bita śmietana - 3939 przepisów (strona:79/263)

Koktajl jagodowy 149

Gumisiów dla lubiących mieć fioletowe zęby :) Składniki: 3 łyżki cukru 500g jagód/borówek + 50g jagód do dekoracji 500ml kefiru 2 łyżki śmietany 18% listki mięty/melisy, bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Jagody delikatnie przepłukać wodą, zostawić do obcieknięcia. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze/mikserze kielichowym. Podawać schłodzone, udekorowane listkiem melisy/mięty i jagodami

Mania Wypiekania
Aksamitny sernik na zimno 171

składniki* 500 g sera śmietankowego waniliowego w wiaderku* 250 ml słodkiej śmietany 18% z kartonika* 1 bita śmietana w proszku śnieżka* 3 galaretki w ulubionych smakach* 2 płaskie łyżeczki żelatyny* 3 łyżki cukru pudru* dowolne owoce świeże z puszki lub mrożone* 1 paczka okrągłych biszkoptówSposób wykonania2 galaretki rozpuścić w 250 ml wody, żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody

Mix smaku
Torcik cukiniowy 266

łyżki dżemu na górę). Wierzch posmarować odłożonym dżemem. Wylać tężejącą galaretkę i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Górę torciku udekorować bitą śmietaną. Galaretkę przygotować w 400 ml wody. Jeśli używamy tortownicy metalowej spód wyłożyć papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje
ZIMOWE CIASTO Z MANDARYNKAMI 229

Mandarynki dla wielu to symbol Świąt Bożego Narodzenia. Warto ich... Artykuł ZIMOWE CIASTO Z MANDARYNKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
To tłuste mascarpone… 168

bardzo. *Jeśli zamiast mascarpone do ciasta użyjemy masła (ok. 50 g) to ciasto bardziej wyrośnie i będzie też bardziej puszyste. Ciasta/desery Śmietanę kremówkę, jeśli nie jest to bita śmietana, to z powodzeniem można zamienić na mascarpone. Jeśli chcemy zamienić tłuszcz typu masło/olej, to raczej tylko połowę ilości, resztę niech stanowi tłuszcz wyszczególniony w przepisie. Nie jest

Kucharzyca
Błyskawiczny tort biszkoptowy 125

naczynia wlać śmietankę i miksować na wolnych obrotach do chwili aż śmietana zacznie gęstnieć . Wsypać cukier puder i miksować do chwili całkowitego zgęstnienia śmietany. Krok 5 Przekrojone placki posmarować bitą śmietana i odłożyć do lodówki. do porządnego schłodzenia.                      Ten kształt

Eli Gotowanie
Deser gruszkowo-bananowy 171

masę. 100 ml śmietany 30% rozpuścić z gorzką czekoladą. Poczekać chwilę, aż ostygnie. Do pucharków włożyć masę owocową, na to dać czekoladę. Resztę śmietany kremowej ubić z cukrem pudrem. Bitą śmietanę nałożyć na warstwę z czekoladą. Podawać schłodzone.   Źródło

Moja Galeria Smaku
Makowa delicja 227

szkl mak mielony -0,5 szkl   BACK MIT mąka -3/4 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM śmietana kremówka 30% - 0,5 l bita śmietana - 2 opak DEKORACJA dżem brzoskwiniowy - 1 słoik galaretka wiśniowa - 1 opak draże mleczne - 1 opak PRZYGOTOWANIE BISZKOPT I Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier

Kuchnia Danusi
Ciasto barbórkowe 181

łyżeczki kakao; Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier, kakao, na końcu letnią żelatynę. Przełożenie ciasta: Biszkopt-połowa tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-połowa masy tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-wierzch udekorować tartą śmietaną

In my kitchen
PAVLOVA KLASYCZNA 179

stopni, włóż bezy na 3 godziny. Po tym czasie beza powinna być chrupiąca z boków i wierzchu, a w środku ciągnąca. ŚMIETANĘ UBIJ NA SZTYWNO ,  każdy blat przełóż bitą śmietaną, musem rabarbarowym i owocami. Na wierzch zostaw trochę śmietany i najwięcej owoców, udekoruj, posyp cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Torcik ananasowo-cytrynowy 173

podgrzać mocno, rozpuścić w niej żelatynę, schłodzić do temperatury pokojowej. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Do żelatyny dodać 2 łyżeczki śmietany, wymieszać, po czym przelać całość do bitej śmietany, szybko zmiksować na najwyższych obrotach. Wsypać pokrojone ananasy, wymieszać. Wsadzić do lodówki do częściowego stężenia kremu, ma mieć konsystencję ubitej śmietanki. Pierwszy blat kakaowy nasączyć 3 łyżkami zimnej zalewy

Na Ciasteczkowych Papierach
Bliny gryczane z masłem i bitą śmietaną 75

rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Mąka gryczana jest uboga w gluten, więc bliny szybko stają się suche. Stąd też podawane są często polane śmietaną, konfiturami, czy roztopionym masłem z dodatkiem bitej śmietany - jak w tym przepisie. Istnieje kilka wersji przepisu na bliny gryczane, mniej lub bardziej czasochłonnych. Ten należy do tych drugich i pochodzi z książki Kuchnia Rosyjska wydanej przez wydawnictwo

Milion Smaków
Tarta z malinami 168

przepis cukier puder) 1 jajko 1 łyżka gęstej smietany lub jogurtu naturalnego (oryginalny przepis woda) szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietany kremówki 30% lub 36% fix do bitej śmietany (ze względu na upał, dodałam) 100g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: duże opakowanie malin Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Semifreddo z orzechami i bezą (lody z orzechami) 252

kawałki w lodach. 2. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. 3. Żółtka miksujemy z cukrem. 4. Ubijamy białka. 5. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę. 6. Łyżką łączymy żółtka, białka i bitą śmietanę. Dodajemy orzechy oraz bezy, mieszamy. 7. Wkładamy do pojemnika do mrożenia, ja użyłam jednorazowych aluminiowych keksówek (2 sztuki). 8. Trzymamy w zamrażalniku minimum 4 godziny. 9. 30 min (może

Malowane smakiem
Ryż zapiekany z jabłkami 189

wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 45-50 minut.  Ryż zapiekany z jabłkami można podać ze śmietaną kwaśną bądź bardziej na słodko z bitą śmietaną;)  Smacznego

Krakowskie smaki Ani