bita śmietana - 3939 przepisów (strona:67/263)

Tarta z musem czekoladowym 127

łyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę wyłożyć do formy do tart (dno i boki, brzegi wyrównać). Schłodzić 15-20 minut w lodówce. Mus: czekoladę roztopić w kąpieli(...)ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę z czekoladowym musem można udekorować bitą śmietaną, ewentualnie owocami i listkami mięty. Post Tarta z musem czekoladowym pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
sernik w bezie 1112

Ciasto absolutnie doskonałe! Sernik ukryty w dwóch warstwach bezy i otulony bitą śmietaną. Lekkie jak chmurka, wbrew pozorom nieprzesłodzone, delikatne, dosłownie rozpływa się w ustach. Ma tylko jedna wadę - taki kawałek to ogromna bomba kaloryczna. Ale nie mimo to nie sposób mu się oprzeć. *foremka 25*34 cm Składniki: na sernik: 1 kg sera na sernik  250 g cukru(...)piec około 20 minut, następnie zmniejszyć do 100*C i piec pół godziny. Wystudzić.  Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixami. Na podstawce ułożyć beze kokosową, wyłożyć połowę bitej śmietany i nałożyć wystudzony sernik. Rozsmarować resztę kremu i przykryć bezą. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z czekoladowym musem 143

łyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę wyłożyć do formy do tart (dno i boki, brzegi wyrównać). Schłodzić 15-20 minut w lodówce. Mus: czekoladę roztopić w kąpieli(...)ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę z czekoladowym musem można udekorować bitą śmietaną, ewentualnie owocami i listkami mięty. Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Tarta z porzeczkami

Pociąg Do Kuchni
Ciasto kawowe 208

szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego.  Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki. WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek,  ubijamy na sztywną(...)ilością wody ok.1/4 szklanki. Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem. Przygotować bitą śmietanę.  Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Posypać kawą rozpuszczalną, tarta czekoladą. Widelcem zrobić

W kuchennym oknie Ewy
Key Lime Pie 157

borówkowym lub brzoskwiniowym. Do równie znanych deserów należy również tarta „key lime pie”, czyli orzeźwiające ciasto składające się z kruchego spodu z herbatników, kwaśnej limonkowej masy oraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem. Składniki i przepis przytaczam w całości, bez zmian, za autorką, gdyż(...)piekarnika na 12 min – nie dłużej, bo masa będzie niesmaczna. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do całkowitego wystudzenia, dobrze jest nawet wstawić na trochę do lodówki. Wierzch ozdabiamy bitą śmietaną.”Key Lime Pie, to Ameryka na słodko. Ten deser na długo utkwi w pamięci. Jest słodki, ale jednocześnie orzeźwiający – dla łasuchów… i nie tylko.  Smacznego.    Wydrukuj przepisThe

mojewypiekiinietylko
Naleśnikowy tydzień: Różowe naleśniki 134

Nasze naleśniki zostały podane w dwóch wersjach, z musem jabłkowym (jabłko starte na tarce i delikatnie podduszone, żeby się rozpadło) oraz z domowym dżemem żurawinowo-jabłkowym z kapką bitej śmietany – taka wersja na wypasie. Gdybyśmy jednak mieli w domu gruszkę, na pewno zrobiłabym mus właśnie z niej, ponieważ gruszka i burak to tandem idealny! Sam przepis, tak jak zresztą zapowiadałam(...)zblendować. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować. Smażyć na odrobinie tłuszczu, najlepiej na klarowanym maśle bądź oleju kokosowym. Podawać z dowolnymi dodatkami (jabłko, gruszka, banan, rozmaite dżemy, bita śmietana). Naleśniki w tej formie są bardzo puchate i naprawdę przepyszne. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kawowy deser "Merci" 338

żelatyny 5 łyżek zimnej wody 1/2 szklanka wrzątku 50ml likieru kawowego 2 łyżeczki cukru 8 czekoladek merci kawowych lub 16 kostek zwykłej mlecznej czekolady 150ml mleka 3.2% 1 op bitej śmietany w proszku Sposób przygotowania: Serki łączymy z jogurtem i dzielimy na dwie równe części. Jedną łyżkę kawy zaparzamy 1/2 szklanki wody i pozostawiamy do ostudzenia. Drugą łyżkę kawy zalewamy(...)kawowego i 3 łyżkami żelatyny. Ponownie wstawiamy do lodówki.  Do kawy słodzonej dodajemy 3 łyżki rozpuszczonej żelatyny. Do pucharków wsypujemy pozostałe czekoladki i zalewamy galaretką kawową. Całość dekorujemy bitą śmietaną ubitą w 150ml mleka.   Ze względu na zawartość alkoholu oraz kofeiny deser polecam dorosłym lub zdecydowanie "większym" dzieciom :)  A sam likier polecam wszystkim tym, którzy

Kuchnia w czekoladzie
Rolada z malinami 203

wolne popołudnie postanowiliśmy przygotować coś słodkiego, do pysznej kawki z mlekiem. Rolada z malinami smakuje idealnie. Delikatny biszkopt, słodka bita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto.   Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl(...)przez ok. 10 min. ( ważne aby pilnować przez ten czas naszego biszkoptu).  Upieczone zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie możemy ubić śmietankę z cukrem waniliowym. Przestudzone ciasto smarujemy bitą śmietaną i posypujemy malinami  Delikatnie przy użyciu silikonowej maty zawijamy nasz biszkopt i gotowe. Smacznego

cookpl
Trójwarstwowy deser truskawkowy 130

kogo: dla fanów truskawek dla lubiących ciekawe - efektowne desery dla szukających zdrowego deseru Składniki: galaretka truskawkowa 400g serka homogenizowanego truskawkowego 400g truskawek 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny bita śmietana (opcjonalnie) Wykonanie: Galaretkę wykonujemy wg przepisu z opakowania zmniejszając ilość wody do 400ml, żeby lepiej się ścięła. Wylewamy ostudzoną galaretkę do pucharków i układamy je pochyło w lodówce(...)niej 2 łyżeczki żelatyny. Truskawki miksujemy razem z syropem żelatynowym. Owoce wykładamy do pucharków, które tym razem możemy już postawić pionowo. Gdy deser zastygnie można go ewentualnie ozdobić rozetką bitej śmietany. Z podanych składników można wykonać od 4-6 porcji deseru w zależności od tego jakiej wielkości mamy pucharki. Podobny deser możemy przygotować z brzoskwiń, ananasów, czy owoców leśnych

Mania Wypiekania
Deser z Mlekiem Skondensowanym na Walentynki 280

przygotowania. Idealny na romantyczną kolację, a i dzieci się nim zachwycą - szczególnie dziewczynki.Deser z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:puszka mleka skondensowanego słodzonego200 ml mleka2 czubate łyżeczki żelatyny2 czerwone galaretkibita śmietana i wisienki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie)Deser z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania:Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Ok. 1/3 wylewamy na płaską powierzchnie (np. tackę), a pozostałą(...)pucharków - dalej chłodzimy.W międzyczasie przygotowujemy drugą galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po jej ostudzeniu na wierzch stężałego mleka nalewamy kolejną warstwę galaretki. Do dekoracji użyłam bitą śmietanę i wisienki koktajlowe.Moje posty

Słodka Strona
Cobbler z truskawkami 176

znalazłam na blogu Madame Edith. Polecam i zapraszam do oryginału —>KLIK . Ja w swojej wersji dodałam mniej rabarbaru i zrezygnowałam z dosładzania owoców a jako dodatek użyłam bitej śmietany. 600 g truskawek 150 g rabarbaru łyżka mąki pszennej ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 50 g brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła(...)zrobiłam-serduszka. Układamy je na owocach, smarujemy serkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Podajemy na ciepło z dodatkiem bitej śmietany. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length

Mienta blog
rolada mandarynkowa z makiem 146

łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 1 puszka mandarynek w syropie 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki pomarańczowe 2 banany do dekoracji: bita śmietana listki melisy kilka cząstek mandarynek z puszki Białka ubić w cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta, przestać ubijać i dodać mąkę przesianą z proszkiem(...)tężejącą galaretkę. Mandarynki pokroić na mniejsze kawałki, banan obrać ze skórki. Roladę rozwinąć, zdjąć ściereczkę. Rozsmarować piankę, ułożyć owoce i zwinąć roladę. Odstawić do stężenia. Przed podaniem roladę udekorować bitą śmietaną, owocami i listkami melisy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Walentynkowy deser 136

skondensowanego mleka i galaretek Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 szklanka mleka 2 czubate łyżeczki żelatyny 1 lub 2 galaretki czerwone do dekoracji według uznania np. bita śmietana, pestki granatu, lizaki serduszka Pierwszą galaretkę przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, przestudzoną wylać na spód kielichów/salaterek, pozostałą ilość (powinna nam zostać mniej więcej połowa) wylać do płaskiego(...)mniejsze ryzyko, że podtopi nasze serca .  Przygotowujemy druga galaretkę używając nieco mniej wody niż wskazano na opakowaniu. Po przestudzeniu zalewamy nasze pucharki, a po jej stężeniu dekorujemy  bitą śmietaną i pestkami granatu, lizakami serduszkami lub owocami. Możemy pominąć drugą warstwę galaretki lub podać ją również w formie galaretkowych serc

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pudding czekoladowy z likierem, chia i bitą śmietaną 219

Pyszny i bardzo sycący deser - budyń czekoladowy z dodatkiem likieru, mlecznej warstwy z nasionami chia oraz bitą śmietaną. Nie dość że świetnie smakuje to jeszcze bardzo atrakcyjnie wygląda. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) Warstwa I: 1 budyń czekoladowy 1 szkl mleka 1 łyżka cukru 100 ml likieru czekoladowego Dalkowski   Warstwa II: 2 łyżki nasion chia 1/2 szkl mleka Warstwa(...)ręczną). Wylać do 2 szklanek. Odstawić do ostygnięcia. 3. Śmietankę ubić, można osłodzić do smaku. 4. Na ostudzony (może być lekko ciepły) budyń wyłożyć warstwę z chia, na to bitą śmietanę i pokruszony cukierek

Kto ugości moich gości?
Ciasto brzoskwiniowe 364

łyżeczka cukru 1 duża puszka brzoskwiń WYKONANIE Najlepiej zacząć od przygotowania galaretki, zdąży dzięki temu ochłodnąć i stężeć. Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem śmietany).  Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się(...)przesianym przez sitko cukrem pudrem na puszysty krem. Owoce odsączyć z soku i dodawać po jednym do masła miksując (szybszą opcją jest wrzucenie owoców do blendera).  Bita śmietana: Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Pod sam koniec dodać śmietan-fix i jeszcze przez chwilę miksować. Ciasto: Na upieczony i ostudzony biszkopt wyłożyć

Passions hobbies life