Cukinia to mój ulubiony letni, warzywny temat, teraz jest naprawdę tania, wręcz zachęca do eksperymentowania, nie jestem za zamykaniem cukinii w słoikach, zresztą nigdy tego nie robiłam i nie planuję. Warzywo to coraz popularniejsze w Polsce i chętnie używane do przygotowywania różnych dań, często do faszerowania podobnie jak papryka. Najsmaczniejsze są małe cukinie, znacznie bardziej chrupiące i idealne do jedzenia(...)cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki
Moja smaczna kuchnia/puszki -szybkowar -zamykarka do puszek WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i tniemy w kawałki 2-4 cm dodajemy wszystkie składniki i przyprawy mieszamy krótko tylko po to aby przyprawy były wszędzie .Nie mieszamy do kleistości. Zostawiamy w lodówce na 24 godz. w temp. 4-6 st. Po tym czasie słoiki i puszki napełniamy ściśle, zamykamy i sterylizujemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.czas na przygotowanie przetworów z cukinii i zatrzymanie smaków lata na dłużej. Dziś proponuję Wam pyszny sos z cukinii i papryki. To smaczna i zdrowa alternatywa dla sosów w słoikach ze sklepowych półek. Ten słodko - kwaśny sos jest bardzo aromatyczny i lekko pikantny. Jest świetnym dodatkiem do makaronu, kaszy czy ryżu. Sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla(...)czosnek oraz papryczkę chili wraz z nasionami mielimy w maszynce do mięsa. Cukinię przekładamy do dużego garnka, dodajemy zmielone warzywa, cukier, ocet, koncentrat i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku w temperaturze
Wędrówki po kuchniWpis sponsorowany Mówi się, że słodkie przetwory są niczym lato zamknięte w słoiku i jest w tym wiele prawdy! Jednak gdy nadchodzi jesień, warto wypełnić domową spiżarnię nie tylko owocowymi słoiczkami, ale także przetworami z warzyw i cudowną klasyką, czyli marynowanymi grzybami. Poznaj pyszne przepisy na domowe weki! Przetwory na zimę – chluba domowej spiżarni Wekowanie jest znów modne(...)ogórki kiszone i małosolne . Są one bajecznie łatwe w wykonaniu: wystarczy ułożyć nieduże ogórki w słoikach razem z koprem włoskim, czosnkiem oraz liśćmi lub korzeniem chrzanu. Zalewa do nich to 1 łyżka soli na 1 litr wody. Cała trudność polega na odpowiedniej pasteryzacji słoików, aby się nie otworzyły zimą. Swoistą innowacją są ogórki w wersji pikantnej, kiedy to do zalewy
Via Gustotego dania z innym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia Sos 8 łyżek wody 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 mały słoik koncentratu pomidorowego. Wykonanie: Karkówkę(...)przekrawamy na połowę i na plasterki, pieczarki również na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę. Pieczemy około 1 ½ godziny w temp. 190 o C, pod folia aluminiową. SMACZNEGO
Smaki Ewysłoneczną jesień:) Pasta z opieniek jest po prostu pyszna. Otworzę zimą taki słoiczek, posmaruje grubo pastą kromkę chleba... Pasta grzybowa do słoików na zimę Składniki (na 7 słoików 200ml): 1,5kg ugotowanych opieniek 2 cebule 1 marchew 4 ząbki czosnku sól pieprz 100ml oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć) 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe(...)przez maszynkę do mięsa, przełożyć do garnka, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, dodać liście laurowe. Gotować na małym ogniu często mieszając, żeby pasta się nie przypaliła (ok 30 minut). Pasta powinna dobrze odparować, żeby nie była za rzadka. Dodać koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszać i gotować jeszcze 10 minut. Gorącą pastę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić. Pasteryzować
Obiad gotowybędziemy) i łatwo użyć do zrobienia np. kanapek. Poza tym taka konserwa to wspomnienie dzieciństwa i beztroski. A my lubimy takie sentymentalne podróże. Dlatego właśnie postanowiliśmy zamknąć w słoiku kawałek łopatki, w postaci mielonki, w postaci konserwy właśnie. Wyszło naprawdę pysznie, ostatnio każdego ranka szykujemy sobie z nią kanapki do pracy. Potrzebujemy: 3 kg łopatki wieprzowej(...)peklosoli 4 ząbki czosnku 6 g cukru 1,5 g startej gałki muszkatołowej 1,5 g zmielonego pieprzu 1,5 g suszonego majeranku (roztartego w moździerzu) 140 ml wody Mięso kroimy w kostkę, mniej więcej 2x2 cm, mieszamy je porządnie z peklosolą. Wkładamy do miski i stawiamy na szafce kuchennej na pół godziny. Po tym czasie wkładamy do lodówki
Marder&Marder Manufacturenajważniejsze w jego przygotowaniu jest sporządzenie aromatycznego bulionu. Jeśli użyjemy odpowiedniej ilości mięsa i świeżych warzyw, bulion będzie aromatyczny a cała zupa będzie przepyszna. Jeśli nie przepadasz za mięsem z zupy możesz je wyciągnąć i wykorzystać jako farsz na pierogi bądź krokiety. Kasza w trakcie gotowania mocno pęcznieje i znacząco zwiększa swoją objętość. Jeśli wsypiemy jej za dużo wciągnie sporą(...)może przestać być zupą a aromatycznym daniem z kaszy i warzyw Jeśli przygotujesz za dużo zupy możesz spokojnie ją za pasteryzować. Gorącą zupę wlej do czystych i wyparzonych słoików, następnie odwróć do góry dnem na całą noc do ostygnięcia. Zupę możesz przechowywać w słoiku w lodówce nawet do miesiąca czasu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy krupnik – jak u babci! Ciasto
To Musisz WiedziećOgórki w pieprzu ziołowym Ogórki jako dodatek do mięsa o charakterystycznym, dość ostrym smaku oraz unikalnym aromacie, który daje nam pieprz ziołowy. Jego smak jest jednak sporo łagodniejszy od tradycyjnego pieprzu. Ogórki są pyszne i proste w przygotowaniu. 10 słoików litrowych 30 minut czas przygotowania Składniki: · 10 kg ogórków
Kulinarna Chwilakaczka z kimchi i sałatą rzymską SKŁADNIKI: 1 pierś kaczki 1 sałat rzymska 1/2 słoika kimchi Provitus 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżeczka sezamu 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Pierś kaczki nacinamy od strony skóry w ok. 0,5 cm odstępach, nie naruszając mięsa. Pierś doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy od zimnej patelni od strony skóry. Gdy tłuszcz
kulinarnyJaSmaczne, pikantne ogóreczki z nutą słodkości doskonałe jako dodatek do mięsa, szczegónie potraw grillowych. Składniki: 2 kg ogórków 2 łyżki soli Zalewa: 2 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu 2 łyżeczki chilli Przyprawy na jeden słoik (wielkość ok. 500g): czosnek - 1 ząbek pokroić w plasterki, po kilka plasterków do słoika, gorczyca
Szalona Kuchnia Ewelinymaszynce do mięsa. Paprykę upieczoną i obraną ze skórki również zmielić w maszynce do mięsa. Całość przelać do garnka z grubym dnem i gotować na wolnym ogniu, aż woda odparuje, a masa zgęstnieje tak, jak lubimy. Gotowy sos doprawić solą i pieprzem. Przelać do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w lodówce. *przed użyciem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniealbo całe jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz z brytfanki zlewamy do słoika i przechowujemy ten cenny skarb w lodówce do 2 miesięcy. Tłuszcz z kaczki
Karo in the Kitchenwracam. Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, słoik ogórków konserwowych, mała śmietana 18%, 4 czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki ketchupu, przyprawa do gyrosa, 550g piersi z kurczaka, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, 3/4 główki czosnku. Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, dodać przyprawę do gyrosa ( ja na taką ilość mięsa daję całą
W kuchni u Moniki