mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:93/214)

Schab z szynką parmeńską, pomidorami, oliwkami i mozzarellą 223

Składniki: 1,5 kg schabu słoik suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę szklanka zielonych oliwek bez nadzienia 150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek) opakowanie szynki parmeńskiej oraz sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka i zioła do pizzy do posmarowania mięsa na zewnątrz Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, można lekko rozbić tłuczkiem. Z obu stron posypać solą

Czerwień i błękit
Sos włoski do sałatek 373

atrakcyjności danej potrawy. Ten sos świetnie sprawdzi się do wszystkich sałatek we włoskim stylu – lekkich, opartych na mieszankach sałat, do jarzyn na zimno, do ryb i do jasnych mięs. Podstawą tego sosu jest sos winegret –zimny francuski sos kręcony z octu i oliwy w odpowiednich proporcjach. Można go zrobić na kilka sposobów, za każdym razem skończycie finalnie z innym efektem(...)smętnie i mało elegancko. Nie jestem kulinarnym ortodoksem, ale błagam – tylko nie słoik, chyba że jesteście masochistami i sprawia Wam taki sos ogromną przyjemność. Ja tego sosu używam w jeszcze jednym celu poza sałatkami – świetnie się sprawdza jako marynata do piersi kurczaka. Mocny i agresywny, szybko penetruje mięso. Piersi wystarczy marynować w sosie około 1,5 godziny, a po marynowaniu

Karo in the Kitchen
Filet z kurczaka faszerowany camembertem i borówką 125

Gorąco polecam. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert Borówka ( ze słoika ) Sól Pieprz Jajko Mąka Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka układamy równo na desce i kroimy na dwa cienkie kotlety ( poziomo ). Każdego kotlety rozbijamy delikatnie przez folię tak aby nie uszkodzić mięsa. Każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem. Ser camembert kroimy w plastry

Smaki Ewy
LECZO Z CUKINI Z DOMOWEJ SPIŻARKI 266

cukinią wroli głównej.Dziś polecam zrobienie pysznego lecza ,ale nie do słoika tylko jako danie obiadowe,gęste,smaczne z warzywa mi w pomidorowym sosie.Polecam.  Bulion warzywny 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 cukinia po 1 marchewce i pietruszce 1/2 selera 10 dag.szynki w plastrach 30 dag.mielonego mięsa z kurczaka OLIWKI  CZARNE koperek ,natka 1szkl.ugotowanego ryżu przecier pomidorowy zioła

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kapuśniak na żeberkach . 151

obiad, moje dzieci ją uwielbiają :) Składniki : około 1/2 słoika Kiszonej kapusty z grzybami Ogródek Dziadunia   2 kawałki żeberek średniej wielkości 2 marchewki , kawałek : pora , selera , natka pietruszki , kilka gałązek lubczyku  około 6 ziemniaków dużych  vegeta, pieprz , do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie : Mięso myjemy , wkładamy do garnka i zalewamy około 2 ,5 litrami  wody

Sama słodycz i szczypta chili
Polędwiczka z kurczaka w papryce 225

łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka pieprzu 5-7 łyżek oliwy 1 słoik papryki konserwowej Przygotowanie: 1. Polędwiczki umyć, osuszyć i delikatnie rozbić z jednej strony. 2. Paprykę konserwową odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Dodać pozostałe składniki marynaty. Wszystko razem wymieszać. 3. Marynatą zalać mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą

Kulinarna Patilogia
GOŁĄBKI PO GRECKU W LIŚCIACH Z WINOROŚLI 168

mieszanina mięsa,oregano,kaszy bulgur ,mięty i niesamowitego sosu , w którym zanurzamy na sam koniec gołąbki.Zrobiłam je pierwszy raz i pomyślałam dosłownie o " Raju" smaków.Jedząc je czułam słoność sera, słodko kwaśny smak sosu, pikantne nuty dość mocne papryczki chili i smak mięty z cytryną.Tak musi smakować "doskonałość".Polecam.    18 liści winorośli ze słoika( ja kisiłam(...)samo ich sparzenie nie pomoże na smak i suchość liści , nawet gdy kupicie je gotowe.Piekarnik ustawiamy na termoobieg 190 stopni.Formę wyscielić papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Mielone mięso,połowę ilości cebuli dymki, pokrojonej w kostkę,większą czéść pokrojonej papryczki chili( użyjemy jej jeszcze dwa razy dlatego podzielcie ją na 3).,dużą szczyptę oregano, drobno posiekane

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Leczo. Przepis krok po kroku. 279

raczej dominują warzywa. Jest potrawą z pogranicza zupy i dania jednogarnkowego, chociaż ja lubię podsmażyć składniki osobno. Przecież każdy element ma inną twardość i strukturę, a mięso najlepiej smakuje dobrze zrumienione. Klasycznie to danie, najlepiej smakuje z pajdą chleba z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu. Świetny pomysł na weki(...)obficie danego roku obrodziły. Wszystkiego nie dało się przejeść, wiec trzeba było przerabiać. Na szczęście z takiego warzywnego zestawu, łatwo jest zrobić właśnie leczo w słoiki ale nie tylko. Można zrobić: bałkański ajwar,macedoński pindżur, bułgarska ljutenice czy gruzińskie sacebeli lub stworzyć własną kompozycje.   Jak powiedział Robert Makłowicz „leczo

kuron.com.pl
Masło z orzechów: Masło orzechowe czyli zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych 147

czyli orzeszki ziemne, zwane także orzechami arachidowymi. Roślina ta wywodzi się z Brazylii i jest bardzo ceniona przez kulturystów, ponieważ fistaszki zawierają więcej białka niż fasola, ciecierzyca, soczewica czy mięso. Mają też sporą dawkę witaminy B3, błonnika, minerałów i polifenolii. Oczywiście zawierają też tłuszcz, ale nie uchodzą wcale za produkt tuczący. Ich jedzenie zmniejsza uczucie zmęczenia, ale jednocześnie pozwala zdrowo(...)orzeszków powstają nawet 73 miliardy słoików gotowego masła.  Samo masło jest niezwykle lubiane przez Holendrów, którzy w swojej kuchni używają go najczęściej. Będąc w kraju depresji i wiatraków warto też spróbować typowego dla Holendrów połączenia: frytek z  pindasaus. To sos, który trafił do Holandii z azjatyckich kolonii i używany jest do mięsa, ryżu, ale przede wszystkim do frytek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pulpeciki rybne w zalewie 180

Były już śledzie opiekane w zalewie, rolmopsy a dzisiaj przedstawiam pulpeciki rybne. Umieściłam je w słoikach i tak powędrowały do lodówki. Świetne rozwiązanie na tzw. na później. Pulpeciki zrobiłam z ryb słodkowodnych: płoci i cert. Wyszło smakowicie. Składniki: Pulpety: 2 kg filetów z ryb ½ kg świeżego boczku 5 łyżeczek soli 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do ryb ¾ szklanki bułki tartej Dodatkowo(...)suszonych warzyw 250 ml octu 10% 1 łyżeczka cukru 1 cebula ( pokrojona w ćwiartki ) 1 łyżeczka naturalnej vegety Wykonanie: Filety z ryb i boczek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Dodajemy sól, bułkę tartą i przyprawę do ryb. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Do garnka wlewamy wodę

Smaki Ewy
Surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim 54

właściwie to większości mięsnych i wegetariańskich obiadów. Do pieczonych i smażonych mięs, do kotletów takich i śmakich. Mnie to by pasowała nawet do samych ugotowanych ziemniaków albo do kopytek. Po zrobieniu surówki na imprezę, odłożyłam sobie małą miskę do lodówki (która nie zmieściła mi się już do słoika), zjedliśmy ją z gołąbkami, które zostały nam z sobotniego obiadu

Kardamonovy
Surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim 75

właściwie to większości mięsnych i wegetariańskich obiadów. Do pieczonych i smażonych mięs, do kotletów takich i śmakich. Mnie to by pasowała nawet do samych ugotowanych ziemniaków albo do kopytek. Po zrobieniu surówki na imprezę, odłożyłam sobie małą miskę do lodówki (która nie zmieściła mi się już do słoika), zjedliśmy ją z gołąbkami, które zostały nam z sobotniego obiadu

Kardamonovy
Miękkie i soczyste polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów 95

pieczonymi ziemniakami i zielonymi szparagami – można je robić równocześnie z mięsem, pamiętając aby wcześniej podgotować i wstawić jako pierwsze ziemniaki. Świetnie sprawdzi się też gotowana fasolka szparagowa. Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe: 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 60 dkg) 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju ze słoika suszonych pomidorów ½ szklanki suszonych pomidorów ze słoika (ok. 80 g) ½ szklanki śmietanki

Poezja smaku
Filet z kurczaka zapiekany z serem, musztardą i oliwkami 179

musztardą. 500g filetów z kurczaka 4 łyżki musztardy  1/2 słoika zielonych oliwek sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 150g tartej mozzarelli  natka pietruszki do dekoracji 1. Filety mieszamy z przyprawami. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy wymieszanymi ze sobą: mozzarellą, pokrojonymi oliwkami i musztardą.  2. Mięso zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut

Szefowa kuchni