Idealna na imprezy. Składniki; 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 słoik majonezu kilka łyżek ketchupu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 marchewki ugotowane 3 ogórki konserwowe sól, pieprz, przyprawa do gyrosa zielona pietruszka i koperek kilka łyżek oleju do smażenia mięsa Przygotowanie; Tortownice o średnicy 26 cm. wkładamy folią spożywczą
Radość kipiąca uśmiechem.smak i zapach rewelacja... tak jak kiedyś mielonki ze słoików-polecam Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 05 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl. wody kilka kropli maggi Przygotowanie: Mięso zmielić(ja poprosiłam w sklepie kupując ,żeby mi od razu zmielili więc
Swojskie jedzonkonależy umyć i wypestkować.Najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Przełożyć do garnka z grubym dnem,zasypać cukrem i smażyć śliwki co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliły.Powidła smażyć około dwóch godzin.Przez kolejne dwa dni powidła zagotować i zdjąć z ognia.Gorące powidła ponakładać do słoików i zakręcić i poukładać do góry dnem do momentu wystygnięcia
Bajeczna Kuchniapierś z kurczaka seler w zalewie octowej (1 mały słoik, tj. bez zalewy 150 g) 1/2 ananasa z puszki 1/2 puszki kukurydzy sól, pieprz majonez śmietana lubczyk ogrodowy suszony 1. Do małego garnka wlać wodę, posolić, popieprzyć, dodać suszony lubczyk i umytą pierś z kurczaka. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną pierś z kurczaka wyjąć i ostudzić
Ugotowaćdużej miski i pozostawić do ostygnięcia.Wody z gotowania mięsa i warzyw na tym etapie nie wylewamy.Mięso i warzywa przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek , pieprz, sól i szklankę wywaru w którym wszystko się gotowało. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przekładamy do suchych słoików i na sam wierzch nalewamy po 1 łyżce rozpuszczonego na patelni
Gosia gotujeZimowa sałatka z ogórków w zalewie octowej z czosnkiem, cebulą i pietruszką Zimowe sałatki w słoikach to idealny dodatek do obiadów w miesiącach, gdy świeże
Korniszonkiokoło 1 - 1 i 1/2 kg żeberek w miarę chudych i z młodej świnki( starsze będą długo się piekły ) 2 pomarańcze 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 słoik dżemu pomarańczowego - ja takiego nie znalazłam , miałam brzoskwiniowy 1 szklanka ostrego keczupu kilka gałązek świeżego tymianku sól, olej , pieprz Przygotowanie : Żeberka umyć i podzielić na kawałki Obraną cebulę pokroić(...)lodówki lub w inne chłodne miejsce Następnego dnia, pomarańcze polać wrzątkiem , obrać i pokroić w plasterki Żeberka wyjąć z marynaty i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przekładać plasterki pomarańcza pomiędzy mięso Foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na co najmniej 90 min. Moje mięso piekłam ponad godzinę :) Najlepiej sprawdzać ostrożnie kruchość mięsa
Proste Potrawykurczaka ze szparagami, proste i smaczne danie. Danie które możesz przygotować na grillu, w piekarniku lub na patelni. Szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu. Ja użyłam do nich mięsa z udek kurczaka, według mnie o wiele bardziej smaczniejszego w takich daniach niż piersi z kurczaka. Marynatę zrobiłam z białego wina i octu balsamicznego, przez co udka były pyszne lekko(...)wysokiej szklanki napełnionej zimną wodą. Namaczamy patyczki żeby nam się nie spaliły w czasie grillowania. Udka z kurczak kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. W kubku / słoiku mieszamy ocet balsamiczny z winem i miodem wraz z obranym i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Marynatą zalewamy udka i odstawiamy na minimum 30 minut. Szparagi przygotowujemy – odłamujemy zdrewniałe
Kuchnia na wzgórzuPoznaj sprawdzony przepis na gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem zarumienione w piekarniku. To danie na które czekam cały rok. Pyszny farsz z mięsa, ryżu i cebulki zawijam w liściach młodej kapusty, zalewam wywarem i piekę. Podaję polane sosem pomidorowym. Liście młodej kapusty są elastyczne, nie pękają i łatwo się zwijają. Gołąbki z piekarnika są miękkie i wbrew(...)krócej niż podano na opakowaniu. Najczęściej jest to około 5-8 minut . Odcedzam studzę i odmierzam 200g. Krok 3 . Kilogram mięsa mielonego umieszczam w misce. Obieram 2 średnie cebule, ścieram na drobnych oczkach tarki i wrzucam do miski z mięsem . Jeśli wolisz, możesz oczywiście pokroić cebulę w drobna kostkę. Wrzucam także 200g ugotowanego do miękkości i lekko ostudzonego ryżu. Wsypuję
Ania gotujeszałwii (można pominąć, ale sos będzie mniej aromatyczny) 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego/jabłkowego sól i grubo mielony pieprz do smaku odrobina mąki do obtoczenia mięsa i oliwy do podsmażania do podania: pieczone ziemniaki / ryż / makaron / kasza Czas przygotowania: 30 minut Liczba porcji: 4 Wartości odżywcze 100 g porcja Kcal(...)razem gotujemy, aby sos się podgrzał. Na koniec dodajemy podsmażone mięso do sosu i masło. Wszystko mieszamy, przykrywamy patelnię i na małym ogniu gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aby smaki się przegryzły. Porada: Jeśli goni Was czas, to polecam zamiast świeżej papryki, która jest twarda, użyć grillowanej ze słoika. Obiad będzie jeszcze szybciej gotowy, a smak pozostanie nadal fantastyczny
Analiza Smakuczekać cały rok. Oczywiście można je zamrozić albo zawekować w słoiki, jednak ja uważam, że najlepiej smakują świeże w sezonie. Moi domownicy uwielbiają szparagi zarówno białe, jak i zielone. Z tymi drugimi jest mniej pracy, ponieważ nie trzeba ich obierać, dlatego dzisiaj polecam kurczaka w sosie śmietanowym ze szparagami. Mięso drobiowe w sosie śmietanowym jest soczyste, a suszone pomidory nadają
Danka Pichciwymaga wyszukanych składników. Świetnie pasuje do dań z grilla, mięs pieczonych, duszonych, może być też samodzielną przekąską. Jeśli składniki w tej sałatce to wasze smaki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis na sałatkę z cebulką marynowaną. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MARYNOWANĄ CEBULKĄ Składniki 1 opakowanie mixu sałat 1 słoik cebulki marynowanej 15 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki
Alle Dobre!pierogi z kaszą . Barszcz możesz również podać z pasztecikami z mięsem lub w wersji postnej z grzybami . Jak długo można przechowywać barszcz czerwony z pieczonych buraków Ugotowany barszcz możesz przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu przez około 2-3 dni. Aby przechowywać barszcz dłużej, możesz zawekować go w słoikach lub zamrozić. W ten sposób może wytrzymać nawet kilka miesięcy
okolicepalnika.plrównież użyć passatty pomidorowej) 400 g ciecierzycy (z puszki lub słoika) 2 kulki mozzarelli masło, oliwa, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki/bazylia/kolendra Przygotowanie: Filety z piersi kurczaka oczyścić z błon i pokroić w większą kostkę, obsypać przyprawą gyros i zostawić na kilka godzin lub na całą noc w lodówce aż mięso przejdzie smakiem przypraw. Cebulę pokroić w piórka lub w kostkę
Kocham..lubię..gotuję..