zapach rumu :) Gdy napęcznieją, osączamy je z nadmiaru alkoholu. Smietanę dobrze schładzamy a następnie ubijamy . 1/3 masy odkładamy do drugiej miski ( będzie nam potrzebna do dekoracji deseru). Do pozostałej bitej śmietany dodajemy roztopiona i schłodzoną lekko czekoladę oraz nasączone rodzynki. Odstawiona wcześniej śmietanę miksujemy z 1 i 1/2 łyżki cukru pudru. Na dnie każdego pucharka układamy beze(...)pomocą łyżki wykłądamy porcję kremu czekoladowo-rumowego. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy starta czekoladą deserową ( najlepiej schłodzoną w lodówce - wtedy będzie łatwiej zetrzec na tarce). Deser chłodzimy ok. 90 minut w lodówce. Smacznego
Słodkości i nie tylkoIdealne połączanie czekoladowego ciasta, bitej śmietany i troszeczkę alkoholu, sprawia że to ciasto jest wyjątkowo pyszne. W smaku przypomina tort Czarny Las. Gorąco polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)około 180st -45 min. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami, do smaku dodajemy cukier puder według uznania. Przestudzone ciasto przekrawamy na pół. Spód nasączamy wiśniówką, na to wykładamy bitą śmietanę oraz wiśnie. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią ciasto. Schładzamy w lodówce kilka godzin
Smaki NataliiDzisiaj podam przepis na tort truskawkowy, bardzo wysoki z bitą śmietaną o posmaku różanym. Idealny na urodziny, dzień mamy lub babci, bardzo efektowny i bardzo smaczny. Można go przechowywać około 2-4 dni w lodówce i będzie tak samo dobrze wyglądał i smakował jak dnia pierwszego. Tort można również przełożyć konfiturą różaną. Do wypieku biszkoptu polecam puszystą mąkę Lubella(...)żelatynę i dokładnie mieszamy. Śmietanę chłodzimy około 10 minut w lodówce aż troszkę się zsiądzie. Układamy kolejno blaty na talerzu, nasączamy różaną herbatą, smarujemy dżemem i rozkładamy część bitej śmietany. Czynność powtarzamy aż wyrobimy składniki. Boki tortu wyrównujemy śmietaną i ozdabiamy pozostałymi truskawkami. Ciasto przechowujemy w lodówce, najlepiej smakuje i się kroi na 2 i 3 dzień. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolilody śmietankowe bita śmietana starta czekolada SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kawę, cukier, wodę, mleko i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze. Kawę przelać do wysokiej szklanki, dodać lody. Udekorować bitą śmietaną i kruszoną czekoladą
Przepisy KulinarnePamiętam Wuzetkę jako mała dziewczynka, była pyszna, miała aromat rumowy, mocno nasączona, biszkopt kakaowy, bita śmietana, kakao i rozetka ze śmietany na gorze. Była krojona w duże kwadratowe kawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę(...)alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki , troszkę go zmodyfikowałam. Składanki
moj przepis naupływa na festynach odbywających się przy dźwiękach irlandzkiej muzyki. Fajnie, prawda? Ja specjalnie na ten dzień przygotowałam wilgotną babkę jogurtową w soczyście zielonym kolorze, przełożoną bitą śmietaną i udekorowaną zielonym lukrem. Oprócz tego, że ma oryginalny kolor, jest pyyyszna! Bardzo lubimy takie wypieki, polecam! Składniki na zieloną babkę jogurtową z bitą śmietaną na formę o średnicy
Rozpustne gotowaniePyszna kawa z gorzką czekoladą i bitą śmietaną podana rano, obudzi każdego śpiocha . Jest troszkę pracochłonna w przygotowaniu , jednak jej smak jest wart takich poświęceń. składniki na 2 filiżanki 1/2 litra mocnej gorącej kawy rozpuszczalnej 50 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru odrobina cynamonu szczypta gałki muszkatołowej przepis Śmietanę schłodzoną w lodówce ubijamy(...)mikserem , dodajemy cukier puder . Czekoladę rozpuszczamy na parze i mieszamy z gorąca kawą . Mieszankę rozlewamy do 2 filiżanek , nakładamy bitą śmietanę i posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową
Smakowite Daniakarmel, brandy, bita śmietana i oczywiście krem kasztanowy. Mont Blanc , bo tak się nazywa, zawdzięcza swą nazwę wyglądowi - na bezowym spodzie piętrzy się krem kasztanowy zwieńczony kleksem bitej śmietany. Wyglądem deser nawiązuje do ośnieżonego szczytu Mont Blanc. Nazywany we Włoszech Monte Bianco, pojawił się we włoskiej książce kucharskiej już około 1475 roku, a we Francji zaczął być podawany
KUCHARNIAcukier 0,5 szkl kremówka 1 łyżka szczypta soli Bita śmietana zimna kremówka 150 ml śmietan fix 1 łyżeczka płaska Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiać mąkę odjąć 1 łyżkę i dodać 1 łyżkę kakao . Dodać cukier puder , żółtka , śmietanę , zimną margarynę i wszystko razem zagnieć . Ciastem wyłożyć na grubość 1 cm wysmarowaną margaryną i posypaną mąką(...)pieca dodać zimną margarynę , szczyptę soli i kremówkę . Całość energicznie wymieszać , przykryć folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia . Sok z cytryn po wyciśnięciu przelać przez gęste sitko . Bita śmietana : zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki udekorować tartę
Ala piecze i gotujełyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkalnki cukru masa serowa: 1/2 kg zmielonego sera sernikowego 3 łyżki cukru 200 g masła bita śmietana: 0,5 l śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru 2 śmietanfixy do śmietany dodatkowo: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki do posypania starta czekolada lub kakao Sposób przygotowania: Zagotować olej, wodę, szklankę cukru i kakao. Odstawić(...)przekoić na 2 części. Na pierwszy blat rozłożyć równomiernie jeden słoiczek dżemu. Na dżem wyłożyć masę serową, następnie drugi blat. Na drugim blacie rozsmarować drugo słoik dżemu i wyłożyć bitą śmietanę. Całość posypać obficie startą czekoladą lub kakao. Smacznego
na moim stole...Pavlova – królowa wszystkich bez. Na zewnątrz chrupka, wewnątrz piankowa i delikatna. Idealny deser na walentynkowy wieczór. U mnie, wersja klasyczna – z bitą śmietaną i truskawkami, ale możecie użyć też innych owoców np. jagód, malin, pokrojonego w cieniutkie plasterki mango. Świetnie sprawdzi się także frużelina :) Składniki: 6 dużych białek 300 g cukru 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu(...)wystudzoną bezę nałożyć ubitą śmietanę, do której nie dodajemy już cukru (ewentualnie łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii). Udekorować owocami. Smacznego! Bezę możemy upiec dzień wcześniej, natomiast bitą śmietanę i owoce wykładamy na ok. godzinę przed planowanym podaniem
MyCookBook.plZielono mi... z bitą śmietaną. Wpadł mi do głowy nagle pomysł i musiałam go zrealizować. Wyszedł pyszny budyń z miętową nutką. Można go wykonać z każdym rodzajem mleka: sojowym, migdałowym, z orzechów laskowych i owsianym. 2 szklanki mleka 2-3 łyżki syropu miętowego 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej pół opakowania śmietany kremówki odrobina śmietanżelu Z podanej ilości mleka(...)odlej odrobinę i rozprowadź skrobię oraz dodaj syrop miętowy. Na gotujące się mleko wlej przygotowany płyn. Dekoruj bitą śmietaną. Nie dodawaj cukru, bo syrop jest słodki
AZgotuj!mini) bita śmietana (do dekoracji) Wykonanie: Do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy cukier i kakao. Gotujemy. Dolewamy mleko i ponownie zagotowujemy. Przelewamy do kubka i dekorujemy piankami i bitą śmietaną. Spożywamy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority
Mania WypiekaniaOrzeźwiający letni deser brzoskwiniowy! Składniki: 70 dag brzoskwiń z puszki lub świeżych 6 łyżek cukru 1 cytryna 4 łyżeczki żelatyny 2 szklanki bitej śmietany 1 ½ szklanki wody Wykonanie: Brzoskwinie rozgotować z cukrem, dodać sok z cytryny i żelatynę ( należy ją wcześniej rozpuścić w ciepłej wodzie). Następnie połączyć z bitą śmietaną, przełożyć doi pucharków, wstawić do lodówki i ozdobić dowolnie
Tradycyjna Kuchniabitą śmietaną i owocami, konfiturą czy dżemem zawsze smakują pysznie. Dzisiaj zapraszam na domowe gofry bardzo proste w przygotowaniu, idealne na letnią imprezę dla dzieci i nie tylko.Wystarczy w miarę dobra gofrownica, trochę chęci i deser gotowy. składniki na 12 gofrów 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3 łyżeczki(...)połówki. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Na lekko wystudzone lub zimne gofry nakładamy porcję bitej śmietany oraz truskawki i od razu podajemy
Smakowite DaniaGalaretka : 2 paczki mrożonych malin - najpier rozmrozić 4 malinowe galaretki (rozpuszczone w 1,5l wody) Bita śmietana; 1l śmietany kremówki 30/36% schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 śmietan-fix'ów Beza : 5 białek w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40g płatków migdałowych Przygotowanie : Białka oddzielić(...)wystudzona. Galaretki rozpuścić w 1,5l gorącej wody. pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania wsypać śmietan-fix. Ubić przez chwilę. Biszkopt przekładamy na blachę, następnie układamy maliny, i zalewamy tężejącą galaretką, wkładamy ciasto do lodówki by galaretka stężała. Następnie układamy bitą śmietanę i blat bezy. Schładzamy
Garnkowe fanaberiebita śmietana niesłodzona – 1 łyżka- cukier puder – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mango kroimy na drobne kawałki i miksujemy w blenderze na mus.Dodajemy cukier puder i bitą śmietanę i delikatnie mieszamy.Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy cukier i delikatnie mieszamy.Dodajemy po jednym jajku.W osobnej misce
Ostra na Słodko