utrzymam ręce przy sobie:) Składniki: ciasto: 0,5 kostki masła 25 dag mąki 3 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej jajko Masa: 250 ml śmietany kremówki fix do śmietany lub łyżeczka żelatyny szklanka bakalii 2 łyżki miodu rum do dekoracji lukier aromat pomarańczowy Wykonanie: Na stolnice wysypujemy mąkę z sodą oczyszczoną. Na szczycie stożka robimy dziurę w którą wlewamy(...)ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy fix lub żelatynę aby ją usztywnić. Następnie do ostudzonych babeczek nakładamy po łyżeczce bakalii z miodem. Na wierzch wyciskamy szprycą bitą śmietanę i ozdabiamy lukrem. ( lukier można kupić gotowy i wycisnąć go szprycą lub kupić pisaki, oczywiście można go również wykonać samemu w domu mieszając białka z cukrem pudrem
ciastkarnia na kruchym spodziemlecznej czekolady 50 g czekolady deserowej Nadzienie: 100 g orzechów ziemnych (obranych) 1 łyżka miodu 1 łyżka lodów (z wydrążenia dziurki) Przygotowanie: Lody czekoladowe: Do rondelka wlać śmietanę, mleko i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć gaz. Czekolady połamać na mniejsze kawałki i dodać do rondelka. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rondelek z czekoladą(...)lodami z wydrążenia. Nadzieniem wypełniamy dziurki w lodach i wstawiamy je do zamrażarki. Gotowe lody wyjmujemy, ściągamy folię i posypujemy wiórkami czekoladowymi, które lekko dociskamy. Przekładamy na talerz, dekorujemy bitą śmietaną, orzeszkami i czekoladą. Smacznego
Oryginalny smakpięknie, tak pięknie, że czasem myślę, że to mi się śni... Dość tych wywodów, zapraszam na szarlotkę, trochę ją odchudziłam, ale nie mogłam się oprzeć i zrobiłam piankę z bitej śmietany. Dla tych co na redukcji, proponuję zrobić bez śmietany, też pysznie będzie, a wszystkim innym polecam bo jest genialna. Ciasto: 1/3 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cynamonowe szczęściezimno . Czyż nie jest piękny ten sernik z dynią na zimno , taki mocno pomarańczowy, gdyż dynia którą dostałam miała intensywny, pomarańczowy kolor miąższu . Twaróg w tym przepisie można zastąpić bitą śmietaną, czy jogurtem greckim, efekt będzie podobny. Puree z dyni w połączeniu ze śmietankowym twarogiem i sokiem pomarańczowym tworzą idealne połączenie smakowe. Polecam też przepisy na inne moje ciasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyłożónej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odtsawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 placki. składniki na krem z bitej śmietany: 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem
Domowy Smak Jedzeniamiksujemy z serkiem mascarpone i z jedną łyżką cukru pudru. Śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Pucharki wypełniamy na przemian kremem pâtissière i pokrojonymi w kostkę nektarynkami. Deser dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego
Oryginalny smakprzynajmniej jeden owoc wiśni z konfitury). Następnie przykrywamy konfiturę pozostałym ciastem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na bitą śmietanę: ok. 500 ml śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Gotową ubitą śmietaną dekorujemy muffinki. Na środek każdej
Domowy Smak Jedzeniazbyt słodki to zamiast kremu czekoladowego możecie użyć dżemu porzeczkowego. Składniki: (blaty 20cm) 6 białek 300g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 2 łyżki octu 200g śmietany kremówki 36% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich 2 łyżki kremu czekoladowego (krem typu nutella lub opcjonalnie może być dżem porzeczkowy) Białka ubijamy na prawie sztywno, dodajemy 2 łyżki(...)zmniejszamy temperaturę z 180*C na 150*C. Pieczemy bezy 60 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż bezy się wystudzą. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie. Na paterze układamy pierwszy
Gotowanie i blogowaniekonfitur pomarańczowych - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/4 szklanki wody - 1/2 jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju roślinnego - 1 łyżka aromatu pomarańczowego Śmietana na wierzch: - 200g śmietany 36% - 4 łyżki cukru pudru - troszkę startej skórki z pomarańczy - łyżka aromatu waniliowego Zacząłem od starcia skórki z pomarańczy (pamiętajcie aby wcześniej solidnie umyć naszą pomarańczkę bo kij wie czym(...)przypadł balet z odkurzaczem – mały trening przed dzisiejsza salsoteką ). Gdy minutnik dał o sobie znać, wyłączyłem piekarnik i zostawiłem moje muffineczki aby się jeszcze podrumieniły Po wystygnięciu ubiłem bitą śmietanę dodając łyżkę aromatu waniliowego. Nałożyłem na muffinki, posypałem wcześniej startą skórką z pomarańczy i gotowe :) Przyznam się, że nieźle smakują a konfitura dodatkowo dodaje takiej wilgoci muffince
Kuchenne Wariacjekrążki, wyłożyć na serek. Zieloną galaretkę przygotować tak jak czerwoną, rozlać do pucharków, odstawić do całkowitego stężenia. Uwaga – sprawdzona rada 1) Deser można udekorować kawałkami owoców lub bitą śmietaną Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mojego drugiego bloga Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe
Świat Smakujabłka pokrojone dodać pod koniec prażenia aby były lekko wyczuwalne cząstki. Następnie dodajemy suche galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Na upieczony biszkopt wykładamy równomiernie masę jabłkową. składniki na bitą śmietanę: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 10 g żelatyny 3 łyżki wody wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy rozpuszczoną żelatynę
Domowy Smak Jedzeniamąki pszennej tortowej; - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; - 1 łyżeczka czerwonego barwika spożywczego w proszku; Przełożenie i dekoracja: - 10 łyżek konfitury malinowej (mały słoik) - 3 łyżki syropu malinowego; - 1 l śmietany kremówki mocno schłodzonej (ja użyłam 36%, bo jest trwała) - 3 łyżki cukru pudru; - 250 g pistacji; - maliny; Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać mikserem(...)śmietankę ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek na 3 części. Pierwszy dolny blat położyć na tortownicy, skropić połową przygotowanej konfitury oraz 1/3 bitej śmietany. Położyć drugi blat, skropić resztą konfitury i 1/3 śmietany. Położyć ostatni górny blat biszkoptu, wierzch i boki obłożyć resztą śmietany. Boki obsypać posiekanymi pistacjami. Górę tortu ozdobić malinami. Wstawić
dom-agi.plcukru demerara 110 gęstego syropu z płatkami róży (można użyć golden syrop w oryginale podany) 100g mąki pszennej dobra łyżka soku z cytryny 300 ml szklanka śmietany 30% cukier różany olej rzepakowy (do smażenia) Wykonanie: Przygotowujemy większą patelnie teflonową. Cukier wsypujemy do rondelka z grubszym dnem i dodajemy do niego masło i syrop. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż cukier(...)wykładać ja rękoma formowałam kulki, później z nich placki i układałam gotowe na patelni. Roztapiały się tak samo jak wcześniejsze i dodatkowo, aby przyspieszyć pracę korzystałam z 2 patelni. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier różany do smaku. Pamiętamy, że rurki są mocno słodkie ;). Gotową masą wypełniamy zimne rurki tuż przed podaniem
Malinowe Pocałunkiubitej śmietanki, miksujemy ponownie tworząc różową mrożoną masę. Resztę zmiksowanych truskawek mieszamy z 1 łyżką cukru. Przekładamy naprzemiennie masę z truskawek, ubitą śmietanką, na powierzchni deseru robimy kleks z bitej śmietany i układamy zmiksowane truskawki wymieszane z cukrem pudrem. Dekorujemy deser lodowy z truskawkami żelkami w kształcie lodów. Jemy od razu. Smacznego. The post Deser lodowy z truskawkami appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię