bita śmietana - 3939 przepisów (strona:58/263)

Dwusmakowa galaretka z truskawkami 139

Galaretka truskawkowa – 1 op Galaretka cytrynowa – 1 op Truskawki – 20 dag Bita śmietana Woda – 1 L Mięta  Galaretki rozpuścić w pół litrze gorącej wody, każdą osobno, dobrze wymieszać , aż się dokładnie rozpuści. Schłodzić. Truskawki oczyścić, opłukać i parę odłożyć do dekoracji. Cytrynową zimną(...)galaretkę rozlewamy do szklanek do połowy i ustawiamy pod skosem w lodówce, na wierzchu układamy truskawki, jak stężeje to na nią wylewamy truskawkową galaretkę i schładzamy. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami i miętą

Camilla w kuchni
Tarta z nadzieniem dyniowym 102

dynię, to gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu. Tarta jest subtelna w smaku, doskonale wyważona i ma fantastyczną konsystencję: miękką, ale zwartą (masa na pewno się nie rozpłynie). Podana z bitą śmietaną jest po prostu boska. Idealnie sprawdzi się też jako słodki wypiek na Halloween :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3-4 łyżki zimnej wody(...)miękkie i sprężyste, ale nie może się przyklejać do palców. Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Można podawać jeszcze lekko ciepłą (lub po całkowitym wystudzeniu) np. z kleksem bitej śmietany (lekko osłodzonej) posypanej szczyptą cynamonu. Tartę z nadzieniem dyniowym można przechowywać w lodówce do 4-5 dni. Smacznego

MyCookBook.pl
Ciasto 3 Bit 348

duża paczka podwójna herbatniki petitki -1 paczka duża pojedyńcza masło ekstra -2/3 kostki masa krówka -1 puszka (510 g) mleko -0,5 litra i 2 łyżki bita śmietana w proszku -2 opak budynie śmietankowe z cukrem -2 opak czekolada ciemna na polewę -1 szt PRZYGOTOWANIE: Na dużej blasze układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową. Przykrywamy(...)gotujemy w 1/2 litra mleka. Ugotowane budynie wystudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem. Wyłożyć budynie na herbatniki i znów przykryć budyń herbatnikami. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną. Gotową śmietanę wyłożyć na herbatniki i przykryć ostatnią warstwę herbatnikami. Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka. Gotową polewą polać herbatniki. Schłodzić w lodówce. (function

Kuchnia Danusi
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 127

kawy szklankę wody nalanej prosto z kranu - podobno jest to woda z lodowca alpejskiego. Drugie aha - tzw. kawę po wiedeńsku dostaniemy raczej w dwóch wersjach - czarną z bitą śmietaną albo po prostu czarną ze szklanką wody.  Bierhof - Haarhof 3 - klasyczny i wyśmienity deser Wiedeń to parki, place, a do Restauracji Bierhof łatwo trafimy przechadzając się klimatycznymi uliczkami między przystankami(...)Stephansplatz. Celem wizyty w tym miejscu był Keiserschmarrn - puszysty racuch (niektórzy nazywają go omletem), usmażony dwukrotnie i posypany cukrem pudrem. Często podaje się go z rozmaitymi konfiturami czy bitą śmietaną. Obłędnie dobre must have z austriackiego menu!   Ale ta klimatyczna restauracja to nie tylko desery. Próbowałem gotowanej białej kiełbasy ze słonawym preclem i musztardą miodową. Hmmm, każdy z tych

Right Behind The Kitchen
Kawa z pomarańczą, aromatycznym cynamonem pełna energii smaku. 143

drobną kostkę) 1 łyżkę miodu  1/4  łyżeczki cynamonu  ok 100 mleka  3 paski czekolady  1 łyżeczkę cukru waniliowego  1 łyżkę kakao  bita śmietana  SPOSÓB WYKONANIA:    Czekoladę rozpuszczamy w mleku z łyżką cukru waniliowego, cynamonu i łyżką kakao. Parzymy kawę tradycyjnie (niecałe 200 ml wody). Pomarańcze myjemy, parzymy. Odkrawamy(...)którą tniemy w drobną kostkę. Plastry oraz naszą kosteczkę karmelizujemy na rozgrzanej patelni z miodem. Na spód szklanki kładziemy plastry pomarańczy, wlewamy naszą czekoladę oraz parzoną kawę. Całość przykrywamy bitą śmietaną, którą dodatkowo posypujemy cynamonem oraz karmelizowaną pomarańczą. Zwykła kawa staję się niezwykła, a różne rodzaje kawy, przeniosą nas na chwilę w cudowną podróż smaku, aromatu

Basia w kuchni
Gofry 193

Gofry - przysmak dzieci - to rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla przygotowanego w gofrownicy. Są pyszne z bitą śmietaną i owocami. Składniki:2 jajka2 szklanki mąki2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka soli1 łyżka cukruMąkę, mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę z solą, którą stopniowo dodajemy do przygotowanej masy. Gofrownicę smarujemy(...)olejem i nagrzewamy. Nakładamy ciasto i pieczemy ok. 4 minut. Podajemy z bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem według uznania.Smacznego

Salonik smaków
Deser "Eton Mess" 127

Przepis z resztek, które pozostały w lodówce po bezowych gniazdkach. :) Bezy, bita śmietana i truskawki - czy istnieje coś lepszego? To właśnie słodki bałagan z Eton, czyli tradycyjny, brytyjski deser. Podawany jest także z bananami jako Lancing Mess. My zaszaleliśmy i wykorzystaliśmy także granat, banana i odrobinę serka naturalnego, by masa śmietanowa była nieco gęstsza. Całość jest po prostu(...)przyrządzeniu. :)   *W tym przepisie proporcje i użyte składniki zależą tylko od Was. Lubicie więcej owoców - dodajcie ich więcej, wolicie, gdy słodkie bezy cudownie chrupią - dodajcie ich więcej, kochacie bitą śmietanę - dodajcie jej więcej - i tak będzie pysznie! Zamiast truskawek można użyć jagód, malin, borówek, zamiast śmietany - jogurtu greckiego etc. - ogranicza Was tylko wyobraźnia. Latem można dodać także gałkę lodów

Cooking Monster
Omlet na słodko 180

łyżki mąki łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka cukru wanilinowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: owoce (u mnie jagody, brzoskwinie, maliny)- jesli macie mrożone wcześniej je rozmrozić bita śmietana: 250ml ubić z 1 łyżką cukru pudru sos malinowy : 3 łyżki malin + 1 łyżka masła+ płaska łyżka cukru pudru - podsmażyć do rozpuszczenia masła Przygotowanie: Jajka mleko dokładnie(...)pieczenia, ponownie dokładnie rozmieszać. Masę wylać na rozgrzaną patelnie z tłuszczem przykryć pokrywką i smażyć na bardzo wolnym ogniu. Gdy omlet się zetnie wyłożyć na talerz, wyłożyć owocę bitą śmietanę, omlet zgiąć w połowie i polać sosem malinowym

Garnkowe fanaberie
Mus czekoladowy z advokatem 204

jest dosyć kaloryczny więc i porcja według mnie wystarczająca. Do deseru wykorzystałam Advokaat Dalkowski. Składniki: 100 ml kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 jajko Advokaat Dalkowski  bita śmietana w sprayu kuleczki ozdobne Przygotowanie: Kremówka doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Chwilkę pozostawić i dokładnie rozmieszać. Mikserem miksować około 30 sekund(...)około 1 minuty. Masę rozlać  do szklanych słoiczków i odłożyć do stężenia na 3-4 godziny do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem na wierzch wylać warstwę advokatu zrobić kleks bitej śmietany i posypać kuleczkami. Inspiracja na mus Kuchnia w formie

Ala piecze i gotuje
Pumpkin Spice Latte (Dyniowa kawa) 99

szklanki wody po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu 1 laska wanilii Ponadto: 300 ml świeżo zaparzonej kawy 5-6 łyżek syropu korzenno- dyniowego 100 ml mleka bita śmietana szczypta cynamonu Syrop korzenno- dyniowy Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone(...)Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu. Studzę. Przygotowanie napoju Do każdej szklanki wlewam porcję syropu, zalewam kawą i dopełniam spienionym mlekiem. Dekoruję bitą śmietaną i cynamonem. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Gorąca biała czekolada waniliowa 148

rozgrzewających przepisów :) I znowu zmieniłam szatę graficzną bloga. Ależ my kobiety potrafimy być niezdecydowane ;) (mówię w swoim imieniu;)) 2 porcje Składniki: 2 tabliczki białej czekolady 400 ml mleka* bita śmietana 2 łyżki syropu waniliowego (myślę, że można spokojnie użyć esencji waniliowej czy cukru waniliowego) sos toffi płatki migdałowe Płatki migdałowe wrzucamy na patelnię i prażymy, póki nie nabiorą(...)wrząca) i rozpuszczamy zawartość w tzw. kąpieli wodnej. Czekolada i mleko powinny się ze sobą idealnie połączyć. Gdy to nastąpi dodajemy wanilię. Napój przelewamy do szklanek. Na wierzch dajemy bitą śmietanę, polewamy sosem toffi i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. *Gotowa czekolada ma płynną konsystencję (nie jest z tych gęstych

My simple kitchen
domowe gofry z truskawkami 151

temperaturze pokojowej 250 ml mleka 2 jajka (osobno białka i żółtka) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo do podania: truskawki cukier puder bita śmietana rozpuszczona czekolad wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem i masłem. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników . Białka ubijamy na sztywno(...)delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Kratkę gofrownicy smarujemy masłem, nakładamy partiami ciasto i pieczemy na złoty kolor. Gotowe wykładamy na kratę. Podajemy np. z truskawkami, cukrem pudrem, bitą śmietaną, roztopioną czekoladą

Domowy Smak Jedzenia
Rurki z bitą śmietaną 137

Pamiętam ich smak z dzieciństwa. To moje ulubione rurki z bitą śmietaną.   Składniki: 4 białka 1/2 szklanki gęstej śmietany 2/3 szklanki cukru szczypta soli 1.5 szklanki mąki pszennej 15 dag roztopionego masła cukier waniliowy Do naczynia wbijamy białka, które łączymy ze śmietaną i ubijamy. Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy.  Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło(...)Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące wafle szybko owijamy wokół rączki od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia.  Przed podaniem napełniamy bita śmietaną  lub dowolnym kremem według upodobań. Smacznego

Pyszności Słodkości
Pyszna marcepanowo czekoladowa kawa deserowa 186

czekoladową kawę deserową. Składniki: (na 1 pucharek) 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej Skworcu 100 ml wody 150 ml mleka 1 czubata łyżka startej na drobnych oczkach mlecznej czekolady bita śmietana czekoladowa posypka Przygotowanie: Zagotowujemy wodę. Do szklanki wsypujemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej i zalewamy ją 100 ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia kawy. Następnie do naszej kawy(...)znów mieszamy. Tak przygotowaną marcepanowo-czekoladową kawę lekko studzimy i wlewamy do pucharka (przed wlaniem warto całość znów przemieszać). Następnie dodajemy do całości zimne mleko. Na wierzch pucharka dajemy bitą śmietanę. Całość posypujemy czekoladową posypką (u mnie wersja z różnymi rodzajami czekolady). Od razu podajemy. W przepisie wykorzystałam marcepanową kawę rozpuszczalną od Skworcu. Osobiście polecam ją również bez żadnych dodatków

Słodkie okruszki
Tort w stylu angielskim 196

plastyczny, gdyż nie wiem, czy umiałabym go zrobić:D  Dodatkowo zmniejszyłam ilość czekolady, zamiast wiśni w likierze użyłam frużeliny (wiśnie w żelu), a na wierzch położyłam bitą śmietanę. Ciasto wyszło mocno czekoladowe i bardzo pyszne. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)żółtka 300 ml mleka 3 łyżki cukru 6 łyżek kakao 2 kostki margaryny 2 czekolady gorzkie 1 łyżka mąki pszennej 1 filiżanka mocnej kawy 1 puszka frużeliny wiśniowej Bita śmietana: 1 pojemnik śmietany 30% 5 łyżek cukru 3 płaskie łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam z  cukrem, mieszając dodaję żółtka i przesiane obie mąki z proszkiem

Ciasteczkowy Potwór