woda 1 łyżka mąka 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy 1 słoik mały papryka marynowana 5 szt ogórek kiszony 4 szt cebula 1/2 kg pieczarki pieprz tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Polędwicę kroimy w grubsze paski. Pieczarki umyć osączyć,pokroić w paseczki. Następnie paprykę,ogórki i cebulę pokroić w paski. Na patelnię wyłożyć mięso,podsmażyć na tłuszczu,przełożyć mięso do rondla,podlać wodą,dusić. Warzywa
Kuchnia Danusiowinięte boczkiem wędzonym. Z wierzchu pyszny chrupiący boczek dzięki któremu mięso jest soczyste i aromatyczne. Słodka żurawina i ostry chrzan równoważą się w smaku. Całość duszona w śmietanie. Podałam do nich gotowany kalafior i kluski śląskie. Składniki: 3 piersi z kurczaka 9 łyżek żurawiny Kresto 2 łyżeczki chrzanu z słoika 1 kulinarne inspiracje kurczak ze śliwką w boczku Kamis
Ala piecze i gotujestygnie ono podczas przygotowywania reszty. Można też usmażyć dzień wcześniej, a potem tylko wszystko do miski i sałatka gotowa do wjazdu na stół. Kurczaka można zastąpić też innym mięsem (np. indykiem) lub wędliną (polędwica sopocka, szynka, kabanosy, itp.). Polecam też jako posiłek do pracy, jest bardzo sycąca. Moja Mama tą sałatką była zachwycona i jednogłośnie uznałyśmy, że trzeba ją powtórzyć(...)dodać czerwonej cebuli ;) tak dla urozmaicenia koloru ;) A Ty jakie sałatki przygotujesz na Wielkanoc? Może mnie zainspirujesz? ;) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 1/2 szkl. ziaren słonecznika 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pierś kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy na łyżce
Kolorowy Przepisownikkolorem. Świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, tostów, tortilli, nachosów, ale też do mięs i makaronów. Przepis podłączam pod Wyzwanie Kulinarne-domowy ketchup :) Składniki na ok 4-5 słoików o pojemności 300 ml: 1,2 kg pomidorów 800 g papryki czerwonej 2-3 papryczki chili (w zależności od upodobań, możecie dać więcej) 0,5 kg marchewki(...)myjemy, pozbawiamy ogonków, cebulę i marchew obieramy. Następnie warzywa te koimy na mniejsze kawałki (pomidory ze skórą i gniazdami nasiennymi, paprykę z pestkami) i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do dużego grnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy olej, ocet, cukier, przyprawy (podane proporcje przypraw
Zawsze głodna!kurczaka, sól, pieprz, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, oliwa z oliwek. Sałata: mix sałat ( 200g), 200g sera feta, kilkanaście pomidorków koktajlowych, kilka suszonych pomidorów z zalewy, olej ze słoika od pomidorów suszonych. Sos: 175g gęstego jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz. Ziemniaki: 750g małych ziemniaków, 4 ząbki czosnku, 2-3 garście świeżego koperku, 5-6 łyżek(...)Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ziemniaki są miękkie. Pieczone piersi z kurczaka: Piersi dobrze osuszyć i ponacinać. Cebulę i czosnek pokroić i w każde nacięcię w piersi powkładać. Mięso doprawić solą i pieprzem, naoliwić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220stopni C i piec 30-40minut ( ja piekłam pod przykryciem i na ostatnie kilka minut odkryłam). Sos: Jogurt naturalny
W kuchni u MonikiPoszatkowaną kapustę przełożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, żeby kapusta zmiękła. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na patelni na łyżce oliwy, odstawić do ostygnięcia. Mięso włożyć do dużej miski, dodać do niego ostudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody kapustę. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem, wbić jajko i wymieszać dokładnie. Z powstałej masy(...)wypłynie sok). Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W czasie pieczenia kotletów przygotować dodatki. Ugotować kaszę pęczak w osolonym wrzątku, w proporcji 2:1 i wyjąć ze słoika ogórki małosolne tudzież przygotować ulubioną surówkę . Kotlety podawać gorące, po wyjęciu z piekarnika, z ulubionymi dodatkami. 1 porcja to ok. 280 kcal , węglowodany: 22g, białko: 16g, tłuszcz: 14g Informacje
DietologPasta paprykowa do słoików najlepsza. Czas przetworów na zimę zaczął się u nas jakiś czas temu, teraz przyszła pora na przetwory z papryki. Podam Wam szybki i prosty przepis na pikantną pastę z papryki przypominającą wyglądem, smakiem i aromatem turecki Biber salçası (koncentrat z papryki). Zajadałam się taką pastą dawno temu w Berlinie. Podpytałam się kiedyś o przepis i taką(...)modyfikacją (papryka nie jest pieczona tylko miksowana wraz ze skórą) robię sama od ładnych paru lat. W zasadzie ta pasta zastąpiła w naszym domu ketchup. Jest doskonałym dodatkiem do mięsa, kanapek, kasz (szczególnie bulgur), makaronu, ryżu i oczywiście do pizzy. Została wykonana z czerwonej papryki, czerwonych papryczek chilli, suszonej chilli oraz przypraw i dodatków typu: domowy ocet jabłkowy (można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięinnych kompotów, zróbcie śliwki w occie, do pieczonych mięs będą jak znalazł. Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1,5 szklanki octu winnego 3/4 szklanki przegotowanej wody 3 czubate łyżki miodu 75 g cukru 5 ziaren kardamonu 5 goździków kawałek kory cynamonu 30 g soli (przepis na 5 średnich słoików) Wodę zagotowujemy z solą, cukrem, kardamonem, goździkami, cynamonem (cynamon podzieliłam
Kardamonovyinnych kompotów, zróbcie śliwki w occie, do pieczonych mięs będą jak znalazł. Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1,5 szklanki octu winnego 3/4 szklanki przegotowanej wody 3 czubate łyżki miodu 75 g cukru 5 ziaren kardamonu 5 goździków kawałek kory cynamonu 30 g soli (przepis na 5 średnich słoików) Wodę zagotowujemy z solą, cukrem, kardamonem, goździkami, cynamonem (cynamon podzieliłam
Kardamonovypyszne i rozgrzewające jedzenie musi być przygotowane na bazie mięsa. Czasem wystarczy garść przypraw, warzywa i bulion, aby rozpieścić nasze podniebienia. Polecam Wam dzisiaj kochani pyszne curry z ciecierzycy :) Składniki: 3 czerwone papryki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku łyżka masła 400 g cieciorki gotowanej + zalewa (dodaję taką ze słoika) duża cukinia ( lub dwie średniej wielkości) 2 łyżki czerwonej pasty
ChilliJemySałatka z marynowanych warzyw z grzybami, marchewką i cebulą Sałatki z marynowanych warzyw i grzybów są świetnym pomysłem nie tylko na zimę. Te słodko-kwaśne, chrupkie
Korniszonkilekko kwaśny i idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, ale jest równie smaczny jako dodatek do pieczywa. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania dżemu będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 800 ml dżemu 600 g borówki czerwonej 400 g kwaśnych jabłek 100 ml wody 150 g cukru wyparzone słoiki i wieczka dodatkowo można dodać cynamon, anyż lub goździki (adsbygoogle
Uwaga Babcia Gotujetheme-font:minor-latin; mso-ansi-language:CS;} Umyj mięso. Zalej do 3/4 dużego garnka filtrowaną zimną wodą. Zacznij gotować, gdy się zagotuje ściągnij szum i zmniejsz ogień. Opal cebulę. Dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 8-12 godzin. Dopraw solą i pieprzem. Przecedź, przelej do słoika i trzymaj w lodówce
Cytryna&Co.zbyt wysoka, żeby sos się nie przypalił. Rozprowadź kawałki mięsa w sosie, tak żeby otoczył kurczaka. Podgrzewaj całość jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj kurczaka z kaszą wymieszaną z natką pietruszki i rzodkiewką oraz szpinakiem lub innymi dowolnymi warzywami. Przepis pochodzi z menu na tydzień „Dieta z pudełka i słoika” Artykuł Środa: Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym pochodzi
Niedzielny kucharzbyło od paru dobrych lat. Jeśli już macie pełne słoiki marynowanych i suszonych, zamrażarki wypchane grzybami i nie macie pomysłu co dalej - zróbcie puder grzybowy! W zasadzie możecie użyć każdych waszych ulubionych grzybów - my stawiamy na kanie i borowiki, Taki puder dodajcie później do sosów, zup, gulaszów i różnorakich mięs - doskonale "podkręci" smak potraw! SKŁADNIKI kanie, borowiki lub inne grzyby
Moje Kuchenne Rewelacje