ważnych chwilach mógł szybko przygotować coś co da świadomość świętowania. Tak właśnie powstał pomysł zrobienia placuszków. Nie znam osoby, która ich nie lubi - miękkie, puchate, a te dodatkowo z bitą śmietaną, tartą czekoladą i czereśniami. Niebo w gębie! Smakuje jak śniadaniowa wersja tortu szwarcwaldzkiego! Tak mogłabym zaczynać każdy dzień! :) Zróbcie koniecznie! :) Składniki: ( około 10 sztuk) 110 g mąki(...)skrobię ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i wlać do czereśni, całość dobrze mieszając, jeszcze chwilę zostawić na gazie i ściągnąć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Placuszki podawać z kleksem bitej śmietany i czereśniami, całość posypać tartą czekoladą. Podawać gorące. Smacznego
Plate of JoyLekko gęsty, z całymi owocami, lśniący, kwaskowy i pyszny… po prostu :) Znakomity dodatek do wielu deserów: bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów… Zastosowań jak sami widzicie wiele. Ze względu na porę roku użyłam wiśni mrożonych (drylowanych), w sezonie polecam świeże owoce :) Przygotowałam ten sos do konkretnego deseru. Jakiego? Tego dowiecie się w następnym wpisie :) Składniki: 200 g wiśni(...)ziemniaczaną i dokładnie rozrabiamy, a po chwili wlewamy do wiśni i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Sos wiśniowy to doskonały dodatek do bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów. Możemy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników sosu, aby dostosować ją do swoich potrzeb (np. do przełożenia kilku blatów tortu). Sos przechowujemy w lodówce
MyCookBook.plEkspresowy torcik na biszkopcie czekoladowym z bitą śmietaną i malinami .U mnie maliny trudno kupić ,więc mieliśmy pyszne ciasto z tymi niecodziennymi owocami .Polecam bardzo . Składniki: tortownica 20 cm 4 jajka 4 łyżki mąki 2łyżki kakao 4łyżki cukru o,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy(...)Upieczony wyjmujemy i spuszczamy z niewielkiej wysokości na blat kuchenny w foremce .To zagwarantuje nam,że biszkopt nie opadnie po ostygnięciu . Po ostygnięciu przecinamy go wzdłuż na połowę . Przekładamy bitą śmietaną . 200 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną masę i przekładamy nią biszkopt. Maliny do dekoracji . Polewa czekoladowa na wierzch biszkoptu . Polewa
Ladylaura.łyżka cukru pudru Masa serowa 1 kg twarogu sernikowego 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 180 g cukru 6 łyżek kremówki 3 szklanki wydrylowanych czereśni Dodatkowo bita śmietana czereśnie Sposób Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy kakao, cukier puder, oraz roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masą wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm porządnie dociskając(...)szklanki wrzątku, tortownicę z sernikiem szybko wstawiamy do piekarnika, zamykamy, pie4czemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy do temperatury otoczenia i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i czereśniami
Kuchenne aromatymielony ,ale ja posiadam tylko kremowe typu President .Nie ma to większego znaczenia, ważne ,żeby ser był wypróbowany ,nie wodnistej konsystencji a wyjdzie na pewno.Wierzch ciasta pokrywa bita śmietana ,karmel i sól morska w płatkach. Prawdziwe sernikowe niebo !.Tylko nie przesadźcie z solą. Składniki: okrągła foremka o średnicy 22 cm z odpinanym brzegiem. Ciasto: 270 g kruchych herbatników(...)umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszając podgrzewać do momentu ,aż cukier się rozpuści .Zagotować ,mieszać aż sos zgęstnieje ,trwa to dosłownie chwilkę.Odstawić do ostygnięcia,sos jeszcze zgęstnieje . Bita śmietana: Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Sernik upieczony ,he,he i schłodzony wyjąć z lodówki i pokryć wierzch ubitą śmietaną.Polać karmelem i posypać solą
Ladylaura.Tematem wspólnego gotowania na dziś jest Pavlova. Deser absolutnie idealny - krucha na zewnątrz i cudownie ciągnąca w środku beza, chmura delikatnej i leciutkiej bitej śmietany, a na wierzchu całe mnóstwo soczystych owoców... Marzenie. Miliard kalorii, a nie można się oprzeć kolejnemu kawałkowi. Czysta rozkosz. Nie wiem, co mam jeszcze napisać, żeby Was do Pavlovej przekonać - musicie spróbować sami. Wbrew(...)Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną słodycz bezowych blatów. Upiekłam cztery, bo miałam dużo białek, poza tym w takiej formie tortu bezowego jeszcze nie przygotowywałam. Na wierzch bita śmietana i truskawki - i wyszło coś wspaniałego.Tort smakuje bosko, i mimo swoich rozmiarów, znika błyskawicznie. Co do kremu, trochę rozczarował mnie jego kolor. Na zdjęciach był cudownie różowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) 200g białej czekolady 10 ciastek oreo pokrojonych na ćwiartki Polewa czekoladowa: 60ml mleka 1 łyżka kakao bez cukru 70g gorzkiej czekolady Do ozdoby: bita śmietana przepołowione ciasteczka oreo Spód: 1. Ciasteczka przełożyć do blendera i zmiksować ( patrz FILM ). Dodać roztopione masło, szczyptę soli, wymieszać. 2. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód(...)się roztopi. Jeśli polewa będzie bardzo gęsta, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżki zagotowanego, gorącego mleka i wymieszać. 8. Gotową polewę wylać na wierzch sernika, wyrównać. Sernik ozdobić rozetkami bitej śmietany i połówkami ciasteczek oreo. Smacznego
Mała CukierenkaPuree z kasztanów pochodzi z Węgier i nosi nazwę Gesztenyepüré. Deser składający się jak sama nazwa mówi z puree, jadalnych kasztanów i bitej śmietany. Pasuje również jako dodatek do makaronu, kanapek, tortilli czy sałatek. Składniki do kasztanowego pure: 380 g kasztany jadalne (duszone, obrane) 300 ml. mleko 225 ml. woda Syrop: 50 g cukier kryształ 80 ml woda 1 szczypta(...)wody. Kasztany odcedzić, dodać mascarpone, roztopione masło oraz syrop z cukru. Wymieszać wszystko dokładnie w blenderze. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki na 2 godziny. Wierzch puree polać bitą śmietaną. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawyspontanicznie. Myślą przewodnią była chęć wykorzystania ich do przyozdobienia innego wypieku, ciasta, tortu bądź wykorzystania ich do przygotowania szybkiego deseru, kiedy goście już w progu. Wystarczy mascarpone lub bita śmietana, świeże owoce i powstanie fantastyczny deser, który zdecydowanie zadowoli podniebienia niejednego. Mini beziki z prawdziwą wanilią smakują doskonale, z wierzchu chrupiące a w środku lekko ciągnące. Bardzo polecam(...)minut. Bezy zostawiamy do całkowitego wystudzenia w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Przechowujemy w szczelinie zamkniętym pojemniku. Wykorzystujemy jako samodzielny deser, do ozdobienia innych wypieków lub do przygotowania deseru z bitą śmietaną, mascarpone, owocami. Polecam. The post Waniliowo – Pastelowe Beziki appeared first on Made
Made By Mom And SonBanany w kawie z bitą śmietaną i orzechami zaspokoją kubki smakowe łakomczuchom słodkości. Ten prosty i szybki w przygotowaniu deser będzie strzałem w dziesiątkę, gdy nie mamy pomysłu na słodki podwieczorek. składniki na 2 porcje 2 banany 3 łyżeczki mielonej kawy łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miodu 2 łyżki orzechów włoskich 1 opakowanie śnieżki 3/4 szklanki mleka(...)piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. W trakcie zapiekania bananów, orzechy dość grubo siekamy. Do miski wlewamy mleko wsypujemy śnieżkę i ubijamy ją na sztywno. Banany przekładamy na talerz, przybieramy bitą śmietaną, polewamy resztą syropu kawowego i posypujemy orzechami
Smakowite DaniaBardzo proste i lekkie ciasto z nutą czekoladową. Krem na bazie bitej śmietany i wilgotny biszkopt tworzą wspaniałe połączenie- nie zamulające choć dość kaloryczne. Doskonałe na lato ale należy pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce, w innym razie się roztopi. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru(...)rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć a resztę wymieszać z czekoladą. Masę czekoladową podzielić na trzy części, przełożyć nią blaty biszkopta. Na wierzchu rozsmarować odłożoną bitą śmietanę i posypać przez sitko kakao. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaintensywnie pomarańczowego, z lekką nutką imbiru i gałki muszkatołowej. Fantastycznym uzupełnieniem delikatnego twarogu jest glazura pomarańczowa, która jest tak dobra, że można przygotować ją oddzielnie i wsunąć z dodatkiem bitej śmietany :) Spód: 220g ciasteczek łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 kostki rozpuszczonego masła 2 łyżki oleju kokosowego Sernik: 500g zmielonego twarogu 2 jajka szklanka cukru 1 pomarańcza 3 łyżki(...)Cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę. Lekko przestudzoną masę wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli komuś mało kalorii, można dodać bitą śmietanę na wierzch :) Doskonałość doskonałości i wszystko to doskonałe
sama złodyczmałe, słodkie, pyszne co nieco, a mianowicie soczyste babeczki jagodowe z rabarbarem. Niebo w buzi! Kompozycja słodkich jagód i kwaśnego rabarbaru bardzo nam smakuje, do tego jeszcze czapa bitej śmietany i deser gotowy ;) U nas jednak cieszyły się tak ogromnym wzięciem, że znikały bezpośrednio z foremki, bez zbędnych dodatków. Idealne na drugie śniadanie, przekąskę na wycieczce bądź pikniku, na podwieczorek(...)kawałki rabarbaru i pieczemy w nagrzanym już piekarniku około 15-20 minut, czyli aż wetknięty w nie patyczek wyjmiemy suchy. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietana i owocami, lub bez dodatków
Rozpustne gotowanieskoro tak jest, to postanowiłam dodatkowo zaszaleć. Nawet nie było mi żal, zrywać się skoro świt, żeby je upiec. Cudowne, mięciutkie i rozpływające się w ustach, z dodatkiem odrobiny bitej śmietany ;) No któż by się im oparł? SKŁADNIKI: 50 g cukru 35 g świeżych drożdży 150 g mleka 3 żółtka 60 g masła (roztopionego) 375 g maki(...)przestygnięcia. W tym czasie ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Dodać mascarpone,maliny i delikatnie rozmiksować, do momentu uzyskania gładkiego kremu. Pączki przekroić na pół i środek udekorować bitą śmietaną. Wierzch oprószyć cukrem pudrem i ułożyć malinę niczym wisienkę na torcie ;) Smacznego łasuchy
Kuchnia w opałachTorcik który przyrządziłam na drugie urodziny dziecka. Z biszkoptem nasączonym sokiem owocowym i masą kokosowo-malinową. Bardzo delikatny w smaku :) W tym roku postanowiłam zrezygnować z użycia bitej śmietany. Zamiast tego do masy dodałam ubite mleczko kokosowe. Spróbujcie a nie pożałujecie :) Całą relację z urodzin na świeżym powietrzu znajdziecie tu —>KLIK biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)Dodajemy mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części i nasączamy go sokiem. Przekładamy go masą którą rozsmarowujemy również […] Artykuł Tort malinowo-kokosowy (bez bitej śmietany) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog