gdyż oprócz wspomnianych dodatków - w zupie znalazło się mięso z żeberek. żeberka wieprzowe na wywar (opcjonalnie) 5 ziemniaków (średnich) 1 duża marchew 1 pietruszka 1 cebula (mała) kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku sól, pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu (ze słoika; opcjonalnie) 1/2 buteleczki zakwasu (wg smaku, u mnie
Di gotujekumpla na działce i wędzili tam całe tony mięsa. No, tony może nie, może trochę przesadziłem, ale nie skłamię jak powiem, że oprócz tych owoców przytargała jeszcze z 10 kg świeżo uwędzonych kiełbas. Wszelakich, różnych. Teraz to już wojna może nas zastać, damy radę. Lodówki pełne przetworów, wszelakich słoików, mięs, kiełbas, szafa trzeszczy w szwach pod naporem nalewek. Tak, mamy
Marder&Marder Manufacturejakiś czas pojawia się w moim menu. Mięso wychodzi bardzo delikatne, miękkie a warzywa w słodko- kwaśnym sosie dodają fajnego smaku. Mimo, że nie należę do fanów karkówki ta wersja bardzo mi smakuje ;-) Zapraszam!!! Składniki: 1,5 kg karkówki, 0,5 kg pieczarek, 3 cebule ( średniej wielkości), słoik ogórków konserwowych ( pojemność
Passion of Cookingpomysł na obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy mięso pokroić i przyprawić, a potem schować do lodówki. Sos spokojnie postoi kilka dni. Można nawet pokusić się na zrobienie jego większej ilości, przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie. A potem, kiedy na zrobienie obiadu nie będzie zbyt dużo czasu, otwieramy słoik i podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut.Kurczak:2
Codzienna kuchnia niecodziennaprzyjaciółmi. Przygotowuje się je bardzo szybko, należy jednak pamiętać, żeby zrobić to dzień przed podaniem, gdyż muszą trochę postać w zalewie, aby się zamarynowały. Są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, wędlin czy napojów wysokoprocentowych. Pytacie czasami jak to jest z tymi pieczarkami – myć, oczyszczać, obierać? Ja ich nie obieram, wg mnie nie ma takiej potrzeby, ale płuczę pod bieżącą wodą(...)przestudzenia. Pieczarki przekładamy do słoika albo miski i wlewamy do nich zalewę. Całość pozostawiamy do całkowitego przestudzenia, następnie wkładamy do lodówki na jakieś 24 godziny. [caption id="attachment_8821" align="aligncenter" width="685"] Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej[/caption] Zobacz inne przepisy na przekąski z pieczarkami: Ziołowe Pieczarki Panierowane – Szybka Przekąska Pieczarki Faszerowane Mięsem I Serem Żółtym Krokiety Z Pieczarkami
e-PrzepisyKulinarneczęści. Ususzyliśmy i co teraz? Ja lubię dwie metody i te dwie najbardziej polecam. Klasycznie — na dno czystego i suchego słoika wsypujemy kilka ziarenek suchego ryżu i dokładamy suszone zioła lekko roztarte, żeby wypełniły szczelnie słoik. Dobrze zamknięty słoik przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu. Drugim moim ulubionym sposobem jest robienie soli ziołowych. To wymaga dwóch rzeczy: młynka lub moździerza(...)używać do zup, gulaszy, duszenia mięs, pieczenia warzyw, wywarów czy napoi (mięta z cytryną). Idealną opcją na lato to mrożenie posiekanej mięty ze zmiksowanymi owocami (truskawki, ananas), to daje nam pięknie wyglądające i pyszne kostki, które wystarczy zalać ulubioną wodą mineralną i lemoniada gotowa. KONSERWOWANIE Do konserwowania ziół najlepiej nadaje się sól. Na dno słoika wsypujemy cienką warstwę soli
ladykitchensłoik pomidorów suszonych (ok. 270 g) 1-2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Liście szpinaku myjemy na sitku pod bieżącą wodą, odsączamy i dokładnie osuszamy. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Schab oczyszczamy z tłuszczu i białych włókien, myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy wzdłuż tak, aby otrzymać duży, prostokątny płat mięsa
Kuchnia MagdaLenysłoik pomidorów suszonych (ok. 270 g) 1-2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Liście szpinaku myjemy na sitku pod bieżącą wodą, odsączamy i dokładnie osuszamy. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Schab oczyszczamy z tłuszczu i białych włókien, myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy wzdłuż tak, aby otrzymać duży, prostokątny płat mięsa
Kuchnia MagdaLenyWłoskie śniadania w środku zimy, kapryśnej zimy to najlepsze rozpoczęcie dnia, całego tygodnia. Po koktajlach przyszła u mnie ochota na śniadania, które uwielbiam przygotowywać w słoikach
Moja smaczna kuchniaPyszna, kolorowa sałatka do słoików. Doskonały dodatek do wielu dań obiadowych w sezonie, w którym świeże warzywa wiele tracą na swojej wartości. Wymaga trochę pracy ale warto. Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cukinii 1 kg papryki ( różne ) ½ kg cebuli ½ kg marchwi 1 pęczek zielonej pietruszki 1 główka czosnku 1 łyżka soli Zalewa: 5 szklanek wody(...)łyżki soli 8 goździków Kilka ziaren ziela angielskiego Liść laurowy Olej Wykonanie: Gotujemy zalewę z podanych składników. Ogórki kroimy w plasterki ( można użyć przystawki do maszynki do mięsa), tak samo postępujemy z cukinią ( jeżeli jest to młoda cukinia, nie obieramy jej gdy jest starsza obieramy i usuwamy nasiona ). Cebulę kroimy w pół plasterki, paprykę w słupki ( 3 na ½ cm ), marchewkę
Smaki Ewymielonej gorczycy białej 1,5 słoika tartego chrzanu ( 350 ml – 1,5 szklanki ) 3-4 ząbki czosnku 1 czubata ,łyżeczka mielonego kminku 1 szklanka wody jelita wieprzowe cienkie do kiełbas – około 5 m Boczek mielimy na drobnym sitku . Łopatkę kroimy na kawałki i także mielimy , ale na sitku o dość grubych oczkach . Oba mięsa wkładamy do miski , dodajemy cukier
Ogrodnik w podróżywęgierskie filety . Bezproblemowe w wykonaniu a do tego bardzo smaczne . Jedynym problemem może być fakt iż nie każdy ma w domu pastę z pieczonej papryki . Ja zawsze robię kilka słoików kiedy papryka jest w najlepszej cenie , a później korzystam z gotowej pasty kiedy tylko zajdzie potrzeba . Filety z kurczaka lubią prawie wszyscy , nawet dzieci przy nich nie grymaszą . Polecam(...)posypania Filety myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem ,posypujemy czosnkiem , ostrą papryką , solimy i obficie nacieramy pastą paprykową . Odstawiamy na godzinę . Na mocno rozgrzanej patelni obsmażamy z obu stron . Jak mięso się zetnie , czyli nie będzie już surowe , smarujemy resztą pasty paprykowej , która pozostała po marynowaniu w misce , posypujemy serem i wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika pod górną grzałkę , tylko na tyle
Ogrodnik w podróżysosie tikka masala.U mnie sos gotowy ze słoika ,bo sama nie potrafię jeszcze zrobić takiego sosu. Danie sycące i bardzo szybkie.Polecam ! Składniki: 5 tortilli 2 piersi z kurczaka sos tikka masala Piersi myjemy i kroimy w drobną kostkę,solimy.Smażymy chwilę na oleju i wlewamy sos.Gotujemy do miękkości mięsa. Podajemy z plackami tortilli. Smacznego
Przepisy mojej mamycebuli będzie świetnie smakować jako dodatek do obiadu, kanapek, mięsa z grilla czy burgerów. Pyszna sałatka z chrupiących ogórków zimą będzie jak znalazł, gdyż świeże ogórki są wtedy niesmaczne. Jest bardzo łatwa do zrobienia, choć wymaga nieco czasu, gdyż trzeba pokroić wszystkie warzywa. Składniki na sałatkę wójtowej z ogórków (4 słoiki po 1 l): 1,5 kg ogórków gruntowych
e-PrzepisyKulinarne