słoik pomidorów suszonych (ok. 270 g) 1-2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Liście szpinaku myjemy na sitku pod bieżącą wodą, odsączamy i dokładnie osuszamy. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Schab oczyszczamy z tłuszczu i białych włókien, myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy wzdłuż tak, aby otrzymać duży, prostokątny płat mięsa
Kuchnia MagdaLenysłoik pomidorów suszonych (ok. 270 g) 1-2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Liście szpinaku myjemy na sitku pod bieżącą wodą, odsączamy i dokładnie osuszamy. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Schab oczyszczamy z tłuszczu i białych włókien, myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy wzdłuż tak, aby otrzymać duży, prostokątny płat mięsa
Kuchnia MagdaLenyWłoskie śniadania w środku zimy, kapryśnej zimy to najlepsze rozpoczęcie dnia, całego tygodnia. Po koktajlach przyszła u mnie ochota na śniadania, które uwielbiam przygotowywać w słoikach
Moja smaczna kuchniaPyszna, kolorowa sałatka do słoików. Doskonały dodatek do wielu dań obiadowych w sezonie, w którym świeże warzywa wiele tracą na swojej wartości. Wymaga trochę pracy ale warto. Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cukinii 1 kg papryki ( różne ) ½ kg cebuli ½ kg marchwi 1 pęczek zielonej pietruszki 1 główka czosnku 1 łyżka soli Zalewa: 5 szklanek wody(...)łyżki soli 8 goździków Kilka ziaren ziela angielskiego Liść laurowy Olej Wykonanie: Gotujemy zalewę z podanych składników. Ogórki kroimy w plasterki ( można użyć przystawki do maszynki do mięsa), tak samo postępujemy z cukinią ( jeżeli jest to młoda cukinia, nie obieramy jej gdy jest starsza obieramy i usuwamy nasiona ). Cebulę kroimy w pół plasterki, paprykę w słupki ( 3 na ½ cm ), marchewkę
Smaki Ewymielonej gorczycy białej 1,5 słoika tartego chrzanu ( 350 ml – 1,5 szklanki ) 3-4 ząbki czosnku 1 czubata ,łyżeczka mielonego kminku 1 szklanka wody jelita wieprzowe cienkie do kiełbas – około 5 m Boczek mielimy na drobnym sitku . Łopatkę kroimy na kawałki i także mielimy , ale na sitku o dość grubych oczkach . Oba mięsa wkładamy do miski , dodajemy cukier
Ogrodnik w podróżywęgierskie filety . Bezproblemowe w wykonaniu a do tego bardzo smaczne . Jedynym problemem może być fakt iż nie każdy ma w domu pastę z pieczonej papryki . Ja zawsze robię kilka słoików kiedy papryka jest w najlepszej cenie , a później korzystam z gotowej pasty kiedy tylko zajdzie potrzeba . Filety z kurczaka lubią prawie wszyscy , nawet dzieci przy nich nie grymaszą . Polecam(...)posypania Filety myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem ,posypujemy czosnkiem , ostrą papryką , solimy i obficie nacieramy pastą paprykową . Odstawiamy na godzinę . Na mocno rozgrzanej patelni obsmażamy z obu stron . Jak mięso się zetnie , czyli nie będzie już surowe , smarujemy resztą pasty paprykowej , która pozostała po marynowaniu w misce , posypujemy serem i wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika pod górną grzałkę , tylko na tyle
Ogrodnik w podróżysosie tikka masala.U mnie sos gotowy ze słoika ,bo sama nie potrafię jeszcze zrobić takiego sosu. Danie sycące i bardzo szybkie.Polecam ! Składniki: 5 tortilli 2 piersi z kurczaka sos tikka masala Piersi myjemy i kroimy w drobną kostkę,solimy.Smażymy chwilę na oleju i wlewamy sos.Gotujemy do miękkości mięsa. Podajemy z plackami tortilli. Smacznego
Przepisy mojej mamycebuli będzie świetnie smakować jako dodatek do obiadu, kanapek, mięsa z grilla czy burgerów. Pyszna sałatka z chrupiących ogórków zimą będzie jak znalazł, gdyż świeże ogórki są wtedy niesmaczne. Jest bardzo łatwa do zrobienia, choć wymaga nieco czasu, gdyż trzeba pokroić wszystkie warzywa. Składniki na sałatkę wójtowej z ogórków (4 słoiki po 1 l): 1,5 kg ogórków gruntowych
e-PrzepisyKulinarnemoją ulubioną zalewę octową do wszelkich ryb i mięs. Na blogu mieliście okazję zobaczyć ją w wersji pomidorowej - do ryb w całości, do filetów rybnych i do skrzydełek kurczaka . Ta jest przygotowywana identycznie, tylko pominięty zostaje przecież pomidorowy. Zalewa i tak przygotowane ryby świetnie nadają się do zamknięcia w słoikach - tak jak w przypadku tych śledzi . Można śmiało wykorzystać
Kocham..lubię..gotuję..przemysłowo, często przyrządzamy potrawy dla wielu osób lub wekujemy słoiki, szybkowar 20l będzie stanowił wygodną i praktyczną alternatywę dla tradycyjnych naczyń kuchennych. Jak gotować w szybkowarze? Aby nie zepsuć potrawy musimy dokładnie trzymać się czasu gotowania poszczególnych składników. Gulasze wołowe lub wieprzowe przygotujemy w 30-40minut, pożywna zupa na mięsie będzie gotowa w 30min. Więcej problemów może sprawiać ugotowanie
sierotka maRysia w kuchnipatelni. Potem łączymy wszystko razem, wrzucając usmażone mięso z dodatkami do garnka. Na patelni z tłuszczem przypalamy łyżkę papryki w proszku i zalewamy wywarem z garnka. Mieszamy chwilę i wlewamy do gotującego się gulaszu. -- Żeby zagęścić (chociaż można pominąć ten krok).. śmietanę 18% solimy 1/4 łyżeczki soli, do słoika nalewamy trochę wywaru z garnka i do tego dodajemy śmietanę
chleba naszegochrzanem na święta to doskonały dodatek do pieczonych mięs, drobiu np. kaczki z chrupiąca skórką , wędlin, pasztetów albo jajek na twardo. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnej ćwikły z chrzanem. Najlepsza ćwikła to ta domowa oczywiście, przygotowana własnoręcznie a najlepiej z dodatkiem prawdziwego, świeżego chrzanu. Ćwikła z chrzanem do słoików. Domową ćwikłę z chrzanem przygotowuję
Moja Książka Kucharskawłaśnie z tego rejony Włoch tak więc łatwo skojarzyć Mięso zapiekane w piekarniku w folii aluminiowej ,jest soczyste i zdrowe , a do tego niezwykle aromatyczne . Doskonały pomysł na obiad , kiedy pustka w głowie Zaserwowana na sosie paprykowym jest rewelacyjna . Składniki na 4 osoby : 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka mały słoik zielonego pesto 2 kulki sera mozzarella sól do smaku
Ogrodnik w podróżywysoka, żeby sos się nie przypalił. Rozprowadź kawałki mięsa w sosie, tak żeby otoczył kurczaka. Podgrzewaj całość jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj kurczaka z kaszą wymieszaną z natką pietruszki i rzodkiewką oraz szpinakiem lub innymi dowolnymi warzywami. Przepis pochodzi z naszego menu na tydzień – Dieta z pudełka i słoika . Smacznego! Artykuł Środa: Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Niedzielny kucharzjest najdłuższa. Na szczytowej półce warto ustawiać żywności w słoikach jak dżemy, powidła itd. Jest to też odpowiednie miejsce do przechowywania ciast np. sernika na zimno. Środkowa półka. Idealna do przechowywania nabiału, wędlin, jak również gotowych zup w garnku czy innych tego typu potraw. Na dolnej półce lodówki należy przechowywać mięso i ryby. Uwaga! Należy pamiętać, aby nie trzymać surowego
Słodkie okruszkigotujemy. Z makreli usuwamy skórę i ości. Następnie mięso rozdrabniamy widelcem. 2. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. 3. Dodajemy cukier i koncentrat. Mieszamy. 4. Dodajemy ryż, rozdrobnioną makrelę . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i paprykami. Smacznego ! Rada : Paprykarz możemy przechowywać kilka dni (nawet 2 tygodnie ) : gorący przekładamy do słoika, zalewamy łyżką oliwy i zakręcamy
Pysznosci Babci Basiwarzywnej 100ml wody 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1/2 słoika sosu słodko- kwaśnego JAMAR sól pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z piersi kurczaka kroję w kostkę. Przekładam na patelnię i chwilę podsmażam na oliwie. Dodaję mieszankę chińską oraz ostrą mieloną paprykę. Smażę na małym ogniu około 5 minut. Mięso oraz warzywa podlewam wodą i duszę około 5 minut
Tradycyjna kuchnia Kasi