gorącej Brazylii - na bazie śmietany kremówki, ubitych na puszystą masę żółtek, rozpuszczonej czekolady i piany z białek oraz z dodatkiem odrobiny brandy... Do tego mus z truskawek, porcja bitej śmietany i tarta czekolada:) Deser jest cudownie lekki, nie mdlący, rozpływa się w ustach... Idealny na zakończenie wykwintnego obiadu, na romantyczną kolację lub, tak jak u mnie, na niedzielny podwieczorek(...)cukrem pudrem. Schowaj mus do lodówki ma czas chłodzenia kremu czekoladowego.GOTOWY DESER:Na dobrze schłodzony, zastygnięty krem czekoladowy wylej po porcji musu truskawkowego. Na wierzch połóż po łyżce bitej śmietany i zetrzyj na tarce odrobinę czekolady. Gotowe! Smacznego!inspiracja
Słodko-Słony Świat Ilony100g każdy) 1 śmietan fix 1 galaretka truskawkowa 125ml wrzątku Mus truskawkowy: 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 kopiaste łyżki cukru kryształu Dodatkowo: ok 30 połówek truskawek 1 opakowanie bitej śmietany śnieżki ok 125ml mleka Sposób przygotowania: 1. Spód: Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki, ale nie na miał. Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią podzielone na mniejsze kawałki cukierki. Odstawiamy(...)mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostudzenia. Po ok godzinie wylewamy na wierzch naszego sernika, wbijając odłożone wcześniej pokrojone kawałki truskawek. Odkładamy do lodówki, a przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną ubitą z mlekiem. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziePtysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi(...)upieczeniu ciastka studzimy. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem. Upieczone i wystudzone ptysie przekrawamy na pół, dolną część ciastka napełniamy bitą śmietaną przykrywamy drugą częścią ciastka i oprószamy cukrem pudrem
Smakowite Daniadodać wystudzoną galaretkę , zmiksować.Gotową masę wylać do pucharków( do 3/4 wysokosci) i schłodzić w lodówce przez godzinę.Resztę kremówki ubić na sztywno, przełożyć do rękawa i wycisnąć porcję bitej śmietany na deser.Posypać lekko całość kakao.Smacznego!.Dla lepszego smaku galaretki możemy trochę jej zostawić ,pokroić i posypać deser przed nałożeniem bitej śmietany
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitarta z mascarpone i czekoladą Kruche, delikatne ciasto wypełnione puszystą masą czekoladowo serową i bitą śmietaną. To idealna propozycja deseru na te mroźne dni. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao ponadto na wierzch tarty 250 g serka mascarpone 350 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany(...)lodówki. W tym czasie do misy wlewamy słodką śmietanę, ubijamy ją na sztywno i cały czas mieszając, dodajemy dwie łyżki cukru. Tartę wyjmujemy z lodówki, nakładamy na jej wierzch bitą śmietanę, całość posypujemy wcześniej odłożoną posiekaną czekoladą, kroimy na porcję i podajemy
Miód i pieprzbiszkopt. Radzę pilnować tężenia masy. Jeżeli soku z arbuza wytrąciło się dużo, można zwiększyć ilość żelatyny (lub agar agaru). Wszystko zależy od zakupionego owocu. Składniki na masę z bitą śmietaną: - 2 kremówki (te w małych plastikowych pojemniczkach) - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 łyżki żelatyny (odpowiednio agar agar) Przygotowanie masy z bitą śmietaną: Kremówki ubijamy. Żelatynę (lub agar agar) rozpuszczamy
Życie zamknięte w smakumarchewkowo-pomarańczowe, marakuja z papają i pistacja. Gofry, które poleciła mi spróbować koleżanka - blogerka kulinarna, to prawdziwa uczta dla zmysłów, niesamowicie delikatne ciasto, chrupiące, podane na talerzykach deserowych, z bitą śmietaną i owocami kiwi w żelu, zajadałam z widelczykiem, popijając affogato, czyli lodami waniliowymi zatopionymi w espresso, a na wierzchu góra bitej śmietany... Jeśli lubicie połączenie lodów i wina musującego
Moja smaczna kuchniaLeciutki, puszysty..biszkoptowy omlecik....Do tego aksamitny mus jagodowy...Czego chcieć więcej? Bitej śmietany :) Jej dodatek dopełnia całości ;)Omlety podałam na zastawie SCANIA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: słoiczek musu jagodowego Fungopol 4 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki śmietany kremówki cukier puder do smaku- do kremówki Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)dodajemy mąkę, mieszamy. Smażymy z obu stron zrumieniąjąc. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukru pudru do smaku.Omlet wykładamy na talerz. Połowę smarujemy musem jagodowym, składamy na pól. Dekorujemy bitą śmietaną
Z Majeczką w kuchniPrawdziwy deser Pavlovej to beza z bitą śmietaną i malinami. Zanim spróbowałam ją zrobić wydawało mi się, że będzie ona zbyt słodka. Okazało się, że słodycz bezy i bitej śmietany cudownie łamią kwaśne maliny. Choć zrobienie a raczej wysuszenie bezy zajmuje bardzo dużo czasu, to naprawdę warto ją przygotować. tego deseru nie ma się dość. Jest naprawdę pyszny. Składniki
Mama GotujeKwaśno- słodki deser Gorące maliny z piernikiem i bitą śmietaną SKŁADNIKI: mrożone maliny pierniczki śmietana 30% lub 36% cukier kakao Malinki powolutku zagotować. Jeśli są zbyt kwaśne można dodać łyżeczkę cukru. Pierniczki zmiksować a śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Do dużej szklanki wsypać zmiksowane pierniczki, dodać gorące maliny a na sam wierzch ułożyć bitą śmietanę. Całość posypać kakao
MarciochaKucharzydania przyrządzonego taką metodą, czego nie jadłyśmy wcześniej. Jednogłośnie stwierdziłyśmy, że po prostu to nie nasze smaki. Po daniu głównym dostałyśmy deser - babeczkę z jabłkami, bitą śmietaną i gałką lodów. Ten deser był strzałem w dziesiątkę. Gorąca babeczka wypełniona prażonymi jabłkami w połączeniu z zimnymi lodami, obłokiem bitej śmietany i odrobiną sosu czekoladowego smakowała wyśmienicie. Podsumowując, restauracja Śląskie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskosztuje.Połączenie smacznego ciasta,chrupiącego wierzchu i gładkiego kremu daje wyjątkowy efekt.Spód drożdżowy jest to ciasto bardzo maślane typu brioszka,a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną,bo z dodatkiem jabłek i uboższą w kalorie,ponieważ dodatkiem do kremu budyniowego jest twarożek zamiast bitej śmietany.Składniki na spód: 230 g mąki orkiszowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszne owoce. Jeśli macie deficyty w zastawie stołowej lub zwyczajnie uwielbiacie czekoladę to przepis dla Was! Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 5 deserów Składniki: 2 tabliczki czekolady 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dowolne owoce np.: Winogrona Banany Posypka do dekoracji 5 balonów Przygotowanie miseczek zaczynamy od nadmuchania balonów do wielkości cytryny. Balony myjemy pod bieżącą wodą(...)śmietanę miksując kremówkę z cukrem pudrem. Wyjmujemy baloniki i sprawdzamy czy czekolada zastygła. Delikatnie spuszczamy powietrze z baloników. Powstają czekoladowe miseczki. Układamy w nich wybrane owoce. Na nie wykładamy bitą śmietanę oraz posypkę. Jeśli nie podajemy ich od razu to po przygotowaniu odstawiamy do lodówki. Smacznego
Kolizje SmakówProsta rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami, która wygląda bardzo efektownie dzięki sposobowi nałożenia ciasta na blaszkę. Zyg-zak to rolada, którą każdy może zrobić sam bez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao. Przepis na brytfankę wielkości(...)przekrojonych na 4 części Rozpuszczoną żelatynę przestudzić. Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i dalej miksując wlać żelatynę cienkim strumieniem. Na „rozłożone” ciasto rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć truskawki. Ponownie zwinąć całość tym razem owijając roladę papierem na zewnątrz już po zwinięciu. Ciasto włożyć do lodówki minimum na 2 godziny
Trzeci talerzteż się tym nie martwcie, bo przepis przygotowany jest praktycznie krok po kroku ze zdjęciami, aby każdy z łatwością mógł taką słodkością zaskoczyć domowników czy gości. Słodkie marchewki z bitą śmietaną SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki cukru 1 żółtko 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki żelatyny mięta do dekoracji opcjonalnie pomarańczowy barwnik(...)Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, pod koniec małym strumieniem dolewamy do niej żelatynę i mieszamy. Gdy upieczone marchewki ostygną napełniamy je bitą śmietaną i dekorujemy świeżą miętą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki