Wuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja. Zrobiłam z serkiem twarogowym z wiaderka i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona. Wuzetka pyszna, więc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu(...)kremową masę. Lekko przestudzić. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i polać polewą. Odłożyć do stężenia polewy. Ubić zimną kremówkę na sztywno z cukrem pudrem i za pomocą szprycy cukierniczej udekorować bitą śmietaną
Ala piecze i gotujeBita Śmietana: 400g śmietanki 30% 2 - 3 łyżki cukru pudru.-.....WYKONANIE--ubijaj śmietane na dużych obrotach ,gdy będzie sztywna dodawaj pomału cukier . ORZECHOWY BISZKOPT ===SKŁADNIKI na blaszkę o średnicy 25- 25 cm wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 7 jajek (M) ⅔ szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru(...)lubimy.Dolny płat biszkoptu posmarowany został dżemem wiśniowym ,na to położona zostałą ubita śmietanka ,na nią drugi płat biszkoptu.Na drugim blacie rosmarowana zostałą masa kajmakowa-można inną-i położona bita śmietana . ,Na to wszystko trzeci płat biszkoptu i brzoskwinie -własnej roboty-a całość posypana mielonymi orzechami..SMACZNEGO
w mojej kuchniZapraszam dzisiaj na moją wersję warszawskiej wuzetki. Biszkopt kakaowy, przełożony dużą porcją bitej śmietany, pachnący delikatnie wanilią (zamiast cukru wanilinowego możemy użyć ekstraktu z ziarenkami wanilii lub ziarenka wyskrobane z wanilii). Dla przełamania smaku użyłam domowej roboty dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego(...)lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Do ozdoby: 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i porcje ciasta przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany. Udanych wypieków
Mała CukierenkaZapraszam dzisiaj na moją wersję warszawskiej wuzetki. Biszkopt kakaowy, przełożony dużą porcją bitej śmietany, pachnący delikatnie wanilią (zamiast cukru wanilinowego możemy użyć ekstraktu z ziarenkami wanilii lub ziarenka wyskrobane z wanilii). Dla przełamania smaku użyłam domowej roboty dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego(...)lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Do ozdoby: 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i porcje ciasta przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany. Udanych wypieków
Mała Cukierenkazasłodzeni pozostałymi słodkimi wypiekami z przyjemnością sięgamy po coś o kontrastującym smaku :-) Tarta najlepiej smakuje w towarzystwie greckiego jogurtu lub lodów waniliowych, można też podawać ją z bitą śmietaną. Ciasto: 300 g mąki 150 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego W misce, połączyć mąkę z cukrem(...)ognia, wylać masę na podpieczone ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 10 min. Masa powinna stężeć, ale nie może zbrązowieć. Wyjąć, ostudzić, schłodzić w lodówce. Podawać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub jogurtem greckim. Smacznego
maniapieczeniatruskawkowy z kaszy manny to szybki w wykonaniu deser o delikatnym smaku truskawek w śmietanie. Dodatek bitej śmietany nadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak kaszki. Taki deser jest szybki w przygotowaniu, ważne jednak, żeby podawać go w formie schłodzonej, gdyż wtedy zachowuje odpowiednią konsystencję i najlepiej smakuje. Przepis jest do wykorzystania w dwóch szklankach o pojemności 250ml, jest on jednak
Smakołyki Berenikiprzepisu łączy cechy klasycznego ciastka z delikatnym akcentem toffi - deser idealny d la wi elbicieli krówek i masy kajmakowej. Ciasto francuskie, aksamitna, budyniowa masa z n utą toffi, bita śmietana, masa krówkowa, a wszystko posypane świeżo siekanymi orzechami włoskim i - wszystko to składa się na wyśmienite cias to , które doskonale sprawdz i się jako przepyszny, niedzielny deser(...)lodówce (na ok. godzinę). Po tym cza sie ubijamy mocno schłodzoną śmietankę (pamię tajmy, że śmietany nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytr ącić się masło). Pod koniec miksowania możemy dodać fi x do ubijania śmietany. 3/4 u bit ej kremówk i wykładamy na ciasto, wyró wnujemy wierzch i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną
Słodka Strona(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto czekoladowe: 140 g mąki orkiszowej 150 g cukru 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej
Domowy Smak Jedzeniapyszne ciasto z dżemem porzeczkowym,masą serowa i bitą śmietaną-przepis dostałam od koleżanki Rity i postanowiłam je zrobić dzisiaj na moje imieniny-wszystkim bardzo smakowało,dziękuję bardzo!! PORZECZKOWIEC SKŁADNIKI NA CIASTO: 0,5 SZKL.WODY 1 SZKL CUKRU 3 ŁYŻKI KAKAO 3/4 SZKL.OLEJU -Z TYCH SKŁADNNIKÓW ZAGOTOWAĆ POLEWĘ I OSTUDZIĆ 1,5 SZKL.MĄKI 1 ŁYŻECZKA SODY(...)ŁYŻEK CUKRU PUDRU 1 KOSTKA MARGARYNY PONAD TO :SPORY SŁOIK DŻEMU Z CZARNEJ POŻECZKI 0,5 L ŚMIETANKI 30 % 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU+2 ŚMIETAN FIXY(DO BITEJ ŚMIETANY) 1 CZEKOLADA PRZYGOTOWANIE: BIAŁKA UBIĆ DODAĆ CUKIER I ŻÓŁTKA,DALEJ MIXOWAĆ,DODAĆ OSTUDZONE POLEWĘ I MĄKĘ WYMIESZANĄ Z SODĄ I PROSZKIEM-I TO JUŻ MIESZAMY ŁYŻKĄ DREWNIANĄ, WYLEWAMY NA WYSMAROWANĄ DUŻĄ
Swojskie jedzonkociacho jak najmniej słodkim - do budyniu dodałam tylko połowę cukru, a do sporej ilości bitej śmietany raptem łyżkę pudru. Ale jeśli komuś nie przeszkadza ogrom słodyczy, niech doda więcej, ciasto jest oczywiście najlepsze na drugi dzień, ale wtedy jest go już niewiele :)3 BIT z kwadratowej blachyok. 4 paczek herbatników (część można wymienić na krakersy)1 puszka masy kajmakowej
Z butelką mleczka w tletrakcie miksowania dodajemy rozpuszczona czekoladę oraz żelatynę. Kontynuujemy miksowanie, aż do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników. Do uzyskanej masy dodajemy bita śmietanę (nie miksujemy!). Po dodaniu bitej śmietany-całość mieszamy ręcznie- aż uzyskamy jednolitą,czekoladową masę. Naszą czekoladową masę wykładamy na zastygniętą, ciasteczkową podstawę. Delikatnie wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na 2h. ZDOBIENIE: W kąpieli wodnej roztapiamy ciemną
Domowe Tortymleka. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania budyniowej konsystencji. Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru i śmietan - fixem Dr.Oetkera. Masę budyniową wystudzić i wymieszać ze śmietaną. Po upieczeniu, studzimy, wypełniamy bitą śmietaną robiąc dziurkę szprycą. Oblewamy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i gotowe:) SMACZNEGO P.S. Trzeba pamiętać, aby nie otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia, bo ciasto opadnie
Luźna KuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl 3 bit to popularne ciasto bez pieczenia, które składa się z herbatników, masy budyniowej, kajmakowej oraz bitej śmietany. Zawsze gdy jadłam 3bita w gościach było straaasznie słodkie, więc postanowiłam lekko zmodyfikować przepis według własnego uznania. Zrezygnowałam z dodawania cukru do każdej z mas, a do środka dodaję(...)ciasto nie jest przesłodzone i smakuję obłędnie. Do ciasta użyłam masy kajmakowej z firmy Helio , smak masy według gustu. Polecam do wypróbowania Post Ciasto 3 bit pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeMuffiny kakaowe z bitą śmietaną, w którą wsunięte są połówki ciasteczek Oreo. W środku każdej muffiny przed pieczeniem zatopione zostało całe ciastko. Czytaj więcej
Przepisy KulinarnePołączenie ciasta kruchego z bitą śmietaną zawsze daje świetny efekt :) zwłaszcza na drugi dzień kiedy to ciasto zwilgotnieje od śmietany . U mnie wszyscy uwielbiają Krówkę więc z reguły robię z powiększonej o 1/3 porcji na większej blaszce :) W większości przepisów jest jedynie mąka pszenna ale dodając mąki krupczatki sprawimy ,że ciasto będzie miało lepszy smak i przyjemniejszą konsystencję. Składniki
Wypieki ReneMandarynkowe babeczki z bitą śmietaną. Całkiem niedawno piekłam identyczne babeczki ............bez śmietany. Polecam obie wersje! Składniki i przepis TUTAJ dekoracja dowolna
Zakamarki mojej kuchni