mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:69/214)

Kotlety w sosie 180

mielonego, 2 jajka, 1 czubata łyżka przyprawy  do mięsa lub  szczypta soli-  pół płaskiej łyżeczki pieprzu-łyżka papryki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 przeciery 200 g,  śmietana 18 % , tarta bułka lub suche pieczywo do utarcia, coś zielonego, tłuszcz do smażenia. Do przygotowania sosu potrzebujemy duży słoik gdzie wlewamy śmietanę i przeciery pomidorowe, dodatkowo

chleba naszego
#2 Pasztet drobiowy - smarowidło do chleba bez konserwantów ;) 151

pasztety do smarowania, ale odkąd zaczęłam wnikliwie wczytywać się w ich składy - przestałam je kupować. Mięsa w nich mało co, masa soli  właściwie nie chcę wiedzieć, co stanowi pozostałą część takiego paszeciku. Zapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja na jeden słoik po dżemie + jedną kanapkę ;) Składniki Spora pierś z kurczaka (ok. 250 g) Wątróbka z indyka(...)kostkę, przesmażamy na odrobinie oliwy. Gdy będzie już obsmażona dodajemy masło i cebulę. Gdy masło rozpuści się, a cebula zeszkli, dodajemy odsączoną wątróbkę, czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy, aż... mięso się usmaży - wątróbka nie będzie czerwonawa w środku, a kurczak nie będzie różowy :P. Studzimy trochę mięso, przekładamy do wyższej miseczki (żeby nie pryskało) i blenderem miksujemy na jednolitą masę

Kuchnia w szuwarach
Galaretka z winogron 85

mieszając dodać pektynę z cukrem lub żelfix. Dodać łyżkę soku z cytryny.  4. Gorącą galaretką napełnić czyste słoiki, zakręcić. Po całkowitym wystygnięciu galaretka stężeje (po zagotowaniu jest płynna). 5. Galaretka idealna jest do chałki, naleśników, placuszków i serów czy mięs.   Smacznego

Kuchnia domowa Ani
PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ W SOSIE POMIDOROWYM 94

podane z ryżem, kaszą czy ziemniakami, ale też może posłużyć jako samodzielne danie rozgrzewające podane z pajdą chleba. Mięso jest miękkie i kruche, a cały sos wychodzi bardzo aromatyczny. Ugotowałam od razu więcej tego dania i włożyłam jeszcze gorące w słoiki, mąż będzie miał ciepły, pożywny posiłek w pracy :) Pierś z kurczaka z pieczarkami i papryką w sosie pomidorowym - składniki

Zrób to smacznie
Zupa meksykańska 115

pieprz papryka ostra liście laurowe ziele angielskie majeranek 0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski 2 -papryki słodkie 2 -słoiki sosu meksykańskiego 2 -puszki fasoli czerwonej 1 - puszka kukurydzy 3,5 l wody 2 - łyżki mąki Pulpeciki : 0,5 kg-mięso mielone sól 0,5 szkl - kasza manna pieprz vegeta Przygotowanie : Do garnka wlać wodę, dodać warzywa i przyprawy, gotować

Kuchnia Danusi
Schabowe pod ciepłą pierzynką 142

papryka żółta ·        4 ogórki konserwowe ·        520 g sosu meksykańskiego w słoiku lub własny ·        20 dag sera żółtego ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka całe(...)Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania: 1.    Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy

Kulinarna Chwila
Marynowane podgrzybki 185

zalewie octowej z przyprawami to jeden z najlepszych przysmaków kuchni polskiej. Idealne jako przystawka i dodatek do mięs. Niezastąpione są również do sosu tatarskiego, w towarzystwie ogórków kiszonych i cebulki stworzą perfekcyjny sos. Marynowane podgrzybki będą najsmaczniejsze, jeśli do słoików wybierzemy małe i twarde kapelusze tych grzybów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz inne przepisy na dania

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sos pomidorowy wg siostry Anastazji 388

przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy  SKWORCU Wykonanie; Pomidory, czosnek, cebulę oczyścić i zemlec w maszynce do mięsa.Dodać pozostałe składniki. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 1-1 1/2 . Nastepnie przetrzeć przez sitko, doprawić i przelać do słoików. Pasteryzujemy około 15 minut

Anioły w kuchni
Jak zrobić klasyczny sos pomidorowy? 176

świeżych dojrzałych pomidorów i jest on podstawą do wielu dań. Doskonale pasuje do grillowanych warzyw, owoców morza, mięsa, makaronów czy pizzy. Kiedy opanujesz jego przygotowanie do perfekcji, będziesz w stanie dopasować go do wielu potraw. Można go przechowywać w słoikach i kiedy najdzie ochota, wykorzystać z takimi składnikami, jakie akurat masz pod ręką. Klasyczny sos pomidorowy: Składniki Świeże pomidory

ale Pysznie
Spaghetti bolognese 137

pomidorowy robię ze świeżych pomidorów, taki uwielbiam najbardziej. Jeśli nie mamy czasu możemy poratować się gotowym sosem ze słoika, ale smak takiego sosu nie równa się z domowym... Do sosu obowiązkowo czosnek oraz zioła, które doskonale uzupełnią smak potrawy.  Składniki: mięso wołowe mielone 500 g, cebula pół szt, czosnek 2 ząbki, majeranek pół łyżeczki, olej do smażenia, sól

kulinarne odsłony pati
Pasztet z kaczki w słoiku 533

Mięso oddzielić od kości, dwukrotnie zmielić z dwoma cebulami podsmażonymi na kaczym smalcu. Smalec roztopić i dodać do mięsa.  Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Wlać ok 4-5 chochli wywaru spod kaczki, wbić całe jajko i dokładnie wymieszać. Wyparzone i suche słoiki napełnić pasztetem, włożyć do garnka ze ściereczką. Zalać wodą tak do połowy słoików i pasteryzować

Gaździnka warzy
Sałatka na zimę z buraczków i czerwonej papryki. 178

będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem mielonym. Przełóż sałatkę do słoików, pasteryzuj przez 15 minut. Gotowe.    P rzechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.   P odawaj z ziemniakami i mięsem

Przepisy i porady kulinarne
Bigos z cukinii 170

stole przez cały okrągły rok. Dziś publikujemy przepis na pyszny domowy bigos z cukinii. Taki bigos przygotowuję do słoików, które pasteryzuję i przechowuję na moment gdy potrzebna mi np. szybka kolacja bądź ekspresowy obiad. Bigos przechowuję bez dodatku wędlin czy mięsa - podczas podgrzania dodaję jedynie ten składnik i mam gotowe sycące, aromatyczne i pyszne danie.  Podawać możemy z ziemniaczkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
DOMOWA BUŁKA TARTA 207

zmielone. Tak więc kiedy tylko mam przecenione bułki w sklepie - kupuję, suszę w piekarniku, mielę w maszynce do mięsa i apetyczna, domowa bułka tarta gotowa! Oczywiście można taka wysuszoną bułkę zetrzeć równie dobrze na tarce. A potem chowamy ją do słoika lub innego szczelnie zamkniętego pojemnika i ... pyszna domowa panierka gotowa

Walijskie Pichcenie