Ogórki po królewsku – pyszne i ekspresowe w wykonaniu! Rewelacyjna marynowana sałatka z ogórków, którą możemy jeść już po godzinie od przygotowania. Świetnie pasuje jako dodatek do mięs, ryb, kanapek, potraw z rusztu, a po zmieszaniu z jogurtem naturalnym możemy serwować ją jako pyszną mizerię do ziemniaczków. Polecam! Składniki: około 0,5 kg ogórków gruntowych Zalewa: 150ml przegotowanej(...)plasterki lub ścieramy na tarce *** *** Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Tak przygotowaną zalewę wlewamy do ogórków, mieszamy *** *** Ogórki razem z zalewą przekładamy do słoika, zamykamy i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ogórki możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemmoją wersję.... Składniki: 800 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. karczek) 700 g kapusty (włoska, biała) duża cebula 2 ząbki czosnku 165 g (1 szklanka) kaszy manny 2 jajka 50 g białego ryżu 1 łyżeczka soli pieprz świeżo zmielony ½ łyżeczki oregano olej do smażenia Sos pomidorowy wg tego przepisu: Składniki na sos: słoik pomidorów z domowej spiżarni lub... 1 puszka(...)zagniatając. Zostawiłam na około godzinę, żeby zmiękła. Ryż ugotowałam w osolonej wodzie. Cebulę drobno posiekałam. Czosnek przepuściłam przez praskę. Z kapusty odcisnęłam sok i przełożyłam ją miski, dodałam mięso, wbiłam jajka i dodałam 4 łyżki ryżu, następnie wsypałam kaszę mannę. Całość przyprawiłam solą, pieprzem i oregano Teraz już wystarczyło masę mięsno-kapuścianą dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzałam olej. Zwilżonymi dłońmi
Kuchnia u Krysikolejnym dniu okazały się idealne na kanapki. Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka garść świeżej bazylii posiekanej drobno (lub 1 łyżka suchej) łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli w proszku 1 łyżeczka soli 1 kulka mozarelii (100-125 g) 1/2 słoika oliwek z nadzieniem lub bez 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2-1 łyżeczka musztardy(...)dodajemy czosnek. Na sam koniec dolewamy wino i redukujemy na większym ogniu praktycznie do wyparowania całego wina. Odstawiamy do przestygnięcia. Jak cebulka z porem się chłodzi zabieramy się za mięso. Doprawiamy je wszystkimi sypkimi składnikami i dodajemy koncentrat, musztardę, jajko i dokładnie wyrabiamy mięso żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Na koniec dodajemy przestudzoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy (jak dla mnie
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: 2 filety z piersi kurczaka (o łącznej wadze około 600 g); 1/2 szklanki słodkiej zalewy ze słoika z ogórkami; 2 jaja; 1/4 szklanki mleka; 1 szklanka mąki pszennej; 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżeczka soli; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki soli selerowej; 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku; 1/2 łyżeczki bazylii; Olej do smażenia(...)osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, aby na całej długości miały podobną grubość. Każdy z rozbitych filetów przekroić wzdłuż na dwa kotlety (w ten sposób powstaną po 2 kotlety z każdej piersi). Kotlety umieścić w misce lub woreczku z zamknięciem , wlać słodką zalewę ze słoika z ogórkami (1/2 szklanki), przykryć miseczkę/zapiąć woreczek
Gospodyni Miejskawędliny dojrzewające np. schab suszony wieprzowy , albo schab z pończochy , czy schab suszony w piekarniku to dużo wcześniej. W piątkowy wieczór zabieramy się za marynowanie mięsa, które będą tworzyć tzw. zimną płytę. Niektóre mięsa muszą się marynować nawet dużo wcześniej, ale w sobotę trzeba je upiec lub ugotować, dzięki temu do niedzieli zdążą ostygnąć, by łatwiej było je potem kroić(...)boczek albo schab. Mięso pieczemy później, aby ciasta nie przeszły zapachem mięsa, no chyba że mamy specjalny piekarnik, który nie wpływa na mieszanie się zapachów. Świąteczny standard to tradycyjna sałatka jarzynowa . My sobie nie wyobrażamy świątecznego menu bez sałatki jarzynowej. Sobota to również dobry moment na przygotowanie sałatki, możecie sobie ułatwić pracę i razem z mięsem i warzywami na pasztet
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Idealny na kanapkę. Otoczony smalczykiem i galaretką. Gotowany w słoikach może stać wiele miesięcy, w chłodnej piwnicy lub spiżarni, jeśli
Swojskie jedzonkoSłodko-kwaśny sos z cukinii Aromatyczny, gęsty sos warzywny o pysznym, słodkawo-kwaskowym smaku. Rewelacyjny dodatek do makaronów, pizzy, mięs, kanapek…itp. Sos świetnie smakuje np. wymieszany z kremowym serkiem typu philadelphia i makaronem, takie danie podane na ciepło to świetny pomysł na bardzo szybki obiad. Składniki: 1,5kg cukinii 1,5kg pomidorów 1 kg czerwonej papryki(...)odparował *** *** Gotowy sos przekładamy do słoiczków. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce *** *Sposoby pasteryzacji: W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia
Blog z Apetytempyszne propozycje gotowych dań w słoikach które możecie zabrać ze sobą w podróż ;) Składniki na 3 osoby Farsz: 200 g pieczarek 1/2 główki małej cebuli 1 ząbek czosnku musztarda sarepska 2 łyżki tartego sera (np. gouda) sól, pieprz, czosnek suszony olej lub masło klarowane do smażenia Mięso: 3 sznycle z fileta z indyka mąka do obtoczenia olej(...)odparowania płynów. Usmażone przekładamy do miseczki. 3. Patelnie przecieramy i znów wlewamy trochę tłuszczu i powoli rozgrzewamy. 4. Mięso rozbijamy, solimy, pieprzymy, obsypujemy suszonym czosnkiem i smarujemy dokładnie musztardą. Farsz dzielimy na trzy części. Na każdy plaster mięsa dajemy farsz i zawijamy w roladę, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu ( jeśli nie mamy suszonej cebuli
Gotowanie...to proste !owoce twarde. Jeśli szukasz innych pomysłów na przetwory, koniecznie zobacz przepis na czosnek marynowany w oleju do słoika , a także super zdrowe kiszone buraczki . Sałatka z zielonych pomidorów i papryki oraz papryka konserwowa na zimę , to także godne polecenia przepisy do słoików. Zapraszamy na nasze śliwki w occie z przepisu Babci. Gorąco polecamy! Śliwki w occie na zimę Składniki: śliwki(...)oraz goździki. Zalewamy śliwki i zakręcamy słoiki. Odstawiamy do następnego dnia. Kolejnego dnia ze słoików zlewamy płyn do garnka, sprawdzamy czy odpowiada nam smakowo, tzn. czy jest wystraczająco słodki i kwaśny. Zalewę gotujemy i ponownie zalewamy śliwki. Odstawiamy na kolejny dzień. Następnego dnia ponownie zlewamy płyn i zagotowujemy. Zalewamy śliwki i zakręcamy słoiki. Odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym
Kuchnia Na Wypasiewiększej ilości, więc postanowiłam ją wpakować do słoików i odłożyć do „spiżarni”. Mam już pomysł na jutrzejszy obiad, jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam jutro. Od razu piszę, że będzie wegetariańsko – korzystam z niedzielnej nieobecności My. Chociaż, znając życie, wróci jutro i będzie wpieprzał ze smakiem, nawet bez mięsa. Pięknie. Z tej ilości składników wyszły mi 4 małe słoiczki(...)czasie ściągamy z nich skórę. Do blendera wrzucamy papryki, miąższ z bakłażana, chili, miksujemy na gładką pastę. Przekładamy całość do garnka, dodajemy resztę składników, zagotowujemy. Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odwracamy do góry dnem. Artykuł Ajvar pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyłagodna w smaku i kolorowa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, burgera czy pieczonego mięsa. Każdemu daniu nada lekko orientalnej nuty za sprawą curry. Jeśli lubicie tą przyprawę, z pewnością zostaniecie fanami takiej sałatki. Zazwyczaj robię ją z dwóch porcji, aby chociaż kilka słoików dotrwało do zimy. Jak zrobić sałatkę ogórkową z curry? Dokładny przepis macie poniżej. Przy przygotowaniu
e-PrzepisyKulinarneniedojrzałej papryki i cebulki … Wyszło obłędnie , jutro następna już tym razem końska porcja do słoików na zimę Będzie pyszna odmiana od corocznych powtórek . Smak leczo jest podobny do tradycyjnego ale nieco bardziej wyrazisty i lekko superancko kwaskowaty , niebiański Można dodać pokrojoną kiełbasę lub mięso , wtedy danie będzie pełne składniki ; 10 zielonych pomidorów ( niedojrzałych lub lekko zapalonych ) 4-5 zielonych
Ogrodnik w podróżymnie 0,5 l). Do każdego wsypać trochę pieprzu i włożyć kawałek gałązki rozmarynu. Uzupełnić słoiki marynatą. Zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Słoki studzić odwrócone do góry dnem. Figi marynowane podawać z serami i wędlinami. Marynata z fig będzie idealna do sałatek, czy do marynowania mięsa
królestwo garówskładników, jak obiecuje autor, wystarcza do zrobienia smacznego dania. Można je potraktować jako dodatek do mięsa lub jajka smażonego, albo podać jako samodzielne danie. Bardzo polecam! Przepis na podstawie książki J Olivera "5 składników" składniki 300 g młodych ziemniaków 1 bulwa kopru włoskiego 1 słoik (ok 280g) serc karczochów w oleju pieprz 250 ml wody 50 g parmezanu, najlepiej świeżo
Stare Gary