lodów stracciattella (ewentualnie lody śmietankowe + wiórki czekolady - mama mówiła że da to ten sam efekt) 50 g pokruszonych bez + małe bezy do ozdoby 0,35 l mleka 2% bita śmietana Przygotowanie: 0,35 l mleka wlewamy do miksera, dodajemy 0,5 l lodów(...)miksujemy chwilę aż połączą się skłaniki. Wsypujemy pokruszone bezy i mieszamy na niskich obrotach. Możemy też pomieszać to ręcznie. Gotowy napój wlewamy do szklanek, kładziemy na niego bitą śmietanę i bezę wkładamy rurkę i gotowe. Mamy przepyszny napój. Pijemy go od razu. SMACZNEGO
Lili w kuchniSzybki deser truskawkowy, najbardziej ucieszy chyba dzieci. W letni upalny dzień niezła frajda wyjadać rurką zimną bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 100 ml śmietany 30 % (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 łyżka soku z cytryny 50 g czekolady + 1 łyżka mleka rurki puste w środku Przygotowanie(...)masła). Roztopić czekoladę z mlekiem (w kąpieli wodnej). Szklanki lub pucharki o szerokim i prostym dnie napełnić do 1/2 wysokości masą truskawkową. Następnie powstawiać rurki, wypełnić przestrzenie między nimi bitą śmietaną. Do środka rurek wlewać łyżeczką roztopioną czekoladę, tak by smugi ściekały na zewnątrz. Najlepiej podawać od razu, gdyż po dłuższym czasie rurki zanurzone w musie truskawkowym zmiękną i jedzenie
Kuchcik gotujeniego. Potrzebne nam (na 3 porcje): - 1,25 szklanki wrzątku - 0,75 szklanki mleka - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 3-4 łyżeczki cukru - 3 łyżeczki żelatyny spożywczej *dodatkowo: - bita śmietana Przygotowanie: Kawę zalać wrzątkiem, posłodzić i wymieszać z mlekiem. Dodać żelatynę(...)mieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie przelać ciepłą galaretkę do szklanek i odstawić do ostudzenia. Galaretkę w temperaturze pokojowej wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Podawać udekorowaną bitą śmietaną
W poszukiwaniu inspiracjiNastępnie wlewać likier kawowy wolnym strumieniem po ściance kieliszka wtedy utworzy się druga warstwa. Na wierzchu szprycą do dekorowania ciast z końcówką gwiazdki delikatnie i wolnymi ruchami nałożyć bitą śmietanę. Posypać cukrem trzcinowym.Inspiracje znalazłam
Ala piecze i gotujeplacuszków: 5 łyżek kaszy jaglanej sól i pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka kurkumy 4 szklanki wody masło do smażenia Do podania: Bita śmietana wędzony łosoś koperek Prażymy kaszę przez 3 minuty i zalewamy szklanką wody. Odcedzamy i w garnku gotujemy w 3 szklankach wody przez ok 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy
Smaki Przyprawy i Koloryzawsze uwielbiałam ptysie z bitą śmietaną ale n aj c z ęściej jadałam tylko te, kupione w cukierni. Kiedyś próbowałam eksperymentować z domowymi ptysiami i ... nadawały się tylko to kosza. Po latach powróciłam do tych pysznych ciastek z nowym i jak się okazuje bardzo dobrym przepisem. Ptysie z bitą śmietaną Składniki: 100 g masła, 125 g mąki pszennej
paapilotkaazaprezentować placki z kaszy jaglanej. Podałam je z bitą śmietaną i łososiem. Ale byłyby również pyszne z bekonem i pomidorami! (Inspirowałam się Make life easier )Na 6 placuszków:5 łyżek kaszy jaglanejsól i pieprz1 jajko2 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżeczka kurkumy4 szklanki wodymasło do smażeniaDo podania:Bita śmietanawędzony łosośkoperekPrażymy kaszę przez 3 minuty i zalewamy szklanką wody
Kulinarna rozmowamleka, 3 dag drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 2 żółtka, 75 dag mąki, 5 dag margaryny, 1,5 łyżki spirytusu, Bita śmietana: 300 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, Polewa: 2 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, wiórki kokosowe do posypania. PRZYGOTOWANIE: W ciepłym
Tradycyjna kuchnia Kasiśmietanowy krem mógł prezentować się w pełnej krasie. Odradzam prezentacje w pełnym słońcu, ale sam tort polecam. Jego największym atutem jest właśnie ów delikatny mus. Dla fanów kremów i bitej śmietany warto dodać do zeszytu z przepisami.Składniki:ciasto 175g masła175g drobnego cukru4 jajka200g mąki1 łyżka kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia30g gorzkiej + 20g deserowej czekolady rozpuszczonej w wodnej kąpielimus2 żółtka(...)będzie bardziej zwarty, wkładamy do formy spód ciasta, wylewamy na niego mus i przykrywamy wierzchem ciasta. Całość wstawiamy do lodówki, by mus stężał. Po wyjęciu dekorujemy plastrami pomarańczy i bitą śmietaną
W kuchni wieczoremSkładniki:Biszkopt:1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczeniaPianka:2 szklanki mleka2 op. bitej śmietany w proszku4 łyżki żelatyny1 op. galaretki malinowejWykonanie:Biszkopt:Jajka ubić z cukrem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wlać do włożonej papierem do pieczenia formy (okrągła). Piec około 45 minut w temp. 180 stopni C.Pianka:Do mleka dodać bitą śmietanę
Bon Appetit Małgorzatyopakowanie cukru wanilinowego u mnie z Lidl 2 łyżeczki mąki pszennej tortowej szczypta soli niewielka ilość cukru pudru Dodatkowo puszka brzoskwiń u mnie VOG cukier puder, bita śmietana i dekoracja czekoladowa z Lidl Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, mieszamy z mąką i dodajemy resztę składników. Mieszamy i zagniatamy elastyczną kulę. Nie wyrabiamy(...)stopni bez termoobiegu około 30 minut. Wychłodzoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Pamiętajcie aby była wychłodzona, ja swoją posypałam jak była jeszcze ciepła i "stopniał mi w oczach" cukier . Dekorujemy bitą śmietaną i czekoladą jeśli chcemy. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniptasim mleczkiem. Składniki: - 550g tłustego twarogu (u mnie mazurski) - 250g serka mascarpone - 250g miękkiego masła - 230g cukru pudru - esencja migdałowa (1 łyżeczka) - esencja rumowa (1 łyżeczka) - 1 bita śmietana w proszku - 24 szt. ptasiego mleczka czekoladowego - 42 szt. herbatników (u mnie Elitki) Polewa czekoladowa(...)100g czekolady mlecznej - 75g czekolady gorzkiej - 120ml śmietanki kremówki Dodatkowo: - wiórki kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodajemy twaróg (nie mieliłam), mascarpone, bitą śmietanę w proszku oraz obie esencje. Na stole rozkładamy folię aluminiową. Układamy z herbatników prostokąt – 3 szt. x 8 szt. Na herbatniki wykładamy połowę masy serowej, wyrównujemy powierzchnię
mojewypiekiinietylko270g czekolady gorzkiej 60-70% 300ml kremówki 30% tł. 3,5 łyżki serka mascarpone 1,5 łyżki miodu 100g zmielonych migdałów 50 g. drobno pokrojonych suszonych jagód goji bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: 1/ Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy mieszjąc. Dodajemy(...)serek mascarpone i miód, zmielone migdały oraz jagody goji i jeszcze raz dokładnie mieszamy. 2/ Gotowym kremem smarujemy pierwszy wafel nakładając kolejny i tak aż do ostatniego. Kroimy, nakładamy bitą śmietanę i posypujemy całymi jagodami goji i podajemy lub podajemy po wyjęciu z lodówki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaszklanki maślanki naturalnej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka miodu 2 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli dodatki : bita śmietana i konfitury, syrop klonowy, cukier puder i owoce przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz maślankę, dodajemy również
Smakowite Daniazaprezentować jeden z nich, a mianowicie Ślimaki z bananów. Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 1 Składniki: banan 3 kostki ciemnje czekolady nieco kakao (najlepiej odtłuszczonego) 4 goździki bita śmietana ( idealnie gdybyśmy sami ją ubili, ale nie zawsze mamy na to czas, wówczas można sięgnąć(...)gotowy produkt) Banana obieramy i przekrajamy na dwie części. Na jeden talerzyk ścieramy czekoladę, a na drugi wysypujemy kakao. Obtaczamy banany. Wkładamy goździki jako oczy. Robimy muszle przy pomocy bitej śmietany. Tego ślimaka, który był obtoczony w czekoladzie dodatkowo posypujemy z wierzchu. ( jakimś cudem udało mi się zrobić zdjęcia, zanim synek się do nich dorwał
Kolizje Smaków