Dziś tort bardziej tradycyjny , robiony dla dziadka z okazji 80 urodzin :) Tort w stylu tortu szwardzwaldzkiego - Czekoladowy biszkopt + bita śmietana + wiśnie . Do dekoracji użyłam wiśni mocno "alkoholowych" prosto z powstającej nalewki. Polecam
Malinowa Kawiarenkalodówki na ok godzinę. NA ostygniętą bezę nałożyć mascarpone. Następnie owoce,znów, mascarpone i znów truskawki. Ostatnią warstwą powinno być mascarpone. Na wierzchu położyć drugą bezę, na nią położyć bitą śmietanę i udekorować truskawkami :) Polecam i czekam na Wasze opinie :) Moja rada: nie przesadzić z likierem, bo masa będzie zbyt rzadka ( mnie się to przytrafiło
Jemy Pijemypudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na koniec wsypujemy ŚmietanFix i dalej miksujemy, żeby dobrze wymieszał się z kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się je ubić jak śmietanę). Nie polecam kremów z samej śmietany, bo podczas nadchodzących letnich dni ryzykujemy, że nasze
CiastkozercyPyszny jak tiramisu, ale zdecydowanie mniej kaloryczny. Ciężki krem z mascarpone i jajek zastąpiłam lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany. Lekki kakaowy biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy. Zapraszam na obłędny w smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę
Mia Cucina Sofietaprzekrawamy na dwie lub trzy części. Każdą smarujemy dżemem żurawinowym zmieszanym z rumem. Na spód wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch i boki dekorujemy bitą śmietaną, owocami, pisakami, oprószamy wiórkami czekoladowymi Smacznego! P.S. sok papaja- mango można zastąpi innym np.: marchewkowo- pomarańczowym, albo truskawkowym i wtedy zamiast egzotycznych owoców dekorujemy odpowiednio pomarańczami lub truskawkami
Luźna KuchniaBanoffee pie czyli angielski deser składający się z warstwy toffi, bananów i bitej śmietany. Obłędnie słodki i obłędnie pyszny! Zapraszam. Potrzebne będą:200 g ciastek kruchych (ja użyłam digestive)100 g masła2 puszki mleka skondensowanego lub masa krówkowa (2 x 397 g)4-5 dojrzałych bananów500 ml śmietany 30-36%kawałek gorzkiej czekoladyCiastka rozkruszam na drobno – wkładam do szczelnie
UgotujmyTo.plrozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i cukier. Gruszki obieramy i kroimy na dużą kostkę. Gdy biszkopciki będą już zimne układamy na każdym na środku kilka kawałków gruszki. Następnie bitą śmietanę nakładamy do szprycy i wyciskamy w okół gruszki stożek na tartaletce. Gotowe ciastko posypujemy borówkami lub innymi owocami. Od razu można podawać je na stół smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziewodnej (do garnuszka z gotującą wodą, wstawiamy ten z czekoladą). Letnią polewę rozsmarowujemy na cieście. Wkładamy do lodówki do czasu jej zastygnięcia. Ciasto kroimy na kawałki i dekorujemy kleksami bitej śmietany
Mia Cucina Sofietaucieramy na tarce. Miód wylewamy na płaski talerzyk, na drugi wysypujemy cukier trzcinowy. Krawędź kubka maczamy w miodzie a następnie w cukrze. 3. Czekoladę przelewamy do udekorowanych kubków, Nakładamy bitą śmietanę i posypujemy mleczną czekoladą. Gotowe
My Culinary ArtPyszny, składający się aż z 5 warstw cytrynowiec wg przepisu Siostry Anastazji :) W środku znajdziecie nie tylko masę cytrynową, ale także mięciutki biszkopt, bitą śmietanę, ananasa, herbatniki, a całość zwieńczona jest polewą kakaową z kwaśną śmietaną. Mniam <3 Ciasto nie jest bardzo skomplikowane, jednak trzeba mu poświęcić trochę więcej czasu, niż normalnie. Ale nie zrażajcie się tym, bo naprawdę
My Culinary ArtDostałam ostatnio świetny przepis na biszkoptowy spód do tortów! Postanowiłam zrobić jedno z moich ulubionych ciast...torcik tiramisu (na kremie mascarpone i bitej śmietany). PYCHAAA :-) Polecam serdecznie! Idealny tort na urodziny :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldDostałam ostatnio świetny przepis na biszkoptowy spód do tortów! Postanowiłam zrobić jedno z moich ulubionych ciast...torcik tiramisu (na kremie mascarpone i bitej śmietany). PYCHAAA :-) Polecam serdecznie! Idealny tort na urodziny :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś ciasto w pomarańczowych kolorach ---- podwójnie pomarańczowych. Ciasto marchewkowe z pomarańczowym smaczkiem , słodki mus z marchewki i pomarańczy , a do tego delikatna bita śmietaną . Całość wspaniale współgra i cieszy zarówno oczy słonecznymi barwami ,jak i podniebienie cytrusowym smakiem. Marchewka dodaje jedynie koloru i słodyczy , nie dominuje smakiem. Ciasto : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g utartej
Malinowa Kawiarenkaprzekór zimie... Skoro "Malinowa Kawiarenka " to na początek jeden z moich tortów właśnie z tymi owocami. Jak dla mnie delikatny biszkopt , puszysta bita śmietana i świeże , pachnące maliny to połączenie idealne na letni tort. Polecam
Malinowa Kawiarenka