pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów i barwników, mięso pozbawione jest antybiotyków, nie są zanieczyszczone metalami ciężkimi, patogenami, nie zawierają GMO, są wolne(...)firm. Te jednak są najsłodsze i najcudniej pachną miodem, a do tego mają "suchą" strukturę, bez zalewy czy soku, dzięki czemu pozostają delikatne i nierozmoknięte. To już mój trzeci słoik kasztanów od Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu
Poranek na słodkoczym ugościć lub kiedy nie mam czasu na ugotowanie obiadu wtedy otwieram słoik z bigosem do tego ziemniaki i obiad gotowy. Pyszny, aromatyczny w sam raz na różne okazje a nawet święta. Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapust 1 kg świeżej kapusty 1.5 kg mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów(...)zalewamy ponownie wodą. Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do kapusty razem z grzybami i śliwkami. Dodajemy zielę angielskie,jałowiec,liście laurowe i gotujemy tak długo aż mięso i kapusta będą miękkie.Ugotowaną kapustę odcedzamy z tym że na dnie zostawiamy troszkę wywaru z gotowania. Świeżą kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i również gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy
Sama słodycz i szczypta chilitrzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące i mieć bąbelki powietrza. Mięsko uduszone w środku pieroga jest przepyszne - aromatyczne i delikatne. Czebureki idealne dość łatwe niecałe(...)masą mięsną. Bardzo dokładnie zlepiamy boki - można sobie pomóc spodkiem od filiżanki (ja użyłam słoika). Patelnię napełniamy do połowy olejem, rozgrzewamy i smażymy nasze czebureki na niezbyt dużym ogniu do zarumienienia z obu stron. Trzeba uważać aby za szybko się nie zarumieniły gdyż mięso w środku będzie surowe lub aby za wolno się nie smażyły gdyż ciasto za bardzo nasiąknie
sierotka maRysia w kuchniORZECH. SKŁADNIKI: 8 plastrów karkówki 1 słoik dużemu wiśniowego z całymi owocami sól i pieprz do smaku 50 ml wody ZASMAŻANE BURACZKI firmy ORZECH PRZYGOTOWANIE: Plastry karkówki dokładnie rozbijam. Każdy plaster solę i pieprze z obu stron. Następnie dokładnie smaruję mięso dżemem wiśniowym. Układam plastry na sobie na całej długości naczynia żaroodpornego
Gotowanie Patkiagrestu to wspaniały pomysł na zachowanie odrobiny lata w słoiku na zimę. Do gotowania syropu możesz dodać gwiazdkę anyżu, kilka goździków lub starty imbir - znakomicie podkreślą smak agrestu. Agrest w syropie możesz wykorzystać m.in do: - deserów w pucharkach - dekoracji tortów i ciast - gofrów, pancakes oraz klasycznych naleśników - mięsa - deski serów, wędlin i przekąsek - sałatek - lodów Do wykonania tego przepisu sprawdzi(...)słoiczki agrestu w syropie: 500 ml wody 150 g cukru ok. 500 g agrestu Przygotowanie: 1. Wodę gotujemy z cukrem przez 5 min. od momentu pierwszych bąbelków. 2. Słoiki wyparzamy i nakładamy do nich umyty agrest (można obciąć mu ogonki). Zalewamy syropem i zakręcamy. 3. W garnku gotujemy wodę, na dnie układamy ściereczki. Wkładamy do środka słoiki, odgradzamy
Czarnawisienkaumyte i obrane warzywa, sól i gotuję na małym palniku (pod przykryciem) do miękkości mięsa. Składniki zupy: - 2 duże korzenie pietruszki - 0,5kg obranych ziemniaków - 5 średnich marchewek - kawałek białej części pora - 2 łodygi selera naciowego - 2 liście laurowe - ok.10 kulek ziela angielskiego - pęczek koperku - słoik 0,9l ogórków kiszonych (lub 2 mniejsze) - cały wywar mięsny (lub dowolna ilość) - sól(...)skórą). Wlewam także część wody od ogórków, dosypuję pokrojony dość grubo koper, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, dolewam ewentualnie więcej rosołu i zagotowuję. Żeberka można oczywiście obrać i mięso dorzucić do zupy. Podaję z dodatkiem kwaśnej śmietany i dla chętnych z wodą od ogórków... mniam... pychotka... :-) Smacznego
Smaczne Zdrowesłoikach – potem w tygodniu gotuję jeszcze co 2-3 dni inną zupę którą jemy, ale dla niejadków jest sztywna podstawa. Czasem też dzieci mają ochotę na rosół na już i czasem jest tak, że gotuję go z kury jeśli ją mam lub gotuję mieszamy czy też po prostu warzywny. Gotując rosół mieszany – z małej ilości mięsa z warzywami
Dorota Smakujeporcje) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 słoik sosu słodko-kwaśnego Orzech 4-5 łyżek kukurydzy garść orzeszków ziemnych 1. Pierś kurczaka pokroić w kawałki, doprawić ulubioną przyprawą (u mnie Przyprawa do mięs Knorr), usmażyć na oleju (ok 15 min). 2. Sos wlać do usmażonego mięsa, dodać kukurydzę i orzeszki, podgrzać. 4. Podawać z ryżem. Sos słodko-kwaśny Orzech
Kto ugości moich gości?tylko 3 dni. Pamiętajcie więc, żeby słoik porządnie umyć, wyparzyć (tak jak np. przy okazji ogórków kiszonych). Druga sprawa – shatta może stać w lodówce do 6 miesięcy. Ja jednak tak lubię pikantne rzeczy, że u mnie postoi chyba do miesiąca. No i zrobiłam ją delikatniejszą, więc mogę ją jeść ze słoika łyżeczkami. Obecnie jest sezon na paprykę. Często widzę(...)więcej zastosowań. Ryby, mięsa, warzywa. Wpadł mi w oko np. przepis na oliwki z shattą. No na grilla idealny, zrobię niedługo. Składniki: 250 g czerwonych chili bez szypułek 1 łyżka soli 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka soku z cytryny oliwa extra virgin do zalania (u mnie jakieś 2-3 łyżki) (przepis na 1 średni słoik) Papryczki kroimy w plasterki
Kardamonovytylko 3 dni. Pamiętajcie więc, żeby słoik porządnie umyć, wyparzyć (tak jak np. przy okazji ogórków kiszonych). Druga sprawa – shatta może stać w lodówce do 6 miesięcy. Ja jednak tak lubię pikantne rzeczy, że u mnie postoi chyba do miesiąca. No i zrobiłam ją delikatniejszą, więc mogę ją jeść ze słoika łyżeczkami. Obecnie jest sezon na paprykę. Często widzę(...)więcej zastosowań. Ryby, mięsa, warzywa. Wpadł mi w oko np. przepis na oliwki z shattą. No na grilla idealny, zrobię niedługo. Składniki: 250 g czerwonych chili bez szypułek 1 łyżka soli 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka soku z cytryny oliwa extra virgin do zalania (u mnie jakieś 2-3 łyżki) (przepis na 1 średni słoik) Papryczki kroimy w plasterki
Kardamonovytradycyjny sposób z dodatkiem grzybów suszonych i mięsa różnego rodzaju. Dla mnie to nie tylko kapusta z resztkami wędlin, to smak z dzieciństwa i nie wiem dlaczego, ale za każdym razem jak go robię- niby tak samo, to jednak smakuje inaczej. Przygotowuję go zawsze w większych ilościach i wekuję w słoiki ( mrożonego nie znoszę bo robi się ciapa ). Pomimo tego(...)Panu Tadeuszu”: „W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną. „ Bigos 5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg mieszanego mięsa ( żeberka, boczek, wołowina, łopatka) 2 garście suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka, majeranek koncentrat pomidorowy Mięso pokroić na kawałki, doprawić, podsmażyć na rumiano. Przełożyć do dużego
Pieguskowa Kuchniadodałem gęsi) słoik przecieru pomidorowego ( lub puszka pomidorów ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki domowego maggi 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta lubczyku sól,pieprz nać pietruszki sposób przygotowania Na sześć godzin przed gotowaniem, fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i pozwalamy by się moczyła. Mięso z szynki(...)łupinie). Teraz do mięsa i fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, paprykę ostrą, majeranek, lubczyk, sól, pieprz oraz maggi. Gotujemy jeszcze przez pięć minut, a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotując fasolkę warto przyrządzić większą jej ilość, a na koniec gotowania część potrawy( jeszcze gorącą) przełożyć do słoików ( słoje zamknąć i ustawić
Miód i pieprzMEKSYKAŃSKU Składniki na pulpety po meksykańsku: Pulpety: 500g mięsa mielonego 0,5 szkl drobnej kaszki owsianej lub płatków owsianych błyskawicznych 1 marchewka 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej kolendry świeżej 3 łyżeczki meksykańskiej mieszanki przypraw do Taco 1 łyżeczka soli sos: 1 puszka siekanych pomidorów lub 1 słoik wekowanych – przepis 1 cebula mała olej 2 ząbki czosnku(...)cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Potem dodajemy pomidory i szklankę wody, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 5 minut. W kolejnym kroku przygotowujemy pulpety. Najpierw mięso mielone przekładamy do miski. Potem marchewkę i cebulę siekamy bardzo drobno w malakserze i dodajemy do mięsa. Zaraz potem dodajemy posiekaną kolendrę, kaszkę owsianą, jajko i przyprawy. Następnie wszystko dokładnie
Dorota Smakujemielonej papryki 1 łyżkę brązowego cukru 8 ząbków czosnku (ząbki obieramy i przeciskamy przez praskę) 120 ml wody. Przygotowanie: Każdy kawałek obranego mango obtaczamy w soli i wkładamy do słoika. Słoik zamykamy i odstawiamy na pięć dni. Po tym czasie mango odcedzamy z powstałego płynu (płyn zostawiamy, nie wylewamy) i układamy na ręcznikach papierowych. Dokładnie osuszamy, idealnie jest wystawić(...)mało kwaśne, to można śmiało dodać soku z cytryny. Amba może być przechowywana do miesiąca, w zamkniętym słoiku i najlepiej w lodówce Do czego podawać ambę? Amba pasuje do wszystkiego — nadaje się jako dip do wszelkiego rodzaju krakersów, paluszków, jako marynata do mięsa (drób i ryby w szczególności), jest świetna do falafeli, do robienia dressingów sałatkowych. Bardzo dobrze się sprawdza
ladykitchenimprezie, a zabrana na lunch do pracy zapewni zastrzyk zdrowej energii. Do sałatki z cieciorki nie potrzebujesz mięsa, bo ta pyszna i prosta sałatka z ciecierzycą jest doskonałym źródłem białka. Jeśli szukasz pożywnej, taniej i szybkiej sałatki na imprezę z ciecierzycy ze słoika, nie musisz już przeglądać kolejnych przepisów, bo właśnie ją znalazłaś. Ten prosty przepis na sałatkę z ciecierzycy
Cztery FajerySól i pieprz Słoninę zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Z pachwiny oddzielić mięso od tłuszczu. Tłuste zmielić, dodać do słoniny. Smażyć w płaskim garnku z grubym dnem na wolnym ogniu aż skwarki zaczną się stawać przezroczyste. Mięso zmielić na grubych oczkach maszynki i dodać do smażącej się słoniny. Kiedy mięso będzie usmażone dodać drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz(...)zdjąć od razu z ognia. Odstawić smalec do stężenia. Ja jeszcze gorący nakładam w słoik i szczelnie zakręcam. Smacznego
Krylowa Kuchniadodatek do domowego pieczywa - chleba i bułek, zapiekanek, domowych hot-dogów czy hamburgerów. Świetny dodatek do mielonego mięsa lub warzywnych kotlecików. Zastosowań ma bardzo wiele :) Przygotowanie jej nie jest skomplikowane ani trudne, dlatego serdecznie zachęcam do uprażenia cebulki domowym sposobem. W szczelnym słoiku wytrzyma przynajmniej miesiąc - a może i dłużej, ale tego nie zdążyłam sprawdzić, zawsze w przeciągu miesiąca zdążyła
Kocham..lubię..gotuję..wszystko dokładnie blendujemy. Jeśli chcesz możesz dodać chilli, ale nie musisz. Całość przekładamy do wyparzonego słoiczka, odstawiamy słoik tak aby stał na pokrywce przez 24 godziny i gotowe :) Proste prawda ? w zimie otworzymy słoiczek i dodamy do kanapki, makaronu czy nafaszerujemy nim mięso do pieczenia. Pesto pietruszkowo – miętowe, przepis przetwory
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 kromki czerstwego chleba 1 cebula 1 jajko 1 garść rzeżuchy lub innej zieleniny sól, pieprz, słodka papryka 2-3 łyżki mąki 1 słoik 0,7 l … Czytaj dalej Pulpety w pomidorach
czarrna od kuchniktóre lubią przygotowywać szybkie dania. Ja jestem zwolennikiem "słoikowania" dań, dlatego gorący bigos przełożyłam do wyparzonych słoików, które przechowywałam w chłodnym miejscu. Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 bardzo duża kapusta pekińska (wagowo 1,5 kg) 0,5 kg mięsa z łopatki 0,2 kg boczku parzonego (wędzonego) 2 szklanki wody 1 duża cebula 1 duża marchewka
Ugotowaćgodzin. Po 3-4 dniach kiszenia kapusta jest gotowa, wtedy możemy ją wykorzystać, albo przełożyć do słoika, zakręcić pokrywką i odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki, albo wynieść piwnicy. Z młodej kiszonej kapusty można zrobić np. surówkę do ryby lub mięsa, albo pyszny kapuśniak z młodej kiszonej kapusty . Smacznego! The post Młoda kapusta kiszona appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 2 piersi kurczaka 0,5 małego słoika suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula 20 dag śmietany 18% 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz ser żółty do posypania makaron Sposób wykonania: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, w której były pomidory. Wrzucamy cebulę i zmiażdżony czosnek. Podsmażamy
Qchnia po prostusmaczna zupa. Można ją podawać ze śmietaną. Ja przygotowałam na wywarze mięsnym, ale dla nie jedzących mięsa polecam na wywarze warzywnym. Będzie równie smaczna. Składniki 1 szyja indycza + 2 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 100 g ryżu 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego
O kuchni z uczuciemwyjąć do miski i obrać z kości mięsko, drobno pokroić do garnka, wlać wywaru odpowiednią ilość do mięsa, jak wywar zostanie to można wykorzystać np. jako wywar do zupy grochowej, fasolowej itp. wsypać mielony pieprz do smaku, galaretę zagotować, gorącą przelać do słoików i mocno zakręcić, również dać do foremki czy miseczki i będzie do zjedzenia po kilku godzinach galareta
W Mojej Kuchni Lubięupiekło i było naprawdę pyszne. Składniki: 4 pałki z kurczaka 3 łyżki żurawiny do mięs (ze słoika) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słodka i ostra papryka szczypta curry sól pieprz Olej i żurawinę wymieszać z przyprawami i startym czosnkiem. Natrzeć mięso, włożyć do zamykanej miski i wstawić na dobę do lodówki. Przed pieczeniem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagram tartego chrzanu w słoiku · 4 jajka ugotowane na twardo · 2 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: W wodzie gotujemy boczek wędzony, kiełbasę i wędzonkę. Po zszumowaniu dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięsa będą miękkie wyjmujemy je a do wywaru dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką. Mieszamy
Smaki Ewypodgrzewaniu, bez problemu można zabrać ją ze sobą w inne miejsce - bo wystarczy zamknąć ją w słoiku. Pulpety takie królowały na biwakach i wakacyjnych wypadach (pamiętacie?). Dzisiaj wersja z pomidorami w puszce, ale można je zastąpić koncentratem pomidorowym. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Mleko Sól, pieprz Pomidory z puszki 2 marchewki Kawałek korzenia
Smaki Ewy