bita śmietana - 3939 przepisów (strona:76/263)

Tiramisu bez jaj. 213

mogą jeść surowych jajek. Jestem właśnie w takiej sytuacji, więc wyszperałam przepis, który pewne osoby nazwą przepisem na coś co tylko przypomina tiramisu, bo bez jajek, za to z bitą śmietaną, więc fuj. Owszem, wersja z żółtkami jest lepsza, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, i tak było przepysznie! :)1 opakowanie serka

Z butelką mleczka w tle
Słodka walentynka 212

wiem że naprawdę lubi. Pomysł mój na ten Walentynkowy deser w pełni opiera się na jednym z moich wcześniejszych przepisów nazwanym "Galaretkowiec". Jest to deser na bazie galaretki i bitej śmietany. Przepis znajdziecie TUTAJ , różnica jest jedynie w wykonaniu ... lecz tego chyba nie muszę opisywać

Mechanik w kuchni
malinowa wyspa do niedzielnej kawy 200

porze roku maliny. A tu was zaskoczę, do tego ciasta nadają się tylko i wyłącznie maliny mrożone. Cierpkość tego owocu połączona z pyszną pianką z bitej śmietany i migdałami fajnie się komponuje. Polecam do niedzielnej kawy na osłodę w oczekiwaniu na prawdziwe owoce. Niestety tak strasznie pośpieszyłam się z wyłożeniem tortu znajomym, że zapomniałam zrobić zdjęcia

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekolada do picia 213

czekolady Przygotowanie: Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, zagotowujemy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i bardzo dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania kremowej konsystencji. Przelewamy do filiżanek i dekorujemy bitą śmietaną i czekoladą. Smacznego

Oryginalny smak
Szybki deser bannoffee 800

deser bannoffee będzie nawet super szybki ;) Szybki deser bannoffee to po prostu inna odmiana ciasta bannoffee (bannoffee pie) – jednego z klasycznych angielskich deserów – połączenia bananów, kremu (z bitej śmietany) i toffi (w postaci dulce de leche – przepis poniżej, lub ugotowanego skondensowanego mleka). Bazą są albo kruszone ciasteczka, najlepiej zbożowe, albo ciasto półkruche. Toffi w bannoffee może występować

Pociąg Do Kuchni
Rurki z bitą śmietaną 375

strony  /mojewypieki.pl/ . Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej, 250g kwaśnej śmietany, 250g masła, cukier do obtoczenia. Nadzienie: 600ml śmietanki, cukier puder do smaku. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy śmietanę oraz masło (w temperaturze pokojowej). Szybko zagniatamy. Rozpłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce min. 30 minut.  Następnie partiami (ja dzielę ciasto na 3 części ) i rozwałkowujemy(...)ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku. Przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy gotowe ostudzone rurki. Gotowe najlepiej przechowywać w lodówce aby uniknąć rozpuszczenia się bitej śmietany.   Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tarta limonkowa 181

masla 4 żółtka 400 g mleka skondensowanego słodzonego 4 limonki ( będzie potrzebna starta skórka z 3 limonek i sok z 4 limonek – ok. 125 ml) 100 ml śmietany 36% do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasteczka zmielić w malakserze, dokładnie wymieszać z masłem (musi być w temperaturze pokojowej) – masą wyłożyć formę na tartę (najlepiej z wyciąganym dnem). Z 3 limonek zetrzeć(...)Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopniu przez około 12-15 minut – masa powinna być lekko ścięta. Wystudzoną tartę schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin. Można udekorować bitą śmietaną i posypać zostawioną wcześniej skórką z limonki.     Podobne przepisy Rogale marcińskie Brazylijska lemoniada z limonki Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady Tarta z czekoladowym musem

Pociąg Do Kuchni
Przepis na lody malinowe (bez maszynki) 402

twierdzić, że te lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić. Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym i bitej śmietany, wszystko wymieszane ręcznie na różowy puch. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji do tych z najlepszych firm lodziarskich. Jaka satysfakcja z ich zrobienia, ponieważ

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Semifreddo z migdałami i nugatem z pistacjami 167

patelni, nugat i czekoladę kroimy na kawałki. Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę.  W dużej misce mieszamy ubite żółtka z białkami i kremówką, dodajemy prażone migdały, nugat, całe migdały, czekoladę i beziki. Delikatnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy

Gotowanie i blogowanie
ciastka niespodzianki na jesienną chandre 196

utrzymam ręce przy sobie:) Składniki:  ciasto: 0,5 kostki masła 25 dag mąki 3 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej jajko Masa: 250 ml śmietany kremówki fix  do śmietany lub łyżeczka żelatyny szklanka bakalii 2 łyżki miodu rum do dekoracji lukier aromat pomarańczowy Wykonanie: Na stolnice wysypujemy mąkę z sodą oczyszczoną. Na szczycie stożka robimy dziurę w którą wlewamy(...)ubijamy  na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy fix lub żelatynę aby ją usztywnić. Następnie do ostudzonych babeczek nakładamy po łyżeczce bakalii z miodem. Na wierzch wyciskamy szprycą bitą śmietanę i ozdabiamy lukrem. ( lukier można kupić gotowy i wycisnąć go szprycą lub  kupić pisaki, oczywiście można go również wykonać samemu w domu mieszając białka z cukrem pudrem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Lody czekoladowe z nadzieniem orzechowo-miodowym 166

mlecznej czekolady 50 g czekolady deserowej Nadzienie: 100 g orzechów ziemnych (obranych) 1 łyżka miodu 1 łyżka lodów (z wydrążenia dziurki) Przygotowanie: Lody czekoladowe: Do rondelka wlać śmietanę, mleko i doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć gaz. Czekolady połamać na mniejsze kawałki i dodać do rondelka. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rondelek z czekoladą(...)lodami z wydrążenia. Nadzieniem wypełniamy dziurki w lodach i wstawiamy je do zamrażarki. Gotowe lody wyjmujemy, ściągamy folię i posypujemy wiórkami czekoladowymi, które lekko dociskamy. Przekładamy na talerz, dekorujemy bitą śmietaną, orzeszkami i czekoladą. Smacznego

Oryginalny smak
Szarlotka z bitą śmietaną 211

pięknie, tak pięknie, że czasem myślę, że to mi się śni... Dość tych wywodów, zapraszam na szarlotkę, trochę ją odchudziłam, ale nie mogłam się oprzeć i zrobiłam piankę z bitej śmietany. Dla tych co na redukcji, proponuję zrobić bez śmietany, też pysznie będzie, a wszystkim innym polecam bo jest genialna. Ciasto: 1/3 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cynamonowe szczęście
Dyniowy sernik na zimno 359

zimno . Czyż nie jest piękny ten sernik z dynią na zimno , taki mocno pomarańczowy, gdyż dynia którą dostałam miała intensywny, pomarańczowy kolor miąższu . Twaróg w tym przepisie można zastąpić bitą śmietaną, czy jogurtem greckim, efekt będzie podobny. Puree z dyni w połączeniu ze śmietankowym twarogiem i sokiem pomarańczowym tworzą idealne połączenie smakowe. Polecam też przepisy na inne moje ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
murzynek z bitą śmietaną 400

wyłożónej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odtsawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 placki. składniki na krem z bitej śmietany: 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem

Domowy Smak Jedzenia