Bardzo smaczna, popularna polska zupa żurek, tym razem w wersji bezglutenowej – na bazie zakwasu gryczanego. PRZEPIS NA BEZGLUTENOWY ŻUREK GRYCZANY Składniki na bezglutenowy żurek gryczany
Dorota SmakujeNiedawno odwiedziliśmy moją koleżankę ze studiów Marysię:) Wizyta super...oby następna nie za 5 lat Marysiu;))) Wróciliśmy z tym przepisem...Składniki; 1 kg schabu, 1/2 kg
Anioły w kuchniwypróbowania : ) Pysznie, prosto i szybko :) Składniki : 5 porcji podudzia z kurczaka sól, pieprz domowa vegeta do smaku 2 łyżki czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła 1 słoik Sosu słodko-kwaśnego Orzech 100 ml wody Wykonanie : Podudzia myjemy i osuszamy, nacieramy solą lub vegetą co lubicie , ja nacieram vegetą, papryką, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiamy(...)obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor, następnie podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Następnie wlewamy sos słodko kwaśny i dusimy dalej aż mięso będzie miękkie po włożeniu widelca. Podajemy z ryżem , kaszą lub ziemniakami , co kto lubi :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZrobiłam ostatnio dość spory słoik ogórków małosolnych , zbyt dużo aby zjeść je wszystkie na kanapce. Musiałam zatem spożytkować je również w jakimś daniu i padło na sałatkę. Sałatka z ogórkami małosolnymi okazała się trafnym wyborem, ponieważ mogłam nie tylko podać ją na lunch ale zaserwowałam ją również do mięsa z grilla . Dość spora jak dla mnie ilość sałatki została zjedzona
MeCookssera z niebieską pleśnią 1 gruszka 1/2 słoika suszonych pomidorów 50 g rukoli Sos 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie 1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. 2. Mięso myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami
Alle Dobre!pracy. Sałatka alpejska to połączenie wędzonego mięsa z warzywami i owocami, więc jeżeli ktoś lubi takie smaki to zapraszam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Sałatkę alpejską: 1 wędzony filet z piersi z kurczaka (200 g) 1 puszka czerwonej fasoli (420 g) 1 puszka kukurydzy (200 g) 1 słoik selera konserwowego (300 g) 1 nieduża czerwona cebula
Danka Pichcisię bardziej gęsty. Można go dodawać do mięsa, sera, sałatek, kanapek... Co potrzeba: 1 opakowanie fety 270 g, 4 łyżki nie czubate śmietany 18% kwaśnej, 3 duże ząbki czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Do blendera dajemy fetę pokruszoną na mniejsze kawałki, śmietanę, czosnek, pieprz, blendujemy na gładką masę. Przelewamy do słoika, zakręcamy pokrywką, wstawiamy na 1 godzinę do lodówki
Bułka z Chlebemcukinii to pyszny dodatek do kanapek, mięs, mięs z grilla. W sezonie na cukinię co roku robię słuszną jego porcję, by potem cieszyć się jego smakiem cały rok. Jest inny niż tradycyjny ketchup ze sklepu, jest bardziej aromatyczny a co najważniejsze naturalny. Często zdarza mi się zajadać nim łyżeczką prosto ze słoika, jest … Czytaj dalej Ketchup z cukinii Artykuł
Pieprzyć z Fantazjątakże świetna do grillowanego mięsa, od wielu sezonów króluje na naszym stole. Składniki: 8kg ogórków 1kg cebuli 1kg czerwonej papryki 1kg marchewki 9 łyżek soli Zalewa: 2 szklanki octu 1 szklanka cukru 20g pieprzu mielonego 4 łyżeczki ostrej papryki 9 ząbków czosnku po 1 łyżce oleju do każdego słoika Wykonanie: 1. Ogórki umyć, wysuszyć, pokroić
Szalona Kuchnia Ewelinyprzepis Naleśniki z mięsem mielonym. To jeden z przepisów, do którego naprawdę często zaglądacie od kiedy tylko pojawił się na blogu. Przepis: kliknij po przepis Mini pieczarki w cieście naleśnikowym. Przepis: kliknij po przepis Pierś z kurczaka w zalewie octowej. Przepis: kliknij po przepis. Czerwona kapusta w słoikach na zimę. Jestem troszkę zaskoczona
W kuchni u Monikipekińska, pojedyncza pierś z kurczaka, puszka kukurydzy, słoik ogórków konserwowych, kilka ząbków czosnku, mały jogurt naturalny, mały majonez, przyprawa gyros, vegeta - można pominąć. Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z połową paczki przyprawy gyros. Ostudzić. Kapustę i ogórki pokroić. dodać kukurydzę i ostudzone mięso. Jogurt naturalny wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu
W kuchni u Monikisię tylko podoba. Soczewicą, pilawem, bulgurem, mięsem... Można je rownież faszerować tak jak nasze tradycyjne gołąbki :) Mogą być gotowane, smażone, pieczone jak nam sie tylko podoba. Mają kwaśno-cierpki smak, dlatego że liście winogron bywają gorzkawe. SKŁADNIKI: 60 liści winogron ZALEWA: 1 litr wody 4 łyżeczki soli morskiej DO SŁOIKA; 3 ząbki czosnku
Zainspiruj się kuchniąbarszcz ugotowany na kości z mięsem na zakwasie. Po spróbowaniu takiego barszczu przestał mi smakować barszcz z torebek czy butelek. Zrobienie zakwasu nie wymaga dużo pracy, a barszcz na swojskim zakwasie jest niepowtarzalny. Również ten zakwas pity na surowo jest nie tylko bardzo dobry ale i zdrowy. Składniki na słoik 1 litr: 2 - 3 buraki 3 ząbki czosnku
Mama Gotujemięso. Karkówkę lub inną wieprzowinę oraz wołowinę ugotuj w lekko osolonej wodzie i warzywami na włoszczyznę. Gotuj wolno przez 2 godziny. Ostudzone mięso pokrój na małe kawałki lub rozdrobnij widelcem. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Gotowanie bigosu Następnie przygotuj duży garnek o grubym dnie. Bigos ma tendencję do przypalania. Włóż obie kapusty do garnka, mięso i boczek(...)kapusty i mięso posoliłam wcześniej podczas wstępnej obróbki termicznej ale i tak jeszcze musiałam doprawić bigos solą. Do gotującego się bigosu dodaj żurwinę, pokrojone morele i śliwki. Wlej wino marsala, wymieszaj i gotuj bigos przez 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowany bigos ostudź. Gotuj jeszcze raz na drugi dzień przez godzinę. Zazwyczaj przechowuję bigos w słoikach. Napełniam słoiki
codojedzeniawiem od czego zacząć pisanie tego posta. Z jednej strony głównym elementem jest tutaj mięso, ale moje serce skradło to danie, traktowane jako całość, a w szczególności makaron zmieszany z pomidorowym sosem. Tak, sos smakował mi najbardziej, zwłaszcza, że gdzieniegdzie dało się w nim wyczuć wątróbkę, która wydostała się z kurczaka. Całość moim zdaniem na 5, aczkolwiek podstawa – trzeba(...)kurczaka szczypta mielonego imbiru czosnek granulowany mielona papryka słodka sól, pieprz Nadzienie: 250 g wątróbki drobiowej (u mnie z kaczki) 1 cebula szczypta majeranku sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 słoik passaty pomidorowej 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku bazylia, tymianek sól, pieprz, cukier Dodatkowo: makaron zielona część cebulki dymki olej Cebulę kroimy w piórka lub w kostkę (wg preferencji
Smaki Na Talerzu