właściwe pytanie :) Ale czasem mimo wszystko przyda się drobna odmiana i dlatego dziś mam coś podobnego, choć w wersji mini, babeczki z kruchego ciasta z karmelizowanymi jabłkami, podawane z bitą śmietaną i kawałkami orzechów. Prawda, że taki deser pasuje na każda okazję? :)Składniki:400 g mąki pszennej120 g cukru brązowego4 żółtka Jajko120 g masłaŁyżka ekstraktu cynamonowego6 jabłek3 łyżki cukru1(...)wrzucamy pokrojone jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem. Podsmażamy około 2 minut – do rozpuszczenia się cukru, a następnie przekładamy do miseczki.Ostudzone kruche babeczki napełniamy farszem jabłkowym, następnie wierzch wypełniamy bitą śmietaną ( u mnie z syfonu, jeżeli go nie macie, możecie ubić śmietankę z łyżeczką cukru waniliowego i nakładać ją za pomocą szprycy lub łyżeczką)Orzeszki siekamy a następnie
Słodkie Przyjemnościjeszcze raz truskawki. Tym razem w towarzystwie jagód. Letni tort z sezonowymi owocami ozdobiony bitą śmietaną. Użyłam truskawek świeżych do kremu i mrożonych do galaretki. Biszkopt 8 jajek 9 łyżek mąki krupczatki 9łyżek cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 3-4 opakowania galaretki (u mnie 1 truskawkowa + 2 agrestowe + 0,5 cytrynowej(...)Galaretka musi być tężejąca aby ciasto nie rozmokło.Schłodzić. Gdy galaretka zastygnie ułożyć pozostałe ciasto i wysypać jagody. Zalać galaretką agrestową. W razie potrzeby wyrównać kolejną porcją galaretki. Udekorować bitą śmietaną
Praktyczna plwaga netto 240g) 45g suszonej miechunki 2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 100ml wody 1 i 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej) Dodatkowo: Czekoladowa posypka do dekoracji Delecta Bita śmietana Sposób przygotowania: 1. Spód: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki. Po upływie 20 minut przekładamy na dno tortownicy i przez(...)galaretką pomarańczową. Przestudzony mus wylewamy na wierzch sernika, dekorujemy czekoladową posypką i pozostawiamy do całkowitego stężenia- najlepiej rozkrajać dopiero na drugi dzień. Przed podaniem sernik dekorujemy kleksami bitej śmietany
Kuchnia w czekoladziejabłek 1 galaretka zielona 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru Masa jogurtowa: 2 duże pojemniki jogurtu truskawkowego bez cząstek owoców 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Bita śmietana: 1/2 litra śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny-ja użyłam galaretki cytrynowej 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatek: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Wykonanie: Biszkopt- Białka(...)odstawiam by wystygła. Jogurt przekładam do miski i miksując dodaję tężejącą galaretkę. Gdy masa zaczyna się ścinać wykładam ją na biszkopty. wstawiam do lodówki ma 15 min. Bita śmietana- Żelatynę lub galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku i odstawiam by zaczęła tężeć. Kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, na końcu wlewam tężejącą galaretkę
Ciasteczkowy Potwórmasła 400 ml mleka 200 ml śmietanki 36% 1/2 aromatu waniliowego (całe op. 9 ml) 20 g żelatyny 1/2 szklanki gorącego mleka (do rozpuszczenia żelatyny) Do dekoracji: bita śmietana - gotowa(u mnie taka była na szybko) lub ukręcona z 100 ml kremówki ( i takę proponuję, żeby szybko nie klapła :)) PRZYGOTOWANIE Ciasteczka oreo rozkładamy na pół i przy pomocy(...)górę - analogicznie jak spód tylko do zmiksowanych ciastek dodajemy 30 g stopionego masła. Wykładamy na białą masę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Przed samym podaniem dekorujemy dowolnie bitą śmietaną i ciasteczkami oreo. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjerzecz kilku łyżek masy krówkowej. Nadała masie koloru i cudownego karmelowego smaku. Okazał się na tyle wspaniały, że obudził ochotę na więcej ... karmelu! Jego bursztynowe drobinki dodałam do bitej śmietany i połączyłam z kajmakowym mascarpone. Mmmmmm..... Pisząc o tym już rozpływam się z rozkoszy. Wspaniałe. Tak uzależniająco wspaniałe jest karmelisu , moja wersja włoskiego deseru z rzymskimi ziarenkami i jednorazowymi(...)Przygotować pucharki na desery. Biszkopty moczyć w espresso i ułożyć na dnie pucharków. Na to nałożyć masę karmelową i ponownie nakryć nasączonym kawą biszkoptem. Powtórzyć ponownie. Wierzch ozdobić odrobiną bitej śmietany i posypać kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Do zrobienia czekoladowych łyżeczek potrzebna będzie specjalna foremka silikonowa. Czekoladę należy stopić w kąpieli wodnej
KUCHARNIAPyszny biszkoptowy torcik z masą truskawkową, bitą śmietaną, karmelem i czekoladą! Omonomonnn! ;-))) Ten torcik jest banalnie prosty w wykonaniu, nie zajmuje wiele czasu, dzięki użyciu mrożonych truskawek samodzielnie zrywanych z krzaczków na polu, smakuje rewelacyjnie. Od razu człowiekowi przypomina się lato i słońce, którego ostatnio jak na lekarstwo. Jeśli nie czujecie się zbyt mocni w wypiekach, to ten torcik jest(...)rozpuść w 100 ml wrzątku. Dodaj do zmiksowanych truskawek. Masa zacznie szybko tężeć, jak będzie już lekko stężała wylej na przekrojony biszkopt i przykryj drugą połową biszkoptu. MASA BITA ŚMIETANA O SMAKU KAJMAKU: - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki kajmaku Śmietankę ubij na najwyższych obrotach, aby się rewelacyjnie ubiła, powinna być schłodzona przez minimum 12 godzin w lodówce
SMYKWKUCHNIgoździkówNa kruszonkę110 g całych migdałów ze skórką75 g, schłodzonego masła, pokrojone na małe kostki175 g mąki przesianej 2 łyżeczki mielonego cynamonu110 g brązowego cukru do podanianp bita śmietana lub lodydo pieczenianaczynie do pieczenia o wymiarach 19 x 28 cm i wys.4,5 cm, lub okrągła forma żaroodporna do pieczenia o średnicy 24 cm i wys.4(...)minut, po tym czasie jabłka będą miękkie a kruszonka złocista i chrupiąca.Po wyjęciu zostawić na 10-15 minut przed podaniem, a następnie podawać z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego
Stare Garynigdy nie jedliście tego deseru to koniecznie musicie spróbować. Smakuje jak słodka lekka pianka. Z zewnątrz jest chrupiąca skorupka, a w środku mięciutka, lekko ciągnąca pianeczka . Podajemy ją z bitą śmietaną, której już nie słodzimy, oraz ze świeżymi owocami typu maliny, truskawki, jeżyny, borówka amerykańska, jagody. Nie jest łatwo zrobić Pavlovą, więc nie zrażajcie się za pierwszym razem, mi wyszła(...)lekko uchylonym piekarniku. Bezę wyłożyć na paterę. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować świeżymi owocami, w moim przypadku to truskawki i poziomki z własnego ogródka Pavlovą z bitą śmietaną najlepiej zjeść od razu, bo po paru godzinach podchodzi wodą. Smacznego
moj przepis nastopniowo kilka łyżeczek kremu cytrynowego, po każdej mieszając do połączenia się składników - zahartowaną żelatynę przelać do reszty kremu, wymieszać - zimną śmietankę ubić na sztywno - do kremu cytrynowego dodawać stopniowo bitą śmietanę, miksując masę - masa powinna być gęsta - gotową masę przełożyć na wierzch masy budyniowej, wyrównać, schłodzić BEZY - piekarnik ustawić na temperaturę około 100-120 stopni - białko ubić na sztywno(...)wyjąć z lodówki, kroić w kwadraty, przed podaniem obficie posypać z wierzchu pokruszonymi bezami Cytrynowiec nie jest ciastem mocno słodkim, lecz ze względu na masę budyniową i krem z bitą śmietaną, można zaliczyć go do ciast dość ciężkich i sytych. Najsłodszym elementem są bezy, którymi dekorujemy wierzch ciasta. Smak cytrynowy jest dość mocno wyczuwalny w górnej warstwie, natomiast budyń
Smakołyki BerenikiBabeczki można udekorować polewą lub cukrem pudrem, a nawet lukrem. Ale żebyście mogli zobaczyć ich nakrapiany charakter postanowiła tego nie robić. Smakują dobrze zarówno same, jak i z kleksem bitej śmietany. Myślę, że koleżanka wybierze tą drugą opcję podania ;) Składniki: (na 2 foremki w kształcie jajka 126-88-30 lub małą keksówkę) 1 szklanka mąki + 1/3 łyżki do obtoczenia rodzynek(...)patyczka około 20-25 minut. Jeśli używamy innej formy (np. małej keksówki) czas pieczenia może być dłuższy. Babeczki podajemy same, oblane polewą, obsypane cukrem pudrem lub w towarzystwie kleksa bitej śmietany. Jeśli przygotujemy babeczki w papierowej formie można je zabrać ze sobą w świąteczne odwiedziny. Wystarczy je np. przewiązać kokardą i będą znakomitym prezentem. * Formy jajka, które wykorzystałam możecie nabyć
Słodkie okruszkiłyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Bita śmietana: 500ml śmietanki kremówki 30% 1,5 opakowania Śnieżki Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie(...)zaparzamy kawę. Słodzimy i studzimy. Biszkopt nasączamy około 12 łyżkami kawy. Następnie smarujemy masą, wyrównujemy i układamy warstwę jasnych herbatników. Smarujemy je powidłami i przykrywamy warstwą ciemnych herbatników. Bita śmietana: Schłodzoną kremówkę ubijamy. Następnie dodajemy Śnieżki. Ubitą śmietanę wykładamy na ciemne herbatniki. Chłodzimy. Następnego dnia wierzch posypujemy kakao (typu Nesquik lub Puchatek) lub startą czekoladą. SMACZNEGO! ;) Podany
Czerwona PorzeczkaNaleśniki z serkiem, brzoskwiniami i bitą śmietaną kuszą słodkim smakiem, zatem bardzo często pojawiają się w naszej kuchni, mimo swojej wysokiej kaloryczności. Naleśniki dostarczają energii i poprawiają humor, idealnie nadają się dla dzieci w formie pysznej przekąski lub podwieczorku. składniki na 10 naleśników ciasto naleśnikowe(...)serkiem. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno z cukrem pudrem śmietankę kremówkę. Na każdym naleśniku układamy porcję nadzienia serkiem z brzoskwiniami a następnie naleśniki zawijamy w trójkąty. Naleśniki dekorujemy bitą śmietaną i ćwiartkami brzoskwiń
Smakowite DaniaCiasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstac , dzięki czemu lekko mięknie . Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;) Foremka : 28 x 24 cm Ciasto: 3 i 1/3 szkl. mąki pszennej(...)kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy polowę uprażonych , posiekanych orzechów ( 100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch bita śmietana ubita z 2 łyżkami cukru pudru i posypujemy orzeszkami , które nam zostały. Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej jak zrobimy go z 2 dni wcześniej. Smacznego
Słodkości i nie tylkobiałek 220 g cukru 200 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa jabłkowa 1,8 kg jabłek 1 łyżka masła 2 galaretki zielone Bita śmietana 1/2 litra śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa Biszkopt różowy Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się(...)czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciepłe jabłka wykładamy na różowy biszkopt i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy żółtym biszkoptem, lekko dociskając. Bita śmietana Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy
Wędrówki po kuchni