 90min to dodajemy buraczki razem z sokiem który puściły ,wyciskamy czosnek,dodajemy majeranek i doprawiamy po swojemu do smaku i gotujemy jeszcze
Swojskie jedzonkoNaczynie żaroodporne, trzepaczkę, słoik. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla). Sos beszamel Ścieramy na tarce, na drobnych oczkach ser Emmentaler (lub inny). Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło. W kolejnym garnku roztapiamy 2 łyżki masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy(...)Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia. Schab 6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Kładziemy je na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy
Kubki smakuciepło do ziemniaczanej sałatki lub na zimno do kanapek. Na blogu są też inne przepisy na schab: schab z warkoczem pieczony w majeranku, schab ze słoika, schab karkowy z pończochy i schab pieczony w przyprawach. Schab w majeranku nadziewany śliwką Składniki: 1,2 kg schabu 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka czarnego pieprzu(...)tunel. Upychamy w nim dokładnie śliwki. Schab wkładamy do siatki wędliniarskiej, żeby po upieczeniu miał ładny kształt i zawiązujemy końcówki. Przyprawy mieszamy w miseczce z olejem i nacieramy nimi mięso. Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia z przykryciem i na 12 - 24 godziny wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schab podlewamy 2 - 3 łyżkami wody i pieczemy około
Kulinarne przygody Gatitykurczaka duszonego: 4-6 porcji kurczaka – u mnie dwa udka i dwa podudzia 300g fasolki szparagowej 2 cebule olej sól pieprz oregano 1 puszka siekanych pomidorów lub 1 słoik domowych, wekowanych – przepis Jak zrobić duszony kurczak z fasolką: Zaczynamy od naczyń. Do przepisu potrzebujemy dużą patelnie lub garnek z grubym dnem. Najpierw na patelni rozgrzewamy olej. Następnie wrzucamy(...)kurczaka dodajemy pomidory i polewamy szklanką wody. Potem przykrywamy przykrywka i dusimy wszystko ok 20 min. Następnie dodajemy umytą fasolkę i dusimy kolejne 20 min aż fasolka i mięso będzie miękkie. Doprawiamy do smaku. Artykuł Duszony kurczak z fasolką we włoskim stylu pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeczosnku Uwaga: Jeśli chcecie przygotować mięsną pastę bulionową to optymalnym, moim zdaniem, rozwiązaniem jest zachowanie proporcji 1: 1 to znaczy do 50 dag dwukrotnie zmielonego na najdrobniejszym sitku mięsa (wołowina, drób) dodajemy łącznie 50 dag warzyw i soli (160 g soli, 100 g marchewki, 100 g cebuli, 80 g pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też(...)chwilę do wrzenia. Zmniejszamy płomień i cały czas mieszają odparowujemy nadmiar płynu. Po około godzinie powinniśmy otrzymać gęstą pastę. Kiedy nieco przestygnie blendujemy i przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Przechowujemy w lodóce, zamrażalniku lub pasteryzujemy. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, sól i przyprawy, rozdrobnić miksując przez 40 sekund, z prędkością 6–7. Dodać
Cztery Fajeryząbki czosnku Uwaga: Jeśli chcecie przygotować mięsną pastę bulionową to optymalnym, moim zdaniem, rozwiązaniem jest zachowanie proporcji 1: 1 to znaczy do 50 dag dwukrotnie zmielonego na najdrobniejszym sitku mięsa (wołowina, drób) dodajemy łącznie 50 dag warzyw i soli (160 g soli, 100 g marchewki, 100 g cebuli, 80 g pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też(...)chwilę do wrzenia. Zmniejszamy płomień i cały czas mieszają odparowujemy nadmiar płynu. Po około godzinie powinniśmy otrzymać gęstą pastę. Kiedy nieco przestygnie blendujemy i przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Przechowujemy w lodóce, zamrażalniku lub pasteryzujemy. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, sól i przyprawy, rozdrobnić miksując przez 40 sekund, z prędkością 6–7. Dodać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię kończy na te rarytasy można sięgnąć po mniej świeże opcje. Niemniej jednak - grzyb jest grzyb a gdy jest świeży jest najlepszy. Nie tak dawno temu kupiłem na trasie słoik kurek - pięknych i złotych. Te małe cudeńka potrzebują tak nie wiele aby zabłysnąć. Szybko, prosto i na temat - przystawka, którą można jeść dniami i nocami - kura na kurkach czyli pierś(...)międzyczasie pierś z kurczaka kroimy w poprzek na kilku centymetrowe kawałki. Smażymy na bardzo gorącej patelni podlanej delikatnie oliwą. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso mocno "sprężynuje" przekładamy je do miski, posypujemy ostrą papryką w proszku, mieszamy i przykrywamy naczynie na 2 minuty. Przystawkę można podać w głębokim talerzu, na spód którego wykładamy nasz
Right Behind The Kitchenkanapce. Składniki: 1kg słoniny wieprzowej 250g boczku surowego 1 cebula *** Smalec oraz boczek kroimy w bardzo drobną kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa *** *** Całość przekładamy do garnka lub na dużą patelnię z wysokim rantem. Ustawiamy moc palnika na średnią i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy moc palnika i możemy zacząć(...)garnka dodajemy cebulę przeciętą na pół i całość podsmażamy jeszcze przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy cebulę, nie będzie nam już potrzebna *** *** Przestudzony smalec rozlewamy do naczyń lub słoików *** *** Gdy całkowicie ostygnie wkładamy go do lodówki. Po kilku godzinach smalec stężeje i nadaje się już do smarowania na kanapki *** *** Najlepiej smakuje podany z ogórkiem małosolnym lub kiszonym *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemkości wyrzucamy. Z kolei mięso kroimy w większe kawałki, mniej więcej 10x5cm – często przepisy podają, aby mięso pokroić w drobniejszą kostkę, ale to powoduje, że z mięsa uciekają soki, lepiej więc podsmażyć większe kawałki i dopiero później pokroić w mniejsze. Patelnię z pozostałym po smażeniu boczku tłuszczem mocno rozgrzewamy i kładziemy kawałki wołowiny – nie mogą się one stykać ze sobą(...)nieco soli i pieprzu, mieszamy. Przekładamy do MISKI z marchewką. 6. CEBULKI (5 min) To krok opcjonalny – cebulki perłowe rzadko pojawiają się w sklepach (marynowane w occie ze słoika odpadają), można zastąpić je pokrojonymi na pół szalotkami lub całkowicie pominąć. Cebulki wrzucamy na patelnię z 1 łyżką masła i smażymy do zarumienia. Gotowe odkładamy do miski z marchewką
Nerds Kitchenpomidory suszone - 1/2 słoika zalewa z pomidorów - 3 łyżki pestki słonecznika - 2 łyżki przyprawa do kurczaka - 0,5 łyżki czosnek - 1 ząbek sól i pieprz Przygotowanie : Pestki słonecznika, uprażyć na suchej patelni. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą, usmażyć na oleju z pomidorów. Pomidory suszone pokroić w paseczki, czosnek w kostkę, dodać do mięsa, podsmażyć, odstawić do ostygnięcia
Kuchnia DanusiPasuje praktycznie do wszystkiego: mięsa, ryb czy sadzonego jajka. Moja synowa lubi ja do tego stopnia, że siada z miseczką na kolanach i zajada samą 😋 Ponieważ na blogu nie mam na nią przepisu, postanowiłam ugotować - napisać - wstawić przepis, może komuś się przyda? Ja robię zawsze marchewkę z groszkiem od postaw sama. Nie kupuję ani w słoiku, ani mrożonki. Ale oczywiście
Walijskie PichceniePyszna i prosta sałatka z selera konserwowego, szynki i ananasa idealnie sprawdzi się jako imprezowa przystawka lub smaczna kolacja. Sałatka na co dzień i od święta
Blog kulinarny S9.PLzapakować w słoiki. Ogórki mogę zrywać nawet dwa razy dziennie tak rodzą. Cukinia już aż takiego doglądania nie wymaga, ale co drugi dzień trzeba wziąć spore wiaderko i rwać co wyrosło. W międzyczasie czereśnie, wiśnie, porzeczki…. Oczywiście znalazłam czas na ugotowanie obiadu Dziś były pulpety z sosem pieczarkowym. Składniki : Na pulpety: * 50 dkg mięsa mielonego
Pieprzyć z Fantazjąrównież z puszki lub słoika) sprawdza się znakomicie. Wszystkie składniki należy starannie wymieszać i oczywiście całość przyprawić według własnych upodobań. Sól, pieprz, ulubione zioła wzbogacą smak dania. Możemy dodać do ryżu kilka kropel oleju roślinnego, jeśli uznamy, że ryżowa mieszanka tego wymaga. Tak przygotowane danie może stanowić obiad, lub być dodatkiem do ryb, klopsów lub mięs. Oczywiście jeśli obiad
sierotka maRysia w kuchniparze), do mięs i… od po prostu do kromki świeżego pieczywa. Polecam. Olej porowy, to produkt pochodzący z Manufaktury Łagowski. Poza wspomnianym olejem w ofercie Manufaktury Łagowski znajdzie również: olej pomidorowy, olej pieprzowy, olej wędzone warzywa, pastę pomidorową, czekoladę śliwkową, i moją ulubioną czekoladę jabłkową. Uwielbiam ją jeść od tak… łyżeczką prosto ze słoika. Polecam, wspaniały deser
Słodkie okruszkicałą noc), aby mięso się przegryzło. Następnie wkładamy karkówkę do naczynia żaroodpornego i pod przykryciem pieczemy w 180 stopniach ok. 1-1,5 godziny. W międzyczasie możemy przygotować sos do sałaty. Do oleju dodajemy cukier, pieprz czarny i cayenne, sok z cytryny i sól. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej w shakerze lub w szczelnie zamkniętym słoiku). Przed samym podaniem polewamy sałatę
MyCookBook.plmieści się w słoiku 720 ) Sól Pieprz Liść laurowy – kilka Ziela angielskie – kilka Wykonanie: Antrykot i szyję gotujemy w osolonej wodzie ( zdejmujemy szum ) z liściem laurowym i zielem angielskim. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się wywaru. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy na patelni, również dodajemy do gotującej się zupy. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy
Smaki Ewylitrowy słoik musu jabłkowego (lub 1,5 kg jabłek startych na tarce o grubych oczkach, przesmażonych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa (ewentualnie truskawkowa) 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie Śnieżki w proszku mleko do przygotowania Śnieżki polewa czekoladowa Orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa (lub siekamy nożem
Rozpustne gotowaniepudru Do dekoracji: 1 słoik dżemu truskawkowego 100 gramów orzechów włoskich (u mnie było 20 sztuk, po obraniu wyszło 110 gramów) Ze składników na ciasto zagniatamy kruche, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut W tym czasie obieramy orzechy (jeśli mamy w łupinkach), układamy na czystej ściereczce i ubijamy tłuczkiem do mięsa Składniki na piankę ubijamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com