bita śmietana - 3939 przepisów (strona:50/263)

Pavlova 97

Pavlova – królowa wszystkich bez. Na zewnątrz chrupka, wewnątrz piankowa i delikatna. Idealny deser na walentynkowy wieczór. U mnie, wersja klasyczna – z bitą śmietaną i truskawkami, ale możecie użyć też innych owoców np. jagód, malin, pokrojonego w cieniutkie plasterki mango. Świetnie sprawdzi się także frużelina :) Składniki: 6 dużych białek 300 g cukru 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu(...)wystudzoną bezę nałożyć ubitą śmietanę, do której nie dodajemy już cukru (ewentualnie łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii). Udekorować owocami. Smacznego! Bezę możemy upiec dzień wcześniej, natomiast bitą śmietanę i owoce wykładamy na ok. godzinę przed planowanym podaniem

MyCookBook.pl
Budyń miętowy 118

Zielono mi... z bitą śmietaną. Wpadł mi do głowy nagle pomysł i musiałam go zrealizować. Wyszedł pyszny budyń z miętową nutką. Można go wykonać z każdym rodzajem mleka: sojowym, migdałowym, z orzechów laskowych i owsianym. 2 szklanki mleka 2-3 łyżki syropu miętowego 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej  pół opakowania śmietany kremówki odrobina śmietanżelu  Z podanej ilości mleka(...)odlej odrobinę i rozprowadź skrobię oraz dodaj syrop miętowy. Na gotujące się mleko wlej przygotowany płyn.  Dekoruj bitą śmietaną.  Nie dodawaj cukru, bo syrop jest słodki

AZgotuj!
Domowe kakao z piankami 131

mini) bita śmietana (do dekoracji) Wykonanie: Do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy cukier i kakao. Gotujemy. Dolewamy mleko i ponownie zagotowujemy. Przelewamy do kubka i dekorujemy piankami i bitą śmietaną. Spożywamy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority

Mania Wypiekania
Zimny deser brzoskwiniowy w pucharkach 78

Orzeźwiający letni deser brzoskwiniowy! Składniki: 70 dag brzoskwiń z puszki lub świeżych 6 łyżek cukru 1 cytryna 4 łyżeczki  żelatyny 2 szklanki bitej śmietany 1 ½ szklanki wody Wykonanie: Brzoskwinie rozgotować z cukrem, dodać sok z cytryny i żelatynę ( należy ją wcześniej rozpuścić w ciepłej wodzie). Następnie połączyć z bitą śmietaną, przełożyć doi pucharków, wstawić do lodówki i ozdobić dowolnie

Tradycyjna Kuchnia
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami + film 108

bitą śmietaną i owocami, konfiturą czy dżemem zawsze smakują pysznie. Dzisiaj zapraszam na domowe gofry bardzo proste w przygotowaniu, idealne na letnią imprezę dla dzieci i nie tylko.Wystarczy w miarę dobra gofrownica, trochę chęci i deser gotowy. składniki na 12 gofrów 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3 łyżeczki(...)połówki. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Na lekko wystudzone lub zimne gofry nakładamy porcję bitej śmietany oraz truskawki i od razu podajemy

Smakowite Dania
Delikatne ciasto pod bezą 1932

Galaretka : 2 paczki mrożonych malin - najpier rozmrozić 4 malinowe galaretki (rozpuszczone w 1,5l wody)     Bita śmietana; 1l śmietany kremówki 30/36% schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego  5 śmietan-fix'ów     Beza : 5 białek w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40g płatków migdałowych Przygotowanie : Białka oddzielić(...)wystudzona. Galaretki rozpuścić w 1,5l gorącej wody. pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania wsypać śmietan-fix. Ubić przez chwilę. Biszkopt przekładamy na blachę, następnie układamy maliny, i zalewamy tężejącą galaretką, wkładamy ciasto do lodówki by galaretka stężała. Następnie układamy bitą śmietanę i blat bezy. Schładzamy

Garnkowe fanaberie
Kokosowe ciasto z mango 176

bita śmietana niesłodzona – 1 łyżka- cukier puder – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mango kroimy na drobne kawałki i miksujemy w blenderze na mus.Dodajemy cukier puder i bitą śmietanę i delikatnie mieszamy.Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy cukier i delikatnie mieszamy.Dodajemy po jednym jajku.W osobnej misce

Ostra na Słodko
Deser z kremem limonkowym i bananami 141

którzy przepis pojawił się na początku kwietnia , ale można też użyć kremu cytrynowego, np.: z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note) czy każdego innego albo po prostu bitej śmietany, ale to już nie to samo :). Niektórzy pytali o zastosowania takich kremów , więc przy okazji przypominamy nasze wcześniejsze propozycje:   Tęczowy deser z konfiturą porzeczkową, bitą śmietaną i Lemon Curd

Delicious Titbits
Dziadziusiowa kawa inka 96

śmietana  Wykonanie  Do szklanki wsypujemy cztery łyżeczki kawy inki  z mlekiem , następnie dodajemy szczyptę cynamonu i zalewamy bardzo gorąca wodą , mieszamy dokładnie i na wierzch wyciskamy bitą śmietaną i gotowe do podania

Mój Smak
Kawa bananowa na zimno 155

bita śmietana do dekoracji Do pojemnika wlewam zimne mleka, dodaję zmrożone banany, miksuję blenderem, dolewam kawę i jeszcze raz miksuję. Gotową kawę przelewam do wysokich szklanek, dekoruję bitą śmietaną

kruche babeczki
Ciasteczkowy deser malinowo-czekoladowy z bitą śmietaną 221

niczego ;) Deser powstał z resztek, które pozostały mi podczas przygotowywania innych słodkości. Mimo to udał się rewelacyjnie! Pokruszone, chrupiące pod zębami pełnoziarniste ciasteczka, przełamująca słodycz warstwa malinowa, puszysta bita śmietana i domowy  krem Toffifee .  Ten sam co w przepisie na  tort Toffifee . Całość smakuję wyśmienicie! Serdecznie polecam ;) Składniki: (na 2 porcje) kilka sztuk pokruszonych ciastek(...)blenderem na puree. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec przesiany cukier puder oraz sok z cytryny. Na dno dwóch wysokich szklanek nakładać kolejno: pokruszone ciastka, puree z malin, bitą śmietanę i krem Toffifee. W razie potrzeby powtórzyć czynność. Udekorować czekoladkami Toffifee. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Fondant, czyli ciasto-lawa i truskawki 190

wysokości, na wierzchu układać połówki truskawek. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu delikatnie obkroić brzegi i wykładać na talerzyki. Podawać z truskawkami, lodami, bitą śmietaną lub obsypane cukrem pudrem. Ja wykorzystałam dwie większe kokilki, więc moje desery wyszły większe. Nie wyjmowałam ich z foremek, a na wierzch nałożyłam po kleksie bitej śmietany, która mimo rozpływania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta kakaowa z masą kokosową 211

bita śmietana z wiórkami kokosowymi w rezultacie dają pyszną tartę, która nie jest zbyt słodka i ciężka. To dzięki masie budyniowej, do której nie wkręcałam masła oraz bitej śmietanie, która nie jest za słodka. SKŁADNIKI Ciasto 160 g mąki 60 g cukru pudru 25 g kakao 1 jajko 100 g masła Masa puszka mleka kokosowego

Złote przepisy
Tort śmietankowy z konfiturą wiśniową 157

dobrze nasączyć tort można herbata owocową z cukrem-idealne rozwiązanie na dziecięcy przyjęcia :) No i zaczynamy :) Spód nasączam 1/3 tego ponczu co zrobiłam, żeby biszkopt był cały mokry. Wykładam bitą śmietanę na grubość ok 2 cm a na nią konfiturę (po tym jak zrobiłam własną konfiturę, sklepową omijam szerokim łukiem. Przepis  tutaj .) Nakładam kolejną warstwę ciasta i postępuje dokładnie(...)samo jak przy spodzie.  Na koniec nakładam ostatnią warstwę ciasta i cały tort pokrywam warstwą bitej śmietany. I zostało tylko udekorować dzieło

Kuchnia Viki
Tort "Tutti Frutti" 112

zawiera w sobie sporo owoców: jagód, brzoskwiń i malin. Składa się ze spodu zrobionego z pokruszonych ciasteczek oraz dwóch warstw jogurtowych i jednej śmietanowej. Góra ozdobiona została owocami i bitą śmietaną. Tort jest bardzo wyważony w smaku (nie przesłodzony) i po prostu pyszny :) Na jednym kawałku nie poprzestaniecie :) Składniki: Spód: 200 g ciasteczek np. Digestive 100 g masła Warstwa jogurtowo(...)się pestek. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Do żelatyny dodajemy mus malinowy i mieszamy ze sobą, by składniki dokładnie się połączyły. Tak rozrobiony płyn żelatynowy dolewamy do bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy świeże maliny. Śmietanę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia (najlepiej na kilka godzin). Śmietanę przeznaczoną do dekoracji ubijamy na sztywno dodając cukier

MyCookBook.pl
CIASTO Z HERBATNIKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I POSYPKĄ MIGDAŁOWĄ 114

Herbatniki migdały  bita  śmietana Lekkie puszyste ciasto . . . . . SKŁADNIKI: 6 paczek herbatników masa kajmakowa 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru budyń waniliowy szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 kostka masła 0,5 l. śmietany kremowej 30 % 3 łyżeczki żelatyny 10 dag płatków migdałowych cukier waniliowy SPOSÓB WYKONANIA: Krem:  3/4 litra mleka zagotować(...)wody. Śmietanę ubić, stopniowo dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować.  Na blasze ułożyć ciastka. Na nie masę budyniową . Przykryć ciastkami. Rozprowadzić masę kajmakową. Przykryć ciastkami. Na wierzch położyć masę z bitej śmietany. Posypać migdałami

Darcia w kuchni
Kaiser kaffee, czyli kawa po Wiedeńsku. 159

Kaiser kaffee, czyli kawę po wiedeńsku na dwie porcje 2 łyżki cukru 2 żółtka 200 ml mocnej kawy ( może być zarówno z ekspresu lub rozpuszczalna) około 0,5 szklanki bitej śmietany do dekoracji      Żółtko ubijamy z cukrem na puch, dodajemy wrzącą kawę i energicznie mieszamy przez 1-2 minuty, aż składniki się połączą. Wlewamy do szklaneczek, dekorujemy(...)bitą śmietana i ewentualnie wiórkami czekolady lub  likierem czekoladowym i podajemy. Pychota

Rozpustne gotowanie
Słodka pokusa 277

Wykwintne, delikatne i rozpływające się ustach ciasto. A do tego ten smak!, jabłka, kokos, bita śmietana i puszysty biszkopt....do kawy pasuje idealnie!. Przepis na dużą formę 25x40 cm Biszkopt jasny: Składniki:    5 jaj    3/4 szklanki cukru    3/4 szklanki mąki pszennej    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)śmietany kremówki 30-36% cukier puder do smaku, 2-3 łyżki 2 czerwone galaretki 1/2 szklanki wody 1. Galaretki rozpuszczany we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. 2. Bitą śmietanę ubijamy na sztywną masę, łączymy z tężejącą galaretką, dobrze miksujemy

Apetyczna babeczka
Café Borgatta, czyli kawa czekoladowa ze skórką pomarańczową 266

mleka,2 łyżki dobrego gorzkiego kakao,2 łyżki cukru,2 małe filiżanki espresso lub 120-150 ml mocnej świeżo zaparzonej kawy,1/2 szklanki bitej śmietany,skórka starta z pomarańczy.W małym garnuszku mocno podgrzać mleko, dodać kakao i cukier, dokładnie połączyć. Dolać espresso i wymieszać. Przelać do szklanek(...)kubków, udekorować bitą śmietaną i skórką startą z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy.Kawa jest zbliżona do smaku mokki. Posmak i aromat skórki pomarańczowej dodaje jej lekkości :) można ją posłodzić więcej, jeśli ktoś woli słodsze kawy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kawa na zimno 171

śmietana ( gotowa lub domowej roboty) Lody (wanilinie lub czekoladowe) Wiórki czekoladowe Zaparzamy ulubioną kawę i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie łyżkę lodów dodajemy do kawy, a, na wierzch nakładamy bitą śmietanę. Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi i delektujemy się smakiem

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania