mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:72/214)

Konfitura z czerwonej cebuli – zabójcza! 324

ugotowaniu z konfitury wyjmujemy liście laurowe. Podajemy ją od razu lub przekładamy do słoików i po ostygnięciu trzymamy w lodówce. Można ją jeść na ciepło – od razu po zrobieniu , ale i na zimno – w obu wypadkach smakuje równie dobrze. Podajcie ją do wędlin, zimnych i ciepłych mięs, pasztetu. Konfitura z cebuli lubi się też z twardymi żółtymi serami i miękkim(...)wysokości wygotowane słoiczki, zakręcamy czystymi zakrętkami i wkładamy pod gruby koc lub do torby termoizolacyjnej. Przy powolnym opadaniu wysokiej temperatury i długim utrzymaniu ciepła zakrętki zasysają się na słoikach, a to zwiększy trwałość przetworów. Tak przygotowaną konfiturę z cebuli można przechowywać w chłodnym miejscu maksymalnie do pół roku. Jeśli chcecie móc się nią cieszyć dłużej – pasteryzujcie słoiki. SKŁADNIKI 700g czerwonej

Karo in the Kitchen
fasolka po bretońsku 183

jest taka konieczność. Powolutku się gotuje. W tym czasie zajmuję się krojeniem mięsa i kiełbasy. Podsmażam i jak najszybciej wrzucam do gotującej się fasoli, żeby jak najbardziej przeszła smakiem mięsa. Wspomnę, że jak odkrawam skórę od boczku, wrzucam ją do potrawy. Dodaje to troszkę kleju. Pod koniec gotowania przed dodaniem pomidorów, wyciągam ją. Oczywiście w domu nie wyrzucamy czegoś takiego(...)popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Kiedyś po 4 miesiącach wyciągnęłam słoik z lodówki. Naszła tak mocno smakiem, że była dużo lepsza niż zaraz po ugotowaniu. Składniki: * 500 g fasoli * 500 g boczku parzonego lub surowego * 2 laski kiełbasy bądź więcej * dowolne mięso np. gotowana łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * wody ok 3 l * liść laurowy

Pieprzyć z Fantazją
Bezglutenowe burrito 264

minut Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 250g mięsa wołowego, zmielonego 3-4 dojrzałe pomidory (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 czerwona papryka podłużna 150g ugotowanej czerwonej fasoli 150g kukurydzy ze słoika lub z puszki 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku(...)rozgrzewam w garnku na średnim ogniu. 2 Cebulę kroję w półksiężyce. 3 Czosnek siekam. 4 Cebulę i czosnek podsmażam szybko w rozgrzanym garnku aż uwolni się aromat. 5 Dodaję mięso mielone i podgrzewam ok. 3-4 minut mieszając. 6 Pomidory kroję w kostkę i dodaję do garnka, podgrzewam pod przykryciem około 10 minut aż pomidory się rozpadną. 7 Paprykę kroję

Book of spells
PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SZPINAKU 166

lepszych sosów jakie jadłam - smakuje naprawdę wyjątkowo! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku(...)odstawiamy, aby napęczniała. Musi mieć konsystencję budyniu - jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej, a jak za gęsta to dodajemy wody ( ja to robię na oko 😉). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jajko, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy: sól pieprz, zioła prowansalskie i paprykę słodką mieloną. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Obtaczamy

Kuchnia MagdaLeny
PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SZPINAKU 166

lepszych sosów jakie jadłam - smakuje naprawdę wyjątkowo! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku(...)odstawiamy, aby napęczniała. Musi mieć konsystencję budyniu - jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej, a jak za gęsta to dodajemy wody ( ja to robię na oko 😉). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jajko, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy: sól pieprz, zioła prowansalskie i paprykę słodką mieloną. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Obtaczamy

Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki w kiszonej kapuście 235

kupiliśmy kiedyś na kiermaszu na stoisku bułgarskim  - najwyższa była pora, żeby je wykorzystać. Następnym razem postaram się liście sama zakisić, ale te ze słoika też nie były złe, słoik duży, liści było ok 22 - 24. Tak więc polecam, jeżeli nie macie czasu czy ochoty na kiszenie. Gołąbki podałam z sosem zrobionym z greckiego jogurtu, wymieszanego z harissą i pasta(...)wędzonego boczku 2- 3 cebule 4 ząbki czosnku łyżka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz łyżka posiekanej pietruszki do podania jogurt pasta paprykowa harissa przygotowanie Odłożyć najbrzydsze lub porwane liście. Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle z boczkiem na złoty kolor. Ryż  opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu

Stare Gary
Przepisy na cukinię 229

cukinii. Można je podawać z ziemniaczkami i surówką lub w bułce w formie hamburgerów.   PIECZEŃ RZYMSKA Z CUKINIĄ W CIEŚCIE FRANCUSKIM PRZEPIS TUTAJ Jest to rodzaj pieczonego mięsa mielonego, które można spożywać na ciepło jako danie obiadowe, na zimno, a także jako obkład do kanapek. Dzięki dodatkowi z cukinii i ciasta francuskiego pieczeń jest mięciutka i soczysta w środku(...)SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Kolorowa sałatka na zimę z cukinią i papryką w roli głównej, w zalewie octowej. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak wygląda.   KETCHUP Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ Jest to gęsty, przepyszny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Ketchup idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze

Blog z Apetytem
„Królewska pieczeń” szynka szpikowana warzywami i majonezem 153

najlepiej typu pasta 1-2 ziemniaki 1 mały słoik majonezu , koniecznie gęstego , ja zawsze używam Winiary 4-5 łyżeczek pikantnego sosu barbecue 2 łyżeczki granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku Szynkę płukamy , oczyszczamy z błonek , nacinamy co dwa centymetry głęboko ale nie do końca . Nacięcia mają utworzyć kieszonki , nie przecinając mięsa na wylot Coś jak kartki w mięsnej książce . Każdy

Ogrodnik w podróży
Zupa pomidorowa z chili 150

wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 1 l koncentratu pomidorowego, domowego przecieru z pomidorów lub passaty ze słoika 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania(...)zmielony pieprz, 1,5 łyżki lubczyku, 4 ziarenka pieprzu natka pietruszki lub koper do podania opcjonalnie 2 łyżki śmietany / jogurtu naturalnego – dodajemy na koniec do zupy Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, chili, gotujemy delikatnie na średnim ogniu

Zasmakuj Kuchni
Sól selerowa 133

Sól selerowa uniwersalna przyprawa do zup, mięsa i sałatek. Sól selerowa to uniwersalna przyprawa, która doda aromatu Twojej ulubionej sałatce oraz podkręci smak zup i gulaszy. Solą selerową doprawiam także pasztety, pasty do chleba oraz panierki do mięsa i krokietów z mięsem, którym nadaje delikatną ziołową nutę. Możesz ją także stosować do ryb, twarożków i sosów sałatkowych. Domowa sól selerowa(...)sól selerowa podkreśli smak sałatek, zup, ryb i mięsa. Sól selerowa 10 łyżek soli, możesz użyć Twojej ulubionej np. morskiej, himalajskiej albo soli wędzonej 2 łyżki zmielonego korzenia selera 3 łyżki liści selera 2 łyżki nasion selera opcjonalnie 1 łyżka zmielonej suszonej cebuli po 1 łyżce surowego ryżu na każdy słoik  Sól selerowa przepis 1. Umyj dokładnie liście

Cztery Fajery
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 226

Długo za mną chodziły krokiety z mięsem ale z lenistwa nie chciało mi się ich robić. Aż w końcu się zawzięłam i zrobiłam. Nie ukrywam jest przy nich trochę pracy ale tak raz na jakiś czas można poświęcić trochę więcej czasu i wysiłku na ich przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem.  Krokiety(...)Składniki: 4 cebule połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty 2 marchewki  1 pietruszka domowa wegeta do smaku  sol do smaku  pieprz do smaku  bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej  Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić

Krakowskie smaki Ani
Gulasz z indyka z marynowaną papryką 172

Gulasz z indyka z marynowaną papryką Bardzo lubimy mięso z indyka. Jest kruche, miękkie i szybko się je przyrządza. A najlepiej jeśli jest duuużo sosu. Wtedy cała rodzina jest szczęśliwa. Dzisiaj na obiad zaproponuje gulasz z udźca indyka duszony z pieczarkami i marynowaną papryką. Dodanie papryki spowoduje, że gulasz nabierze nowego, ciekawego smaku. Warto spróbować. U nas gulasz został podany(...)około 1,3 kg) 300 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku słoik marynowanej papryki (700 ml) łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki papryki wędzonej łyżeczka białego pieprzu 0,5 l bulionu  sól 150 ml śmietany 2 płaskie łyżki mąki pszennej tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, ściągnąć skórę i wyciąć kość. Pociąć na małe kawałki. Obsmażyć krótko

na moim stole...
Szaszłyki z suszonymi pomidorami (tapenadą pomidorową) 159

żeby był "przezroczysty". Będziemy mieć wówczas pewność, że się mięso usmaży Nagrzewamy patelnię bez tłuszczu i lekko podsmażamy plasterki boczku (dosłownie po 2 minuty z każdej strony). Tłuszczu, wytopnionego z boczku, nie wylewamu, ponieważ będziemy smażyć na nim szaszłyk 2 pomidory miksujemy z 3 łyżeczkami zalewy olejowej ze słoika, żeby powstała pasta pomidorowa Utworzoną tapenadą smarujemy kotlet Na pastę pomidorową(...)tłuszcz, który wytopił się z boczku (jeśli jest taka potrzeba dolewamy troszkę oleju, ale niedużo) i na małym ogniu smażymy szaszłyk z każdej z czterech stron. Dzięki temu, że mięso było bardzo mocno ubite - szaszłyk smaży się szybko Podałam z ziemniakami ubitymi z koperkiem i kiszoną kapustą. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Leczo - szybki przepis 91

Leczo to danie warzywne, które możemy podawać z mięsem albo tylko z ryżem bo samo w sobie jest pysznym wegeriańskim posiłkiem. Przygotowanie leczo na obiad nie zajmuje dużo czasu a zapasteryzowane w słoikach na zimę wystarczy odgrzać. Składniki: 3 cebule 2 papryki róże z brokuła cukinia dwa ząbki czosnku kilka łyżek przecieru pomidorowego olej przyprawy Na patelni najlepiej takiej

prawdziwe jedzenie
Indyk mole z ryżem i awokado, szybki meksykański obiad 90

łyżki oleju sól pieprz granulowany czosnek 1/2 słoiczka gotowego sosu Salsa Mole ( La Costena słoik 234 g) 500 ml gorącej wody lub bulionu 1 limonka 2 sztuki awokado garść świeżej kolendry lub natki pietruszki pestki dyni ryż Wykonanie Mięso z indyka kroimy na paski, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Obsmażamy krótko na dużej patelni, na oleju, najlepiej w dwóch

Tajemnice Smaku
Pasta paprykowa z bazylią. 112

chwilę, żeby nie zrobiła nam się papka. Jeśli nie macie malaksera możecie zmielić ją przez maszynkę do mięsa. Zmieloną paprykę przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy 20 minut. (czas od chwili zagotowania) Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy i przekładamy do słoików. Pasteryzacja: Na dno garnka wykładamy kilka ręczników papierowych, wkładamy słoiki i do 3/4 wysokości wlewamy gorącą wodę. Jeśli

To co lubię - gotuję i polecam
Cieciorka po bretońsku 118

Uwielbiam warzywa strączkowe. Każdego tygodnia, podczas robienia zakupów, zawsze w koszyku mam cieciorkę w słoiku. Jest tak pyszna, że wykorzystuję ją bardzo często. Lubię jej

Moja smaczna kuchnia
Kaszotto z piersią kurczaka, marchewką i groszkiem 187

podwójna pierś z kurczaka (wagowo około 0,5 kg) 1 por (jasna część) 1 słoik mieszanki marchewki z groszkiem (waga bez zalewy 300 g) 1 szklanka wywaru warzywnego lub drobiowego odrobina oleju sól, pieprz słodka i ostra papryka Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Rozgrzać wok z niewielką ilością oleju. Dodać

Ugotować
Najlepsze przepisy z cukinii 616

cukinii: 1. Kotlety z indyka z cukinią i marchewką 2. Cukinia w cieście 3. Cukinia faszerowana mięsem mielonym 4. Kotlety wieprzowe z cukinią. Kotlety mielone z cukinią 5. Schab faszerowany cukinią 6. Szaszłyki z kurczaka i warzyw 7. Leczo do słoików na zimę 8. Wytrawny placek z kurczakiem i warzywami 9. Zupa krem z cukinii 10. Placki z cukinii

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura żurawinowa - do mięsa, sosów 153

Konfitura żurawinowa to dodatek idealny do mięsa, sosów czy też duszonej kapusty. Poniższa konfitura jest prosta do przygotowania i spokojnie możecie ją przygotować z mrożonej żurawiny.   Składniki na 1 mały słoik: 300 g mrożonej żurawiny 1/3 szklanki wody 8-9 łyżek zwykłego cukru Etapy gotowania konfitury z żurawiny Zamrożoną żurawinę przesypać do garnka, wsypać do niej cukier

Ugotować
Burgery z szarpaną wieprzowiną i purpurowym coleslawem 219

przepisu: Z podanych składników wychodzi 15 burgerów. Wolno pieczona wieprzowina jest soczysta, krucha i miękka. Do mięsa można użyć kupnego sosu bbq. Potrzebne są 2 szklanki tj. 480 ml. Przygotowany w ten sposób sos bbq można, po przełożeniu do czystego słoika/plastikowego pojemnika przeznaczonego do kontaktu z żywnością i przykryciu folią spożywczą, przechowywać w lodówce przez okres do 2 tygodni

Gospodyni Miejska
Leczo z mięsem mielonym 193

każdą porę dnia, doskonale przechowuje się, na drugi dzień staje się jeszcze lepsze, można zagotować w słoiki i mieć na tzw. wszelki wypadek... Składniki: 1 duża cukinia 3 szt papryki (może być różnokolorowa) 0,5 kg pieczarek 0,75 kg mięsa mielonego 2 cebule koncentrat mały słoiczek 4 łyżki keczupu łagodnego (można pół na pół z ostrym jeśli lubi się

kgwjanczewo
Pasta orzechowo-pomidorowa do chleba, Bagels (Seinfeld) 187

Robi się błyskawicznie, a poza tym jest bardzo zdrowa (orzechy zawierają kwasy omega 3). Jeśli nie jecie mięsa/ryb, warto je dodać do swojej diety (tylko 3 orzechy pokrywają zalecane dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3). Składniki: 1 ½ szklanki orzechów włoskich ½ słoika suszonych pomidorów (+ opcjonalnie: kilka łyżek oleju z pomidorów) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 2 łyżki: sosu sojowego, soku

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapucha Celestyny czyli kapusta ze śmietaną 209

Moja Mama - Celestyna stoi na straży jedzenia przeze mnie: ziemniaków, mięsa i czekolady. "Bo jak to tak bez ziemniaczka obiad?" stale słyszane jest w domu rodzinnym. Poi kawą, zaopatruje w dobra narodowe w postaci słoików (i butelek) karmi i pociesza " zjedz coś zamiast gadać,że nie zdasz..." donosząc do pokoju niezliczone ilości żelek,galaretek czy czekolad. W przypadku nieprzyjechania

Fiolka w kuchni
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 187

smaku. * pasztet odświętny z żurawiną - coś pysznego, dla miłośników słodkich pasztetów. Aromatyczne połączenie kawałków mięsa z żurawiną. Mój faworyt wśród pasztetów! Pasztetem tym zachwycała się cała moja rodzina. Przepyszny. * swoja ze słoja - tradycyjna kiełbasa zamknięta w słoju. Na pierwszy rzut oka przypomina mielonkę ze słoika, ale w smaku nie ma porównania. Swoja ze słoja jest pyszna. Plus za zamknięcie(...)dobrego smaku w słoiku, dzięki czemu możemy wziąć ją na wycieczkę. Do tego świeża bułka i przekąska gotowa. * szynka długodojrzewająca - na początku się jej trochę bałam i nie potrzebnie! Jest pyszna! Jest subtelna i niepowtarzalna w smaku. Musicie spróbować! Nie zawiedziecie się. Jest lekkostrawna oraz zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, żelazo oraz cynk. * zadek po pańsku

CookYourself
eliksir młodości dla kobiet 176

ząbek oczyszczonego czosnku .Zmiksować z 1 cytryną obraną  i 1 limonką ze skórką w maszynce do mięsa lub blenderze. Wymieszac mieszankę z miodem na gladką masę. .Następnie dodać olej i mieszać wszystko ponownie . Gotową mieszankę przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku w lodówce . Dawkowanie Spożywać 1 łyżka trzy razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem . Olej lniany ma dwa razy

w mojej kuchni