mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:95/214)

Sałatka z kurczakiem, porem i pestkami dyni 216

SKŁADNIKI: 1 por, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 słoik selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 łyżki pestek dyni bez łupiny, 4 jajka, 3 łyżki Majonezu Kieleckiego, oliwa, sól, pieprz, mielona słodka papryka. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w małą kostkę. Na oliwie smażę mięso przez około 10 minut. Oprószam solą, pieprzem i mieloną papryką. Pora

Tradycyjna kuchnia Kasi
IMPREZOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM, SŁONECZNIKI I PRINGLESAMI + FILMIK 176

Dodatek chipsów sprawia że jest bardzo efektowna.  Polecam ją przygotować na przyjęcia, spotkania rodzinne itp.  SKŁADNIKI 2 wędzone udka z kurczaka 5 jaj ugotowanych na twardo 1 słoik konserwowych pieczarek 1/2 puszka kukurydzy 150 g tartego sera żółtego 1 czerwona cebula kilka konserwowych papryk lub ogórków sól, pieprz do smaku 100 g prażonego słonecznika 2 łyżki majonezu(...)PRZYGOTOWANIE   Z udek ściągamy skórkę, mięso obieramy od kości i kroimy w kosteczkę.  Jajka drobno kroimy - jedno żółtko zostawiamy do ozdoby.  Do dużej miski przekładamy odcedzoną kukurydzę, tarty ser, pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i resztę składników. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku, dodajemy majonez i mieszamy. Sałatkę wykładamy na środek talerza, ładnie ją wyrównując. Po bokach rozkładamy pringlesy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pomidorowa z kaszą i kukurydzą 154

żołądków drobiowych - 1 puszka kukurydzy - 1/2 szklanki kaszy pęczak - 1 słoik koncentratu pomidorowego 190g - 1/2 łyżeczki cukru - sól - pieprz - majeranek, tymianek, bazylia 1. Żołądki dokładnie myjemy i gotujemy w 2-3 litrach wody, gdy zmiękną wyławiamy je łyżką cedzakową i kroimy w plasterki. Do wywaru dodajemy kaszę, pokrojone mięso, sól, pieprz, cukier  i zioła do smaku. 2. Gdy pęczak

Apetyczna babeczka
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym z makaronem 175

Często zastanawiam się co przygotować na obiad gdy surowe mięso jest zwykłe, tradycyjne… piersi kurczaka. Zapewne każdy z Nas zna panierowane piersi kurczaka, kurczaka w sosie własnym czy też w sosie śmietanowym lub śmietanowo-pieczarkowym. Ta ostatnia propozycja jest dostępna w sklepie jako gęsty sos w słoiku a nawet pod postacią proszku! To ostatnie jest dla... Więcej The post

Magiczny Garnek
Podrasowana fasolka po bretońsku na szybko 237

plus zaliczają się 3 BEZ-y :) BEZ MOM -mięsa oddzielanego mechanicznie, BEZ konserwantów oraz BEZ glutaminianu sodu . Wiadomo, nie jest to domowa kuchnia, ale jak na "słoikowe danie" , stanowi całkiem przyzwoitą propozycję w nagłej potrzebie. Tym razem moje kulinarne zachciewajki zażyczyły sobie konkretnej dokładki do zawartości słoika w postaci: kabanosa, papryki, cebuli z czosnkiem, ziół i musztardy . "Słoikowy gotowiec" został

Grunt to przepis!
Pasztet drobiowy w słoiku. 225

majeranek Wykonanie: Wątróbkę ugotować w małej ilości rosołu lub wody. Mięso, wątróbkę, cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę zmielić. Następnie zblendować. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko wymieszać. Następnie stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Gotowy pasztet przełożyć do słoiczków. Na dno garnka ułożyć ściereczkę, na to poustawiać słoiki i zalać zimną wodą do 3/4  wysokości słoików. Gotować godzinę

Agusiowe smakołyki
Sałatka warstwowa - leśna polana. 311

Idealna na imprezy. Składniki; 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 słoik majonezu kilka łyżek ketchupu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 marchewki ugotowane 3 ogórki konserwowe sól, pieprz, przyprawa do gyrosa zielona pietruszka i koperek kilka łyżek oleju do smażenia mięsa   Przygotowanie; Tortownice o średnicy 26 cm. wkładamy folią spożywczą

Radość kipiąca uśmiechem.
Kiełbasa słoikowa-idealna na kanapki 257

smak i zapach rewelacja... tak jak kiedyś mielonki ze słoików-polecam Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 05 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl. wody kilka kropli maggi Przygotowanie: Mięso zmielić(ja poprosiłam w sklepie kupując ,żeby mi od razu zmielili więc

Swojskie jedzonko
Powidła mirabelkowe 164

należy umyć i wypestkować.Najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Przełożyć do garnka z grubym dnem,zasypać cukrem i smażyć śliwki co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliły.Powidła smażyć około dwóch godzin.Przez kolejne dwa dni powidła zagotować i zdjąć z ognia.Gorące powidła ponakładać do słoików i zakręcić i poukładać do góry dnem do momentu wystygnięcia

Bajeczna Kuchnia
Zimowa sałatka 366

pierś z kurczaka seler w zalewie octowej (1 mały słoik, tj. bez zalewy 150 g) 1/2 ananasa z puszki 1/2 puszki kukurydzy sól, pieprz majonez śmietana lubczyk ogrodowy suszony 1. Do małego garnka wlać wodę, posolić, popieprzyć, dodać suszony lubczyk i umytą pierś z kurczaka. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną pierś z kurczaka wyjąć i ostudzić

Ugotować
Domowy pasztet 161

dużej miski i pozostawić do ostygnięcia.Wody z gotowania mięsa i warzyw na tym etapie nie wylewamy.Mięso i warzywa przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek , pieprz, sól i szklankę wywaru w którym wszystko się gotowało. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przekładamy do suchych słoików i na sam wierzch nalewamy po 1 łyżce  rozpuszczonego na patelni

Gosia gotuje
Sałatka zimowa z ogórków w zalewie octowej 190

Zimowa sałatka z ogórków w zalewie octowej z czosnkiem, cebulą i pietruszką   Zimowe sałatki w słoikach to idealny dodatek do obiadów w miesiącach, gdy świeże

Korniszonki
Żeberka w pomarańczach 184

około 1 - 1 i 1/2 kg żeberek w miarę chudych i z młodej świnki( starsze będą długo się piekły ) 2 pomarańcze  1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 słoik dżemu pomarańczowego - ja takiego nie znalazłam , miałam brzoskwiniowy 1 szklanka ostrego keczupu kilka gałązek świeżego tymianku sól, olej , pieprz Przygotowanie : Żeberka umyć i podzielić na kawałki Obraną cebulę pokroić(...)lodówki lub w inne chłodne miejsce Następnego dnia, pomarańcze polać wrzątkiem , obrać i pokroić w plasterki Żeberka wyjąć z marynaty i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przekładać plasterki pomarańcza pomiędzy mięso Foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na co najmniej 90 min. Moje mięso piekłam ponad godzinę :)  Najlepiej sprawdzać ostrożnie kruchość mięsa

Proste Potrawy
Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami 177

kurczaka ze szparagami, proste i smaczne danie. Danie które możesz przygotować na grillu, w piekarniku lub na patelni. Szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu. Ja użyłam do nich mięsa z udek kurczaka, według mnie o wiele bardziej smaczniejszego w takich daniach niż piersi z kurczaka. Marynatę zrobiłam z białego wina i octu balsamicznego, przez co udka były pyszne lekko(...)wysokiej szklanki napełnionej zimną wodą. Namaczamy patyczki żeby nam się nie spaliły w czasie grillowania.  Udka z kurczak kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. W kubku / słoiku mieszamy ocet balsamiczny z winem i miodem wraz z obranym i drobno posiekanym ząbkiem czosnku.  Marynatą zalewamy udka i odstawiamy na minimum 30 minut.  Szparagi przygotowujemy – odłamujemy zdrewniałe

Kuchnia na wzgórzu
Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku 399

Poznaj sprawdzony przepis na gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem zarumienione w piekarniku. To danie na które czekam cały rok. Pyszny farsz z mięsa, ryżu i cebulki zawijam w liściach młodej kapusty, zalewam wywarem i piekę. Podaję polane sosem pomidorowym. Liście młodej kapusty są elastyczne, nie pękają i łatwo się zwijają. Gołąbki z piekarnika są miękkie i wbrew(...)krócej niż podano na opakowaniu. Najczęściej jest to około 5-8 minut . Odcedzam studzę i odmierzam 200g. Krok 3 . Kilogram mięsa mielonego umieszczam w misce. Obieram 2 średnie cebule, ścieram na drobnych oczkach tarki i wrzucam do miski z mięsem . Jeśli wolisz, możesz oczywiście pokroić cebulę w drobna kostkę. Wrzucam także 200g ugotowanego do miękkości i lekko ostudzonego ryżu. Wsypuję

Ania gotuje
Filety z kurczaka w sosie ziołowym 134

szałwii (można pominąć, ale sos będzie mniej aromatyczny) 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego/jabłkowego sól i grubo mielony pieprz do smaku odrobina mąki do obtoczenia mięsa i oliwy do podsmażania do podania: pieczone ziemniaki / ryż / makaron / kasza Czas przygotowania: 30 minut Liczba porcji: 4 Wartości odżywcze 100 g porcja Kcal(...)razem gotujemy, aby sos się podgrzał. Na koniec dodajemy podsmażone mięso do sosu i masło. Wszystko mieszamy, przykrywamy patelnię i na małym ogniu gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aby smaki się przegryzły. Porada: Jeśli goni Was czas, to polecam zamiast świeżej papryki, która jest twarda, użyć grillowanej ze słoika. Obiad będzie jeszcze szybciej gotowy, a smak pozostanie nadal fantastyczny

Analiza Smaku
Kurczak w sosie śmietanowym ze szparagami 95

czekać cały rok. Oczywiście można je zamrozić albo zawekować w słoiki, jednak ja uważam, że najlepiej smakują świeże w sezonie. Moi domownicy uwielbiają szparagi zarówno białe, jak i zielone. Z tymi drugimi jest mniej pracy, ponieważ nie trzeba ich obierać, dlatego dzisiaj polecam kurczaka w sosie śmietanowym ze szparagami. Mięso drobiowe w sosie śmietanowym jest soczyste, a suszone pomidory nadają

Danka Pichci
Sałatka z marynowaną cebulką 79

wymaga wyszukanych składników. Świetnie pasuje do dań z grilla, mięs pieczonych, duszonych, może być też samodzielną przekąską. Jeśli składniki w tej sałatce to wasze smaki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis na sałatkę z cebulką marynowaną. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MARYNOWANĄ CEBULKĄ Składniki 1 opakowanie mixu sałat 1 słoik cebulki marynowanej 15 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki

Alle Dobre!
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 105

pierogi z kaszą . Barszcz możesz również podać z pasztecikami z mięsem lub w wersji postnej z grzybami . Jak długo można przechowywać barszcz czerwony z pieczonych buraków Ugotowany barszcz możesz przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu przez około 2-3 dni. Aby przechowywać barszcz dłużej, możesz zawekować go w słoikach lub zamrozić. W ten sposób może wytrzymać nawet kilka miesięcy

okolicepalnika.pl
Kurczak w sosie pomidorowym z ciecierzycą 110

również użyć passatty pomidorowej) 400 g ciecierzycy (z puszki lub słoika) 2 kulki mozzarelli masło, oliwa, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki/bazylia/kolendra Przygotowanie: Filety z piersi kurczaka oczyścić z błon i pokroić w większą kostkę, obsypać przyprawą gyros i zostawić na kilka godzin lub na całą noc w lodówce aż mięso przejdzie smakiem przypraw. Cebulę pokroić w piórka lub w kostkę

Kocham..lubię..gotuję..
Robisz ciasto na naleśniki? Sprawdź czy nie popełniasz błędu! 134

borówkami, bananami, ale również z owocami w żelu, owocami ze słoika. Dodatkowymi składnikami, które poprawą smak są bita śmietana, krem czekoladowy, wszelkiego rodzaju polewy np. czekoladowa, toffi. Jeśli wolisz naleśniki na słono, czyli w wersji wytrawnej to polecam dodać do nich szpinak z fetą, kapustę kiszoną, kurczaka bądź inne mięso, grzyby, parówki. Można dodać również inne warzywa, praktycznie jakie sobie

To Musisz Wiedzieć
SAŁATKA WARSTWOWA GYROS 185

duża czerwona cebula (można zastąpić zwykłą) ok. 0,5 słoika korniszonów puszka kukurydzy 2 czerwone papryki ok. 0,5 kapusty pekińskiej pikantny keczup majonez przyprawa gyros sól, pieprz WYKONANIE: Piersi kroimy w kostkę, intensywnie oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż cała woda wyparuje z mięsa. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do wystudzenia

Pani na deser
domowa wegetta 197

warzywa myjemy i obieramy  mielimy w maszynce do mięsa - Thermomix każde warzywa osobno siekamy czas ok 20-30 s / obr ok 7 - sprawdzamy czy odpowiada nam konsystencja zmielone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy odstawiamy na min 40 min  warzywa przekładamy do umytych słoików - razem z powstałą wodą, starannie ubijamy i mocno zakręcamy

Gotowanie z pasją
Wiejski pasztet do słoików 204

mocno.Pilnować żeby się nie rozgotowało 2. • Ugotowane mięso wyjąć do miski, jeszcze ciepłe zmielić na drobnym  sicie przez maszynkę, wraz z surową wątrobą (masa jest bardzo miękka ) Wymieszać wszystko dodać pieprz, gałkę muszkatołową, w razie potrzeby dosolić.  Masę dobrze wyrobić i od razu wkładać do suchych słoików jeszcze ciepłą. Słoiczki przykryć papierem dać w chłodne miejsce

W królestwie smaków Beaty
Zupa rozgrzewająca z pulpecikami 215

pieczarek 2- papryki słodkie 2- słoiki sosu meksykańskiego 2- puszki fasoli czerwonej sól i pieprz 1- marchewka 1- pietruszka 0,5- selera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka

Kuchnia Danusi
Oszukane przepiórcze udka 171

ciasto, a jeżeli będzie zbyt luźne podsypać niewielką ilością mąki. Mięso mielone przyprawić, dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi). Z ciasta wykrawać za pomocą dużego kubka lub słoika koła o średnicy 7-8 cm. Na środku każdego koła

Nie tylko w kuchni
Sos paprykowy – do słoików 185

Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i mielimy maszynką do mięsa, ( o najmniejszych otworach ). Do zmielonej papryki dodajemy sól, cukier, oliwę, pieprz cayen, pieprz czarny, liść laurowy. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 10 minut. Gorący sos wlewamy do słoików, zamykamy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Smalec domowy 143

Odjąć trochę tłuszczu - będzie do podsmażenia cebuli Oddzielnie podsmażyć mięso - również na małym ogniu Obrać cebulę, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i podsmażyć na odrobinie stopionej słoninie -  nie przypalić, bo będzie gorzkie! Przełożyć cebulę do tłuszczu i całość posypać przyprawą typu Vegeta z odrobiną majeranku Przełożyć do słoika i zjeść najlepiej w przeciągu ok. dwóch tygodni Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kolorowa sałatka z kurczakiem 353

ziarenka ryżu* 1 puszka kukurydzy* 2 filety z kurczaka* 1 mały słoik papryki konserwowej* 3-4 ogórki korniszony* 6 łyżek majonezu* sól, pieprz* 1 łyżeczka przyprawy do kurczakaSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Filety umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać nieco oliwy i usmażyć mięso doprawiając przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą.Usmażone mięso wyjąć z patelni

Mix smaku
Strogonow z papryką i pieczarkami 243

woda 1 łyżka mąka 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy 1 słoik mały papryka marynowana 5 szt ogórek kiszony 4 szt cebula 1/2 kg pieczarki pieprz tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Polędwicę kroimy w grubsze paski. Pieczarki umyć osączyć,pokroić w paseczki. Następnie paprykę,ogórki i cebulę pokroić w paski. Na patelnię wyłożyć mięso,podsmażyć na tłuszczu,przełożyć mięso do rondla,podlać wodą,dusić. Warzywa

Kuchnia Danusi